Inkomstförsäkring bäst i test - Bästa inkomstförsäkringen 2023

Bästa inkomstförsäkring 2024 - privat inkomstförsäkring

Funderar du på att teckna en privat inkomstförsäkring och vill veta vilken som är den bästa inkomstförsäkringen 2024? Då har du kommit helt rätt! Vi jämför inkomstförsäkringar på denna sidan som du kan ta del av. 


Vi har granskat alla aktuella aktörer baserat på tester som gjorts av kunniga experter. Vi har även hört vad konsumenterna tycker om vilken som är bästa inkomstförsäkring utan fack.


Fortsätt läsa nedan för att ta reda på vilken som är den bäst inkomstförsäkring privat.


Ta mig direkt till den bästa inkomstförsäkringen!

Vad är inkomstförsäkring?

Om du utan förvarning skulle bli arbetslös eller sjukskriven är en inkomstförsäkring ett bra komplement till den normala ersättningen från A-kassan.


Eftersom A-kassan har ett tak på 33.000 kr/mån, där du får ut 80% av maxtaket, vilket ger dig 26.400 kr/mån före skatt, kan det bli ett stort inkomstbortfall för dig som tjänar över maxbeloppet och inte har en inkomstförsäkring.Typer av inkomstförsäkring: Individuell och gruppavtal

Inkomstförsäkringen kan antingen tecknas av dig som individ eller som gruppavtal. Du tecknar den individuella själv och gruppförsäkringen tecknas oftast av ditt fackförbund eller arbetsgivare.


För att kunna teckna en inkomstförsäkring finns det oftast ett krav på att du har en fast anställning och uppfyller en viss ålder. Det finns även en kvalifikationstid att beakta, vilket betyder att inkomstförsäkringen oftast måste vara tecknad en viss tid innan arbetslöshet för att den ska kunna gälla.


Ersättning från inkomstförsäkring: Så fungerar det

Med en inkomstförsäkring kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön (upp till en brytgräns) i ersättning (inklusive A-kassa). För att få ersättning måste du alltså ha beviljats A-kassa. Därför är det viktigt att du, så fort du blivit arbetslös, anmäler dig till A-kassan.


Hur mycket ersättning kan du få

Hur mycket ersättning du kan få genom din inkomstförsäkring beror lite på vilket försäkringsbolag du tecknar din försäkring hos men oftast brukar du kunna försäkra lön upp till 80.000 kr/mån. Om du tjänar mer än så beräknas en premie och ersättning efter lön på 80.000kr/mån.


Hur länge du får ersättning beror också på vilket bolag du tecknar försäkringen hos men det brukar ligga på 100 - 150 dagar upp till hela a-kasseperioden.


Hos vissa försäkringsbolag kan karenstiden dock stiga upp mot 300 dagar. Läs mer om försäkringsbolaget med högst betyg här nedan!


Jämför inkomstförsäkring: Bästa inkomstförsäkringen 2024
Jämför inkomstförsäkringOlika behov och livssituationer kräver olika typer av försäkringar. Därför är det viktigt att jämföra olika inkomstförsäkringar utifrån dina egna behov, för att ta reda på vilken inkomstförsäkring som är bäst. 


Idag är det väldigt enkelt att online jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa möjliga inkomstförsäkringen för just din situation. 


Zmarta Försäkring är ett företag som erbjuder dessa tjänster och som på ett smart sätt jämför olika försäkringserbjudanden åt dig - helt gratis! Väl inne i Zmartas verktyg anger du din personliga information, vilken A-kassa du tillhör samt din månadslön (brutto). 


Men Zmarta har även sin egna Trygghetsförsäkring som du kan teckna om du antingen jobbar minst 17 timmar per vecka eller är egenföretagare. 


Därefter gör Zmarta Försäkring jämförelser mellan olika försäkringsbolag. På så vis får du snabbt och enkelt information om vilket försäkringsbolag som har den bästa inkomstförsäkringen utifrån dina förutsättningar. 


Privat inkomstförsäkring bäst i test: Accept Förskringar
Ansök hos AcceptAccept Försäkringar är ett privat försäkringsbolag som har fått högst betyg i bäst i test och erbjuder den bästa privata inkomstförsäkringen. Accept är ett av få försäkringsbolag som idag erbjuder en bra privat inkomstförsäkring under hela 13 månaders tid. 


Det betyder att du med försäkringen kan känna dig ekonomiskt trygg under en längre tid om din inkomst överstiger 33.000kr/mån. Men förutom att du får inkomstersättning erbjuder Accept även en jobbsökartjänst för att du ska komma in på arbetsmarknaden så fort som möjligt igen. Du får därmed både trygghet och hjälp.


Kvalifikationstiden är minst 12 månader för anställda och minst 18 månader för egenföretagare vilket är en kortare tid än de fackförbunden normalt erbjuder sina medlemmar. 


Du kan få ersättning från Accept i upp till 300 dagar vilket är väldigt bra. Denna ersättning kan ge dig upp till 80% av din lön (inklusive a-kassa). Du kan max försäkra en lön på 85 000 kr/mån.


Accept specialiserar sig bland annat på tilläggsförsäkringar. Detta innebär att om du redan är medlem i en A-kassa och har en inkomstförsäkring via facket kan du med Accept lägga till så du tecknar en tilläggsförsäkring privat så att du får ersättning till dag 300. Där med blir du att stort antal dagar extra försäkrad.


Eftersom vissas inkomstförsäkringar som ingår i fackförbundens medlemskap kan vara så korta som 60 dagar är Accepts försäkring ett bra skydd för att du ska klara din vardagsekonomi under en längre period utan att behöva göra för mycket avkall på ditt vanliga livs utgifter medan du letar nytt jobb. 


Accepts inkomstförsäkring gäller dock inte vid sjukskrivning.


Läs mer här om Accepts inkomstförsäkring! Eller jämför inkomstförskringar hos Zmarta här!


Detta säger konsumenterna om Accept försäkringar

Som vanligt vill vi veta vad konsumenterna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel om vad konsumenterna tycker om Accepts inkomstförsäkring: 


"Mycket bra bemött. Smidig hantering osv."


"Ett mänskligt bemötande och personlig service, rekommenderas varmt." 


"Har fått bra hjälp av Accept. Allt har fungerat bra."


"Tecknade inkomstförsäkring för ett antal år sedan utöver den försäkringen som man har via Unionen om arbetssituationen förändras. Det har fungerat klockrent och jag rekommenderar alla att skaffa sig en extra inkomstförsäkring."


"Professionella i bemötandet, inga oklarheter tydlighet. Snabb hantering."


"Inga problem med kontakterna Accept och det har funkat bra. det enda är väl att man kan vara lite tydligare redovisningen så man har lite bättre koll på avslut och början."


"Jag blev glatt överraskad när jag behövde deras hjälp. Har betalat i över 17 år, utan att ha gnällt och trodde aldrig att jag skulle behöva detta, men det funkar. Tack för att det finns inkomstförsäkring. Alla borde ha det!"


"Den hjälp jag fick var jätte bra jag tackar alla för all information."


"Enkelt och bekvämt, man får utbetalt med valuta för det man har satt in under ett antal år."


Facklig inkomstförsäkring: Teckna genom fackförbund

Via andra försäkringsbolag som exempelvis Unionens inkomstförsäkring, Ledarna med flera förbund kan du också teckna en så kallad facklig inkomstförsäkring. 


Enda skillnaden är att detta görs direkt via ditt anslutna fackförbund, snarare än privat. Dessa är alltså fackliga inkomstförsäkringar och inte privata inkomstförsäkringar. inkomstförsäkring - bästa inkomstförsäkringen

Mer ekonomisk säkerhet med inkomstförsäkring


Tips 1: Om du vill snart ska få tillskott i familjen så kan du kika på vårt test om den bästa barnförsäkringen just nu!


Tips 2: Om du ska köpa bostad och vill veta vilket som är det bästa bolånet just nu kan du klicka på länken!
Frågor och svar om Inkomstförsäkringar

 • Vad är inkomstförsäkring?
  En inkomstförsäkring är ett komplement till A-kassan som skyddar din inkomst om du blir arbetslös eller sjukskriver. Den ger extra ersättning utöver det tak som A-kassan har, vilket innebär att du kan få upp till 80% av din tidigare lön.
 • Vad kostar inkomstförsäkring?
  Kostnaden för en inkomstförsäkring varierar beroende på försäkringsbolag och din lön. Vanligtvis ligger premien mellan 100 och 300 kr per månad, beroende på det belopp du vill försäkra och villkoren hos det specifika försäkringsbolaget.
 • Hur hög ersättning kan man få från inkomstförsäkringen?
  Ersättningen från en inkomstförsäkring kan vara upp till 80% av din tidigare lön, inklusive ersättningen från A-kassan. Maxbeloppet varierar men kan ofta täcka löner upp till 80.000 kr/mån, och vissa försäkringar kan täcka ännu högre belopp.
 • Vilken är den bästa inkomstförsäkringen?
  Den bästa försäkringen beror på dina individuella behov och situation. Accept Försäkringar är ofta rankad högt för privat inkomstförsäkring, medan Zmarta och Compricer kan hjälpa dig att jämföra olika alternativ och hitta den bästa försäkringen för dig.

Bäst i test Guidens försäkringsguider


Christopher Holmerin

Bäst i test: Inkomstförsäkring

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast