bevattningssystem bäst i test - automatisk bevattning test

Bästa bevattningssystemet 2021

Funderar du på att installera ett bevattningssystem i trädgården och vill veta vilket som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester från testlabb, experter och på internet. Och inte nog med det!


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika bevattningssystemen som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa bevattningsanordningen och för att du ska få minimalt med problem i framtiden. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan undvika onödiga och kostsamma felköp. 


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa systemet NU!


Smart bevattning

Genom att låta installera ett bevattningssystem med sprinklers och dropp-/fuktslangar får du regelbunden vattning och dessutom en mer effektiv sådan. Exempelvis kan en simpel droppslang minska din vattenförbrukning med upp till 70%. En annan fördel med ett smart och modernt bevattningssystem är att du kan styra allting direkt från din smartphone! 


Det finns olika typer av digitala bevattningssystem. De flesta styrs av en gateway som kopplas upp mot internet. Denna gateway kan närmast liknas vid en router som ansluts till hemmets Wi-Fi. I kombination med denna router finns även en sensor som känner av solljus, temperatur och fuktighet i jorden. Sensorn placeras i rabatten eller i krukan. När förhållanden är ideala för vattning sätter den automatiskt igång bevattningen. När sensorn känner att fuktighetsnivån är bra stänger den av flödet. Med denna lösning får dina växter alltid rätt mängd vatten vid rätt tillfälle. 


En annan teknik som blir mer populär är bevattningssystem som styrs av solcellspaneler. Med en pump från en vattentunna styrs systemet av vädret. Oftast triggas dessa system igång vid gryning och skymning.


Tips - så vattnar du på bästa sätt

Enligt trädgårdsingenjör Pontus Svantesson vattnar vi våra trädgårdar "för ofta, men för lite". Därför är det viktigt att du vattnar dem med jämna mellanrum för att hålla växter och gräsmatta i bästa skick. Här kommer lite tips:


 • Upprätthålla en jämn och god fuktighetsgrad i jorden
 • Vattna mindre ofta (2ggr i veckan räcker gott och väl), men noga
 • Vattna på kvällen eller tidigt på morgonen.
 • Se till att vattnet når ner till rötterna
 • Vattna i omgångar så vattnet inte sipprar iväg från växterna
 • Undvik försumpning eftersom detta gör att rotcellerna inte får något syre
Bevattningssystem bäst i test 2021

Ser vi till vad experter och konsumenter tycker, framträder en tillverkare extra tydligt; Gardena. Deras bevattningssystem Smart System hyllas mest just nu. Detta system automatiserar hela bevattningen av din trädgård på ett användarvänligt och smart sätt. Andra tillverkare som erbjuder liknande lösningar är Hozelock och Kärcher som båda två också tillhör ledarna på marknaden. 


Bästa bevattningssystemet just nu - Gardena Smart System

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på Bevattningsset Gardena Smart System


Med Gardenas Start-kit kan du börja bygga ditt egna bevattningssystem. I startkitet ingår en Water control, en sensor samt en gateway (router) som kopplas till hemmets nätverk. Alla dessa jobbar tillsammans för att automatiskt styra vattentillförseln till din trädgård. 


Water control-delen monteras på vattenkranen. Water control anpassar mängden vatten efter att den får data från sensorn, som är ljus-, temperatur- och fuktighetskänslig. Genom att hålla koll på dessa parametrar sätts vattningen igång när det är mest ideala förhållanden. På så sätt blir vattningen som effektivast. 


Via gateway (routern) sköts all kommunikation mellan water control och sensorn. Det är även via gateway som du får information på din smartphone. Där kan du i realtid hålla koll på vattningen, även om du befinner dig på andra sidan jorden. 


Start-kitet innehåller inga tillbehör som slangar och andra slutsteg utan det får du välja själv utifrån hur din trädgård ser ut. De mest populära tillbehören är Gardenas Micro Drip-slangar som effektivt vattnar rabatter, häckar och krukväxter. Dessa slangar tillför ett konstant flöde av vattendroppar tills sensorn är nöjd med fuktighets-nivån. 


Det går även att ansluta din robotgräsklippare till detta system. Robotgräsklipparen kommer då inte köras när bevattningssystemet är igång. 


Det enda du behöver för att detta system skall fungera är ett el-uttag till gateway och Wi-Fi uppkoppling! 


Detta säger användarna om bevattningssystemet

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"5/5 stjärnor! Kommunicerar perfekt med Gardena Gateway och kontrollerar aktivt bevattningen." 


"Sensorn var enkel att integrera, fungerar bra."


"Mycket enkel installering av sensorn, mycket enkel avläsning av värdena via mobiltelefonappen."


"Jag hade förväntat mig att de matchande batterierna skulle inkluderas."


"Bekväm, praktisk och funktionell produkt."


"Sensorn går mycket bra. Radioområdet på ca 18 m räcker för mig."


"Installationen går smidigt genom att följa anvisningarna."


"Enheterna gör ett gott intryck och är i bra utförande. Jag gjorde först installationen via LAN, men eftersom jag nådde gränsen för sensorns omfång växlade jag till WLAN för att bättre placera basstationen."


"En pålitlig, lättanvänd, meningsfull enhet som underlättar arbetet."


"Systemet räddade min gräsmatta under den varma sommaren när jag var på semester."


Nackdelar

Dessa vill vi ju också självklart veta! Det finns två nackdelar som både användarna och experterna har påpekat. Dels så ingår inte batterier vilket är lite snålt med tanke på kostnaden av bevattningssystemet. Den andra är att du behöver en sensor för varje område som vattnas eftersom fuktighetsgraden kan variera från rabatt till rabatt. Om du är intresserad av att integrera hela trädgården kan det därför bli extra dyrt.  


Här köper du Gardena Smart-System till bäst pris

CDON.COM säljer den just nu för 4190 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

4190 kr är det lägsta priset just nu för Bevattningsset Gardena Smart System!


Tillbehör - Micro-Drip slang

Ett av de populäraste tillbehören till Gardenas smarta bevattningssystem är deras Micro-Drip-System

Effektiv droppbevattning med - Gardena Micro-Drip

(Klicka på bilden för mer information om lägsta pris just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på Micro-Drip-System 15m


Denna slang används för effektiv rotbevattning för rabatter, häckar och krukväxter. Med 30cm mellanrum mellan varje droppmunstycke får du en jämn bevattning. Tack vare att droppmunstyckena är självrengörande behöver dessa inget underhåll. Tack vare denna effektiva vattning i kombination med sensorn som styr vattenflödet och när det är dags att sluta vattna kan du minska din vattenförbrukning (i trädgården) upp till 70%


Genom att ansluta denna slang till Gardenas Smart System får du effektiv och automatiserad vattning av din rabatt, häck eller dina krukväxter. 


Flödet per dropphuvud är 1,6L/h


Här köper du tillbehöret till bästa pris


Hos GardenStore kan du köpa Micro-Drip-System 15m för 256 kr. Frakt ingår i priset.

256 kr är det lägsta priset just nu för Micro-Drip-System 15m!Testvinnare bevattningssystem - experternas omdömen

M3 Smart World: Skriver om Gardenas Smart System och nämner att det är ett smart system som vattnar trädgården åt dig, även om du är iväg på semester, men att du får betala en slant för det! 


Hemtrevligt: tar upp styrkorna hos ett automatiskt bevattningssystem bl.a. Gardenas Smart System. Bland det positiva med Smart System nämns bl.a. att du inte riskerar att övervattna samt att dina växter får rätt mängd vatten, vid rätt tillfälle.  


Lawnaholic: är mycket positiva till Gardena Smart System och automatiska bevattningssystem överlag. De gillar att det tar bort slitigt arbete och ger dig tid till annat. De gillar även användarvänligheten och att när systemet väl är på plats, krävs nästan inget underhåll alls.bästa bevattningssystem


Ta hand om din drömträdgård med det bästa bevattningssystemet!Tips 1: Automatisera hela trädgårdsarbetet och läs vårt test om den bästa robotgräsklipparen just nu! Denna gräsklippare går även att kombinera med Gardena Smart System! 


Tips 2: Håll huvudet kallt i sommar, läs vår sida med tester av kyl och frysskåp. Vi har också utsett bästa grillen, så att du har något att göra när du inte längre behöver klippa gräset. Och missa inte sidan där vi sammanställer tester på värmepumpar, så att du kan spara energi när vintern och kylan kommer.

 

Tips 3: Gå med i vår Facebook-grupp nu så får du information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående bevattningssystem. På så vis kan du göra ett riktigt klipp = det bästa bevattningssystemet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

 • 💦 Hur ofta ska jag vattna för optimalt resultat?
  - Vattna mindre ofta (2ggr i veckan räcker gott och väl), men vattna noga. Se till att vattnet når ner till rötterna!
 • ⏱ När på dygnet ska jag vattna?
  - Vattna på kvällen eller tidigt på morgonen!
 • 🤔 Något jag specifikt bör tänka på?
  - Undvik försumpning eftersom detta gör att rotcellerna inte får något syre!

Philip Andrén

Bäst i test: Bevattningssystem

Testet skrevs och uppdaterades senast