Elaggregat bäst i test, elverk bäst i test 2023, bra elverk

Test elverk: bästa elverket 2024 - elverk bäst i test

Ska du köpa elverk och vill veta vilket som är elverk bäst i test just nu? Läs vårt elverk test där vi tagit fram våra toppval baserade på experternas och användarnas omdömen: två bra inverter elverk och ett utmärkt 3 fas elverk för dig som behöver driva 3 fas last.


Bästa elverk just nu


Inverter elverk bäst i test


I vårt test av elverk har vi utsett bästa inverter elverk till Champion The Mighty Atom Dual Fuel eftersom det jobbar stabilt, är enkelt att använda och lätt nog att bära (enligt Champion själva är det världens lättaste elverk) med en vikt på endast 17,6 kg. Det drivs i första hand av bensin men kan även köras med gasol där regulator medföljer, därav namnet Dual Fuel. Elverket från Champion tar bland annat hem bäst i test-titeln av Tidningen M3


Effektiv och användarvänlig

Elverket dras enkelt igång med två ryck och har en maxkapacitet på 2 200 watt. Den optimala effekten är på 1900 watt, där det kan köras stabilt utan att överbelastningsskyddet slår till  (50 Hz och). Detta passar bra för att driva mindre hushållsapparater, verktyg, ljus och enklare trädgårdsutrustning. 


Det går att använda på känslig hemelektronik eftersom det kan producera en ren sinus kurva med väldigt lite distortion.  


Anpassningsbar ljudnivå

Ljudnivån ligger på ca 70 dB men minskar drastiskt allt eftersom du flyttar dig ifrån elverket. Ljudet är ingenting som du kommer störa dig på. Om du bara ska driva enklare saker finns även ett Eco-läge där det blir ännu tystare, dock med reducerad kapacitet. 


elverk litet, champion atom, champion elverk 2000w, elverk gasol


Bränsleeffektivitet och drifttid

Tankens volym är 4 liter vilket räcker i drygt 2 timmar vid maxbelastning, och över 10 timmar vid 25% kapacitet. 


Möjlighet till parallelkoppling

Elverket går att parallellkoppla till flera elverk för ökad effekt, men det kräver lite pillande. Anslutningarna som finns tillgängliga är en 230 V och en 12 V DC (8,3 A). Ett minus som nämns av experterna är att det finns för lite anslutningar. 


Säkerhet och garanti

230 volts-anslutningen har IP44-klassificering (hindrar vatten från att nå elektriska delar). Champions elverk har tre års garanti.Här kan du köpa det bästa inverter elverket just nu

Bästa pris på elverket får du när du beställer det online. Då kan du även få det levererat direkt till hemmet, bekvämt och enkelt! 
Detta tycker användarna om Champions elverk

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi med användarnas omdömen, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


”Kört in den, 5 timmar. Fungerar perfekt. Känns som kvalité. Drar lite bränsle.”


”Rekommenderar denna. Lätt att dra igång. Tyst. Smidigt, i och med att den inte väger så mycket och kan bäras dit man behöver den. Frugan hade inga som helst problem att dra i gång den eller lyfta den. För den som använder elverket dagligen, kanske i en sommarstuga eller för arbete ute i fält så kan det vara värt att tänka ett varv till.” 


”Har 4 sådana här parkopplade i min elbil ifall det blir strömavbrott i vinter och ryssen kommer.”


”Mycket bra elverk förmodligen ett av de bästa.”


Inverter elverk premiumvinnare


Även om elverket från Champion får goda betyg finns det tillfällen där det behövs mer kraft som kan levereras stabilt. Därför har vi testat ett elverk som har lite mer kraft och större tank. Detta elverk är Atlas Copco P3500i.


Kraftfull och tyst elverk

Atlas Copco P3500i är ett stabilt och tyst elverk som klarar att driva flera krävande enheter med effekt på 2,4 kW. Den håller en utmärkande låg ljudnivå på endast 63 dB.


Lång drifttid med stor tank

Elverket har en stor tank vilket gör det möjligt att köra länge utan påfyllning. Vid maxkapacitet håller det hela 6 timmar, och givetvis kan du fylla på bränsle under tiden som det körs.


Bränslekälla

Bränslet som används är vanlig bensin (95 oktan), men använd hellre alkylatbensin eftersom det är mer miljövänligt och sotar mindre.

Atlas copco inverter elverk

Elverket har två uttag och enkla kontroller


Smart effektanpassning

Elverket är även utrustad med avkänning som automatiskt märker hur mycket effekt som behövs vid givet tillfälle. Detta möjliggör optimal bränsleanvändning - bränsleanvändningen sjunker ifall mindre effekt krävs, och höjs när utrustningen som det driver behöver leverera mer. Smart och enkelt!


Idealisk för entreprenörer

I huvudsak riktar sig detta elverk till entreprenörer som behöver ha ström till sina verktyg som sågar, högtryckstvätt, elgräsklippare och dylikt. Men det kan även användas av privatpersoner som vill vara säkra på att deras behov av ström täcks vid ett eventuellt strömavbrott. 


Säkerhetsklassad

Elverket har IP54-klassning, vilket innebär att det är dammsäkert och håller vatten borta från elektriska delar. Här kan du köpa Atlas Copco elverk till bästa pris just nuVad vi tycker på Bäst i test Guiden: fördelar och nackdelar

När jag själv har använt detta elverk har det främst varit för att driva stora högtalarsystem tillsammans med ljusuppsättningar. Det har funkat väldigt bra och motorn har snurrat på fint under flera timmar utan problem. 


Transport av elverket har även varit enkelt tack vare dess hjul. Att bära in det i en bil är dock jobbigt eftersom det väger 45 kg.


Elverk 3 fas bäst i test - rekommendation


Elverket Atlas Copco P800T är ett kraftfullt 3 fas elverk som dessutom har enkelt underhåll. Det passar bra för byggnadsentreprenörer eller de som jobbar inom jordbruk.


Kraftfull och hög prestanda

P800T har en maxeffekt på 8 000 watt men har en kontinuerlig effekt på drygt 7 000 watt. Det har tre uttag, två st 1-fas (230V) och ett 3-fas (400V). 


Stor bränslekapacitet

Bränsletanken är på 25 liter och använder bensin som drivmedel. 


Robust och tung

Elverket väger hela 85 kg, och har en solid och hållbar konstruktion.


elverk bensin 3 fasHär kan du köpa 3-fas elverkRekommendationer för fasbalans

När det gäller kombinerat 3 fas och 1 fas elverk (vilket detta elverk är) är det viktigt att veta att det kan bli snedbalans i faserna. 


Det går mycket bra att driva 3 fas utrustning, men vid påkoppling av 1 fas kan det uppstå problem. För optimal användning av 1- och 3-fas utrustning med elverk är det rekommenderat av experter att använda två separata elverk för vardera fasgrupp.


Undvik direktkoppling till känslig utrustning eftersom det inte är en invertertyp. Detta 3 fas elverk är huvudsakligen för professionellt bruk ute i fält.


Jämförelse elverk - specifikationer

Vikt:
Höjd:
Djup:
Bredd:
Eluttag:
Ljud:
Drivkälla:
Antal faser:
Funktion:
Ljudnivå:
Bäst i test elverket 2024 - Champion The Mighty Atom Dual Fuel 2200W - Bäst i test
Champion The Mighty...
Inverter elverk bä...
17,6 kg
44 cm
44,5 cm
28,5 cm
2 x 230V & 1 x 12V
70 dB
Bensin
1-fas
Inverter
Bäst i test elverket 2024 - Atlas Copco p3500i - Bäst i test
Atlas Copco p3500i
Premium inverter e...
45 kg
51 cm
44 cm
58 cm
2 x 230V
Bensin
1-fas
Inverter
88 dB
Bäst i test elverket 2024 - Atlas Copco P8000T - Bäst i test
Atlas Copco P8000T
Rekommenderat 3 fa...
85 kg
55 cm
55 cm
68 cm
1 x 230V & 1 x 400V
76 dB
Bensin
1-fas & 3-fas
ElstartSå gjorde vi testet elverk bäst i test

Vi har tagit reda på vad kunniga experter tycker och har skrivit i sina tester. Dessa artiklar har vi sedan summerat och kommit fram till en testvinnare. I kombination med detta har vi även tittat på konsumenternas omdömen av de olika elverken som finns att köpa just nu och på så sätt utsett en vinnare. 


När jag själv testade köra ett större ljudsystem med 4 stora basar, två toppar, ljusrigg och förstärkare funkade Atlas Copcos elverk P3500i utmärkt under flera timmar. Det behövde inte ens köras på maximal effekt och höll sig stabilt och tyst under hela testets gång. 


Atlas Copcos elverk är dock i det dyrare laget, vilket är varför det har fått premium-märkningen. För ett bra och prisvärt alternativ har vi därför valt att lyfta fram Champions elverk, som även prisas av användare och experter. 


Slutligen vet vi att det finns de som behöver kraftfulla elverk i sitt arbete, framförallt byggnadsentreprenörer och de som jobbar i jordbruk. Därför har vi även valt att rekommendera ett 3 fas elverk för de som vill ha inspiration åt vilket håll och vilken prestanda de ska titta efter.


Test elverk - experternas omdömen

Tidningen M3: Tycker att Champion The Mighty Atom är det bästa inverterelverket just nu. Det levererade en stabil effekt och var även väldigt tyst under drift. Dessutom är det enkelt att bära. 


Utöver Champions elverk testades även Honda EU22i, ett mindre elverk från Honda som jag själv haft tillfälle att testa på ljudutrustning. Enligt experterna på M3 är det ett bra elverk som kan parrallellkopplas till flera elverk och har även dubbla uttag. Det faller dock bort eftersom det är lite för dyrt för effekten det ger. 


Jag har själv haft erfarenhet av Honda EU22i vid körning av ljudutrustning. I mitt fall gick det inte så bra eftersom elverket inte klarade av starteffekten av ljudutrustningen och ljusuppsättningarna (den effekt som krävs för att starta utrustningen). 


I mitt egna test av att driva ljudutrustning funkade Atlas Copco P3500i mycket bättre eftersom det klarade av att köra igång hela systemet och körde detta utan problem under flera timmar och utan påfyllning av bensin.


Köpguide

Effekt: Grundregeln är att välja ett elverk med en effekt på minst 2000 W. Det täcker de flesta hushållsbehov som vitvaror och belysning. Räkna ihop effektbehovet för dina prylar (vanligtvis hittar du denna information på produkternas faktablad eller online) och lägg till 20% extra för säkerhetsmarginal. 


Tänk även på att elverket behöver kunna täcka starteffekten för prylarna.


Starteffekt: Om du planerar att driva maskiner som kräver en hög starteffekt är det viktigt elverket kan tillgodose wattbehovet. En maskin kan exempelvis normalt dra 100 W vid drift, men ha en starteffekt på 500 W. Maskinen behöver bara 500 W under väldigt kort tid, men det är fortfarande det som krävs för att kunna starta maskinen.


De flesta elverk klarar en starteffekt på 500 watt, men har du flera maskiner som har denna starteffekt blir det snabbt flera tusen watt som krävs för att starta igång. Se därför till att ditt elverk klarar detta.


Elverk med inverter: Om du vill använda känslig el utrustning som hemelektronik (TV, datorer - ja nästan allt med displayer och kretskort) är det viktigt att du har ett inverterelverk som producerar ren sinus, liknande ett vanligt eluttag.


Val av bränsle: Ifall elverket drivs av bensin ska du allra helst använda alkylatbensin. Det är en renare form av bensin som är bättre för både elverket och miljön. Efter användning är det bra att låta elverket bränna ur resterande bränsle. Det är optimalt att låta resterande bränsle ligga kvar under längre tider i tanken.


Elverk som drivs av diesel har tidigare varit mer förmånliga eftersom elverk diesel har varit billigare då det drar mindre samt att dieselpriset tidigare var lägre. Detta har dock fått mindre relevans på senare år eftersom dieseln numera är dyr och bensin elverk idag kostar mindre.


Fördelar med inverter elverk

De flesta vardagsprylarna som TV-apparater, datorer, köksmaskiner behöver drivas av elverk som ger en ren sinuskurva, annars finns det risk för att prylen du har kopplat in går sönder, eller inte funkar som det ska göra. 


Traditionella elverk bidrar till distortion (störningar) vilket gör sinuskurvan oren. Detta påverkar apparaternas drift negativt. Ska du använda känslig utrustning som hemelektronik måste du köra dessa med inverter elverk.


Andra fördelar är bland annat att de är mindre, enklare att bära och tystare. Detta har dock sitt pris och därför är inverter elverk dyra, framförallt om de ska ha hög kapacitet som vår premiumvinnare.


3 fas elverk

Ska du driva 3 fas last måste du ha ett 3 fas elverk. Dessa är tyngre, låter mer och har inte möjlighet att skapa ren sinus. En del av dem har både en fördelning av både 3 fas och 1 fas. Dessa elverk kan dock orsaka snedbelastning då två faser används samtidigt.


För stabil användning rekommenderas därför att köra ett 3 fas elverk med 3 fas utrustning och sedan ett separat elverk för 1 fas utrustningen. På detta sätt undviker du risken av snedbelastning av faserna och slipper oron att elverket kan stänga av sig när som helst.


Sammanfattning bäst i test elverk

Efter att du läst vårt test om de bästa elverken önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa det elverk som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa elverk


Proffsmagasinet säljer just nu Atlas Copco p3500i för 24169 kr. Frakten ingår i priset.

24169 kr är det lägsta priset just nu för Atlas Copco p3500i!

Verktygsproffsen säljer just nu Atlas Copco p3500i för 24173 kr. Frakten ingår i priset.


Proffsmagasinet säljer just nu Atlas Copco P8000T för 22598 kr. Frakten ingår i priset.

22598 kr är det lägsta priset just nu för Atlas Copco P8000T!

Verktygsproffsen säljer just nu Atlas Copco P8000T för 22602 kr. Frakten ingår i priset.


Vanliga frågor och svar

 • Hur stort elverk behöver man?
  Det beror på hur mycket effekt din last drar (utrustningen du vill driva). Lägg ihop watten för alla dina apparater och lägg sedan på 20%, då vet du hur många watt elverket måste kunna producera.

  Tänk även på att apparater även har en starteffekt som är högre än själva drivningen. Denna effekt måste elverket också kunna driva.

  Ett exempel är t.ex. ett kylskåp som drar 100 watt men som behöver 500 watt för att starta igång. Då måste elverket kunna tillgodose 500 watt för att kylskåpet ska kunna starta.
 • Hur fungerar elverk?
  Elverk använder bränsle som bensin eller diesel som startar igång dess motor. Här produceras rörelseenergi som sedan blir till elektricitet.
 • Hur mycket bensin drar ett elverk?
  Detta är väldigt olika eftersom alla elverk drar olika. Vår premiumvinnare har en tank på 10 liter och kan köras på maxeffekt i 6 timmar. Kör du på mindre effekt blir drifttiden längre.
 • Vilken är elverk bäst i test?
  I vårt elverk test har vi utsett Champion The Mighty Atom 2200W till bästa elverket. Vinnaren hr belönats med vår titel elverk bäst i test.test elverk, tyst elverk, bäst i test elverk, köpa elverk

Håll igång dina apparater under strömavbrott med ett bra elverk.Tips 1: Elverk kan vara en ovärderlig resurs för att driva verktyg som högtryckstvätt, terrasstvätt, elgräsklippare eller grästrimmer. Även myggfångare kan drivas av ett elverk, särskilt om strömförsörjningen är ojämn i området där den används, eller om du vill ta med den någonstans där ström inte finns att tillgå.


En robotgräsklippare skulle däremot kunna drivas av solceller för en mer hållbar energikälla. Elverk bör användas i de fall du behöver en omdelbar och pålitlig energikälla tillfälligt.


Tips 2: Om du är intresserad av prepping och smarta prylar för strömavbrott eller liknande händelser kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om vevradio bäst i test.


Tips 3: Önskar du låna pengar till ditt inköp eller om du planerar att köpa någon annan dyr produkt har vi även ett bästa lånet.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elverk rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa elverket till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäck, biltillbehör, fordon och maskiner.Philip Andrén

Bäst i test: Bästa elverket

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast