riskokare bäst i test

Riskokare bäst i test 2023 - koka ris till perfektion

Letar du efter en bra riskokare som ser till att du alltid får fluffigt och perfekt kokat ris? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på både experter och användares hemligheter från både tester och omdömen för att hitta de allra bästa riskokare just nu sett till pris, funktion och prestanda.


Allt detta har vi sammanställt till dig i detta test för att du ska kunna göra ett klokt val och undvika dåliga och dyra felköp.


Bästa riskokarna just nu

Riskokare bästa budgetval

OBH Nordica Versatile

Riskokare bäst i test OBH Nordica Versatile
 • Perfekt och fluffigt ris varje gång

 • Många funktioner

 • Tystgående

 • Timer inställning

 • Tar lång tid att koka

Riskokare bäst i test

Cuckoo CR-0631F

Riskokare bäst i test Cuckoo CR-0631F
 • Enkel att använda

 • Många funktioner

 • Perfekt resultat

 • Kokar snabbt

 • Riskokaren blir väldigt varm efter kokning!

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Koka perfekt ris

En riktig riskokare gör det enklare att få perfekt resultat - varje gång! Och det blir inte bara godare - det blir även nyttigare och fettsnålare eftersom all stärkelse försvinner.


Innan du ska tillaga ditt ris är det viktigt att du tvättar det. Detta gör du enkelt genom att lägga riset i ett bad av vatten och mixa runt. Vattnet kommer bli grundligt i början och därför ska du hälla av vattnet och upprepa tills det inte blir grumligt längre. Lägg sedan i riset i kokaren.


Fördelar riskokare

Du får perfekt ris varje gång med ett enda knapptryck. Riset blir fluffigt och lagom torrt, till skillnad från det klibbiga riset vi ofta får när vi kokar det själva i kastrull.


Men förutom att konsistensen blir som bäst är en annan fördel att riset blir nyttigare eftersom stärkelse och fett försvinner. Dessutom är de mycket bättre på att bevara fibrer och B-vitamin samt GABA (gammaaminobutryinsyra - återfinns i många bruna rissorter) som forskare menar har positiv effekt på hjärna och sömn.


Kokaren kan användas för att koka alla typer av ris, oavsett om det är långkornigt vitt ris, svart eller brunt. Och med många inställningar är det möjligt att få riset precis så som du vill.


Dessutom kan den med fördel användas för matvete som quinoa och bulgur, men även för risotto, ångade grönsaker, soppor eller mjukt- och hårdkokta ägg.


Tänk på att många kokare inte har plats för så mycket ris, se därför till att välja en som gör det möjligt att koka fler portioner, ifall du någon gång vill bjuda dina gäster på perfekt kokt ris. Riskokare i detta test har kapacitet för 5-6 portioner.


Japanska riskokare

De som tidigare har läst på om riskokare vet att det framförallt är japanska, t.ex. Zojirushi riskokare som ligger i toppskiktet. Men eftersom de inte exporteras till vanliga butiker i Sverige är dessa svåra att få tag på. Därför har vi fört blickarna åt andra alternativ som även de ger perfekta resultat och som faktiskt går att köpa.
Riskokare bästa budgetval

Om du vill perfekt ris men inte äter ris alltför ofta är det inte värt att lägga flera tusen kronor på en riskokare. Därför börjar vi med ett bra budgetval som även kan tillaga fler rätter än ris.


OBH Nordica Versatile kan summeras med orden mångsidighet och kvalitet. Här får du alla verktyg du behöver, oavsett om du ska koka ris eller ånga grönsaker.


Bästa riskokaren just nu - OBH Nordica Versatile

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på OBH Nordica Versatile Visa färre priser Visa fler priser


OBH Nordica riskokare har många användningsområden och kapacitet för 5-6 personer. Utöver att koka ris kan den även användas för att ångkoka grönsaker, koka soppa samt för att laga gröt.


Riskokaren har sex program som endast kräver ett tryck på touch-skärmen för att sättas igång. Det är även på denna skärm som du ser allt från valt program till återstående tid. Här är det också möjligt att sätta igång timer, fördröjd start och håll värme-funktionen. Timern kan sättas 12h i förväg. Håll-värme funktionen kan i sin tur vara igång i 12h.


Riskokaren har en non stick beläggning som gör att det tillagade riset är enkelt att skopa upp utan att fastna, vilket också gör den enklare att rengöra. OBH Nordica har även tänkt ett steg längre och gett den ett praktiskt handtag vilket gör den enkel att ta med och förvara.


Specifikationer

Kapacitet: 2 liter

Vikt: 4,4 kilogram

Effekt: 350 watt

Antal program: 6 olika program

Sladdlängd: 1 meter


Detta tycker användarna om OBH Nordica Versatile

Som vanligt på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna har att säga om sitt köp; det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad de har att säga om OBH Nordica Versatile:


"Funkar mycket bra"


"Den här kokaren gör precis det den ska. Kokar riset till det är perfekt i konsistens och fluffighet."


"Nöjd den gör sitt jobb. Bra"


"Har ätit ris i hela mitt liv och tycker till och med att jag är ganska svår att tillfredsställa när det kommer till ris. Denna kokare gör sitt jobb ordentligt. Riset kokas jämnt utan att brännas. Skålen visar tydligt hur mycket vatten man ska ha till riset vilket gör det enkelt för vem som helst att använda."


"Alla borde ha en sådan, perfekt ris varje gång."


"Riktigt nöjd med denna. Hittills har aldrig ett enda riskorn bränt fast i botten (testat jasmin och basmatiris). Den har en trevlig pipfunktion när tillagningen har ca 15 minuter kvar. Vi har även testat att göra risgrynsgröt i den (dock enbart med varmhållningsfunktionen, ej grötfunktionen) och även gröten blev riktigt bra."


"Mycket bra!"


"Fantastiskt bra. Riset blir perfekt. Den är lätt att använda."


"Perfekt ris varje gång. Inget bränt eller brunt ris. Håller bra med "håll varm"-funktionen. Gillar även timmarsfunktionen. Riset är klart när middagen är klar."


"Rekommenderar detta till alla som inte har en riskokare. Kan aldrig gå tillbaka till att göra ris i grytan igen."


"Skålen är genialisk och jag har hittills inte upplevt bränt ris som jag gjorde med min gamla."


"Enkel att använda och mycket bra resultat."
Här kan du köpa OBH Nordica Versatile till bästa pris

Bäst pris får du när du beställer den på nätet. Då kan du även välja att få den levererad hem direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


Proshop säljer den för 808 kr. Frakten ingår i priset.

808 kr är det lägsta priset just nu för OBH Nordica Versatile!

Komplett säljer just nu OBH Nordica Versatile för 839 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 848 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 849 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Bagaren och Kocken säljer OBH Nordica Versatile för 880 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Confident Living säljer OBH Nordica Versatile för 895 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu OBH Nordica Versatile för 899 kr. Frakten ingår i priset.

ComputerSalg säljer just nu OBH Nordica Versatile för 903 kr. Frakten ingår i priset.
Cuckoo riskokare - bäst i test 2023

Cuckoo är en sydkoreansk tillverkare av köksutrustning och beskrivs i många tester som det näst bästa efter Zojirushi. I experternas tester är det ständigt dessa två som slåss om förstaplatsen.


De är otroligt effektiva och kan koka perfekt ris till hela gästsällskapet. Dessutom uppdateras deras produkter ständigt med nya och moderna finesser för att göra tillagningen så enkel som möjligt.


Cuckoo är även lite schysstare prissatt än dess största konkurrent - Zojirushi. Men trots att den är billigare levererar den mycket bra resultat med fluffigt ris, oavsett rissort.


Riskokare bäst i test - Cuckoo CR-0631F

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Cuckoo CR-0631F


Cuckoo CRP-N0681F är en liten riskokare som prisas av sina användare för dess förmåga att alltid koka riset perfekt - utan att brännas. Den passar utmärkt för 4-6 personer och rymmer totalt 1,4L. Detta samtidigt som den erbjuder mycket för pengarna där du får en modern skärm, flertalet program & funktioner.


Den har program för att koka alla möjliga typer av ris, oavsett om det är vitt, svart, brunt eller GABA ris. Att koka riset tar inte lång tid, ca 30 minuter. Men givetvis beror detta på antal portioner som ska tillagas. Är det bara en portion tar det avsevärt kortare.


Cuckoon klarar av att tillaga alla typer av ris med sina 6 olika funktioner. Vilken funktion som är vald samt återstående tid syns tydligt på dess skärm. Det går även att ställa in timer om du vill ha ris klart vid en specifik tidpunkt, t.ex. om du behöver synka olika moment av en middag.


Innanhöljet är tillverkat i aluminium med en yta av teflon för att säkerställa att inga matrester bränns fast. Och eftersom det är en yta av teflon är det viktigt att denna diskas för hand och inte körs i maskin. Att diska bunken som riset läggs i är tack och lov väldigt enkelt då denna lösgöres utan några som helst knapptryck.


När det gäller säkerhet är den utrustad med alla typer av sensorer för att se till så processen går helt rätt till. Exempelvis finns det en magnetsensor som känner av att locket är stängt innan någon ström kan sättas på till kokaren. Slutligen finns det även en mekanism som känner av trycknivån i kokaren som håller locket stängt tills trycket är lågt och det är säkert att öppna.


Specifikationer

Kapacitet: 1 liter

Vikt: 3,9 kilogram

Effekt: 580 watt

Antal program: 6 olika program

Sladdlängd: 1,2 meter


Här kan du se hur Cuckoos riskokare fungerar


Detta tycker användarna om Cuckoos kokare

"Utmärkt kokare!"


"Detta är en utmärkt kokare som kokar ditt ris till perfektion varje gång. Den har flera olika inställningar för vitt/brunt/blandat ris, ångning, långsam tillagning, etc. Också mycket användbart att det är dubbla engelska/koreanska knappar."


"Jag är så nöjd med detta köp. Jag brukade ha den mindre versionen och den var alldeles för liten för att göra stora portioner ris."


"Denna apparat är på alla sätt överlägsen en konventionell kokare. Gör ett bättre jobb med att koka ris, gör det snabbare, superenkelt att städa upp, håller riset varmt i 24 timmar! Verkligen mycket nöjd med detta köp. Överträffade mina förväntningar!"


"Detta är en bra kokare för en liten familj."


"Denna kokare är mycket lätt att rengöra och det blir perfekt ris varje gång. Den håller riset varmt i 24 timmar, och smaken och konsistensen är bra."


"Storleken är tillräckligt bra för mig och min make. Den är lätt att rengöra. Riset kommer ut välkokt."
Här köper du Cuckoo riskokare till bästa pris

Bästa pris får du när du köper den online. Då kan du även välja att få den levererad direkt hem till dörren, vilket är bekvämt och smidigt.


CDON.COM säljer den just nu för 1620 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

1620 kr är det lägsta priset just nu för Cuckoo CR-0631F!

Proshop säljer den för 1654 kr. Frakten ingår i priset.
Jämför riskokare


Antal program:
Kapacitet:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Sladdlängd:
Effekt:
OBH Nordica Versatile
OBH Nordica Versatil...
Riskokare bästa bu...
6 st
2 liter
33 cm
40 cm
25 cm
4,4 kg
1 m
350 W
Cuckoo CR-0631F
Cuckoo CR-0631F
Riskokare bäst i t...
6 st
1 liter
32 cm
28 cm
22 cm
3,9 kg
1,2 m
580 W
Så gjorde vi testet

När vi har undersökt vilka som är de bästa riskokarna just nu har vi tagit reda på vad det allra viktigaste med riskokare är. Viktigast är givetvis att resultatet blir bra varje gång, men vägen till detta kantas av faktorer som riskokarens kapacitet, effektivitet, funktioner och material. Allra viktigast är dock riskokarens effektivitet och funktioner eftersom det visar på riskokarens prestanda och mångsidighet. Och inte minst för att enkelt få snabba och bra resultat.


Till vår hjälp har vi tittat mycket på vad experterna säger i sina egna tester av riskokarna. Här har det varit tydligt att det framförallt är de japanska riskokarna som favoriseras, t.ex. från Zojirushi, men även det koreanska Cuckoo. Här uppskattas dessa maskiner framförallt för att de gör det enkelt att tillaga perfekt ris samt att det är enkelt att få ur riskokaren tack vare dess non-stick yta.


När det gäller den nordiska tillverkaren OBH Nordica, som har fått en plats i detta test, finns det inte experttester på. Vi har därför tagit reda på vad de svenska konsumenterna som har köpt denna riskokare tycker, då användarna själva har haft god tid på sig att prova riskokaren och därför kan berätta vilka nackdelar som har uppstått samt ifall riskokaren håller vad den lovar. Detta tillvägagångssätt har vi också använt för testvinnaren från Cuckoo, och för båda kandidaterna talar de svenska användarna mycket väl om sina köp.


Riskokare test - experternas omdömen

Just nu finns det inte så många expertomdömen, och vi har därför lagt extra stor vikt på användarnas omdömen och vad dessa har att säga. När det kommer fler expertomdömen kommer dessa att läggas till här nedan.


We Know Rice, 2020: Tycker att kokaren från Cuckoo är den bästa lilla riskokaren från Cuckoo och att det är en riskokare som gör allt rätt. De gillar framförallt att riset ej fastnar samt dess moderna funktioner som gör det enkelt att få till perfekt fluffigt ris.


Utöver Cuckoo, Zojirushi och OBH Nordica finns även märken som Hamilton Beach och Tefal Classic.
koka ris med riskokare test

Koka perfekt ris med rätt utrustning


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den bäst i test riskokare som passar dig och ser till att du alltid får fluffigt och perfekt ris!


Testvinnare:


Tips: Om du gillar smarta köksmaskiner kan vi tipsa dig om att kika in på vårt test där vi utser airfryer bäst i test. Eller om du gillar att baka eget bröd kan du kika in på vårt bakmaskin test.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har riskokare REA på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa riskokaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur fungerar riskokare?
  När du lägger i ris och vatten i riskokaren börjar dess platta värmas upp. Denna platta har sensorer som håller koll på både risets och vattnets temperatur och värmer på med otrolig precision tills riset blir perfekt kokat och det finns minimalt med vatten kvar.
 • Vad är fördelarna med en riskokare?
  Fördelarna med en riskokare är att du kan tillaga perfekt kokat ris. Riset blir fluffigt, perfekt klibbigt och eftersom stärkelsen försvinner - även mer fettsnålt.
 • Vilken är riskokare bäst i test?
  Riskokare bäst i test just nu är Cuckoo CR-0631F
Ett urval av Bäst i test Guidens  tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.


Philip Andrén

Bäst i test: Riskokare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast