Mesh router

Router bäst i test 2022

Vill du veta vilken router som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi på Bäst i test Guiden har tagit reda på vilken som experterna och användarna gillar allra mest. På så sätt kan du göra ett klokt val och undvika dåliga felköp.


Med prylar som kräver konstant Wi-Fi uppkoppling och jobb hemifrån är det många som har känt vikten av ett stadigt Wi-Fi. Styrkan får vi från vår operatör, men när det gäller täckning runtom i hemmet bestäms detta av din router. Bor du i ett hus med tegelväggar som är större än en etta finns det stor risk för flertalet "döda zoner". Se därför till att du väljer en med allra bästa räckvidd och prestanda


I testet hittar du:


 1. Bästa router 2022
 2. Att tänka på innan ditt köp
 3. Router bäst i test
 4. Router mest prisvärd
 5. Om routrar - detta säger experternaBästa router 2022

Mesh-router bäst i test

Asus ZenWiFi AX AXT8

Router bäst i test Asus ZenWiFi AX AXT8
 • Snabbt internet utan krångel

 • Enkel användning

 • Stabil uppkoppling över stora ytor

 • Bra säkerhet

 • Mesh-router

 • Dyr

 • Endast två routrar

Prisvärd router

Asus RT-AX58U

Router bäst i test Asus RT-AX58U
 • Snabb uppkoppling

 • Stöd för WiFi 6

 • Stöd för mesh

 • Bra säkerhet

 • Endast två band

priser i samarbete med Prisjakt


Att tänka på innan ditt köp

Det finns väldigt många tillverkare av routrar. Många av dessa använder sig inte av kvalitativa material och utföranden. Köp därför inte det billigaste, det kan leda till att du inte får det resultat du vill samt att du på sikt behöver köpa en ny router. Då blir det både kostsamt och jobbigt. Kom ihåg att kvalitet alltid kostar. 


Mesh router

Om du bor stort, villa eller större lägenhet med tjocka väggar, är det en bra idé att välja en mesh router istället för en vanlig sådan. Mesh router består av en router vars signal förs vidare via noder som du kan placera runtom i ditt hem. Noderna placeras med fördel i områden där du normalt sett har väldigt dålig internetuppkoppling. Dessa noder behöver endast ha strömförsörjning och kommunicerar med routern via Wi-Fi. Tillsammans skapar routern och noderna ett enda stort system som täcker en större yta än en enskild router. 


När du använder en mesh-lösning är det en fördel att använda så få noder som möjligt. Placering är också viktigt. Enligt experterna på Ljud och Bild kan du betrakta noderna som stafettlöpare där noderna skall ta över där den routern når sin gräns, nod nummer 2 skall placeras där nod nummer ett når sin gräns, osv. Detta gör det enkelt att få välfungerande och snabbt internet över hela tomten. 


Uppdatera router

Har du en ny router med tillhörande mobilapp kan du få notifikationer om att routern behöver uppdateras. Vårt tips är att vänta med dessa uppdateringar om ni inte upplever att ni har ett problem med existerande uppkoppling. Stora uppdateringar tenderar att ha små fel med sig som kan göra det klurigt att ansluta till ditt Wi Fi. Vänta därför på nästa uppdatering för att vara säker på att du inte råkar ut för några krångligheter. 


Skillnad på banden

På routrar finns det idag två band; 2.4 och 5GHz. Dessa två beskriver vilken frekvens som Wi Fi signalen opererar på. Allra snabbast är 5GHz. Här kan du komma upp i väldigt höga hastigheter. Men dessvärre har 5GHz-bandet sämre räckvidd än 2.4GHz-bandet, som har bättre räckvidd men något lägre hastighetspotential. 

 Mesh router bäst i test

Om du bor i en stor lägenhet eller villa med flera våningar kan det uppstå "döda zoner" dit Wi-Fi signalen inte når. Enklaste vägen runt detta problem är via trådlösa nätverk med ett mesh system, en så kallad mesh-router. Tack vare denna får du en enkel lösning som ser till att du har stabilt internet i hela huset utan att behöva byta nätverk. 


Efter att ha tagit reda på vad experterna och användarna säger är valet enkelt. Det står mellan Google, Netgear och Asus. Men sett till pris, prestanda och funktionalitet blir det Asus Zenwifi AX XT8 som tar hem förstaplatsen. Läs vårt test här nedan! 


Router bäst i test - Asus ZenWiFi AX (XT8)

Klicka på bilden för att få det bästa priset just nu på routern


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på Asus ZenWiFi AX AXT8


Denna mesh-router ger dig en stabil och snabb uppkoppling oavsett storlek på huset du befinner dig i. Tack vare en extra router som skickar ut starka wi-fi signaler får du ett snabbare wifi som inte ger vika för något. 


Med ett stöd för Wi-Fi 6, ett 2.4GHz-band samt två st 5GHz-band kan du få hastigheter på upp till 6.6Gb/s. Detta är betydligt högre än snittet just nu. Att du dessutom kan få höga hastigheter på flera plan eller över en större yta är ännu mer sällsynt. 


Utöver trådlös koppling har du även 4 portar där du kan koppla in enheter som kräver internetanslutning via kabel. Detta kan vara allt från din stationära dator till din TV. Utöver dessa portar har du även en USB-port. Med denna kan du dela filer du har på ditt USB över ditt lokala nätverk. 


Installation av routern görs enkelt med hjälp av den tillhörande mobilappen. Där får du detaljerade instruktioner om hur installeringen går till och du får även en guide som täcker alla extrafunktioner. Du får även välja hur routrarna ska kommunicera med varandra, dvs om de ska skapa ett gemensamt nätverk eller två separata med olika lösenord och namn. 


I appen kan du även blockera hemsidor, sätta gränser på hur mycket bredband olika apparater får samt specificera om nätverket ska prioritera bredband till specifika saker, exempelvis gaming eller streaming. Med appen får du full kontroll över ditt Wi-Fi


När du köper Asus ZenWiFi AX får du 2 års garanti från Asus


Detta säger användarna om Asus ZenWiFi AX

Som vanligt på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till användarnas omdömen. Här kommer några exempel: 


"Fungerar perfekt. Inga problem."


"Smidig enkel installation. Bra funktion att kunna schemalägga omstart av routern på natten någon gång i veckan så många jag haft tidigare haft fått problem just när de stått igång för länge och blir bättre efter omstart. Måste även säga att den är riktigt snygg och diskret i hemmet, kan misstas för en högtalare. Inga rymdskepps-antenner."


"Mycket bra och snabb router. Väldigt enkel installation och grymt bra täckning. Kör ethernet som backhaul och har kopplat gamla routern (Asus RT-ACU68) som en extra nod. Allt fungerar klockrent. Dock alldeles för dyr vid ordinarie pris. Jag köpte ett 2-pack till kampanjpris för strax under 3200 kr. Det verkar som den kampanjas regelbundet så vänta och köp till dess."


"Väldigt nöjd. Wifi 6 utmärkt. Vissa svårigheter o början via smart connect för att koppla vissa enheter via 2.4 då de kan kopplas också via 5. Med lite i justeringar via Asus sida allt fungerar utmärkt. Jättenöjd!"


"Har bara haft dom i en vecka ännu, men hittills är jag väldigt nöjd. Har haft dålig täckning i delar av övervåningen, men med dom här är det mycket bra täckning och fart i hela huset (har en på nedervåningen där fibern kommer in, och en på övervåningen). Mycket smidig installation med hjälp av appen."


"Jag ångrar inte en sekund att jag köpte denna produkt och rekommenderar den skarpt! En enda önskan hade varit möjlighet att sätta upp separata SSID'n och koppla dessa till separata VLAN för att kunna separera och isolera trafik. Men vad jag kunnat se så saknar typ alla "hemma" prylar just den funktionen..."


"Galet enkelt att installera!, mycket snabbare och bättre räckvidd än min tidigare uppsättning. Iofs så var den tidigare en enkel router men fortfarande grymt imponerad."


"Enkel installation med mobilen. Täcker vårt hus på 144 kvm fördelat på 3 våningar. Supernöjd efter några dagars användning."


"Är imponerad över räckvidden dessa har, täcker 160 m2 i två våningar utan propblem. Snygga är de också!"


Här köper du testvinnaren till lägst pris

MediaMarkt säljer Asus ZenWiFi AX AXT8 just nu för bara 3987 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

3987 kr är det lägsta priset just nu för Asus ZenWiFi AX AXT8!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Kjell & Company säljer just nu Asus ZenWiFi AX AXT8 för 4049 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Asus ZenWiFi AX AXT8 för 4059 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 4077 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Asus ZenWiFi AX AXT8 för 4190 kr. Frakten ingår även i priset.
Router mest prisvärd

Om du bor lite mindre behöver du inte slå på stort när det gäller routrar. De flesta som finns på marknaden idag klarar nämligen denna ytan alldeles utmärkt. Dock kan signalstyrka bero på vad för typ av hus du bor i, framförallt hur tjocka väggarna är. För dig som vill ha en enkel router som håller hög kvalitet har vi tagit fram en prisvärd sådan. Och den heter Asus RT-AX58U. 


Mest prisvärda router just nu - Asus RT-AX58U

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på Asus RT-AX58U


Denna simpla router har klassats som en av världens snabbaste routrar. Med dual band WiFi 6 får du en router som kan ge dig mycket snabb internetuppkoppling med hastigheter på ca 574Mb/s (på 2.4GHz-bandet) och 2.4Gb/s (5GHz-bandet). Eftersom denna Asus router är utrustad med WiFi 6 är du även säkrad inför nästa generationens trådlösa nätverk. Med andra ord kommer du kunna använda denna router väldigt länge innan den behöver uppgraderas. 


Med smart programvara som AiMesh ser Asus router till att förstärka din trådlösa anslutning med fler routrar eller noder. Skulle du flytta till en större bostad behöver du därför inte köpa en ny router, utan kan istället komplettera denna med enheter som förstärker signalen. Detta gör den till en ideal router för dig som bor något mindre. 


Routern tar även pluspoäng när det gäller säkerhet och egna inställningar gällande föräldrakontroll. Med Asus skyddsprogram AiProtection Pro skyddas alla anslutna enheter från angrepp på ditt nätverk. Genom att använda den tillhörande appen kan du även blockera webbplatser, perfekt för dig som är småbarnsförälder. 


Routern har 4 uttag för fasta nätverkskopplingar, samt en port för USB, som kan användas för att dela filer direkt över ditt wi fi. 


Något av det bästa med denna router är att den håller hög kvalitet. Du får det bästa som en enkel router kan erbjuda, till det bästa priset. Läs här nedan vad användarna har att säga om denna router. 


"Bra wifi täckning och grym hastighet. Mesch stödet är perfekt om man vill utöka wifi täckningen."


"Denna ersatte min gamla Asus RT-N66U och skillnaden är att jag nu får mycket bättre fart i andra delen av huset från var routern står så jag är nöjd med denna produkt."


"Lika bra som alla andra Asus routrar. Såklart måste man uppgradera gamla enheters drivrutiner om man vill att WIFI6 ska fungera. Inga konstigheter tycker jag. Vill man inte det, så är det enkelt att stänga av wifi6."


"Den fungerar och har fungerat bra sedan jag startade den. Uppdaterade iofs firmware det första jag gjorde men efter det har den tuffat en månad utan att jag ens behöva bry mig. Den bara funkar. Jag misstänker att de som har problem antingen fått ett måndagsexemplar eller har andra problem med internet. Se dock till att uppdatera firmware om det inte är gjort."


Här köper du Asus router till lägsta pris

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 1490 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1490 kr är det lägsta priset just nu för Asus RT-AX58U!

CDON.COM säljer den just nu för 1538 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 1578 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Asus RT-AX58U för 1887 kr. Frakten ingår i priset.

MediaMarkt säljer Asus RT-AX58U just nu för bara 1990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Kjell & Company säljer just nu Asus RT-AX58U för 2049 kr. Frakten ingår i priset.
Test router - detta säger experterna

Techradar: Ger full pott till Asus ZenWiFi AX (XT8). De tycker att det är en bra router som ger dig snabb hastighet, bra föräldrakontroll, en mångsidig app med bra säkerhetsfunktioner. Vidare menar de att denna router är ett bra köp för dig som vill ha väldigt snabbt och heltäckande WiFi, framförallt för streaming i bästa kvalitet och gaming. Är ni en familj med små barn kan ni dra fördel av föräldrakontrollerna i appen och blockera olämpligt innehåll på nätet. 


Tom's Guide: Är något reserverade i sin recension av Asus ZenWiFi AX (XT8). De ger den 3,5/5 poäng, framförallt eftersom de tycker att den har sämre räckvidd och tar längre tid att återkoppla om du skulle droppa ut från nätet. Hursomhelst gillar de att den har en bra prestanda med stark uppkoppling, bra skydd mot angrepp och en generös garanti på 2 år. 


PCFÖRALLA: Rekommenderar Asus RT-AX58U. De tycker att det är den router med bra och stabil prestanda med användbara extrafunktioner. De tycker även att det är ett smart köp eftersom du får en prisvärd router för dig som vill ha bra WiFi i ett mindre hem. 


Techradar: Ger toppbetyg till Asus RT-AX58U. De tycker att det är en prisvärd router med bra prestanda, enkel användning och smarta extrafunktioner. De tycker att routern är ett bra köp ifall du har många apparater som behöver snabbt uppkoppling. 


PCMAG: Ger Asus ZenWiFi AX (XT8) betyget "Excellent". De tycker att det är ett välfungerande mesh-system som ger dig höga hastigheter kombinerat med smarta funktioner; antivirus och föräldrakontroll. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa routrarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den router som passar dig och ditt hem allra bäst. 


Testvinnare - Bästa router 2022


snabb router

Med snabbt internet kan du streama utan avbrott


Tips


Stänga av brandvägg i router

Vi har från flera besökare fått förfrågan om hur man stänger av hårdvarubrandväggen i sin router. Vi rekommenderar inte att ni gör det men behövs det för någon form av installation eller liknande kan ni såklart göra det så länge ni är medvetna om vad ni gör. Gå till brandväggsinställningarna i routern och där finns valet "aktivera brandvägg". Här väljer du då om brandväggen ska vara aktiv eller inaktiv. 


Läs även

Med bra Wi-Fi uppkoppling öppnas nya möjligheter upp. Allt från streaming till fulländat datoranvändande. Läs våra tester inom både streaming och datorer för att hitta mer information om de bästa produkterna just nu! Glöm inte att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om de bästa produkterna i alla kategorier! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest och testet om bärbar dator bäst i test.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har router rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa routern till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en router?
  En router är en nätverksutrustning som kan koppla samman flera datornätverk och skicka trafik mellan dem.
 • Vad är en mesh router?
  Är den senaste generationens nätverk som gör att du får täckning i hela ditt hem/arbetsplats genom samma trådlösa nätverk. Signalen skickas ut via flera routrar som är trådlöst seriekopplade.
 • Vad gör en router?
  Är en apparat som kopplar samman det lokala nätverket med internet. Internet kallas i detta fall WAN (wide area network).
Bäst i test Guidens datortillbehörstester
Philip Andrén

Bäst i test: Router

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: