Bevattningssystem bäst i test - automatisk bevattning test - bästa bevattningssystemet, appstyrd bevattning

Automatiskt bevattningssystem i växthus bäst i test 2024

Funderar du på att installera ett automatiskt bevattningssystem i trädgården och vill veta vilket som är bevattningssystem bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester från experter och tagit reda på vad de tycker om olika bevattningssystem för automatisk bevattning i växthus och i trädgården. 


Bästa bevattningssystemet just nu


Köpguide: vad är ett bra bevattningssystem?

Smart bevattning och dess fördelar

Genom att installera ett bevattningssystem med sprinklers och dropp-/fuktslangar får du regelbunden vattning och dessutom en mer effektiv sådan. Exempelvis kan en simpel droppslang minska din vattenförbrukning med upp till 70%. En annan fördel med ett smart och modernt bevattningssystem är att du kan styra allting direkt från din smartphone!


Automatiskt bevattningssystem

De flesta bevattningssystem styrs av en gateway som kopplas upp mot internet. Det kan närmast liknas vid en router som ansluts till hemmets Wi-Fi. I kombination med detta finns även en sensor som känner av solljus, temperatur och fuktighet i jorden. Sensorn placeras i rabatten eller i krukan, och när fuktighetsnivån är låg sätter den automatiskt igång bevattningen. På samma sätt känner sensorn av när förhållandena är ideala och stänger då av vattenflödet. Med denna lösning får dina växter alltid rätt mängd vatten vid rätt tillfälle.


Solcellsbevattning

En annan teknik som blir mer populär är bevattningssystem som styrs av solcellspaneler. Med en pump från en vattentunna styrs systemet av vädret. Oftast triggas dessa system igång vid gryning och skymning.


Tips - så vattnar du på bästa sätt

Enligt trädgårdsingenjör Pontus Svantesson vattnar vi våra trädgårdar "för ofta, men för lite". Därför är det viktigt att du vattnar dem med jämna mellanrum för att hålla växter och gräsmatta i bästa skick. Här kommer lite tips:


 • Upprätthålla en jämn och god fuktighetsgrad i jorden
 • Vattna mindre ofta (2 gånger i veckan räcker), men noga
 • Vattna på kvällen eller tidigt på morgonen
 • Se till att vattnet når ner till rötterna
 • Vattna i omgångar så vattnet inte sipprar iväg från växterna
 • Undvik försumpning eftersom detta gör att rotcellerna inte får något syre


Bevattningssystem bäst i test 2024: Gardena Smart System


Gardena bevattningssystem bäst i test

Ser vi till vad experter och konsumenter tycker, framträder en tillverkare extra tydligt: Gardena bevattningssystem Smart System. Detta system automatiserar hela bevattningen av din trädgård på ett användarvänligt och smart sätt. Andra tillverkare som erbjuder liknande lösningar är Hozelock och Kärcher


Bygg ditt eget bevattningssystem med Wi-Fi-uppkoppling

Med Gardenas Start-kit kan du börja bygga ditt egna bevattningssystem. I startkitet ingår Water Control, en sensor samt en gateway (router) som kopplas till hemmets nätverk. Alla dessa jobbar tillsammans för att automatiskt styra vattentillförseln till din trädgård. 


Start-kitet innehåller inga tillbehör som slangar och andra slutsteg, utan det får du välja själv utifrån hur din trädgård ser ut. De mest populära tillbehören är Gardenas Micro Drip-slangar som effektivt vattnar rabatter, häckar och krukväxter. Dessa slangar tillför ett konstant flöde av vattendroppar tills sensorn är nöjd med fuktighetsnivån.


Automatisk bevattning med Water Control

Water control-delen monteras på vattenkranen och anpassar mängden vatten baserat på data från sensorn, som är ljus-, temperatur- och fuktighetskänslig. Genom att hålla koll på dessa parametrar sätts vattningen igång under de mest ideala förhållanden. På så sätt blir vattningen som effektivast. 


Uppdatering i realtid med en gateway för appstyrd bevattning

Via gateway (routern) sköts all kommunikation mellan Water Control och sensorn. Det är även via gateway som du får information på din smartphone. Där kan du i realtid hålla koll på vattningen, även om du befinner dig på andra sidan jorden. 


Anslut robotgräsklipparen för att inte krocka med bevattningssystemet

Det går även att ansluta din robotgräsklippare till detta system. Robotgräsklipparen kommer då inte köras när bevattningssystemet är igång. 


Det enda du behöver för att detta system skall fungera är ett eluttag till gateway samt Wi-Fi-uppkoppling! Här köper du Gardena Smart-System till bäst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Gardena bevattningssystem Smart System

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som har längst erfarenhet av en produkt.


"5/5 stjärnor! Kommunicerar perfekt med Gardena Gateway och kontrollerar aktivt bevattningen." 


"Sensorn var enkel att integrera, fungerar bra."


"Mycket enkel installering av sensorn, mycket enkel avläsning av värdena via mobiltelefonappen."


"Jag hade förväntat mig att de matchande batterierna skulle inkluderas."


"Sensorn går mycket bra. Radioområdet på ca 18 m räcker för mig."


"Installationen går smidigt genom att följa anvisningarna."


"Enheterna gör ett gott intryck och är i bra utförande. Jag gjorde först installationen via LAN, men eftersom jag nådde gränsen för sensorns omfång växlade jag till WLAN för att bättre placera basstationen."


"En pålitlig, lättanvänd, meningsfull enhet som underlättar arbetet."


"Systemet räddade min gräsmatta under den varma sommaren när jag var på semester."


Nackdelar med Gardena bevattningssystem

Det finns två nackdelar som både användarna och experterna har påpekat. Dels så ingår inte batterier vilket är lite snålt med tanke på kostnaden av bevattningssystemet. Den andra är att du behöver en sensor för varje område som vattnas eftersom fuktighetsgraden kan variera från rabatt till rabatt. Om du är intresserad av att integrera hela trädgården kan det därför bli extra dyrt.  


Droppslang bäst i test - Gardena Micro-Drip System


Bästa droppslangen för självbevattning

Ett av de populäraste tillbehören till Gardenas smarta bevattningssystem är deras Micro-Drip-System. Genom att ansluta denna slang till Gardenas Smart System får du effektiv och automatiserad vattning av din rabatt, häck eller dina krukväxter. 


Få jämn rotbevattning

Denna fuktslang används för effektiv rotbevattning för rabatter, häckar och krukväxter. Med 30 cm mellanrum mellan varje droppslang får du en jämn bevattning. Flödet per dropphuvud är 1,6L/h.


Minska vattenförbrukningen upp till 70%

Tack vare denna effektiva vattning i kombination med sensorn som styr vattenflödet och när det är dags att sluta vattna kan du minska din vattenförbrukning (i trädgården) upp till 70%


Rotvattnare utan underhåll

Droppmunstyckena är självrengörande och kräver inget underhåll. Här köper du Micro-Drip-slangen till bästa pris


Test bevattningssystem och rotvattnare test - experternas omdömen

M3 Smart World skriver om Gardenas Smart System och nämner att det är ett smart system som vattnar trädgården åt dig, även om du är iväg på semester, men att du får betala en slant för det! 


Hemtrevligt tar upp styrkorna hos ett automatiskt bevattningssystem bl.a. Gardenas Smart System. Bland det positiva med Smart System nämns bl.a. att du inte riskerar att övervattna samt att dina växter får rätt mängd vatten, vid rätt tillfälle.Bevattningssystem bäst i test

Smart bevattningssystem bäst i test - Gardena Smart System


Droppslang bäst i test

Droppslang bäst i test - Micro-Drip-slangbevattningssystem trädgård bäst i test droppslang bäst i test solcellsbevattning bäst i test automatisk bevattning wifi


Ta hand om din drömträdgård med det bästa bevattningssystemet!Tips 1: Automatisera hela trädgårdsarbetet och läs vårt test om den bästa robotgräsklipparen som även går att kombinera med Gardena Smart System! 


Hantera trädgårdsavfall med en bra kompostkvarn, och låt sedan bevattningssystemet hålla denna näringsrika jord fuktig. En lövblås kan effektivt rensa bort löv och annat skräp som kan hindra vattnets flöde till dina växter. 


Tips 2: Koppla sedan av i ett spabad, och med ett bevattningssystem som sköter sig självt kan du slappna av utan oro. Skaffa en terrassvärmare som förlänger mysiga kvällar utomhus, även när temperaturen sjunker. 


Håll huvudet kallt i sommar med ett bra kyl och frysskåp och fixa festerna med den bästa grillen. Skydda också dina trädgårdsmöbler och träytor med en bra träolja.


Missa inte sidan där vi sammanställer tester på värmepumpar, så att du kan spara energi när vintern och kylan kommer.


Tips 3: Gå med i vår Facebook-grupp nu så får du information när någon av de rikstäckande kedjorna har bevattningssystem rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt klipp = det bästa bevattningssystemet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Vanliga frågor och svar

 • 💦 Hur ofta ska jag vattna för optimalt resultat?
  Vattning två gånger i veckan räcker gott och väl, men vattna noga så att vattnet når ner till rötterna! Med automatisk bevattning sköter det sig själv.
 • ⏱ När på dygnet ska jag vattna?
  Du bör vattna på kvällen eller tidigt på morgonen!
 • 🤔 Något jag specifikt bör tänka på?
  Undvik försumpning eftersom detta gör att rotcellerna inte får något syre. Det kan du styra enkelt med automatiskt bevattningssystem bäst i test för att undvika försumpning.
 • Vilket bevattningssystem är bäst?
  Automatiskt bevattningssystem bäst i test just nu får du med Gardena.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Bevattningssystem

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast