Router test - Bästa mesh router

Router bäst i test 2023

Vill du veta vilken router som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi på Bäst i test Guiden har tagit reda på vilken som experterna och användarna gillar allra mest. På så sätt kan du göra ett klokt val och undvika dåliga felköp.


Med prylar som kräver konstant Wi-Fi uppkoppling och jobb hemifrån är det många som har känt vikten av ett stadigt Wi-Fi. Styrkan får vi från vår operatör, men när det gäller täckning runtom i hemmet bestäms detta av din router. 


Bor du i ett hus med tegelväggar som är större än en etta finns det stor risk för flertalet "döda zoner". Se därför till att du väljer en med allra bästa räckvidd och prestanda


Bästa router 2023

Bästa router för hemmet

Asus RT-AX86U

Router bäst i test Asus RT-AX86U
 • Erbjuder bra hastighet och stabilitet

 • Bra säkerhetsprotokoll

 • Många portar

 • Bulkig design

Prisvärd router

Asus RT-AX58U

Router bäst i test Asus RT-AX58U
 • Snabb uppkoppling

 • Stöd för WiFi 6

 • Stöd för mesh

 • Bra säkerhet

 • Endast två band

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide - att tänka på innan ditt köp

Det finns väldigt många tillverkare av trådlös router och det kan därför vara svårt att välja. Vi vill dock höja en varningens finger för de routrar som endast kostar några hundralappar - ofta erbjuder dessa inte tillräckligt bra täckning för hela huset, och bor du i ett hus eller lägenhet med tjocka väggar finns det en risk att signalen inte når fram.


Mesh router

Om du bor stort, villa eller större lägenhet med tjocka väggar, är det en bra idé att välja en mesh router istället för en vanlig sådan. Mesh router består av en router vars signal förs vidare via noder som du kan placera runtom i ditt hem. Noderna placeras med fördel i områden där du normalt sett har väldigt dålig internetuppkoppling. Dessa noder behöver endast ha strömförsörjning och kommunicerar med routern via Wi-Fi. Tillsammans skapar routern och noderna ett enda stort system som täcker en större yta än en enskild router. 


När du använder en mesh-lösning är det en fördel att använda så få noder som möjligt. Placering är också viktigt. Enligt experterna på Ljud och Bild kan du betrakta noderna som stafettlöpare där noderna skall ta över där den routern når sin gräns, nod nummer 2 skall placeras där nod nummer ett når sin gräns, osv. Detta gör det enkelt att få välfungerande och snabbt internet över hela tomten. 


Uppdatera router

Har du en ny router med tillhörande mobilapp kan du få notifikationer om att routern behöver uppdateras. Vårt tips är att vänta med dessa uppdateringar om ni inte upplever att ni har ett problem med existerande uppkoppling. Stora uppdateringar tenderar att ha små fel med sig som kan göra det klurigt att ansluta till ditt Wi Fi. Vänta därför på nästa uppdatering för att vara säker på att du inte råkar ut för några krångligheter. 


Men lika viktigt som det är att hålla sin router uppdaterad är det också bra om din router är hyfsat modern - framförallt om du vill ha tillgång till de snabbare frekvensbanden. En router med mu mimo teknik (multi-user multiple input, multiple output) är t.ex. viktigt om du ska ha access till Wi-Fi 6, vilket är det snabbaste trådlösa nätet just nu.


Skillnad på banden

På routrar finns det idag två band; 2.4 och 5GHz. Dessa två beskriver vilken frekvens som Wi Fi signalen opererar på. Allra snabbast är 5GHz. Här kan du komma upp i väldigt höga hastigheter. Men dessvärre har 5 GHz-bandet sämre räckvidd än 2.4 GHz-bandet, som har bättre räckvidd men något lägre hastighetspotential. 

 Bästa router för hemmabruk

Om du bor i en stor lägenhet eller villa med flera våningar kan det uppstå "döda zoner" dit Wi-Fi signalen inte når. Enklaste vägen runt detta problem är via trådlösa nätverk med ett mesh system, en så kallad mesh router. Tack vare denna får du en enkel lösning som ser till att du har stabilt internet i hela huset utan att behöva byta nätverk. 


Efter att ha tagit reda på vad experterna och användarna säger är valet enkelt. Det står mellan Google, Netgear och Asus. Men sett till pris, prestanda och funktionalitet blir det Asus RT-AX68U som tar hem förstaplatsen. Läs vårt test här nedan!


Bästa routern för hemmet - Asus AX86U

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Asus RT-AX86U
prisjämfört med Prisjakt


Denna mesh-router ger dig en stabil och snabb uppkoppling för många enheter. Tack vare en extra router som skickar ut starka wi-fi signaler får du ett snabbare wifi som inte ger vika för något. 


Ultrasnabbt Wi-Fi

Med ett stöd för Wi-Fi 6, ett 2.4GHz-band samt två st 5GHz-band kan du få hastigheter på upp till 6.6Gb/s. Detta är betydligt högre än snittet just nu. Att du dessutom kan få höga hastigheter på flera plan eller över en större yta är ännu mer sällsynt. 


Utöver trådlös koppling har du även 4 LAN-portar där du kan koppla in enheter som kräver internetanslutning via kabel. Detta kan vara allt från din stationära dator till din TV eller spelkonsol. WAN-porten är av typen multi-gig, vilket innebär att den kan erbjuda hastigheter upp till 5GB/s. Utöver dessa portar har du även en USB-port. Med denna kan du dela filer du har på ditt USB över ditt lokala nätverk. 


Specifikationer

Antenner: 4

Frekvensband: 2.4 GHz och 5 GHz

Max datahastighet: 4800 Mbit/s

Anslutning: Wi-Fi och trådat


Enkel installering

Installation av routern görs enkelt med hjälp av den tillhörande mobilappen. Där får du detaljerade instruktioner om hur installeringen går till och du får även en guide som täcker alla extrafunktioner. Du får även välja hur routrarna ska kommunicera med varandra, dvs om de ska skapa ett gemensamt nätverk eller två separata med olika lösenord och namn. 


I appen kan du även blockera hemsidor, sätta gränser på hur mycket bredband olika apparater får samt specificera om nätverket ska prioritera bredband till specifika saker, exempelvis gaming eller streaming. Med appen får du full kontroll över ditt Wi-Fi


När du köper Asus RT-AX68U får du 2 års garanti från Asus


Detta säger användarna om Asus RT-AX68U

Som vanligt på Bäst i test Guiden är alltid användarnas omdömen ledande för vilka produkter vi utser till vinnare. Här kommer några exempel på vad de tycker om testvinnaren:


"Fungerar bra i lägenhet på 87 kvadrat. Upplever inga problem alls. Lätt och sätta upp. Snabb som bara den. Gick från Netgear till Asus. Mest för Wifi 6. Rekommenderas."


"Bytte från en AirPort Extreme som inte hade kraft nog att täcka hela bostaden. Fungerar klockrent nu med denna router som har varit mycket stabil och får regelbundna mjukvaru-uppdateringar."


"Kör denna ensam som huvudrouter. Den mest stabilaste enhet jag någonsin haft."


"Snabb, stabil och mycket bra räckvidd på Wi-Fi. Enkel att få igång. AImesh fungerar även det bra och det är enkelt att koppla in fler asus enheter för att få nätverket att täcka större ytor."


"Hade problem med att få bra täckning bakom en betongvägg med ax56. Bytte till denna och det är som natt och dag. Bra täckning och höga hastigheter."


Här köper du testvinnaren till lägst pris

Kjell & Company säljer just nu Asus ZenWiFi AX AXT8 för 4349 kr. Frakten ingår i priset.

4349 kr är det lägsta priset just nu för Asus ZenWiFi AX AXT8!

Dustin Home säljer just nu Asus ZenWiFi AX AXT8 för 4514 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 4604 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 4695 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 4990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Webhallen köper du Asus ZenWiFi AX AXT8 för 5039 kr. Frakten ingår även i priset.
Bästa budgetval - prisvärd router

Om du bor lite mindre behöver du inte slå på stort när det gäller routrar. De flesta som finns på marknaden idag klarar nämligen denna ytan alldeles utmärkt. Dock kan signalstyrka bero på vad för typ av hus du bor i, framförallt hur tjocka väggarna är. För dig som vill ha en enkel router som håller hög kvalitet har vi tagit fram en prisvärd sådan. Och den heter Asus RT-AX58U. 


Mest prisvärda router just nu - Asus RT-AX58U

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Asus RT-AX58U Visa färre priser Visa fler priser


Utrustad med stöd för WiFi 6

Trots att det räknas som en budget-modell har denna router klassats som en av de bästa från flera välkända experter, däribland Techradar. Med dual band WiFi 6 får du en router som kan ge dig mycket snabb internetuppkoppling med hastigheter på ca 574Mb/s (på 2.4GHz-bandet) och 2.4Gb/s (5GHz-bandet). Eftersom denna Asus router är utrustad med WiFi 6 är du även säkrad inför nästa generationens trådlösa nätverk.


Stark uppkoppling till Wi-Fi

Med smart programvara som AiMesh ser Asus router till att förstärka din trådlösa anslutning med fler routrar eller noder. Skulle du flytta till en större bostad behöver du därför inte köpa en ny router, utan kan istället komplettera denna med enheter som förstärker signalen. Detta gör den till en ideal router för dig som bor något mindre. 


Smarta säkerhetsprotokoll

Routern tar även pluspoäng när det gäller säkerhet och egna inställningar gällande föräldrakontroll. Med Asus skyddsprogram AiProtection Pro skyddas alla anslutna enheter från angrepp på ditt nätverk. Genom att använda den tillhörande appen kan du även blockera webbplatser, perfekt för dig som är småbarnsförälder. 


Routern har 4 uttag för fasta nätverkskopplingar, samt en port för USB, som kan användas för att dela filer direkt över ditt wi fi. 


Specfikationer

Antenner: 4

Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz

Max datahastighet: 2400 Mbit/s

Anslutning: Wi-Fi och trådatNågot av det bästa med denna router är att den håller hög kvalitet. Du får det bästa som en enkel router kan erbjuda, till det bästa priset. Läs här nedan vad användarna har att säga om denna router. 


"Bra wifi täckning och grym hastighet. Mesch stödet är perfekt om man vill utöka wifi täckningen."


"Denna ersatte min gamla Asus RT-N66U och skillnaden är att jag nu får mycket bättre fart i andra delen av huset från var routern står så jag är nöjd med denna produkt."


"Lika bra som alla andra Asus routrar. Såklart måste man uppgradera gamla enheters drivrutiner om man vill att WIFI6 ska fungera. Inga konstigheter tycker jag. Vill man inte det, så är det enkelt att stänga av wifi6."


"Den fungerar och har fungerat bra sedan jag startade den. Uppdaterade iofs firmware det första jag gjorde men efter det har den tuffat en månad utan att jag ens behöva bry mig. Den bara funkar. Jag misstänker att de som har problem antingen fått ett måndagsexemplar eller har andra problem med internet. Se dock till att uppdatera firmware om det inte är gjort."


Här köper du Asus router till lägsta pris

CDON.COM säljer den just nu för 1408 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

1408 kr är det lägsta priset just nu för Asus RT-AX58U!

Proshop säljer den för 1470 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Asus RT-AX58U för 1667 kr. Frakten ingår i priset.

Kjell & Company säljer just nu Asus RT-AX58U för 2049 kr. Frakten ingår i priset.
Så gjorde vi testet

I vår undersökning av routers har vi tagit reda på vad experterna tycker om de olika routers som finns på marknaden just nu för att hitta bra val att jämföra. Vi har sedan tagit reda på vilka routers som användarna är nöjdast med - de har ju ofta hunnit testa produkterna längre och kan därför säga hur väl routern höll över tid. 


Allra viktigast är att routern kan ge dig snabbt internet. Exempelvis vill du gärna ha tillgång till 5 GHz band där detta finns tillgängligt, t.ex. ifall du bor i en stad. Men eftersom dessa har lite kortare räckvidd vill vi gärna att routerna ska kunna pusha denna hastighet så långt det bara går, och täcka hela hushållet. Har din router bra räckvidd behöver du inte heller köpa extra noder för att utöka räckvidden. 


Det är också viktigt att routern har säkerhetsfunktioner som brandvägg och att det går bra att använda tjänster som VPN ifall du vill känna dig extra säker. Detta erbjuder allra routers i vårt test här ovan, så du kan känna dig säker när du surfar. 


Test router - detta säger experterna

CNET: Tycker att Asus RT-AX86U är en mycket bra router som ger bra hastighet och den bästa latenshanteringen i sin prisklass. De gillar även att det generösa utbudet av portar som gör det enkelt att koppla in flera enheter som funkar bäst med trådat internet. Bland nackdelarna nämner de dess bulkiga design samt att det inte finns ett 5GHz band som är dedikerat för gaming.


Tom's Guide: Här tar Asus RT-AX86U hem ett mycket bra betyg på 4,5/5. Routern beröms för sin hastighet, säkerhet, garanti samt att det finns flera möjligheter att ansluta in externa enheter via dess LAN-portar. På det negativa nämner Tom's Guide endast en sak: att den saknar gaming-lösningar som geofencing och ping heat vilket är en fördel för gamers som vill se kvaliteten hos värdservern du spelar på.


Techradar: Ger full pott till Asus ZenWiFi AX (XT8). De tycker att det är en bra router som ger dig snabb hastighet, bra föräldrakontroll, en mångsidig app med bra säkerhetsfunktioner. Vidare menar de att denna router är ett bra köp för dig som vill ha väldigt snabbt och heltäckande WiFi, framförallt för streaming i bästa kvalitet och gaming. Är ni en familj med små barn kan ni dra fördel av föräldrakontrollerna i appen och blockera olämpligt innehåll på nätet. 


Tom's Guide: Är något reserverade i sin recension av Asus ZenWiFi AX (XT8). De ger den 3,5/5 poäng, framförallt eftersom de tycker att den har sämre räckvidd och tar längre tid att återkoppla om du skulle droppa ut från nätet. Hursomhelst gillar de att den har en bra prestanda med stark uppkoppling, bra skydd mot angrepp och en generös garanti på 2 år. 


PCFÖRALLA: Rekommenderar Asus RT-AX58U. De tycker att det är den router med bra och stabil prestanda med användbara extrafunktioner. De tycker även att det är ett smart köp eftersom du får en prisvärd router för dig som vill ha bra WiFi i ett mindre hem. 


Techradar: Ger toppbetyg till Asus RT-AX58U. De tycker att det är en prisvärd router med bra prestanda, enkel användning och smarta extrafunktioner. De tycker att routern är ett bra köp ifall du har många apparater som behöver snabbt uppkoppling. 


PCMAG: Ger Asus ZenWiFi AX (XT8) betyget "Excellent". De tycker att det är ett välfungerande mesh-system som ger dig höga hastigheter kombinerat med smarta funktioner; antivirus och föräldrakontroll. 
Jämför testvinnarna - specifikationer

Vikt:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Anslutning:
Antenner:
WAN-portar:
LAN-portar:
Frekvensband:
Max datahastighet:
USB:
Asus RT-AX86U
Asus RT-AX86U
Bästa router för h...
815 g
24 cm
10 cm
32,5 cm
Wi-Fi och trådat
4
1
4
2.4GHz och 5GHz
4800 Mbit/s
1
Asus RT-AX58U
Asus RT-AX58U
Prisvärd router
540 g
22 cm
13 cm
16 cm
Wi-Fi och trådat
4
1
4
2.4 GHz och 5 GHz
2402 Mbit/s
1

Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa routrarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den router som passar dig och ditt hem allra bäst. 


Testvinnare - Bästa router 2023


snabb router

Med snabbt internet kan du streama utan avbrott


Tips!

Här nedan listar vi några tips som gör användningen av routern enklare. 


Stänga av brandvägg i router

Vi har från flera besökare fått förfrågan om hur man stänger av hårdvarubrandväggen i sin router. Vi rekommenderar inte att ni gör det men behövs det för någon form av installation eller liknande kan ni såklart göra det så länge ni är medvetna om vad ni gör. Gå till brandväggsinställningarna i routern och där finns valet "aktivera brandvägg". Här väljer du då om brandväggen ska vara aktiv eller inaktiv.  


Läs även

Med bra Wi-Fi uppkoppling öppnas nya möjligheter upp. Allt från streaming till fulländat datoranvändande. Läs våra tester inom både streaming och datorer för att hitta mer information om de bästa produkterna just nu! Glöm inte att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev för att få nyheter om de bästa produkterna i alla kategorier! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest och testet om bärbar dator bäst i test.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har router rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa routern till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är en router?
  En router är en nätverksutrustning som kan koppla samman flera datornätverk och skicka trafik mellan dem.
 • Vad är en mesh router?
  Är den senaste generationens nätverk som gör att du får täckning i hela ditt hem/arbetsplats genom samma trådlösa nätverk. Signalen skickas ut via flera routrar som är trådlöst seriekopplade.
 • Vad gör en router?
  Är en apparat som kopplar samman det lokala nätverket med internet. Internet kallas i detta fall WAN (wide area network).
Bäst i test Guidens datortillbehörstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare & scanner & tablet.
Philip Andrén

Bäst i test: Router

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2021-04-14 och uppdaterades senast

Läs även: