Söker du router bäst i test 2023? I vårt test router listar vi bäst i test router.

Router test: bästa routern 2024 - wifi router bäst i test

Letar du efter router bäst i test och den router som rankats högst i tester? Då har du kommit helt rätt! När vi utförde vårt router test här på Bäst i test Guiden, tog vi hänsyn till användarrecensioner och expertutlåtanden för att hitta den bästa routern. Vi vet att i dessa tider av ökat hemarbete är pålitlig Wi-Fi-uppkoppling avgörande, vilket gör valet av router ännu viktigare.


För de som bor i större hem, speciellt sådana med tegelväggar, är det vanligt med "döda zoner" där Wi-Fi-täckningen är dålig. I vårt wifi router bäst i test tittar vi specifikt på routerns räckvidd och prestanda, vilket är avgörande för att undvika dessa problem. Vi har tittat på allt från de mest prisvärda till de absolut bästa routerna för att ge dig en översikt. Så oavsett om du letar efter en bra router i allmänhet eller bästa router, har vår guide svaren.


Bästa router 2024


Köpguide - vilken router ska jag välja?

Det finns väldigt många tillverkare av trådlös router och det kan därför vara svårt kring frågan vilken router ska man köpa. Vi vill dock höja en varningens finger för de routrar som endast kostar några hundralappar - ofta erbjuder dessa inte tillräckligt bra täckning för hela huset, och bor du i ett hus eller lägenhet med tjocka väggar finns det en risk att signalen inte når fram.


Mesh router

Om du bor i en stor lägenhet eller villa med flera våningar kan det uppstå "döda zoner" dit Wi-Fi signalen inte når. Enklaste vägen runt detta problem är via trådlösa nätverk med ett mesh system, en så kallad mesh router. Tack vare denna får du en enkel lösning som ser till att du har stabilt internet i hela huset utan att behöva byta nätverk.


Om du bor stort, villa eller större lägenhet med tjocka väggar, är det en bra idé att välja en mesh router istället för en vanlig sådan. Mesh router består av en router vars signal förs vidare via noder som du kan placera runtom i ditt hem. Noderna placeras med fördel i områden där du normalt sett har väldigt dålig internetuppkoppling. Dessa noder behöver endast ha strömförsörjning och kommunicerar med routern via Wi-Fi. Tillsammans skapar routern och noderna ett enda stort system som täcker en större yta än en enskild router.


När du använder en mesh-lösning är det en fördel att använda så få noder som möjligt. Placering är också viktigt. Enligt experterna på Ljud och Bild kan du betrakta noderna som stafettlöpare där noderna skall ta över där den routern når sin gräns, nod nummer 2 skall placeras där nod nummer ett når sin gräns, osv. Detta gör det enkelt att få välfungerande och snabbt internet över hela tomten.


mesh nätverk test, bästa mesh wifi, mesh nätverk bäst i test.


Uppdatera router

Har du en ny router med tillhörande mobilapp kan du få notifikationer om att routern behöver uppdateras. Vårt tips är att vänta med dessa uppdateringar om ni inte upplever att ni har ett problem med existerande uppkoppling. Stora uppdateringar tenderar att ha små fel med sig som kan göra det klurigt att ansluta till ditt Wi Fi. Vänta därför på nästa uppdatering för att vara säker på att du inte råkar ut för några krångligheter.


Men lika viktigt som det är att hålla sin router uppdaterad är det också bra om din router är hyfsat modern - framförallt om du vill ha tillgång till de snabbare frekvensbanden. En router med mu mimo teknik (multi-user multiple input, multiple output) är t.ex. viktigt om du ska ha access till Wi-Fi 6, vilket är det snabbaste trådlösa nätet just nu.


Skillnad på banden

På routrar finns det idag två band; 2.4 och 5GHz. Dessa två beskriver vilken frekvens som Wi Fi signalen opererar på. Allra snabbast är 5GHz. Här kan du komma upp i väldigt höga hastigheter. Men dessvärre har 5 GHz-bandet sämre räckvidd än 2.4 GHz-bandet som har router bäst räckvidd men något lägre hastighetspotential.
Bäst i test router - bästa router för hemmabrukAsus RT-AX86U: Router bäst i test just nu

Efter att ha tagit reda på vad experterna och användarna säger är valet enkelt. Det står mellan Google, Netgear och Asus. Sett till pris, prestanda och funktionalitet blir Asus RT-AX86U bästa trådlösa routern. Denna mesh-router ger dig en stabil och snabb uppkoppling för många enheter. Tack vare en extra router som skickar ut starka wi-fi signaler får du ett snabbare wifi som inte ger vika för något.


Bästa routern för stort hus - ultrasnabbt Wi-Fi

Med ett stöd för Wi-Fi 6, ett 2.4GHz-band samt två st 5GHz-band kan du få hastigheter på upp till 6.6Gb/s. Detta är betydligt högre än snittet just nu. Att du dessutom kan få höga hastigheter på flera plan eller över en större yta är ännu mer sällsynt. 


Utöver trådlös koppling har du även 4 LAN-portar där du kan koppla in enheter som kräver internetanslutning via kabel. Detta kan vara allt från din stationära dator, gaming laptop, smarta TV eller spelkonsol. WAN-porten är av typen multi-gig, vilket innebär att den kan erbjuda hastigheter upp till 5GB/s. Utöver dessa portar har du även en USB-port. Med denna kan du dela filer du har på ditt USB över ditt lokala nätverk.


Specifikationer

 • Antenner: 4
 • Frekvensband: 2.4 GHz och 5 GHz
 • Max datahastighet: 4800 Mbit/s
 • Anslutning: Wi-Fi och trådat


Enkel installering

Installation av routern görs enkelt med hjälp av den tillhörande mobilappen. Där får du detaljerade instruktioner om hur installeringen går till och du får även en guide som täcker alla extrafunktioner. Du får även välja hur routrarna ska kommunicera med varandra, dvs om de ska skapa ett gemensamt nätverk eller två separata med olika lösenord och namn.


I appen kan du även blockera hemsidor, sätta gränser på hur mycket bredband olika apparater får samt specificera om nätverket ska prioritera bredband till specifika saker, exempelvis gaming eller streaming. Med appen får du full kontroll över ditt Wi-Fi.


När du köper Asus RT-AX86U får du 2 års garanti från Asus.


Användarnas omdömen och recensioner om Asus RT-AX86U

Som vanligt på Bäst i test Guiden är alltid användarnas omdömen ledande för vilka produkter vi utser till vinnare. Här kommer några exempel på vad de tycker om testvinnaren:


"Fungerar bra i lägenhet på 87 kvadrat. Upplever inga problem alls. Lätt och sätta upp. Snabb router som bara den. Gick från Netgear till Asus. Mest för Wifi 6. Rekommenderas."


"Bytte från en AirPort Extreme som inte hade kraft nog att täcka hela bostaden. Fungerar klockrent nu med denna router som har varit mycket stabil och får regelbundna mjukvaru-uppdateringar."


"Kör denna ensam som huvudrouter. Den mest stabilaste enhet jag någonsin haft."


"Snabb router, stabil och mycket bra räckvidd på Wi-Fi. Enkel att få igång. AImesh fungerar även det bra och det är enkelt att koppla in fler asus enheter för att få nätverket att täcka större ytor."


"Hade problem med att få bra täckning bakom en betongvägg med ax56. Bytte till denna och det är som natt och dag. Bra täckning och höga hastigheter."


Här köper du testvinnaren till lägst pris
Bästa budgetval - prisvärd router i vårt trådlös router test

Om du bor lite mindre behöver du inte slå på stort när det gäller routrar. De flesta som finns på marknaden idag klarar nämligen denna ytan alldeles utmärkt. Dock kan signalstyrka bero på vad för typ av hus du bor i, framförallt hur tjocka väggarna är. För dig som vill ha en enkel router som håller hög kvalitet har vi tagit fram en prisvärd sådan. Och den heter Asus RT-AX58U.Utrustad med stöd för WiFi 6

Trots att det räknas som en budgetmodell har denna router klassats som en av de bästa från flera välkända experter, däribland Techradar. Med dual band WiFi 6 får du en router som kan ge dig mycket snabb internetuppkoppling med hastigheter på ca 574Mb/s (på 2.4GHz-bandet) och 2.4Gb/s (5GHz-bandet). Eftersom denna Asus router är utrustad med WiFi 6 är du även säkrad inför nästa generationens trådlösa nätverk.


Stark uppkoppling till Wi-Fi

Med smart programvara som AiMesh ser Asus router till att förstärka din trådlösa anslutning med fler routrar eller noder. Skulle du flytta till en större bostad behöver du därför inte köpa en ny router, utan kan istället komplettera denna med enheter som förstärker signalen. Detta gör den till en ideal router för dig som bor något mindre.


Smarta säkerhetsprotokoll

Routern tar även pluspoäng när det gäller säkerhet och egna inställningar gällande föräldrakontroll. Med Asus skyddsprogram AiProtection Pro skyddas alla anslutna enheter från angrepp på ditt nätverk. Genom att använda den tillhörande appen kan du även blockera webbplatser, perfekt för dig som är småbarnsförälder.


Routern har 4 uttag för fasta nätverkskopplingar, samt en port för USB, som kan användas för att dela filer direkt över ditt wi fi.


Specfikationer

 • Antenner: 4
 • Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz
 • Max datahastighet: 2400 Mbit/s
 • Anslutning: Wi-Fi och trådat


Något av det bästa med denna router är att den håller hög kvalitet. Du får det bästa som en enkel router kan erbjuda, till det bästa priset. Läs här nedan vad användarna har att säga om denna router.


Användarnas omdömen och recensioner om Asus RT-AX58U


"Bra wifi täckning och grym hastighet. Mesch stödet är perfekt om man vill utöka wifi täckningen."


"Denna ersatte min gamla Asus RT-N66U och skillnaden är att jag nu får mycket bättre fart i andra delen av huset från var routern står så jag är nöjd med denna produkt."


"Lika bra som alla andra Asus routrar. Såklart måste man uppgradera gamla enheters drivrutiner om man vill att WIFI6 ska fungera. Inga konstigheter tycker jag. Vill man inte det, så är det enkelt att stänga av wifi6."


"Den fungerar och har fungerat bra sedan jag startade den. Uppdaterade iofs firmware det första jag gjorde men efter det har den tuffat en månad utan att jag ens behöva bry mig. Den bara funkar. Jag misstänker att de som har problem antingen fått ett måndagsexemplar eller har andra problem med internet. Se dock till att uppdatera firmware om det inte är gjort."


Här köper du Asus router till lägsta pris


Jämför testvinnarna - specifikationer


USB:
Max datahastighet:
Frekvensband:
LAN-portar:
WAN-portar:
Antenner:
Anslutning:
Höjd:
Djup:
Bredd:
Vikt:
Bäst i test routern 2024 - Asus RT-AX86U - Bäst i test
Asus RT-AX86U
Bästa router för h...
1
4800 Mbit/s
2.4GHz och 5GHz
4
1
4
Wi-Fi och trådat
32,5 cm
10 cm
24 cm
815 g
Bäst i test routern 2024 - Asus RT-AX58U - Bäst i test
Asus RT-AX58U
Prisvärd router
1
2402 Mbit/s
2.4 GHz och 5 GHz
4
1
4
Wi-Fi och trådat
16 cm
13 cm
22 cm
540 g

Så gjorde vi testet

I vår undersökning av routers har vi tagit reda på vad experterna tycker om de olika routers som finns på marknaden just nu för att hitta bra val att jämföra. Vi har sedan tagit reda på vilka routers som användarna är nöjdast med - de har ju ofta hunnit testa produkterna längre och kan därför säga hur väl routern höll över tid.


Allra viktigast är att routern kan ge dig snabbt internet. Exempelvis vill du gärna ha tillgång till 5 GHz band där detta finns tillgängligt, t.ex. ifall du bor i en stad. Men eftersom dessa har lite kortare räckvidd vill vi gärna att routerna ska kunna pusha denna hastighet så långt det bara går, och täcka hela hushållet. Har du en router med bra räckvidd behöver du inte heller köpa extra noder för att utöka räckvidden.


Det är också viktigt att routern har säkerhetsfunktioner som brandvägg och att det går bra att använda tjänster som VPN ifall du vill känna dig extra säker. Detta erbjuder allra routers i vårt test här ovan, så du kan känna dig säker när du surfar.

Test router - experternas omdömen om trådlös router bäst i test

CNET: Tycker att Asus RT-AX86U är en mycket bra router i sitt router tests som ger bra hastighet och den bästa latenshanteringen i sin prisklass. De gillar även att det generösa utbudet av portar som gör det enkelt att koppla in flera enheter som funkar bäst med trådat internet. Bland nackdelarna nämner de dess bulkiga design samt att det inte finns ett 5GHz band som är dedikerat för gaming.


Tom's Guide: Här tar Asus RT-AX86U hem ett mycket bra betyg på 4,5/5. Routern beröms för sin hastighet, säkerhet, garanti samt att det finns flera möjligheter att ansluta in externa enheter via dess LAN-portar. På det negativa nämner Tom's Guide endast en sak: att den saknar bra gaming router lösningar som geofencing och ping heat vilket är en fördel för gamers som vill se kvaliteten hos värdservern du spelar på.


Techradar: Ger full pott till Asus ZenWiFi AX (XT8) i sitt router wifi bäst i test. De tycker att det är en bra router som ger dig snabb hastighet, bra föräldrakontroll, en mångsidig app med bra säkerhetsfunktioner. Vidare menar de att denna router är ett bra köp för dig som vill ha väldigt snabbt och heltäckande WiFi, framförallt för streaming i bästa kvalitet och som bästa gaming routern. Är ni en familj med små barn kan ni dra fördel av föräldrakontrollerna i appen och blockera olämpligt innehåll på nätet.


Tom's Guide: Är något reserverade i sin recension av Asus ZenWiFi AX (XT8). De ger den 3,5/5 poäng, framförallt eftersom de tycker att den har sämre räckvidd och tar längre tid att återkoppla om du skulle droppa ut från nätet. Hursomhelst gillar de att den har en bra prestanda med stark uppkoppling, bra skydd mot angrepp och en generös garanti på 2 år.


PCFÖRALLA: Rekommenderar Asus RT-AX58U. De tycker att det är den router med bra och stabil prestanda med användbara extrafunktioner. De tycker även att det är ett smart köp eftersom du får en prisvärd router för dig som vill ha bra WiFi i ett mindre hem.


Techradar: Ger toppbetyg till Asus RT-AX58U som bästa wifi router . De tycker att det är en prisvärd router med bra prestanda, enkel användning och smarta extrafunktioner. De tycker att routern är ett bra köp ifall du har många apparater som behöver snabbt uppkoppling.


PCMAG: Ger Asus ZenWiFi AX (XT8) betyget "Excellent". De tycker att det är ett välfungerande mesh-system som ger dig höga hastigheter kombinerat med smarta funktioner; antivirus och föräldrakontroll.

Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa routrarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den router som passar dig och ditt hem allra bäst.


Testvinnare - Bästa router 2024


Kjell & Company säljer just nu Asus RT-AX86U för 3790 kr. Frakten ingår i priset.

3790 kr är det lägsta priset just nu för Asus RT-AX86U!ComputerSalg säljer just nu Asus RT-AX58U för 1270 kr. Frakten ingår i priset.

1270 kr är det lägsta priset just nu för Asus RT-AX58U!

CDON.COM säljer den just nu för 1274 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Kjell & Company säljer just nu Asus RT-AX58U för 1349 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Asus RT-AX58U för 1359 kr. Frakten ingår i priset.


bästa trådlösa router, wifi router test, mesh bäst i test

Med snabbt internet kan du streama utan avbrott med bästa wifi router


Tips!

Här nedan listar vi några tips som gör användningen av routern enklare och varför du behöver en bra router.


Råd och Rön: Ger tips på 7 enkla knep som ger dig snabbare wifi.


Varför du behöver en bra router

För en optimal digital upplevelse är det essentiellt med rätt utrustning, där en kraftfull router utgör grunden. Det bästa gaming headsetet ger en omslutande ljudmiljö, vilket är avgörande för spel, musik och digitala möten, men kräver en stabil anslutning för att undvika avbrott. En bra datorskärm erbjuder skärpa och färgåtergivning som lyfter allt digitalt innehåll, vilket förutsätter en snabb och pålitlig uppkoppling för att maximera dess potential.


En bra laptop för hemmabruk kombinerar prestanda med portabilitet, vilket möjliggörs genom en stark WiFi-signal som håller dig ansluten oavsett var i hemmet du befinner dig. En bra extern hårddisk kräver effektiv dataöverföring, som en snabb router kan leverera, för att snabbt och säkert hantera stora filer.


Stänga av brandvägg i router

Vi har från flera besökare fått förfrågan om hur man stänger av hårdvarubrandväggen i sin router. Vi rekommenderar inte att ni gör det men behövs det för någon form av installation eller liknande kan ni såklart göra det så länge ni är medvetna om vad ni gör. Gå till brandväggsinställningarna i routern och där finns valet "aktivera brandvägg". Här väljer du då om brandväggen ska vara aktiv eller inaktiv.


Läs även

Med bra Wi-Fi uppkoppling öppnas nya möjligheter upp. Allt från streaming till fulländat datoranvändande. Läs våra tester inom både streaming och datorer för att hitta mer information om de bästa produkterna just nu! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har router rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa routern till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.Frågor och svar om routrar

 • Vad är en router?
  En router är en nätverksutrustning som kan koppla samman flera datornätverk och skicka trafik mellan dem.
 • Vad är en mesh router?
  Är den senaste generationens nätverk som gör att du får täckning i hela ditt hem/arbetsplats genom samma trådlösa nätverk. Signalen skickas ut via flera routrar som är trådlöst seriekopplade.
 • Vad gör en router?
  Är en apparat som kopplar samman det lokala nätverket med internet. Internet kallas i detta fall WAN (wide area network).
 • Vilken är router bäst i test för 2024?
  Router bäst i test 2024 är Asus RT-AX86U enligt vår guide. Den erbjuder hög prestanda, bra täckning och många LAN-portar.
 • Finns det en router bäst i test 2024 för stora hem?
  Ja, Asus RT-AX86U anses vara router bäst i test 2024 för stora hem tack vare dess starka Wi-Fi signal och mesh-system som förbättrar täckningen.
 • Hur väljer man bästa router 2024?
  För att välja bästa router 2024, bör du överväga prestanda, täckning, och funktioner som Wi-Fi 6, AiMesh, och föräldrakontroll.
 • Vilken bäst i test router 2024 är mest prisvärd?
  Asus RT-AX58U är en prisvärd router och vår bäst i test router 2024 för mindre bostäder. Den har Wi-Fi 6 och stöd för AiMesh.
 • Är det skillnad på bästa routern för små och stora hem?
  Ja, bästa routern för små hem kan vara enklare modeller medan större hem kan behöva en router med mesh-system och bättre täckning som Asus RT-AX86U.
 • Hur hittar jag bästa routern för stort hus?
  8. Hur hittar jag bästa routern för stort hus?Bästa routern för stort hus är en med stark Wi-Fi signal och mesh-system, som Asus RT-AX86U eller Asus RT-AX58U.
 • Vad gör en prisvärd router bra?
  En prisvärd router som Asus RT-AX58U erbjuder hög prestanda och bra täckning till ett lägre pris. Den har också stöd för Wi-Fi 6 och AiMesh.
 • Hur vet jag vilken som är bäst i test router?
  Genom att läsa vår guide och användarrecensioner kan du hitta den bäst i test router. Asus RT-AX86U och Asus RT-AX58U är topprankade.
 • Vad är en bra router 2024?
  En bra router 2024 har hög prestanda, bra täckning, och moderna funktioner som Wi-Fi 6 och föräldrakontroll. Asus RT-AX86U är ett bra exempel.
 • Hur genomförs ett router test?
  Ett router test genomförs genom att mäta prestanda, täckning, och användarvänlighet. Vi tittar också på antalet LAN-portar och USB-portar. Viktigt är också att ta hänsyn till användarnas åsikter.
 • Varför är test router viktigt?
  Ett test router är viktigt för att hjälpa konsumenter att hitta de bästa routrarna för deras behov, baserat på täckning, prestanda, och användarrecensioner.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare & scanner & tablet.Philip Andrén

Bäst i test: Router

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast