kikarsikte test 2021

Kikarsikte test 2022

Ska du köpa nytt kikarsikte till din studsare och vill veta vilket som har presterat bäst i de senaste testerna? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på vilka sikten som experterna gillar mest. Men inte nog med det! Vi har även tagit reda på vad de svenska jägarna tycker om siktena bäst i test. På så sätt kan du göra ett bra val och undvika dåliga och dyra felköp. Läs mer här nedan!


I vårt test kan du läsa om


Bästa kikarsikten 2022

Kikarsikte bäst i test

Zeiss Victory V8 1,8-14x50

Kikarsikte bäst i test Zeiss Victory V8 1,8-14x50
  • Bra vid både pürsch och vakjakt

  • Bra ljusstyrka vid skymningsjakt

  • Optik av högsta klass

  • Något klumpigt vid drevjakt

Meopta kikarsikte - bästa budgetsikte

Meopta Meostar R1 3-12X56 RD

Kikarsikte bäst i test Meopta Meostar R1 3-12X56 RD
  • Bra optik med högt ljusinsläpp

  • 56mm objektivdiameter

  • Upplyst med ställbar ljusstyrka

  • Inte samma finish som "finare" sikten

priser i samarbete med Prisjakt


Välj rätt sikte

Ett bra kikarsikte är ett av de viktigaste verktygen för en framgångsrik jakt. Och det är därför inte så konstigt varför objektiven i många fall kostar mer än själva bössan. Och det är faktiskt inte en dålig idé att satsa lite mer på ett bra sikte; du får bättre kvalitet på linserna, vilket ökar ljustransmission och dessutom får du en längre hållbarhet på glasen. Dessutom har dyrare objektiv en bra garanti, som i många fall sträcker sig över 10 år. När det gäller sikten - välj kvalitet!


Men utöver kvalitet kan det vara bra att rannsaka sig själv vilken jaktform och vilken typ av pass du mest kommer vara ute på, och framförallt vilken tid på dygnet. Är du ute pürsch eller drevjakt är det exempelvis viktigt att siktet tillåter snabba skott, men vid vakjakt behöver du inte ha samma egenskaper eftersom du sitter och väntar in djuret. 


Ljustransmission

Ljustransmission är viktigt att ha koll på eftersom detta anger hur mycket inkommande ljus du får ut i okularet. Det har att göra med hur ljuset bryts och försämras när det går igenom en obehandlad lins, oftast brukar det sägas att 5% av ljuset in och ut försvinner, och därmed tappas hela 10% för varje lins. Men tack vare behandlade linser, s.k. coating, kan dessa 10% reduceras till enbart 1% per lins.


Det är också viktigt att du har ett sikte som tillåter bra ljusinsläpp, framförallt om du ska jaga när det skymmer eller är mörkt. Desto större objektiv, desto mer ljus kommer in. Men när det gäller hur mycket ljus som kan tillgodoses av våra ögon spelar ålder en roll eftersom våra pupiller förlorar förmågan att utvidga sig till max allt eftersom vi blir äldre. För de över 40 år brukar det räknas att pupillen som max kan utvidgas till 6mm, medan för ungdomar kan den utvidgas till 7 till 8mm. Det ljus som jägarens ögon kan tillgodose kallas för utgångspupill och räknas enkelt ut genom att ta siktets storlek dividerat med zoom. 


T.ex. om du har ett sikte på 44 mm och har en zoom på 5 gånger leder detta till en utgångspupill på 8,8. Du får ungefär samma värde ifall du tar ett objektiv med storlek 56mm och en zoominställning på 7x ( 56 / 7 = 8 ). Detta betyder att du får samma utgångspupill på ett 44 mm objektiv som med ett 56 mm. Det enda som styr här är vilken zoominställning du använder. Att använda zoomen på bästa sätt är därför viktigare för att få optimala ljusförhållanden än objektivets storlek. 


Upplyst sikte

De flesta sikten som säljs idag är belysta, vilket innebär att riktmedlet lyses upp för att ge dig som skytt ett optimalt synfält - så du uppfattar målet snabbare. Dessa är till stor hjälp och kan givetvis ställas in för att inte ha en bländande effekt - vilket hade tagit bort hela fördelen. En del sikten har t.o.m. en fotonsensor som känner av ingående ljus för att skapa en optimal upplysning.


Mörkersikte / termiska sikten

Termiska sikten som registrerar värme hos målet är den allra största hjälpen när det är dåligt ljus. Dessa får dock endast användas vid vildsvinsjakt. Många tycker att värmesökande sikten är lite av ett fusk, men det gäller också att se fördelarna. Bl.a. är det fler som vill jaga dygnet runt, och på natten är detta till en stor fördel, både vid pürsch och vakjakt. Sedan finns det ju alltid historien om jagaren som nyligen hade fällt en dovhjortsspets utanför Kristianstad och sedan ska gå fram till djuret. Han slår på värmekameran för att enklare hitta dovhjorten och upptäcker sedan, till sin stora förvåning, 8 vargar (som numera huserar i Skåne...). Termiska sikten har minst sagt sina fördelar!
Kikarsikte bäst i test

Efter att ha läst tester, pratat med experter och tagit hänsyn till vad jägarna har att säga har vi kommit fram till en testvinnare: Zeiss Victory V8 1,8-14x50.


Kikarsikte bäst i test - Zeiss Victory V8 1,8-14x50

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 4 oktober 2022

De bästa priserna på Zeiss Victory V8 1,8-14x50


Det som gör Zeiss Victory V8 till vinnare är först och främst dess utmärkta optik, som gör att siktet funkar bra för jakt både under dag och vid skymning. Siktet är mycket välbyggt vilket gör siktet enkelt att fästa på din studsare tack vare dess tydliga klick som signalerar att det sitter korrekt. Och slutligen är det ett belyst kikarsikte som är mycket enkel att dimma för att passa alla jägare. 

zeiss victory v8 kikarsikte test

Kikarsiktet har en objektivdiameter på 50 mm och ett ögonavstånd på 95 mm. Med bra optik kan du med fördel använda zoomen, som har ett omfång på 1.8-14x - där även maxzoomen ger ett adekvat resultat. Det är även ett upplyst sikte där riktmedlet får belysning från toppen av okularet och är helt fritt från transmissionsförlust. Du får bra sikt med där punkten endast täcker 5,5mm vid 12x förstoring på 100m. Huruvida du faktiskt behöver 12x zoom får du själv avgöra.


För att belysningen ska aktiveras finns det en rörelsedetektor som automatiskt slår på ljus vid anläggning (kindkontakt med kolven). 


Kikarsiktet finns med ringmontage och skenmontage med Zeiss egna fäste. Men oavsett vilket du använder är det viktigt att skjuta några övningsskott på bana inför varje säsong, för att säkerställa att siktet sitter rätt.


Zeiss Victory V8 är ett bra allround-sikte som passar alla former av jakt, oavsett om det är pürsch, vak eller drevjakt. Vid köp får du 10 års garanti. 
Detta säger användarna om kikarsiktet från Zeiss

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna av produkten har att säga om sitt köp. Här kommer några exempel:


"Har detta sikte på min Sako Grizzly 85. För mig har det funkat bra både under drev- och vakjakt, samt för på kvällen/natten för jakt på vildsvin."


"Optiken är fenomenal, på grund av förstoringen är den användbar för både korta och långa avstånd. Förmodligen en av de mest allround-objektiven för jakt. Belysningen är den bästa jag sett."


"Utmärkt kikarsikte."


"Zeiss är kända för sina fantastiska glas, men detta är verkligen något av det bästa jag har sett. Jag har två Leica Magnus och de är förvisso i nivå, men zoomomfånget och klarheten vid räckvidden är det som gör detta kikarsikte enastående. Rekommenderar starkt!"


"Detta kikarsikte är kristallklart och jag kan se in i riktigt mörka skogar."


Här kan du köpa kikarsiktet bäst i test

Bästa pris får du när du beställer kikarsiktet på nätet. Då kan du även få det levererat direkt hem till dörren eller postombud, vilket är bekvämt och enkelt! 

AstroSweden säljer just nu Zeiss Victory V8 1,8-14x50 för 31889 kr. Frakten ingår i priset.

31889 kr är det lägsta priset just nu för Zeiss Victory V8 1,8-14x50!

PN Jakt säljer just nu Zeiss Victory V8 1,8-14x50 för 34100 kr. Frakten ingår i priset.
Kikarsikte - bästa budgetval

Kikarsikten är dyra, men det finns bra val även ifall man vill hålla igen lite. Det man får offra är lite kvalitet på optiken. Men detta behöver inte betyda att jakten blir sämre. Därför har vi på Bäst i test Guiden även tagit fram ett bra budgetval av kikarsikte. Läs mer här nedan!


Bästa budgetsikte just nu - Meopta Meostar R1

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 4 oktober 2022

Prisjakt de bästa priserna på Meopta Meostar R1 3-12X56 RD
prisjämfört med Prisjakt


Meopta Meostar är ett kikarsikte med belysning som släpper igenom hela 99,8% av inkommande ljus. Det är speciellt framtaget för vakjakt vid dåliga ljusförhållanden och har ställbart ljus i 7 olika lägen. Och i kombination med ett snabbt fokuserande okular får du en bra sikt direkt.


Objektivets diameter är 56mm vilket är lite större än vår testvinnare, vilket ser till att maximalt med ljus kan ta sig in till objektivet. 


Detta säger användarna om kikarsiktet från Meopta

"Belysningen är riktigt bra, det enda som jag kan anmärka på meoptor är finishen på tuben om man jämför med dom dyrare "snobb" siktena. Man får helivetes mycke sikte för pengen, enligt mig iaf."


"Optiken på detta objektiv är jämförbart med de dyrare kikarsiktena. Leupold kikarsikten och Meopta är ungefär samma när det gäller ljusinsläpp, styrka och klarhet. Jag älskar omfattningen, stort omfång. Jag skulle köpa det här kikarsiktet innan jag spenderade pengarna på en swarovski eller zeiss."


"Jag har en Zeiss Davori, Kahles och Swarovski 56 mm och 2 Meopta Meostar R1 56mm. För pengarna är Meopta det bästa kikarsiktet på marknaden."


"Bra sikte för kvällsjakt. Bästa siktvärde jag har hittills har hittat. Objektivet är precis allt som det lovar att vara."


Här kan du köpa kikarsiktet bästa budgetval
Test kikarsikte - experternas omdömen

Svensk Jakt: Undersökte 9 allround-sikten där Zeiss Victory V8 tog hem förstaplatsen med 44 poäng, ett poäng mer än Swarovski X6i 2-12x50. Zeiss kikarsikte fick bl.a. bra betyg pga deras optikkvalitet, ljusinsläpp och goda zoomomfång. När det kommer till nackdelar nämndes att kikarsiktet kan bli något klumpigt vid drevjakt.


Target Tamers: Tycker att Meopta Meostar R1 levererar utmärkt glaskvalitet med bra coating för att säkerställa att ljusförlust hålls till minimum. De gillar även att siktet är upplyst och att det är tillverkat i USA. När det kommer till nackdelar nämns bl.a. att det inte finns någon parrallaxjustering. 


kikarsikte jakt med hund

Glöm inte att skjuta in din bössa så att kikarsiktet står rätt 


Tips: När du är ute i vildmarken är det viktigt att du har bra skor som tåler regn och rusk. Läs därför vårt test om bästa gummistövlar där vår vinnare för fodrade gummistövlar är bra för jakt. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kikarsikte rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa kikarsiktet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Philip Andrén

Bäst i test: Kikarsikte

Testet skrevs och uppdaterades senast