Elverk bäst i test

Elverk bäst i test 2023: Jämförelse av 3 generatorer

Ska du köpa elverk och vill veta vilka som är de bästa just nu? 


Läs om våra toppval baserade på experternas och användarnas omdömen: två bra inverter elverk och ett utmärkt 3 fas elverk för dig som behöver driva 3 fas last.


Bästa elverken just nu

Inverter elverk bäst i test

Champion The Mighty Atom Dual Fuel 2200W

Elverk bäst i test Champion The Mighty Atom Dual Fuel 2200W
 • Tyst i drift

 • Funkar för el känslig utrustning

 • Enkelt att flytta

 • Klarar inte hög starteffekt

Premium inverter elverk

Atlas Copco p3500i

Elverk bäst i test Atlas Copco p3500i
 • Hög kapacitet

 • Stor tank - kan köras länge

 • Tyst drift

 • Tungt

 • Dyrt

Rekommenderat 3 fas elverk

Atlas Copco P8000T

Elverk bäst i test Atlas Copco P8000T
 • Hög kapacitet

 • Enkelt att flytta

 • Elstart

 • Funkar ej för känslig utrustning

priser i samarbete med Prisjakt


Inverter elverk bäst i test

Bästa inverter elverk just nu är Champion The Mighty Atom Dual Fuel eftersom det jobbar stabilt, är enkelt att använda och lätt nog att bära (enligt Champion själva är det världens lättaste elverk) med en vikt på endast 17,6 kg. Det drivs i första hand av bensin men kan även köras med gasol där regulator medföljer, därav namnet Dual Fuel. Elverket från Champion tar bland annat hem bäst i test-titeln av Tidningen M3


Bästa inverter elverk just nu - Champion The Mighty Atom 2200W

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

Prisjakt de bästa priserna på Champion The Mighty Atom Dual Fuel 2200W
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Effektiv och användarvänlig

Elverket dras enkelt igång med två ryck och har en maxkapacitet på 2 200 watt. Den optimala effekten är på 1900 watt, där det kan köras stabilt utan att överbelastningsskyddet slår till  (50 Hz och). Detta passar bra för att driva mindre hushållsapparater, verktyg, ljus och enklare trädgårdsutrustning. 


Det går att använda på känslig hemelektronik eftersom det kan producera en ren sinus kurva med väldigt lite distortion.  


Anpassningsbar ljudnivå

Ljudnivån ligger på ca 70 dB men minskar drastiskt allt eftersom du flyttar dig ifrån elverket. Ljudet är ingenting som du kommer störa dig på. Om du bara ska driva enklare saker finns även ett Eco-läge där det blir ännu tystare, dock med reducerad kapacitet. 


Bränsleeffektivitet och drifttid

Tankens volym är 4 liter vilket räcker i drygt 2 timmar vid maxbelastning, och över 10 timmar vid 25% kapacitet. 


Möjlighet till parallelkoppling

Elverket går att parallellkoppla till flera elverk för ökad effekt, men det kräver lite pillande. Anslutningarna som finns tillgängliga är en 230 V och en 12 V DC (8,3 A). Ett minus som nämns av experterna är att det finns för lite anslutningar. 


Säkerhet och garanti

230 volts-anslutningen har IP44-klassificering (hindrar vatten från att nå elektriska delar). Champions elverk har tre års garanti.


Detta tycker användarna om Champions elverk

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi med användarnas omdömen, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


”Kört in den, 5 timmar. Fungerar perfekt. Känns som kvalité. Drar lite bränsle.”


”Rekommenderar denna. Lätt att dra igång. Tyst. Smidigt, i och med att den inte väger så mycket och kan bäras dit man behöver den. Frugan hade inga som helst problem att dra i gång den eller lyfta den. För den som använder elverket dagligen, kanske i en sommarstuga eller för arbete ute i fält så kan det vara värt att tänka ett varv till.” 


”Har 4 sådana här parkopplade i min elbil ifall det blir strömavbrott i vinter och ryssen kommer.”


”Mycket bra elverk förmodligen ett av de bästa.”


Här kan du köpa det bästa inverter elverket just nu

Bästa pris på elverket får du när du beställer det online. Då kan du även få det levererat direkt till hemmet, bekvämt och enkelt! 

Inverter elverk premiumvinnare

Även om elverket från Champion får goda betyg finns det tillfällen där det behövs mer kraft som kan levereras stabilt. Därför har vi testat ett elverk som har lite mer kraft och större tank. Detta elverk är Atlas Copco P3500i.


Premium inverter elverk - Atlas Copco p3500i

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Atlas Copco p3500i


Kraftfull och tyst elverk

Atlas Copco P3500i är ett stabilt och tyst elverk som klarar att driva flera krävande enheter med effekt på 2,4 kW. Den håller en utmärkande låg ljudnivå på endast 63 dB.


Lång drifttid med stor tank

Elverket har en stor tank vilket gör det möjligt att köra länge utan påfyllning. Vid maxkapacitet håller det hela 6 timmar, och givetvis kan du fylla på bränsle under tiden som det körs.


Bränslekälla

Bränslet som används är vanlig bensin (95 oktan), men använd hellre alkylatbensin eftersom det är mer miljövänligt och sotar mindre.

Atlas copco inverter elverk

Elverket har två uttag och enkla kontroller


Smart effektanpassning

Elverket är även utrustad med avkänning som automatiskt märker hur mycket effekt som behövs vid givet tillfälle. Detta möjliggör optimal bränsleanvändning - bränsleanvändningen sjunker ifall mindre effekt krävs, och höjs när utrustningen som det driver behöver leverera mer. Smart och enkelt!


Idealisk för entreprenörer

I huvudsak riktar sig detta elverk till entreprenörer som behöver ha ström till sina verktyg som sågar och dylikt. Men det kan även användas av privatpersoner som vill vara säkra på att deras behov av ström täcks vid ett eventuellt strömavbrott. 


Säkerhetsklassad

Elverket har IP54-klassning, vilket innebär att det är dammsäkert och håller vatten borta från elektriska delar. 


Vad vi tycker på Bäst i test Guiden: fördelar och nackdelar

När jag själv har använt detta elverk har det främst varit för att driva stora högtalarsystem tillsammans med ljusuppsättningar. Det har funkat väldigt bra och motorn har snurrat på fint under flera timmar utan problem. 


Transport av elverket har även varit enkelt tack vare dess hjul. Att bära in det i en bil är dock jobbigt eftersom det väger 45 kg.


Här kan du köpa Atlas Copco elverk till bästa pris just nu

Proffsmagasinet säljer just nu Atlas Copco p3500i för 22045 kr. Frakten ingår i priset.

22045 kr är det lägsta priset just nu för Atlas Copco p3500i!

Verktygsproffsen säljer just nu Atlas Copco p3500i för 22049 kr. Frakten ingår i priset.
Elverk 3 fas - rekommendation

Elverket Atlas Copco P800T är ett kraftfullt 3 fas elverk som dessutom har enkelt underhåll. Det passar bra för byggnadsentreprenörer eller de som jobbar inom jordbruk.


3 fas elverk från Atlas Copco

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Atlas Copco P8000T


Kraftfull och hög prestanda

P800T har en maxeffekt på 8 000 watt men har en kontinuerlig effekt på drygt 7 000 watt. Det har tre uttag, två st 1-fas (230V) och ett 3-fas (400V). 


Stor bränslekapacitet

Bränsletanken är på 25 liter och använder bensin som drivmedel. 


Robust och tung

Elverket väger hela 85 kg, och har en solid och hållbar konstruktion.


Rekommendationer för fasbalans

När det gäller kombinerat 3 fas och 1 fas elverk (vilket detta elverk är) är det viktigt att veta att det kan bli snedbalans i faserna. 


Det går mycket bra att driva 3 fas utrustning, men vid påkoppling av 1 fas kan det uppstå problem. För optimal användning av 1- och 3-fas utrustning med elverk är det rekommenderat av experter att använda två separata elverk för vardera fasgrupp.


Undvik direktkoppling till känslig utrustning eftersom det inte är en invertertyp. Detta 3 fas elverk är huvudsakligen för professionellt bruk ute i fält.
Jämförelse elverk - specifikationer

Vikt:
Höjd:
Djup:
Bredd:
Eluttag:
Ljud:
Drivkälla:
Antal faser:
Funktion:
Ljudnivå:
Champion The Mighty Atom Dual Fuel 2200W
Champion The Mighty...
Inverter elverk bä...
17,6 kg
44 cm
44,5 cm
28,5 cm
2 x 230V & 1 x 12V
70 dB
Bensin
1-fas
Inverter
Atlas Copco p3500i
Atlas Copco p3500i
Premium inverter e...
45 kg
51 cm
44 cm
58 cm
2 x 230V
Bensin
1-fas
Inverter
88 dB
Atlas Copco P8000T
Atlas Copco P8000T
Rekommenderat 3 fa...
85 kg
55 cm
55 cm
68 cm
1 x 230V & 1 x 400V
76 dB
Bensin
1-fas & 3-fas
Elstart
Så gjorde vi testet

Vi har tagit reda på vad kunniga experter tycker och har skrivit i sina tester. Dessa artiklar har vi sedan summerat och kommit fram till en testvinnare. I kombination med detta har vi även tittat på konsumenternas omdömen av de olika elverken som finns att köpa just nu och på så sätt utsett en vinnare. 


När jag själv testade köra ett större ljudsystem med 4 stora basar, två toppar, ljusrigg och förstärkare funkade Atlas Copcos elverk P3500i utmärkt under flera timmar. Det behövde inte ens köras på maximal effekt och höll sig stabilt och tyst under hela testets gång. 


Atlas Copcos elverk är dock i det dyrare laget, vilket är varför det har fått premium-märkningen. För ett bra och prisvärt alternativ har vi därför valt att lyfta fram Champions elverk, som även prisas av användare och experter


Slutligen vet vi att det finns de som behöver kraftfulla elverk i sitt arbete, framförallt byggnadsentreprenörer och de som jobbar i jordbruk. Därför har vi även valt att rekommendera ett 3 fas elverk för de som vill ha inspiration åt vilket håll och vilken prestanda de ska titta efter.
Test elverk - experternas omdömen

Tidningen M3: Tycker att Champion The Mighty Atom är det bästa inverterelverket just nu. Det levererade en stabil effekt och var även väldigt tyst under drift. Dessutom är det enkelt att bära. 


Utöver Champions elverk testades även Honda EU22i, ett mindre elverk från Honda som jag själv haft tillfälle att testa på ljudutrustning. Enligt experterna på M3 är det ett bra elverk som kan parrallellkopplas till flera elverk och har även dubbla uttag. Det faller dock bort eftersom det är lite för dyrt för effekten det ger. 


Jag har själv haft erfarenhet av Honda EU22i vid körning av ljudutrustning. I mitt fall gick det inte så bra eftersom elverket inte klarade av starteffekten av ljudutrustningen och ljusuppsättningarna (den effekt som krävs för att starta utrustningen). 


I mitt egna test av att driva ljudutrustning funkade Atlas Copco P3500i mycket bättre eftersom det klarade av att köra igång hela systemet och körde detta utan problem under flera timmar och utan påfyllning av bensin.
Köpguide

Effekt: Grundregeln är att välja ett elverk med en effekt på minst 2000 W. Det täcker de flesta hushållsbehov som vitvaror och belysning. Räkna ihop effektbehovet för dina prylar (vanligtvis hittar du denna information på produkternas faktablad eller online) och lägg till 20% extra för säkerhetsmarginal. 


Tänk även på att elverket behöver kunna täcka starteffekten för prylarna.


Starteffekt: Om du planerar att driva maskiner som kräver en hög starteffekt är det viktigt elverket kan tillgodose wattbehovet. En maskin kan exempelvis normalt dra 100 W vid drift, men ha en starteffekt på 500 W. Maskinen behöver bara 500 W under väldigt kort tid, men det är fortfarande det som krävs för att kunna starta maskinen.


De flesta elverk klarar en starteffekt på 500 watt, men har du flera maskiner som har denna starteffekt blir det snabbt flera tusen watt som krävs för att starta igång. Se därför till att ditt elverk klarar detta.


Elverk med inverter: Om du vill använda känslig el utrustning som hemelektronik (TV, datorer - ja nästan allt med displayer och kretskort) är det viktigt att du har ett inverterelverk som producerar ren sinus, liknande ett vanligt eluttag.


Val av bränsle: Ifall elverket drivs av bensin ska du allra helst använda alkylatbensin. Det är en renare form av bensin som är bättre för både elverket och miljön. Efter användning är det bra att låta elverket bränna ur resterande bränsle. Det är optimalt att låta resterande bränsle ligga kvar under längre tider i tanken.


Elverk som drivs av diesel har tidigare varit mer förmånliga eftersom diesel har varit billigare då det drar mindre samt att dieselpriset tidigare var lägre. Detta har dock fått mindre relevans på senare år eftersom dieseln numera är dyr och bensin elverk idag kostar mindre.
Fördelar med inverter elverk

De flesta vardagsprylarna som tv-apparater, datorer, köksredskap behöver drivas av elverk som ger en ren sinuskurva, annars finns det risk för att prylen du har kopplat in går sönder, eller inte funkar som det ska göra. 


Traditionella elverk bidrar till distortion (störningar) vilket gör sinuskurvan oren. Detta påverkar apparaternas drift negativt. Ska du använda känslig utrustning som hemelektronik måste du köra dessa med inverter elverk.


Andra fördelar är bland annat att de är mindre, enklare att bära och tystare. Detta har dock sitt pris och därför är inverter elverk dyra, framförallt om de ska ha hög kapacitet som vår premiumvinnare.


3 fas elverk

Ska du driva 3 fas last måste du ha ett 3 fas elverk. Dessa är tyngre, låter mer och har inte möjlighet att skapa ren sinus. En del av dem har både en fördelning av både 3 fas och 1 fas. Dessa elverk kan dock orsaka snedbelastning då två faser används samtidigt.


För stabil användning rekommenderas därför att köra ett 3 fas elverk med 3 fas utrustning och sedan ett separat elverk för 1 fas utrustningen. På detta sätt undviker du risken av snedbelastning av faserna och slipper oron att elverket kan stänga av sig när som helst.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa elverken önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa det elverk som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa elverken


Vanliga frågor och svar

 • Hur stort elverk behöver man?
  Det beror på hur mycket effekt din last drar (utrustningen du vill driva). Lägg ihop watten för alla dina apparater och lägg sedan på 20%, då vet du hur många watt elverket måste kunna producera.

  Tänk även på att apparater även har en starteffekt som är högre än själva drivningen. Denna effekt måste elverket också kunna driva.

  Ett exempel är t.ex. ett kylskåp som drar 100 watt men som behöver 500 watt för att starta igång. Då måste elverket kunna tillgodose 500 watt för att kylskåpet ska kunna starta.
 • Hur fungerar elverk?
  Elverk använder bränsle som bensin eller diesel som startar igång dess motor. Här produceras rörelseenergi som sedan blir till elektricitet.
 • Hur mycket bensin drar ett elverk?
  Detta är väldigt olika eftersom alla elverk drar olika. Vår premiumvinnare har en tank på 10 liter och kan köras på maxeffekt i 6 timmar. Kör du på mindre effekt blir drifttiden längre.


Elverk diesel

Håll igång dina apparater under strömavbrott med ett bra elverk.


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elverk rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa elverket till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Om du är intresserad av prepping och smarta prylar för vid strömavbrott eller liknande händelser kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om vevradio bäst i test!


Tips 3: Önskar du låna pengar till ditt inköp eller om du planerar att köpa någon annan dyr produkt har vi även ett test om bästa lånet.
Bäst i test Guidens maskintesterDu hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäck, biltillbehör, fordon, maskiner.


Philip Andrén

Bäst i test: Elverk

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast