Strykjärn bäst i test 2024 - Guide till bästa ångstrykjärnet

Det är nog ingen som vill lägga ner tid på att stryka kläder. Men om man nu ändå måste göra det, är det skönt att få ett bra slutresultat med så lite ansträngning och tid som möjligt. 


Tester på ångstrykjärn test strykjärn icakuriren, philips azur test, bästa ångstrykjärn philips bäst i test strykjärn råd och rön, bosch strykjärn bäst i test


I vårt strykjärn test har vi därför tittat närmare på utbudet av bra strykjärn och kommit fram till vilket som är strykjärn bäst i test. Vi har även tagit reda på de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa strykjärn. Läs mer om det bästa strykjärnet just nu!


Strykjärn bäst i test - redaktionens val


Att tänka på när du ska köpa strykjärn

 • Sulans utformning och hur ångan fördelar sig över tyget avgör hur bra skrynklorna slätas ut. Och där skiljer de sig åt. De som stryker sämst har bara en krans av hål runt kanterna, medan de bästa har undersidor med fasade hål, skåror och mönster där ångan pyser ut och får hjälp att fördela sig över hela tyget.
 • Vattenbehållaren är också intressant. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten, om du stryker mycket.
 • Handtaget ska kännas bra i handen. Se till att det inte känns för tungt att lyfta.
 • Avkalkningsfunktion och självrengöring hjälper dig att hålla strykjärnet välskött så att du inte förstöra strykjärnet eller kläderna med kalkfläckar.
 • Automatisk avstängning gör att du slipper vara orolig ifall du glömde stänga av innan du åkte hemifrån.


Teknisk specifikation över bästa strykjärnet

Typ:
Volym:
Färg:
Vikt:
Sladd:
Bäst i test strykjärnet 2024 - Philips Azur GC4567 - Bäst i test
Philips Azur GC4567
Strykjärn bäst i t...
Ångstrykjärn
300 ml
Svart, Grön, Grå/Antracit, Röd, Gul
1.55 kg
2 m


Köpguide för strykjärn 2024: Hur väljer man rätt ångstrykjärn?

Vi riktar in oss på ångstrykjärn för att de är vanligast idag. När man säger "strykjärn" är det ofta just ett ångstrykjärn som man menar. Vattnet i dessa omvandlas till ånga vid upphettning och bidrar till att det går betydligt lättare att stryka tvätten.


Ångstrykjärn: för den vardagliga strykningen

Detta jämna flöde av ånga tränger in i vecken och gör det enklare för att dessa ska "ge med sig"Dessutom finns det ofta en knapp som kan trycka ut en extra ångpuff ifall det är extra svåra veck.


Ångstrykjärn går även att använda utan att fylla i vatten. Då fungerar det som ett vanligt strykjärn, även om det blir något klumpigare och tyngre.


Effektiv strykning med ångstation: för den som stryker ofta

Om du stryker mycket och vill göra detta effektivt kan man slå på stort och köpa en så kallad Ångstation. Dessa genererar ett högre tryck än ett vanligt ångstrykjärn och dess vattentank håller dessutom längre, vilket gör det möjligt att stryka fler plagg innan du behöver fylla på tanken.


Strykjärn med ångstation är ett bra alternativ för dig som vill spara tid när du har stora berg av kläder att stryka. Dock kostar dessa ofta betydligt mer (runt 2 000-3 000 kr) och har också andra nackdelar som t.ex. att de låter betydligt mer än ett vanligt strykjärn.


Sladdlösa strykjärn: flexibilitet och frihet vid strykning

Idag finns det strykjärn både med och utan sladd. De sladdlösa alternativen är batteridrivna och måste laddas via en laddstation. Detta medför att du ofta får betala ett högre pris för ett sladdlöst strykjärn. Det kommer däremot med fördelen att du kan "njuta" av flexibiliteten att kunna stryka vart du vill.


Bästa tillverkarna av strykjärn: Braun, Philips och Tefal

Genom att ta del av experternas tester och konsumenternas åsikter, kan vi konstatera att Braun, Philips och Tefal strykjärn återkommer som testvinnare. Om du väljer ett strykjärn från någon av dessa tillverkare kommer du med stor sannolikhet att bli nöjd.


Dessa märken byter plats i toppstriden beroende på vem som testar, men de flesta är överens om att alla tre gör riktigt bra strykjärn. Läs testerna längre ned på denna sida om du vill ha alla detaljer.

Philips Azur GC4567/80 - Det bästa ångstrykjärnet just nu


Det strykjärn som gång på gång placerat sig på toppen i experttesterna och som även uppskattas av de Svenska konsumenterna är Philips ångstrykjärn från deras Azur GC-serie.


Om Philips Azur GC4567/80

Strykjärnet Philips Azur GC4567/80 är den nyare varianten av den tidigare testvinnaren Philips Azur GC4563 och uppföljaren av GC4526 som vunnit bäst i test av Råd och Rön. Det är ett populärt strykjärn med en vattentank på 3 dl. Effekten ligger på hela 2400 watt vilket gör att uppvärmningen går snabbt och kan börja stryka efter endast 2 minuter från start. Stryksulan har ett lager av titanoxid för att bli extra reptåligt och glida lätt över tyget. Den har också automatisk ångjustering så att du slipper fundera på inställningar.


Strykjärn med effektiv ånga mot tuffa veck

Med ett konstant ångutsläpp på 45 g/min kan ångan tränga in textilierna vilket gör att veck försvinner snabbare. Finns det veck som inte vill ge mig sig kan du trycka till knappen som ger en extra ångpuff; som enkelt ser till att vecket ger med sig och blir rakt.


Underhåll och säkerhet: Automatisk avkalkning

Strykjärnet har även automatisk avkalkning av vattentanken. Detta sker tack vare Quick Calc Release, som automatiskt samlar upp kalkpartiklar i en behållare. Denna behållare kan du sedan enkelt skölja ur för att ta bort allt kalk.


Eftersom denna process sker automatiskt är underhåll av strykjärnet väldigt enkelt, dessutom blir det även säkrare att stryka eftersom risken för kalkfläckar hålls till ett minimum. Du kan därför stryka vita plagg och känna dig helt säker på att du får perfekt resultat varje gång.


Automatisk avstängning för säker användning

Det finns en automatisk avstängningsfunktion vilket gör att strykjärnet stänger av självmant ifall det står stilla i mer än 8 minuter eller om det styr på stryksulan i 30 sekunder. Detta gör det säkrare att använda och du behöver inte vara orolig ifall du inte kom ihåg att dra ut sladden när du lämnat hemmet.


Bra strykjärn med lång sladd

Strykjärnet har en hyfsat lång sladd på 2 m som når över hela strykbrädan. Det är ett litet strykjärn men väger ändå 1,57 kg - vilket kan vara tungt för vissa. Men då kommer även en fördel i att du inte behöver applicera något extra tryck för att få bästa resultat.


Specifikationer: Uppvärmning och ångkapacitet hos Philips Azur GC4567/80

Produkttyp: Ångstrykjärn

Droppstopp: Ja

Kabellängd: 2 meter

Garanti: 2 år

Uppvärmningstid: 2 minuter

Vikt: 1,6 kg


Här köper du det bästa strykjärnet till lägsta prisAnvändarnas omdömen och recensioner om Philips Azur GC4567 - ångstrykjärn bäst i test

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi med vad användarna har att säga om strykjärnet. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av produkten.


"Mycket bra strykjärn med snabb uppvärmning och snygg design. Det är lätt att förstå hur det ska användas och det glider bra över alla olika material. Såg resultat redan efter första stryket."


Fördelar med strykjärn bäst i test

Sammanfattningsvis är detta strykjärn populärt bland användarna för dess lyxiga design och snabba uppvärmning. Det glider smidigt över olika tyger och är lätt att använda. Många användare tycker om dess effektiva funktioner, inklusive ångfunktionen och snabb avkalkning. Inte konstigt att det får titeln strykjärn bäst i test.


Nackdelar med bästa strykjärnet

Strykjärnets vikt är en nackdel för vissa användare, medan andra önskar en längre strömsladd. Sammantaget anses strykjärnet vara mycket bra och användarvänligt med få nackdelar.


Så gjorde vi testet om ångstrykjärn bäst i test

I vår undersökning av det bästa strykjärnet just nu har vi tagit reda på vilka strykjärn som presterar bäst i experternas tester och sedan jämfört dessa för att se vilket strykjärn som erbjuder bäst prestanda till lägsta pris. Slutligen har vi även tagit reda på vad de vanliga användarna tycker om strykjärnet för att få en komplett bild om dess prestanda, funktionalitet och användarvänlighet.


Experterna har testat hur väl de olika modellerna stryker dina kläder, hur bra ångflödet är, om det är enkelt att hantera, samt om det enkelt kalkar igen. Här har de utvärderat strykjärn i flera olika prisklasser och vi har därför valt ut de strykjärn som ligger på ett just pris men som fortfarande presterar bra i experternas tester.


När vi tittar på konsumenterna och vad de tycker om de olika modellerna blir det tydligare ifall experternas ord verkligen stämmer, och hur väl strykjärnen presterar efter att ha använts under en längre tid; konsumenterna har ju oftast en längre erfarenhet av en produkt. Konsumenternas omdömen har, i kombination med pris och experternas testresultat, varit ledande för oss när vi har utsett strykjärn bäst i test.


Många modeller i Azur GC-serien har blivit utsedda till bäst i test de senaste åren som du kan se nedan under "Experternas omdömen". Det handlar om GC4410, GC4490, GC4522, GC4865, GC4875, GC4895 och GC4527 i tester som genomförts av bl.a. Råd & Rön, ICA Kuriren, Testfakta och Danska Tænk. Dessa tidigare modeller har dock utgått och Philips GC4567 är det som ersatt dessa.


Test strykjärn - Experternas omdömen om bästa strykjärnet

Genom att läsa experternas åsikter får vi en klar bild av vilka strykjärn som är bäst idag. Du kan själv läsa testerna nedan, och du hittar de senaste testerna högst upp i listan.


Test strykjärn 2018

Råd & Rön uppdaterade sitt test av strykjärn. Den här gången var det 28 strykjärn på listan och de röstade återigen Philips som det bästa i testet. På en delad förstaplats med 68 poäng kom Philips GC4526 och Philips GC4527. Andraplatsen gick till Tefal FV5646E0.


Test strykjärn 2016

Danska Tænk testade 31 ångstrykjärn och bäst i test med 84 poäng blev Philips Azur GC4522. Andraplatsen gick till Tefal Aquaspeed 335 FV5335 som fick 81 poäng medan bronsmedaljen och utmärkelsen 'Bra köp' tilldelades Philips Azur GC4410.


Tittar vi längst ned på listan för att se de sämsta tillverkarna, hittar vi bland annat OBH Nordica, Bosch och Matsui. Dessa tillverkare ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha ett bra strykjärn.


Tidningen Råd & Rön genomförde ett test av hela 38 ångstrykjärn. Vinnare blev Philips Azur GC4865 som fick 73 poäng. På silverplats med 70 poäng, placerade sig ett annat från Philips, nämligen Azur GC4410.


Båda dessa är dock på väg att utgå och vänder vi därför blickarna mot de som finns att köpa idag, är Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 med sina 70 poäng ett bra alternativ. Även Tefal Ultimate Anti-Calc FV9650 är i toppskiktet.


Test strykjärn tidigare än 2015

ICA Kuriren presenterade strykjärn bäst i test som blev Philips GC4895. Den fick högsta poäng, 5 av 5. På andraplats kom bl.a. Braun TexStyle 525A och Electrolux EDB6120 som fick betyget 4 av 5. På jumboplats hittar vi märken som Severin, Singer och Menuett som läcker vatten, missfärgar kläderna och har för korta sladdar.


Norska Klikk (refereras även i Norska Dagbladet) testade 13 stycken ångstrykjärn. De tog inte hänsyn till priset, utan riktade helt fokus på att hitta det bästa. Snabbt kunde de konstatera att det är ett klart samband mellan pris och kvalité när det gäller ångstrykjärn.


Bäst i test med betyget 6 av 6 blev Siemens ExtremePower. Andraplatsen delas av flera modeller som alla fick betyget 5 av 6. Dessa var: Bosch TDA 7658, Philips GC4895, OBH Nordica 2115 Formula 400i och Electrolux EDB 8060.


Smartson testade strykjärn och Bäst i test strykjärn blev Philips GC4875 följt av Tefal FV5355 på en delad andraplats.


Testfakta utsåg de bästa strykjärnenPhilips GC4490 (bäst i test) och strykjärn Tefal Aquaspeed 335.


philips azur gc4563 elgiganten, ångstation test - råd och rön, ångstrykstation bäst i test, bästa strykjärn råd och rön, strykjärn automatisk avstängning

Med ett bra strykjärn blir din tvätt snabbt och enkelt slät.Sammanfattning av ångstrykjärn bäst i test

Efter att du läst vårt test om den bästa strykjärnet önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa det strykjärn som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Strykjärnet


Amazon säljer Philips Azur GC4567 just nu för bara 814 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

814 kr är det lägsta priset just nu för Philips Azur GC4567!Avkalka strykjärn bäst i test

När du ska avkalka ditt strykjärn är ättika din vän. Häll i en matsked ättika bland vattnet och sätt sedan igång ångfunktionen på strykjärnet.


Låt det stå tills vattnet är slut och det har slutat ånga. Ättika kan dock ge en distinkt lukt som inte är jättehärlig. Gör därför om samma process utan ättika för att få bort lukten.


Tips: När du går med i vår Facebookgrupp får du information om en butik har rea på någon av ovanstående strykjärn. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa strykjärnet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Kanske är du intresserad av att läsa tester på diskmaskiner eller vill veta vilken matberedare som är bäst i test? Eller är du på jakt efter en ny dammsugare, ska köpa locktång eller bara vill veta vilken som är den bästa torktumlaren?


Vi har letat reda på alla testvinnare - klicka bara på det du vill läsa mer om! Läs även om andra tester vi gjort inom kategorin klädvårdVanliga frågor och svar

 • Vilket strykjärn är bäst?
  Det bästa strykjärnet just nu är Philips Azur GC4567. Det är ett ångstrykjärn som med enkelhet får vecken att bli jämna. Dessutom har det en stor tank, automatiskt avstängning och en lång sladd som gör det enklare att använda.
 • Hur gör man rent ett strykjärn?
  Det enklaste sättet att rengöra strykjärn är att blanda vatten med lite bakpulver. Denna blandning kan du sedan smeta ut på stryksidan. Låt detta stå en liten stund och torka sedan av med en trasa.

  Du kan även fukta en trasa med ättika, doppa den i bakpulver och sen stryka trasan. Detta får bort bruna fläckar på ett kick!

  När det gäller smuts som sitter i de små hålen på strykjärnet är det enklast att doppa topsar i ättika och sedan lirka runt med den indränkta topsen för att få rent.
 • Hur varmt blir ett strykjärn?
  De flesta strykjärn kan nå temperaturer på ca 220 grader celsius. Men givetvis beror strykjärnets temperatur på vilken värmeinställning du har valt. För att välja rätt värmeinställning för varje plagg är det bäst att titta på strykinstruktionerna som finns på varje plagg, som anges i prickar. 1 prick betyder 110 grader celsius, 2 prickar 150 grader celsius och 3 prickar 200 grader celsius.
 • Hur länge håller ett strykjärn?
  Köper du ett bra strykjärn, eller strykjärn bäst i test, kan du förvänta dig några års användning. Men då är det också viktigt att du tar hand om det. Se till att avkalka det med jämna mellanrum och var försiktig när du använder det.
 • Hur bra är ångstrykjärn?
  Ångstrykjärn är definitivt överlägsna vanliga strykjärn eftersom du kan använda ånga som enklare jämnar till vecken i dina kläder.
 • Vilken värme stryka pärlplattor?
  Om barnen vill utveckla sina konstnärliga förmågor och stryka pärlplattor ska givetvis detta uppmuntras. Och det är enkelt! Använd medelhög värme och glöm inte använda ett bakplåtspapper mellan pärlorna och strykjärnet.Bäst i test Guidens klädvårdstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Bästa strykjärnet

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast