Lövblås bäst i test, den bästa lövblåsaren.

Lövblås test 2021

Har du som många andra fullt med löv och grenar som du enkelt vill få bort från trädgården? Då är en bra lövblås det perfekta verktyget för dig! Skippa den klassiska krattan till de stora ytorna och satsa i stället på en lövblåsare. Här i testet kan du läsa om den bästa lövblåsen som vunnit titeln "lövblås bäst i test".


Vi har läst alla aktuella tester från experter, testlabb och de svenska konsumenternas åsikter om vilken som är den bästa lövblåsen just nu. I testet listar vi den bästa batteridrivna lövblåsen, den bästa eldrivna lövblåsen och den bästa bensindrivna lövblåsen.


Innehållsförteckning


Bästa lövblås 2021

Batteridriven lövblås bäst i test

Stihl BGA 56

Lövblås bäst i test Stihl BGA 56
 • Tyst i drift

 • Enkel hantering

 • Effektivt blås

 • Ingen sugfunktion

 • Kort batteritid

Eldriven lövblås bäst i test

Bosch ALS 25

Lövblås bäst i test Bosch ALS 25
 • Sugfunktion

 • Lövsug medföljer

 • Enkel användning

 • Låg ljudvolym

 • Måste kopplas in till el-nätet

Bensindriven lövblås bäst i test

Husvarna 525BX

Lövblås bäst i test Husvarna 525BX
 • Stark motor

 • Kraftfull lövblåsare

 • Lång drifttid

 • Högljudd

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide - batteridriven - elnät - bensindriven lövblås - vilken ska jag välja?

Vilken variant av lövblås du ska välja beror lite på hur du har tänkt använda den. För dem med en större trädgård passar en kraftfull lövblåsare med möjlighet att koppla till elnätet allra bäst. Detta eftersom de är mer effektiva. De batteridrivna lövblåsarna har ofta relativt kort batteritid vilket försvårar för att arbetet ska bli klart i tid. 

 

En batteridriven lövblås passar bättre till dig med en mindre trädgård eftersom dessa ofta har mindre munstycken och är enklare att manövrera. 


En del lövblåsare har även en sug-funktion (lövsug). Då kopplas en tillhörande påse på lövblåsen och den omvandlas till en lövsug. Att använda lövblåsen som en slags dammsugare är dock inte så effektivt. Bästa metoden är istället att blåsa ihop alla löven till en gemensam hög och sen därefter suga upp dem. Många lövblåsare kan även ”slå sönder” löven när de sugs upp för att de ska ta upp mindre plats. 
Batteridriven lövblås bäst i test 2021

Bästa batteridrivna lövblåsare just nu - Stihl 56 BGA

(Klicka på lövblåsaren för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Stihl BGA 56


Stihl BGA 56 är en batteridriven lövblåsare som har mycket enkel hanterbarhet och en väldigt effektiv. Denna lövblåsare gör rent gräsmattan, uppfarten eller rabatterna. Blåsröret är smidigt att manövrera och dessutom justerbart vilket möjliggör att anpassa blåsröret efter din kroppslängd. Även om du skulle använda det kortaste blåsröret fås inga förluster av blåskraften för att avståndet till marken skulle vara för långt. 

 

Batteriet har en tillhörande laddnings-docka som och när det är dags för användning klickas enkelt i lövblåsen. Detta batteri passar även till övriga av Stihls produkter. Lövblåsen klarar att gå i 20 minuter innan den behöver laddas igen. Det tar cirka 45 minuter för att batteriet ska nå 100%. På batteriet finns en knapp som, när den pressas ned, visar återstående tid och batteristyrka.

  

För att inte krångla till det har Stihl BGA 56 endast ett kraftläge som blåser med en hastighet på 162km/h, vilket ruskar till vilken lövhög som helst så länge de inte är blöta. Men det kan vara bra att att vara lite försiktigt ifall du ska blåsa bort löv i rabatter för att inte skada planteringarna. 

 

Användningen är otroligt enkel och de olika funktionerna (start, drift, stopp och låsspärr) är enkla att nå oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. 

 

Detta säger användarna om lövblåsen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi även veta vad användarna tycker om Stihl BGA 56. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av produkten. Här kommer några exempel:

 

"WOW! Varför köpte jag inte denna tidigare? Hur smidig som helst och nu blev städning av terrassen plötsligt skoj. Kraftfull och smidig apparat, batteriet håller ca 20 minuter och den är inte för tung. Denna kommer jag ha mycket glädje med. Rekommenderas."

 

"Väldigt bra lövblås, mycket bättre än en bensindriven lövblås jag hade innan. Prisvärd!"

 

"Jag är mycket nöjd med min Stihl lövblås. Kul att se att den fått Bäst-i-test också."


"Lätt, tyst och enkel att använda. Den är kanske inte den mest kraftfulla produkten på marknaden men den får jobbet gjort och batteriet håller länge nog för att jag ska hinna klart med allt."


"Köpte en Stihl BGA56 till mig själv när jag fyllde år i maj 2018 och jag älskar den. Att räffsa under verandan tar mig normalt sett upp till en timme men nu blir jobbet klart på mindre än 15 minuter. Batteriet är långt och produkten är väldigt lätt i vikt."


Här köper du lövblåsen Stihl BGA 56 till lägsta pris
Elektrisk lövblås bäst i test 2021

En lövblås som kopplas in till el-nätet passar bäst för dig med en mindre trädgård. Dels för att det är bra med närhet till el-uttag samt att du då slipper använda världens längsta sladd. Vår vinnare Bosch ALS 25 är perfekt för dig som har mindre ytor att städa, dels för sin otroliga lövhantering och dels för att den även kan suga upp löven via lövsugen efter att du har blåst ihop dem till en fin hög. Läs mer här nedan! 

Bästa lövblås för elnät - Bosch ALS 25

(Klicka på lövblåsen för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

Prisjakt de bästa priserna på Bosch ALS 25
prisjämfört med Prisjakt


Bosch ALS 25 är enkel att hantera och du behöver inte heller oroa dig för att få slut på batteri eller bränsle. Lövblåsningen kan alltså fortsätta utan avbrott tills du känner dig klar och nöjd. Jobbet sköter den galant. Med en blåshastighet på max 300km/h får den enkelt bort löven, även om de är blöta och med väldigt gott resultat!


Lövblåsaren är ergonomiskt utformad för att minska arbetsbördan så mycket som möjligt. För bästa stöd och arbetshållning finns det även en vadderad axelrem som fördelar vikten jämnt. Alla knappar är enkla att komma åt - oavsett om du är vänster- eller högerhänt. 


När du har blåst ihop löven till en gemensam hög är det jobbigt att manuellt behöva lägga dem i komposten/trädgårdsavfallet. Använd därför lövblåsarens sug-funktion för att enkelt få bort löven. Den medföljande uppsamlingspåsen, gjord av fuktavvisande material, rymmer 45L. Innan löven sugs in i påsen strimlas de även till endast en tiondel av lövets storlek från början. Detta gör att fler löv får plats och minskar antalet besök till kompostkärlet och eller antalet säckar. Dock bör det nämnas att sugfunktionen fungerar bäst på löv som är torra för att strimlaren inte ska sättas igen. 


Vid köp av Bosch ALS 25 får du även 2 års garanti av Bosch. Glöm bara inte att registrera den på deras hemsida!


Detta säger användarna

Det vill vi ju självklart också veta. När det gäller lövblåsaren Bosch ALS 25 är majoriteten av användarna mycket nöjda med sitt köp och det finns faktiskt inga större nackdelar att nämna utöver att 


"Köpte denna då jag ville ha en lövblås på nätel för att slippa bränna dinosaurier när jag vill rensa trädgården på löv. Blåsfunktionen hanterar mycket riktigt våta löv, men sugfunktionen kloggar snabbt igen impellern om inte löven är snustorra, dessutom räcker inte säcken så långt som det låter, så man får räkna med att avbryta arbetet för att tömma, tror dock det är svårt att komma undan om det är en buren lövblås. Över lag är jag dock nöjd med köpet!"


"Har använt mest använt ALS25s sugfunktion och har inte haft några problem med det hittills. Bra sugkraft och uppsamlaren fylls jämnt. Har dock märkt att om du försöker suga upp stora klumpar av löv kloggar den enkelt igen. Viktigt att luften får strömma fritt för att löven ska sugas in."


"Effektiv lövblåsare och bra sug. Är väldigt förtjust i denna."


"Lövblåsaren är kraftfull och jag gillar uppsamlaren."


Här köper du Bosch ALS 25 till lägsta pris
Bensindriven lövblås bäst i test 2021

Bästa bensindrivna lövblåsare - Husqvarna 525BX

(Klicka på lövblåsaren för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

Prisjakt de bästa priserna på Husvarna 525BX
prisjämfört med Prisjakt


Den bästa bensindrivna lövblåsen just nu är Husqvarna 525BX. Den fungerar för alla tillfällen, oavsett om du ska göra en storstädning i trädgården eller bara en snabb liten fix. Den är dock rätt tung (4kg) och har en rätt hög ljudvolym på ca 91dB. Längre arbetsuppgifter kan därför bli lite jobbiga mot slutet. Men med en hög byggkvalité och med ett justerbart rör går det att säkerställa en ergonomisk position som inte tröttar ut dig allt för mycket. 


Husqvarna 525BX har en hög utblåshastighet och klara även av att få bort tunga och blöta löv och grenar. Om du inte behöver så mycket kraft går det att reglera denna i flera olika lägen. Det finns dessutom två olika sorters rör, ett platt och ett runt. Beroende på vilken  av att köras i ca 1h innan det behöver fyllas på nytt bränsle. 


Detta säger användarna om sin bensindrivna lövblås

"Köpte denna modell eftersom jag såg att det var en testvinnare och jag är väldigt nöjd med mitt köp."


"Detta är en mycket kraftfull lövblås och en betydande uppgradering från 125B. Börjar enkelt och är mindre bullrigt än 125B. Den enda nackdelen är värmen. Denna sak blir VARM, speciellt efter att du stänger av den och det inte finns mer luftflöde för att kyla ner den. Toppen blir för varm för att röra tills den äntligen svalnar igen. Du kommer att vilja bära handskar. Jag hade en 125b under lång tid och behövde inte riktigt uppgradera, men min fru köpte den för mig. Jag värderade komfort låg på grund av värmen. Annars hanterar den bra och är bekväm."


"Jag har haft den här lövblåsaren ett tag nu, men den har varit riktigt bra och pålitlig. Den är lätt, kraftfull och enkel att använda!"


"Jag har haft 525bx i ungefär ett år nu. Och allt jag kan säga bra gjort husqvarna. Balans, kraft, ergonomi är väl genomtänkta och jag är helt nöjd med mitt köp. Kör fortfarande felfritt efter många hårda timmar av användning."


Här köper du Husqvarna 525BX till lägsta pris
Testvinnare lövblås - Experternas omdömen

Råd & Rön: I deras test presterar både Stihl BGA 56 och Bosch ALS 25 väldigt bra. Stihl tar hem förstaplatsen medan Bosch tar hem andraplatsen. Bosch ALS 25 blir dock utsedd till "bästa elnäts-lövblås". Båda presterar ypperligt i kategorierna lövhantering och hanterbarhet och tar hem 76 respektive 73 poäng totalt. 


Aftonbladet: I Aftonbladets test tar doldisen Makita DUB362PT4 hem titeln "Bäst i test". Vi har dock inte valt att ha med den här eftersom den är dyrare än Stihl BGA 56 samtidigt som den inte erbjuder så mycket mer. 


Garden Powertools: Tycker att Bosch ALS 25 har en riktigt bra byggkvalitet, bra motor samt att den är enkel att använda och väldigt funktionell med sin uppsamlare. Uppsamlaren är de särskilt positiva över, särskilt eftersom löven strimlas innan de når uppsamlaren och tar därför upp mindre plats. 


Moores Mowers: Tycker att Husqvarna 525BX är en av de bästa bensindrivna lövblåsen som finns ute just nu. De gillar framförallt dess kraft, värde för pengar, hantering och funktioner. De tyckte även att den var enkel att starta. När det kommer till nackdelar skriver de att den är lite högljudd och att det därför kan vara en god idé att sikta in sig på eldrivna lövblåsare om volym är ett problem för dig. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa lövblåsen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den lövblåsare som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa lövblåsen


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående lövblås. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa lövblåsaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: När hösten kommer blir det snabbt kallare men det behöver inte betyda slutet på mysiga utekvällar. Läs vårt test här om terrassvärmaren bäst i test för att hålla er varma när ni vill ha en härlig stund under de mysiga höstkvällarna.


Tips 3: Om du vill slippa klippa gräset och dela ut den arbetsbördan till artificiell intelligens kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa robotgräsklipparen just nu. Eller, om du hellre gör det själv, ta en titt på den bästa elgräsklipparen just nu. 
Philip Andrén

Bäst i test: Lövblås

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: