Lövblås bäst i test, den bästa lövblåsaren.

Lövblås test 2023

Har du som många andra fullt med löv och grenar som du enkelt vill få bort från trädgården? Då är en bra lövblås det perfekta verktyget för dig! 


Skippa den klassiska krattan till de stora ytorna och satsa i på något som verkligen hjälper och gör arbetet enklare. Här i testet kan du läsa om vilka som har tagit hem titeln som bäst i test.


Vi har läst alla aktuella tester från experter, testlabb och de svenska konsumenternas åsikter om vilken som är den bästa lövblåsen just nu. 


I testet listar vi den bästa batteridrivna, bästa eldrivna och den bästa bensindrivna lövblåsen.


Bästa lövblås 2023

Bensindriven lövblås bäst i test

Husqvarna 525BX

Lövblås bäst i test Husqvarna 525BX
 • Stark motor

 • Kraftfull lövblåsare

 • Lång drifttid

 • Högljudd

Prisvärd eldriven lövblåsare

Gardena ErgoJet 3000

Lövblås bäst i test Gardena ErgoJet 3000
 • Hög blåshastighet

 • Enkel hantering och ergonomisk

 • Medföljande uppsamlare med strimlare

 • Högljudd

Batteridriven lövblås bäst i test

Stihl BGA 86

Lövblås bäst i test Stihl BGA 86
 • Tyst i drift

 • Enkel hantering

 • Effektivt blås

 • Ingen sugfunktion

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Batteridriven - elnät - bensindriven - vilken ska jag välja?

Vilken variant du ska välja beror lite på hur du har tänkt använda den. För dem med en större trädgård behövs lite mer krut och gärna att den drivs via elnät eller bensin. Batteridrivna har ofta kort batteritid vilket försvårar för att arbetet ska bli klart i tid. Dessa passar då bättre för dig med mindre trädgård. 


På en del modeller finns även en sug-funktion (lövsug). Då kopplas en tillhörande påse på och din maskin omvandlas till en lövsug. Att använda den som en slags dammsugare är dock inte så effektivt. 


Bästa metoden är istället att blåsa ihop alla löven till en gemensam hög och sen därefter suga upp dem. Många modeller kan även ”slå sönder” löven när de sugs upp för att de ska ta upp mindre plats. 


Förutom vilka modeller och funktioner du ska ha är det viktigt att du väljer en med mjukt och ergonomiskt handtag. Detta gör det enklare och bekvämare att använda lövblåsen. Detta är framförallt bra ifall du behöver använda den under en längre tid. 


Med dagens dyra batteripriser och leverenssvårigheter är det billigare att gå på bensinspåret. Detta är även lättare eftersom du slipper oroa dig för batteritid och laddning.
Lövblås bensin bäst i test 2023

Bästa bensindrivna lövblåsare - Husqvarna 525BX

(Klicka på lövblåsaren för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Husqvarna 525BX
prisjämfört med Prisjakt
Visa färre priser Visa fler priser


Husqvarna lövblås bensin

Den bästa bensindrivna lövblåsen just nu är Husqvarna 525BX. Den fungerar för alla tillfällen, oavsett om du ska göra en storstädning i trädgården eller bara en snabb liten fix och är mycket praktiskt eftersom du slipper ha en lövblås sladd. Å andra sidan är den rätt tung (4kg) och har en rätt hög ljudvolym på ca 91dB. Längre arbetsuppgifter kan därför bli lite jobbiga mot slutet. Men med en hög byggkvalité och med ett justerbart rör och ergonomiskt handtag för att göra arbetet så skonsamt som möjligt.


Husqvarna 525BX har en hög utblåshastighet och klara även av att få bort tunga och blöta löv och grenar. Om du inte behöver så mycket kraft går det att reglera denna i flera olika lägen. Det finns dessutom två olika sorters rör, ett platt och ett runt. Beroende på vilken  av att köras i ca 1h innan det behöver fyllas på nytt bränsle. 


Detta säger användarna om Husqvarna 525BX

"Köpte denna modell eftersom jag såg att det var en testvinnare och jag är väldigt nöjd med mitt köp."


"Köpte denna modell eftersom jag såg att det var en testvinnare och jag är väldigt nöjd med mitt köp."

"Detta är en mycket kraftfull lövblås och en betydande uppgradering från 125B. Börjar enkelt och är mindre bullrigt än 125B. Den enda nackdelen är värmen. Denna sak blir VARM."


"Jag har haft den här lövblåsaren ett tag nu, men den har varit riktigt bra och pålitlig. Den är lätt, kraftfull och enkel att använda!"


"Jag har haft 525x i ungefär ett år nu. Och allt jag kan säga bra gjort husqvarna. Balans, kraft, ergonomi är väl genomtänkta och jag är helt nöjd med mitt köp. Kör fortfarande felfritt efter många hårda timmar av användning."


Här köper du Husqvarna 525BX till lägsta pris
Elektrisk lövblås bäst i test 2023

För dig med en mindre trädgård är det bra med en maskin som kopplas in i ditt befintliga el-nät. Det finns inget stopp med arbetet och har du en mindre trädgård slipper du också använda världens längsta sladd. Vår vinnare Gardena ErgoJet 3000 är perfekt för dig som har mindre ytor att städa, tack vare bra lövhantering samt för att den även kan suga upp löven via lövsugen efter att du har blåst ihop dem till en fin hög. Läs mer här nedan! 


Bästa eldrivna lövblås - Gardena ErgoJet 3000

(Klicka på lövblåsen för mer information om bästa pris just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Gardena ErgoJet 3000 Visa färre priser Visa fler priser


Gardena lövblås 

I Råd och Röns senaste test tar Gardena ErgoJet 3000 hem en välförtjänt 4:e plats. Det är imponerande, med tanke på att den kostar under 1000-lappen

 

Det är en eldriven lövblåsare med uppsamlare och axelrem som gör att jobbet fortskrider enkelt och effektivt. Uppsamlaren kan användas för att suga upp löven efter att ni har blåst ihop dem till en snygg hög. Dessutom finns det en mulcher som slår sönder löven till ett förhållande på 16:1 - för att de ska ta så lite plats som möjligt i uppsamlaren.

 

Att byta mellan uppsamlings- och blås-läge är mycket enkelt tack vare att de olika redskapen endast behöver klickas i.  

 

Den har en effekt på 3000 W som ger en blåshastighet på upp till 310km/h - vilket är nog för att ta hand om torra löv, blöta löv - oavsett om de ligger på gräsmattan eller i rabatten. Blåshastigheten går att variera för maximal funktion. 

 

Maxluftflödet är 612 m³/h och när den kör på maxläge uppgår volymen till 102dB – vilket är en hel del. Se därför till att använda hörselkåpor eller öronpluggar för att skydda hörseln. 

 

Gardena ErgoJet 3000 väger 4,8kg men tack vare att denna lövblåsare är ergonomiskt utformad med både handtag och axelrem är den enkel att manövrera utan att du ska bli trött. 


Detta säger användarna om Gardena ErgoJet 3000

Det vill vi ju självklart också veta. När det gäller Gardena ErgoJet 3000 är majoriteten av användarna mycket nöjda med sitt köp och det finns faktiskt inga större nackdelar att nämna utöver att 


"Köpte denna då jag ville ha en lövblås på nätel för att slippa bränna dinosaurier när jag vill rensa trädgården på löv. Blåsfunktionen hanterar mycket riktigt våta löv, men sugfunktionen kloggar snabbt igen impellern om inte löven är snustorra, dessutom räcker inte säcken så långt som det låter, så man får räkna med att avbryta arbetet för att tömma, tror dock det är svårt att komma undan om det är en buren lövblås. Över lag är jag dock nöjd med köpet!"


"Har använt mest använt ALS25s sugfunktion och har inte haft några problem med det hittills. Bra sugkraft och uppsamlaren fylls jämnt. Har dock märkt att om du försöker suga upp stora klumpar av löv kloggar den enkelt igen. Viktigt att luften får strömma fritt för att löven ska sugas in."

"Effektiv och bra sug. Är väldigt förtjust i denna."


"Kraftfull och jag gillar uppsamlaren."


Här köper du Bosch ALS 25 till lägsta pris

Proffsmagasinet säljer just nu Gardena ErgoJet 3000 för 1461 kr. Frakten ingår i priset.

1461 kr är det lägsta priset just nu för Gardena ErgoJet 3000!

Verktygsproffsen säljer just nu Gardena ErgoJet 3000 för 1465 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 1552 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 1628 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Conrad säljer just nu Gardena ErgoJet 3000 för 1890 kr. Frakten ingår i priset.Batteridriven lövblås bäst i test 2023

Bästa batteridrivna lövblåsare just nu - Stihl 86 BGA

(Klicka på lövblåsaren för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Stihl BGA 86


Stihl lövblås batteri

Stihl BGA 86 är batteridriven, enkel att hantera och mycket effektiv. Blåsröret är smidigt att manövrera och dessutom justerbart vilket möjliggör att anpassa blåsröret efter din kroppslängd. Även om du skulle använda det kortaste blåsröret fås inga förluster av blåskraften för att avståndet till marken skulle vara för långt. 

 

Batteriet har en tillhörande laddningsstation som enkelt klickas i. Och det går att använda samma batterier till övriga av Stihls produkter, så som gräsklippare och häcksax. Stihl BGA 86 har en batteritid på 20 minuter innan den behöver laddas igen och det tar cirka 1 timme för att batteriet ska nå 100%. På batteriet finns en knapp som, när den pressas ned, visar återstående tid och batteristyrka.

  

För att inte krångla till det har Stihl BGA 86 endast ett kraftläge som blåser med en hastighet på 162km/h, vilket ruskar till vilken lövhög som helst så länge de inte är blöta. Men det kan vara bra att att vara lite försiktigt ifall du ska blåsa bort löv i rabatter för att inte skada planteringarna. 

 

Användningen är otroligt enkel och de olika funktionerna (start, drift, stopp och låsspärr) är enkla att nå oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. 


OBS! Tänk på att lövblåsen säljs utan batteri och laddningssladd, dessa måste köpas till separat.

 

Detta tycker användarna om Stihls BGA 86

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi även veta vad användarna tycker om Stihl BAGGE  6. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av produkten. Här kommer några exempel:

 

"Hur smidig som helst och nu blev städning av terrassen plötsligt skoj. Kraftfull och smidig apparat, batteriet håller ca 20 minuter och den är inte för tung. Denna kommer jag ha mycket glädje med. Rekommenderas."


"Väldigt bra lövblås, mycket bättre än en bensindriven lövblås jag hade innan. Prisvärd!"


"Jag är mycket nöjd med min Stihl lövblås. Kul att se att den fått Bäst-i-test också."


"Lätt, tyst och enkel att använda. Den är kanske inte den mest kraftfulla produkten på marknaden men den får jobbet gjort och batteriet håller länge nog för att jag ska hinna klart med allt."


"Köpte en Stihl BGA56 till mig själv när jag fyllde år i maj 2018 och jag älskar den. Att räffsa under verandan tar mig normalt sett upp till en timme men nu blir jobbet klart på mindre än 15 minuter. Batteriet är långt och produkten är väldigt lätt i vikt."


Här kan du köpa Stihl BGA 86 till lägsta pris
Så gjorde vi testet

För att rekommendera den bästa lövblåsen just nu har vi tagit reda på vilken lövblåsare som erbjuder bäst specifikationer till bästa pris. Här har det varit viktigt att titta på både bensindriven lövblås, för de som behöver lite mer kraft, samt en eldriven som fungerar mer för den genomsnittliga villan. 


De faktorer som vi har tittat på har bland annat varit prestanda och kraft, bullernivå, hanterbarhet (där även vikt spelar roll) och priset. För att vara säkra på att vi har hittat de bästa har vi tagit del av experternas tester, som de kan utföra i miljöer med goda förutsättningar för att om produkterna håller vad de lovar. 


Efter experternas betyg har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna som har köpt dessa lövblåsare tycker. De har ju en ännu bättre uppfattning om produkterna eftersom de kan testa dessa under en längre tid. 


Kombinationen av bra resultat i experternas tester och användarnas omdömen har varit vägledande för oss när vi har utsett lövblås bäst i test eftersom det då finns underlag i testmiljö som ytterligare stärks av användarnas goda omdömen.


Lövblås test - experternas omdömen

Råd & Rön, 2022: I deras senaste test är det precis som förra året DeWalt, Ryobi och Stihl som ligger i toppen. Dock har den förra Stihl-modellen BGA 56 bytts ut mot den modernare BGA 86. 


Råd & Rön, 2021: I Råd & Röns senaste test får bl.a. DeWalt lövblås, Ryobi lövblåsare samt Stihl och Worx höga betyg. Mest intressant är fjärdeplatsen går Gardena ErgoJet 3000, en mycket prisvärd lövblåsare som är effektiv och har även med en medföljande uppsamlare. Detta visar att kvalitet inte behöver kosta allt för mycket.


Aftonbladet: I Aftonbladets test tar doldisen Makita DUB362PT4 hem titeln "Bäst i test". Vi har dock inte valt att ha med den här eftersom den är dyrare än Stihl BGA 56 samtidigt som den inte erbjuder så mycket mer. 


Råd & Rön: I detta test presterar både Stihl BGA 56 och Bosch ALS 25 väldigt bra. Stihl tar hem förstaplatsen medan Bosch tar hem andraplatsen. Bosch ALS 25 blir dock utsedd till "bästa elnäts-lövblås". Båda presterar ypperligt i kategorierna lövhantering och hanterbarhet och tar hem 76 respektive 73 poäng totalt.


Garden Powertools: Tycker att Bosch ALS 25 har en riktigt bra byggkvalitet, bra motor samt att den är enkel att använda och väldigt funktionell med sin uppsamlare. Uppsamlaren är de särskilt positiva över, särskilt eftersom löven strimlas innan de når uppsamlaren och tar därför upp mindre plats. 


Moores Mowers: Tycker att Husqvarna 525BX är en av de bästa bensindrivna lövblåsen som finns ute just nu. De gillar framförallt dess kraft, värde för pengar, hantering och funktioner. De tyckte även att den var enkel att starta. När det kommer till nackdelar skriver de att den är lite högljudd och att det därför kan vara en god idé att sikta in sig på eldrivna lövblåsare om volym är ett problem för dig. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den lövblåsare som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa lövblås
Tips!

Här listar vi tips och svar på frågor som vi har fått från er besökare.


Lövblås bensin

Bensinen som ska användas är en blandning av bensin och olja eftersom de ofta har en tvåtaktsmotor. För detta rekommenderas alkylatbensin (miljöbränsle). Men för att det ska bli helt rätt är det alltid bra att läsa instruktions manualen för att få vara helt säker.


Ryggburen lövblås

Om du har väldigt stor trädgård och behöver maximal prestanda för att få bukt med löv behöver du en rejäl och kraftfull lövblåsare för att göra jobbet enklare. Oftast är de bensindrivna med en tvåtaktsmotor - vilket gör dig mobil under arbetet. Men med större kapacitet och prestanda kommer en större vikt. Därför är dessa typer ofta ryggburna, och har en anordning för att du enkelt skall kunna bära den utan att belasta kroppen för mycket. 


Bäst i test Guiden på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har lövblås rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa lövblåsaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


När hösten kommer blir det snabbt kallare men det behöver inte betyda slutet på mysiga utekvällar. Läs vårt test här om terrassvärmaren bäst i test för att hålla er varma när ni vill ha en härlig stund under de mysiga höstkvällarna.


Om du vill slippa klippa gräset och dela ut den arbetsbördan till artificiell intelligens kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa robotgräsklipparen just nu. Eller, om du hellre gör det själv, ta en titt på den bästa elgräsklipparen just nu. 


Vanliga frågor och svar

 • Vilken typ av lövblåsare ska jag köpa?
  Detta beror på hur din trädgård och användningsområden ser ut. Har du en stor trädgård är det bäst att kunna vara mobil och kunna röra sig utan att behöva dra på en sladd. Bensindriven lövblås är oftast de mest kraftfulla och har även en lång driftstid. Och skulle de få slut på bensin är det bara att fylla på. Dock är det inte det mest miljövänliga alternativet samt att de är tunga och för med sig en del buller.

  Batteridrivna lövblåsare är smarta eftersom de också är väldigt mobila. Dock inte lika kraftfulla samt att de har en kortare drifttid.

  Elnätsdrivna (sladd) är bäst för en mindre trädgård. Tack vare sladd behöver du inte oroa dig för att soppan ska ta slut och kan därför blåsa bort löv i timmar om så behövs. Men att gå runt på en sladd kan vara jobbigt samt att du måste köpa till dessa.
 • Hur högt låter en lövblås?
  En lövblås på max låter rätt högt, ofta upp eller över 100dB. Se därför till att du skyddar dina öron ifall du ska använda den under en längre period.
Bäst i test Guidens trädgårdstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Lövblås

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-10-06 och uppdaterades senast

Läs även: