Kikarsikte bäst i test, kikarsikte test 2023, bästa kikarsiktet, kikarsikte test, kikarsikten test.

Kikarsikte test 2024: bästa kikarsiktet under 10000 kr

Ska du köpa kikarsikte till din studsare och undrar vilket kikarsikte som har presterat bäst i de senaste testerna och utsetts till kikarsikte bäst i test? Då har du kommit helt rätt! I vårt kikarsikte test har vi tagit reda på vilka sikten som experterna gillar mest. Men inte nog med det! 


Vi har även tagit reda på vad de svenska jägarna tycker bäst om för att utse det bästa kikarsiktet. På så sätt kan hitta rätt kikarsikte, göra ett bra val och undvika dåliga och dyra felköp. Läs mer här nedan så får du garanterat ett bra kikarsikte!


Bästa kikarsikten 2024


Köpguide

Välj rätt sikte

Ett bra kikarsikte är ett av de viktigaste verktygen för en framgångsrik jakt. Och det är därför inte så konstigt varför objektiven i vissa fall kostar mer än själva bössan. Och det är faktiskt inte en dålig idé att öppna plånboken aningen mer när du ska lägga pengar på ett bra sikte; du får bättre kvalitet på linserna, vilket ökar ljustransmission och dessutom får du en längre hållbarhet på glasen. 


Dyrare objektiv ger en bra garanti, som i många fall sträcker sig över 10 år. När det gäller sikten - välj kvalitet!


Men utöver kvalitet finns det andra saker att tänka på inför ditt köp. Exempelvis vilken jaktform och vilken typ av pass du mest kommer vara ute på, och framförallt vilken tid på dygnet. Är du ute på pürsch eller drevjakt är det exempelvis viktigt att du ska kunna ta snabba skott, men vid vakjakt behöver du inte ha samma egenskaper eftersom du helt enkelt sitter och väntar in djuret.


Ljustransmission

Ljustransmission är viktigt att ha koll på eftersom detta anger hur mycket inkommande ljus du får ut i okularet. Det har att göra med hur ljuset bryts och försämras när det går igenom en obehandlad lins, oftast brukar det sägas att 5% av ljuset in och ut försvinner, och därmed tappas hela 10% för varje lins. Men tack vare behandlade linser, s.k. coating, kan dessa 10% reduceras till enbart 1% per lins.


Det är också viktigt att du har ett sikte som tillåter bra ljusinsläpp, framförallt om du ska jaga när det skymmer eller är mörkt. Desto större objektiv, desto mer ljus kommer in. Men när det gäller hur mycket ljus som kan tillgodoses av våra ögon spelar ålder en roll eftersom våra pupiller förlorar förmågan att utvidga sig till max allt eftersom vi blir äldre. 


För de över 40 år brukar det räknas att pupillen som max kan utvidgas till 6mm, medan för ungdomar kan den utvidgas till 7 till 8mm. Det ljus som jägarens ögon kan tillgodose kallas för utgångspupill och räknas enkelt ut genom att ta siktets storlek dividerat med zoom. 


T.ex. om du har ett sikte på 44 mm och har en zoom på 5 gånger leder detta till en utgångspupill på 8,8. Du får ungefär samma värde ifall du tar ett objektiv med storlek 56mm och en zoominställning på 7x ( 56 / 7 = 8 ). 


Då får du alltså samma utgångspupill på ett 44 mm objektiv som med ett 56 mm. Det enda som styr här är vilken zoominställning du använder. Att använda zoomen på bästa sätt är därför viktigare för att få optimala ljusförhållanden än objektivets storlek.


Upplyst sikte

De flesta sikten som säljs idag är belysta, vilket innebär att riktmedlet lyses upp för att ge dig som skytt ett optimalt synfält - så du uppfattar målet snabbare. Dessa är till stor hjälp och kan givetvis ställas in för att inte ha en bländande effekt. En del sikten har t.o.m. en fotonsensor som känner av ingående ljus för att skapa en optimal upplysning.


Mörkersikte / termiska sikten

Termiska sikten som registrerar värme hos målet är den allra största hjälpen när det är dåligt ljus. Dessa får dock endast användas vid vildsvinsjakt. Många tycker att värmesökande sikten är lite av ett fusk, men det gäller också att se fördelarna, vilket framförallt är för de som även jagar på natten. Och då är det framförallt en fördel vid pürsch- och vakjakt.


Sedan finns det ju alltid historien om jagaren som nyligen hade fällt en dovhjortsspets utanför Kristianstad och sedan ska gå fram till djuret. Han slår på värmekameran för att enklare hitta dovhjorten och upptäcker sedan, till sin stora förvåning, 8 vargar (som numera även finns i Skåne...). Termiska sikten har minst sagt sina fördelar!


Kikarsikte bäst i test: Zeiss Victory V8 


Efter att ha läst tester, pratat med experter och tagit hänsyn till vad jägarna har att säga har vi kommit fram till en testvinnare: Zeiss Victory V8 1,8-14x50.


Det som gör Zeiss Victory V8 till vinnare är först och främst dess utmärkta optik, som gör att siktet funkar bra för jakt både under dag och vid skymning. Siktet är mycket välbyggt vilket gör siktet enkelt att fästa på din studsare tack vare dess tydliga klick som signalerar att det sitter korrekt. Och slutligen är det ett belyst kikarsikte som är mycket enkel att dimma för att passa alla jägare.  


kikarsikte 1-6x24 test, test kikarsikten, bästa allround kikarsikte, bra kikarsikte, bästa kikarsiktet under 10000, billiga kikarsikten.


Kikarsiktet har en objektivdiameter på 50 mm och ett ögonavstånd på 95 mm. Med bra optik kan du med fördel använda zoomen, som har ett omfång på 1.8-14x - där även maxzoomen ger ett adekvat resultat. 


Det är även ett upplyst sikte där riktmedlet får belysning från toppen av okularet och är helt fritt från transmissionsförlust. Du får bra sikt med där punkten endast täcker 5,5mm vid 12x förstoring på 100m. Huruvida du faktiskt behöver 12x zoom får du själv avgöra.


För att belysningen ska aktiveras finns det en rörelsedetektor som automatiskt slår på ljus vid anläggning (kindkontakt med kolven). 


Kikarsiktet finns med ringmontage och skenmontage med Zeiss egna fäste. Men oavsett vilket du använder är det viktigt att skjuta några övningsskott på bana inför varje säsong, för att säkerställa att siktet sitter rätt.


Zeiss Victory V8 är ett bra allround-sikte som passar alla former av jakt, oavsett om det är pürsch, vak eller drevjakt. Vid köp får du 10 års garanti.


kikarsikten bäst i test, mörkersikte jakt test kikarsikte, vilken förstoring vad är belyst kikarsikte, vilket mörkersikte är bäst, mörkersikte bäst i test.


Specifikationer

Egenskaper: Upplyst riktmedel, vattentät

Förstoring (min): 1.8

Förstoring (max): 14.0Här kan du köpa kikarsiktet bäst i test

Bästa pris får du när du beställer kikarsiktet på nätet. Då kan du även få det levererat direkt hem till dörren eller postombud, vilket är bekvämt och enkelt! 
Användarnas omdömen och recensioner om kikarsiktet från Zeiss

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna av produkten har att säga om sitt köp. Här kommer några exempel:


"Har detta sikte på min Sako Grizzly 85. För mig har det funkat bra både under drev- och vakjakt, samt för på kvällen/natten för jakt på vildsvin."


"Optiken är fenomenal, på grund av förstoringen är den användbar för både korta och långa avstånd. Förmodligen en av de mest allround-objektiven för jakt. Belysningen är den bästa jag sett."


"Utmärkt kikarsikte."


"Zeiss är kända för sina fantastiska glas, men detta är verkligen något av det bästa jag har sett. Jag har två Leica Magnus och de är förvisso i nivå, men zoomomfånget och klarheten vid räckvidden är det som gör detta kikarsikte enastående. Rekommenderar starkt!"


"Detta kikarsikte är kristallklart och jag kan se in i riktigt mörka skogar."


Kikarsikte - bästa budgetval: Meopta Meostar 


Kikarsikten är dyra, men det finns bra val även ifall man vill hålla igen lite. Det man får offra är lite kvalitet på optiken. Men detta behöver inte betyda att jakten blir sämre. Därför har vi på Bäst i test Guiden även tagit fram ett bra budgetval av kikarsikte. Läs mer här nedan!


Meopta Meostar är ett kikarsikte med belysning som släpper igenom hela 99,8% av inkommande ljus. Det är speciellt framtaget för vakjakt vid dåliga ljusförhållanden och har ställbart ljus i 7 olika lägen. Och i kombination med ett snabbt fokuserande okular får du en bra sikt direkt.


Objektivets diameter är 56mm vilket är lite större än vår testvinnare, vilket ser till att maximalt med ljus kan ta sig in till objektivet. 


Specifikationer

Egenskaper: Upplyst riktmedel

Förstoring (min): 3.0

Förstoring (max): 12.0Här kan du köpa kikarsiktet bästa budgetval

de bästa priserna på Meopta Meostar R1 3-12X56 RDAnvändarnas omdömen och recensioner om kikarsiktet från Meopta

"Belysningen är riktigt bra, det enda som jag kan anmärka på meoptor är finishen på tuben om man jämför med dom dyrare "snobb" siktena. Man får helvetes mycke sikte för pengen, enligt mig iaf."


"Optiken på detta objektiv är jämförbart med de dyrare kikarsiktena. Leupold kikarsikten och Meopta är ungefär samma när det gäller ljusinsläpp, styrka och klarhet. Jag älskar omfattningen, stort omfång. Jag skulle köpa det här kikarsiktet innan jag spenderade pengarna på en Swarovski eller zeiss."


"Jag har en Zeiss Davori, Kahles och Swarovski 56 mm och 2 Meopta Meostar R1 56mm. För pengarna är Meopta det bästa kikarsiktet på marknaden."


"Bra sikte för kvällsjakt. Bästa siktvärde jag har hittills har hittat. Objektivet är precis allt som det lovar att vara."


Jämför kikarsikten

Vattentålig:
Belyst riktmedel:
Ögonavstånd:
Riktmedel:
Förstoring:
Objektivdiameter:
Synfält:
Vikt:
Bäst i test kikarsiktet 2024 - Meopta Meostar R1 3-12X56 RD - Bäst i test
Meopta Meostar R1 3-...
Meopta kikarsikte...
Ja
Ja
89 mm
Hårkors
3-12x
56 mm
3,5-11,1 m
665 g
Bäst i test kikarsiktet 2024 - Zeiss Victory V8 1,8-14x50 - Bäst i test
Zeiss Victory V8 1,8...
Kikarsikte bäst i...
Ja
Ja
95 mm
Hårkors
1,8-14x
50 mm
3,1 m
680 gTest kikarsikten - experternas omdömen

Svensk Jakt undersökte 9 allround-sikten där Zeiss Victory V8 tog hem förstaplatsen med 44 poäng, ett poäng mer än Swarovski X6i 2-12x50. Zeiss kikarsikte fick bl.a. bra betyg pga deras optikkvalitet, ljusinsläpp och goda zoomomfång. När det kommer till nackdelar nämndes att kikarsiktet kan bli något klumpigt vid drevjakt.


Target Tamers tycker att Meopta Meostar R1 levererar utmärkt glaskvalitet med bra coating för att säkerställa att ljusförlust hålls till minimum. De gillar även att siktet är upplyst och att det är tillverkat i USA. När det kommer till nackdelar nämns bl.a. att det inte finns någon parrallaxjustering. 


Testvinnare

AstroSweden säljer just nu Zeiss Victory V8 1,8-14x50 för 39939 kr. Frakten ingår i priset.

39939 kr är det lägsta priset just nu för Zeiss Victory V8 1,8-14x50!
mörkersikten test, bästa kikarsiktet för älgjakt, bästa drevjakts siktet, termiskt kikarsikte test, prisvärt kikarsikte, mörkersikte guide.

Glöm inte att skjuta in din bössa så att kikarsiktet står rätt Tips 

När du är ute i vildmarken är det viktigt att du har bra gummistövlar som tål regn och rusk. Vid övernattning behöver du en bra sovsäck och ett tält. En bra ficklampa lyser upp din väg när kvällen närmar sig. För hundägare är en hundpejl ovärderlig för att hålla koll på din fyrbenta vän i okänd terräng. 


Vi rekommenderar dig att ha med ett stormkök för enkel matlagning i naturen. En termos håller dessutom dryck eller mat vid rätt temperatur, oavsett om det ska vara kallt eller varmt.


Med en vevradio håller du dig uppkopplad utan el eller batterier. Slutligen, glöm inte myggmedel för att slippa bli helt myggbiten.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kikarsikte rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa kikarsiktet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

  • Varför belyst kikarsikte?
    Vid mörkare ljusförhållanden är ett belyst kikarsikte att föredra eftersom det ger dig bättre sikt. Ljuset kan även optimeras med olika intensiteter. Tänk dock på att ett belyst kikarsikte väger lite mer pga batterivikten.
  • Vilken är kikarsikte bäst i test?
    I vårt kikarsikte test har vi tagit fram Zeiss Victory V8 som är ett allround-sikte som passar vid pürsch, vak och drevjakt. Det är ett belyst sikte som automatiskt aktiveras vid anläggning och kommer med 10 års garanti. Kikarsiktet är ett riktigt bra kikarsikte och har nominerats av oss som kikarsikte bäst i test.


Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Kikarsikte

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast