Plattång bäst i test

Detta är bästa plattången 2023

Vill du veta vilken plattång som vunnit Bäst i test den senaste tiden? Vi har läst alla aktuella tester och sammanställt dessa på denna sida. Du kommer att få tips på hur du undviker dåliga köp och istället kan köpa den som är bäst just nu - billigt!


Bästa plattång 2023

GHD plattång bäst i test

GHD Gold Styler

Plattång bäst i test GHD Gold Styler
 • Värms upp snabbt

 • Automatisk avstängning

 • Lång sladd

 • Inget medföljande fordral

Prisvärd plattång

OBH Nordica 3099

Plattång bäst i test OBH Nordica 3099
 • Priset

 • Värms upp snabbt

 • Nano-keramisk beläggning

 • Pilligt att ställa in temperatur

priser i samarbete med Prisjakt


Plattången används främst för att locka och håret. Men den kan även användas för att få till snygga vågor. Detta gör den till det bästa verktyget och en bra investering eftersom du kan skapa mängder av olika lookar. Dessutom håller de allra bästa under en väldigt lång tid.


Köpguide

5 viktiga tips för dig som ska köpa plattång

Tänk på att alltid det sliter mycket när du ska locka håret med plattång. Det är därför viktigt att du köper en som skyddar ditt hår. Men kom också ihåg att trots all teknik som är inbyggd, är det ändå viktigt att ha en värmeskyddande produkt i ditt hår och att inte använda den på vått hår. Här är fem viktiga saker som du bör tänka på inför ditt köp:


1. Din nya plattång bör ha keramiska plattor. Dels värms dessa upp snabbt, men de ger också en jämnare värme över hela ytan. Den keramiska beläggningen är dessutom mer skonsam mot ditt hår, vilket är viktigt för att du ska ha fortsatt vackert hår.


2. Just med tanke på slitaget är det viktigt att du har en värmeskyddande produkt i håret. Utan detta tar håret skada av den höga värmen och kan i värsta fall gå av.


3. En plattång där du kan ställa in gradantalet själv, kan vara bra. Inte för att du kanske ändrar det så ofta, utan mer för att du ska hitta den optimala temperaturen för just ditt hår, då vissa hår kräver lägre temperaturer, t.ex. 185 grader. Du har rätt temperatur när du bara behöver dra med tången en gång för att få det resultat som du önskar. Tänk på att 200 grader ofta räcker om du inte har väldigt tjockt hår.


4. Det finns olika tekniker som används för att skydda när du drar genom håret och för att ge ett bättre slutresultat. Negativa joner används t.ex. för att minska statisk elektricitet. Vissa har också nanoteknik, vilket hjälper till så att ditt hår glider lätt mot värmeplattorna.


5. Det finns olika bredder på plattorna och ditt val bör hänga lite på vilken typ av hår du har. Breda plattor passar bra om du har långt och tjockt hår medan smala plattor passar bäst för tunt eller kort hår.


Bland aktörerna på marknaden är det märken som GHD, Dyson Corrale, HH Simonsen, Cloud Nine och OBH Nordica som dominerar. När det gäller sladdlös plattång är det Dyson Corrale som ligger i täten med deras fantastiska teknik. Men likt Dysons alla produkter får du ofta betala ett stort pris, men då bör det också nämnas att du får ett riktigt kvalitetsverktyg som inte sliter lika mycket på ditt hår. 
GHD Plattång bäst i test 

Längre ned på denna sida kan du se alla experttester som är gjorda de senaste åren. Men eftersom vi här på Bäst i test Guiden inte bara lyssnar på experterna, utan lägger lika stor vikt vid vad vanliga konsumenter tycker, så har ett märke som t.ex. Ga.Ma fått utgå. även om GA.MA CP1 Ceramic är väldigt uppskattad och dessutom har ett bra pris, räcker det inte. 


Flera konsumenter har rapporterat att denna gått sönder redan efter ett par månader, vilket förstås är mycket tråkigt. Det räcker ju inte med att göra bra produkter, de måste ju hålla också.


För övrigt är det främst tillverkarna OBH Nordica och GHD som slås på toppen i testerna. Givetvis hänger det på tycke, smak och vilken typ av hår som du har, men efter att ha lyssnat på experterna och hört vad användarna tycker, utser vi GHD Gold Styler med dess rundade kanter till bäst i test just nu.


Plattång bäst i test - GHD Gold Styler

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på GHD Gold Styler


GHD Gold Styler kan både platta och locka håret och är en plattång som passar de flesta hårtyper. Den är förinställd på 185 grader, vilket rekommenderas för att ge bra resultat utan att slita alltför mycket på håret. 


Den har två värmesensorer vilket ser till att värmen alltid är optimal. Detta ser i sin tur till att ge ett jämnare resultat än om det endast hade funnits en värmesensor. Den har även rundade kanter vilket gör det enkelt att använda plattången.


När du är klar med stylingen får du med ett skydd som kan sättas på för att undvika att du råkar bränna dig. Och skulle du glömma stänga av den efter användning stänger den automatiskt av sig efter 30 minuter. 


Specifikationer

Uppvärmningstid: 25 sekunder

Automatisk avstängning: Efter 30 minuter

Sladdlängd: 270 cm

Max-temp: 185 grader celsius


GHD Gold Styler är en av de mest klassiska som finns att köpa och kantas kontinuerligt av höga placeringar i experternas tester, vilket även speglas i användarnas recensioner, som är mycket positiva. Här kommer några exempel:


"Använt ghds så länge jag kan minnas och dessa gör ingen besviken!"


"Älskar denna, mitt hår har aldrig varit så rakt. Så lycklig."


"Köpte som 21 års present till min dotter och hon älskar den. Klassisk design och enkelt att använda med utmärkt resultat. Älskar den!"


"Ghds gold är bra för min hårtyp som är väldigt lockig och frizzig."


"Otroligt nöjd med min GHD, rekommenderar."


Frisörerna rekommenderar också GHD Gold Styler. Ett omdöme blev: 


Ska ni rekommendera en bra plattång, så är det GHD som gäller. Den är helt underbar att använda, plattar håret på ett drag, man kan locka håret med den och den gör riktigt fina lockar för ett frissigare hår. Den värms upp snabbt, ja den är bara helt otrolig! Nu har jag haft min i 5 år, använt den dagligen på kunder och den är fortfarande lika bra!
OBH Nordica plattång - prisvärt alternativ

Vill du hellre spara lite pengar och köpa en billig plattång men ändå få bra kvalitet? Då är detta till dig! Denna har lyckas bra i testerna, rekommenderas av flera frisörer och experter och inte minst konsumenterna själva. Vi pratar om OBH Nordica 3099.


Mest prisvärda plattång just nu - OBH Nordica 3099

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på OBH Nordica 3099


OBH Nordica 3099 har det som vi önskat ovan; Den har nano-keramisk beläggning som avger negativa joner så att håret inte blir statiskt. Inställbar temperatur mellan 120-230°C och den är redo att användas redan efter 30 sekunder.


Du kan använda den för att både skapa håret rakt och lockigt hår. Den har också en lång sladd på 2,8 meter (bra om du vill stå upp) och en funktion som gör att den stängs av efter 1 timme. Du behöver alltså inte oroa dig för att du kanske glömt att dra ut kontakten innan du gick hemifrån.


Specifikationer

Uppvärmningstid: 30 sekunder

Automatisk avstängning: Efter 60 minuter

Värmelägen: 5 st

Sladdlängd: 280 cm

Temperatur (max): 230 grader celsius

Temperatur (min): 120 grader celsius


Låt oss dock säga direkt att inte heller OBH Nordica har gjort sig kända för att göra hållbara produkter. De är ofta väldigt snygga och marknadsföringen är det inget fel på. Men pengarna verkar inte alltid räcka till att göra bra produkter med hög kvalité.


Men om vi lyssnar på vad användarna av just denna tycker är responsen ändå tillfredställande och därför blir OBH Nordica 3099 vårt mest prisvärda val. Givetvis väger vi också in många bra placeringar i flera experttest (se dessa längst ned på sidan). Läs mer på OBH Nordicas hemsida

Så gjorde vi testet

Den bästa plattången behöver nödvändigtvis inte vara den dyraste. Det viktigaste är att bästa plattången ger bra resultat varje gång, är enkel att använda och inte sliter för mycket på håret. Och svar på detta har vi fått genom att ta reda på vad experterna och användarna som har köpt plattänger tycker. 


Likt de flesta produkterna som rör håret har det varit viktigt med temperaturkontroll och användarvänlighet. Men specifikt för plattången är det också viktigt att den har en bra bredd på arbetsytan för att du snabbt ska bli klar. Men det beror lite på hur du vill använda plattången, då en mindre plattång kan vara användbar för att skapa lockar och vågar, men som gör att det tar lite längre tid för att bli klar. 


När det gäller vad experterna och användarna tycker har GHD Gold Styler i många år varit en storfavorit, just för dess bra resultat, enkla användning och skonsamma teknik - där den med hjälp av sina värmesensorer ser till att det alltid är en optimal värme. 


Vi inser också att en plattång kan vara dyr att införskaffa sig, vilket är varför vi även rekommenderar ett mer prisvärt alternativ. Grunden till att OBH Nordica 3099 får en plats i vårt test är dess goda omdömen från experter och användare samt att den har varit med på marknaden länge, ett säkert val med andra ord.


Test plattång - experternas omdömen

Det finns flera tester att läsa, därför har vi sammanställt de viktigaste. Du hittar de senaste testerna högst upp i listan:


Damernas Värld, 2021 testade 7 plattänger. Bäst i test blev GHD Gold Styler. Andra plattänger i deras test kom från bl.a. (Dyson Corrale, HH Simonsen Infinity styler, Cloud Nine Original iron, L'Oréal Professional Steampod 3.0, Remington Copper radiance straightener och Babyliss Steam lustre styler)


De gillar att den är lätt i handen, skonsam, stryker ner friss och ger lyster till håret. De tycker att den är lite i det dyrare laget men att det är värt investeringen.

 

Aftonbladet/WiseGuide 2015: I ett test av 6 stycken fick alla godkänt, men vissa var betydligt bättre än andra. Bäst i test blev Rowenta L'Oréal SteamPod som fick betyget 5 av 5. 


Den utmärker sig genom sitt snabba resultat; "ett drag med tången och håret formas direkt, tack vare ångfunktionen". Men det är jämt i toppen och GHD V Gold Classic Styler hamnar på en god andra plats; "En proffstång som är smidig och plattar mycket effektivt igenom håret."

 

TV2 hjelper deg (Norge) 2014: Testade 5 stycken och vinnaren i detta test blev GHD. Detta var ett enhälligt beslut från både experten och testpanelen. Tycker du att den är för dyr så rekommenderas OBH Nordicas som ett billigare alternativ.

De tillverkare som gör de sämsta är enligt TV2; Coline och Philips.


HD/Wiseguide 2014: Testade 6 stycken och kom i sitt test fram till att L’Oréal Professionel & Rowenta Salon SteamPod är den bästa. Den fick 4,2 av 5 poäng. Silverplatsen gick till Remington Keratin Therapy Pro med 4,0 poäng.

 

Fashionchicks 2013: Bäst i detta danska test blev GHD Gold Classic Styler som beskrivs med orden; "Du hittar inte en bättre plattång än detta!"

 

Pricerunner 2011: Har testat 4 tänger för olika behov och plånböcker. Bäst i test blev GHD IV Styler som fick 5 av 5 poäng och omdömet; "GHD är i en klass för sig. Plattången är lyxig och ger perfekt rakt hår i ett enda drag. Den är mycket dyrare än de övriga produkterna i testet, men värd varenda öre." På andraplats kom OBH Nordica 3099 med 4 av 5 poäng.

 

Expressen: Testade 9 stycken och vinnare blev GHD IV styler. Denna sågs dock som proffsutrustning och kostar 3-4 gånger så mycket som en vanlig sådan som passar för hemmabruk. 5 getingar (högsta betyg) tilldelades även Philips Sonic Technology och Remington Shine therapy, som båda har en betydligt längre prislapp. 4 getingar till OBH Nordica och Babyliss.


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa plattången önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa plattång

 

När du nu får ett vackert platt hår, vill du kanske också veta hur lätt du kan få vitare tänder! Kanske är du också intresserad av att veta vilken som är den bästa locktången? Vi har även detta på Bäst i test Guiden!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har plattång rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa plattången till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Vanliga frågor och svar

 • Vad ska man tänka på när man köper plattång?
  Välj en plattång som antingen är inställd med en temperatur som passar alla hårtyper eller en där du själv kan välja. En alltför hög temperatur kan slita onödigt mycket på håret.
 • Är det farligt att platta håret när det är blött?
  Platta aldrig blött hår då det kan få vattnet att avdunsta och brista ut i plattången vilket kan vara farligt. Platta håret när det är torrt!
 • Vilken plattång är bäst?
  GHD Gold Styler är den bästa plattången just nu. Detta enligt experter och användare som har fått ge sina omdömen.
 • Vilken plattång använder frisörer?
  Frisörer är flitiga användare av GHDs plattänger, däribland GHD Gold Styler.
Bäst i test Guidens tester inom styling


Anita Carlsen

Bäst i test: Plattång

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast