Strykjärn bäst i test. Tester på ångstrykjärn.

Strykjärn bäst i test 2022

Det är nog ingen som vill lägga ner tid på att stryka. Men om man nu ändå måste göra det, är det skönt att få ett bra slutresultat med så lite ansträngning och tid som möjligt. Vi har därför tittat närmare på utbudet av bra strykjärn och kommit fram till vilket strykjärn som är bäst i test. Vi har även tagit reda på de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa strykjärn.


I testet kan du läsa om:Bästa strykjärnet 2022

Strykjärn bäst i test

Philips Azur GC4563

Strykjärn bäst i test Philips Azur GC4563
 • Vunnit flera priser

 • 2m sladdlängd

 • Glider lätt över tyget

 • Automatisk avkalkning och avstängning

priser i samarbete med Prisjakt


Vilken typ av strykjärn behöver du?

Här inriktar vi oss på ångstrykjärn. Dels för att dessa är vanligast idag och även om man bara säger "strykjärn" är det ofta just ett ångstrykjärn som man menar. Vattnet i dessa strykjärn omvandlas till ånga vid upphettning och bidrar till att det går betydligt lättare att stryka tvätten. Detta jämna flöde av ånga tränger in i vecken och gör det enklare för att dessa ska "ge med sig". Dessutom finns det ofta en knapp som kan trycka ut en extra ångpuff ifall det är extra svåra veck. Ångstrykjärn går även att använda utan att fylla i vatten. Då fungerar det som ett vanligt, traditionellt strykjärn, även om det blir något klumpigare och tyngre än ett sådant. 

 

Om du stryker mycket och vill göra detta effektivt kan man slå på stort och köpa en så kallad Ångstation. Dessa genererar ett högre tryck än ett vanligt ångstrykjärn och dess vattentank håller dessutom längre; vilket gör det möjligt att stryka fler plagg innan du behöver fylla på tanken. Strykjärn med ångstation är ett bra alternativ för dig som vill spara tid när du har stora berg av kläder att stryka. Dock kostar dessa ofta betydligt mer (runt 2 000-3 000 kr) och har också andra nackdelar som t.ex. att de låter betydligt mer än ett vanligt strykjärn.


Sladdlöst strykjärn - Idag finns det strykjärn både med och utan sladd. De sladdlösa alternativen är batteridrivna och måste laddas via en laddstation. Detta medför att du ofta får betala ett högre pris för ett sladdlöst strykjärn. Dock finns det fördelar; du kan "njuta" av flexibiliteten att kunna stryka vart du vill.  

 

Detta ska du tänka på vid inköpet


 • Sulans utformning och hur ångan fördelar sig över tyget avgör hur bra skrynklorna slätas ut. Och där skiljer sig strykjärnen åt. De som stryker sämst har bara en krans av hål runt kanterna, medan de bästa har undersidor med fasade hål, skåror och mönster där ångan pyser ut och får hjälp att fördela sig över hela tyget.

 

 • Intressant är också vattenbehållaren. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten, om du stryker mycket.

 

 • Handtaget ska också känns bra i handen och se till att strykjärnet inte känns för tungt.

 

 • Avkalkningsfunktion och självrengöring hjälper dig att hålla strykjärnet välskött så att du inte förstör strykjärnet eller kläderna med kalkfläckar.


 • Automatisk avstängning så slipper du vara orolig för att du glömde stänga av strykjärnet när du åkte hemifrån. 

 

Här är de bästa tillverkarna av strykjärn

Genom att ta del av experternas tester och konsumenternas åsikter, kan vi konstatera att Braun, Tefal och Philips återkommer som testvinnare. Om du väljer en produkt från någon av dessa tillverkare kommer du med stor sannolikhet att bli nöjd efter ditt inköp.

 

Dessa märken byter plats i toppstriden beroende på vem som testar, men de flesta är överens om att alla tre gör riktigt bra strykjärn. Läs testerna längre ned på denna sida om du vill ha alla detaljer.

 


 

Philips strykjärn test

Vi kommer här att peka ut det strykjärn som gång på gång placerat sig i toppen i experttesterna och som även uppskattas av de Svenska konsumenterna. Det handlar om ett ångstrykjärn från Philips och deras Azur GC-serie som vinner bäst i test.

 

Philips Azur GC4563

Strykjärn bäst i test - Philips Azur GC4563

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 januari 2022

De bästa priserna på Philips Azur GC4563

 

Strykjärnet har en effekt på hela 2400 watt så att du börja stryka efter endast 2 minuter från att du startat det. Stryksulan har ett lager av titanoxid för att bli extra reptåligt och glida lätt över tyget. Den har också automatisk ångjustering så att du slipper fundera på inställningar. Och med ett konstant ångutsläpp på 45 gram per min kan ångan tränga in textilierna vilket gör att veck försvinner snabbare. Finns det veck som inte vill ge mig sig kan du trycka till knappen som ger en extra ångpuff; som enkelt ser till att vecket ger med sig och blir rakt. 


Strykjärnet har även automatisk avkalkning av vattentanken. Detta sker tack vare Quick Calc Release, som automatiskt samlar upp kalkpartiklar i en behållare. Denna behållare kan du sedan enkelt skölja ur för att avlägsna allt kalk. Eftersom denna process sker automatiskt är underhåll av strykjärnet väldigt enkelt, dessutom blir det även säkrare att stryka eftersom risken för kalkfläckar hålls till ett minimum. Du kan därför stryka vita plagg och känna dig helt säker på att du får perfekt resultat varje gång. 


Det finns ssutom finns en automatisk avstängningsfunktion vilket gör att strykjärnet stänger av sig ifall det står stilla i mer än 8 minuter eller om det styr på stryksulan i 30 sekunder. Detta gör strykjärnet säkrare att använda och du behöver inte vara orolig ifall du kom ihåg att dra ut sladden när du lämnat hemmet. Strykjärnet har en hyfsat lång sladd på 2 m och vattentanken rymmer 3 dl. 


Läs gärna mer om detta ångstrykjärn här på Philips hemsida.


Många modeller i Azur GC-serien har blivit utsedda till bäst i test de senaste åren som du kan se längre ned på denna sida. Det handlar om GC4410, GC4490, GC4522, GC4865, GC4875, GC4895 och GC4527 i tester som genomförts av bl.a. Råd & Rön, ICA Kuriren, Testfakta och Danska Tænk. Dessa tidigare modeller har dock utgått och Philips GC4563 är det nya strykjärnet som ersatt dessa. 


Det är inte bara tidningarnas experter som hyllar detta strykjärn. Även konsumenterna är mycket nöjda och ger höga betyg. Här nedan kan ni läsa mer om vad användarna säger: 


"Lyxigt strykjärn med snabb uppvärmning. Lätt att förstå. Supersnygg design. Glider bra över alla olika material."


"Det är lätt att förstå hur det ska användas, effektivt och bra inställningar! Följsam och smidig sladd Nackdel är att steaming-funktionen inte är så bra då strykjärnet är ganska stort och otympligt till det. Storleken är effektiv när man ska stryka plagg snabbt vilket jag föredrar!"


"Ett strykjärn med bra tyngd och glidyta, glider lätt över olika material. Lätt att hantera för någon med lite svagare händer/handleder. Många bra funktioner som bland annat snabbavkalkning och extra ånga."


"Mycket nöjd! Med detta strykjärn ser man resultat efter första stryket. Ångfunktionen är toppen och gör strykningen väldigt lätt och snabb. Ett bra strykjärn helt enkelt. Ett minus får det dock pga vikten, det är något tungt. Men snyggt."


"Jag är jättenöjd med varan den stryker smidigt och snabbt är lätt att fylla på med vatten och tömma på vatten. Lite tung men inget som blir ett problem."


"Ett snabbt och smidigt strykjärn med stor vattentank. Många funktioner som underlättar i vardagen. Snabb uppvärmning och kallnar snabbt när man stängt av det, skönt när man har flera barn i hushållet. Ångfunktionen var punkten över i:et."


"Lättanvänt, snabbt i uppvärmning och likaså snabbt svalt igen. Strykjärnet ät kraftfullt och effektivt, genom ångfunktionen stryker man sakerna på nolltid. Vikten kan vara en liten nackdel i fall man är svag i händerna."


"Jag älskar verkligen detta ångstrykjärn, långt över mina förväntningar. Det blir varmt snabbt och svalnar snabbt. Man kan tömma ut vattnet underifrån. Det har en lång smal spets vilket gör att man kommer år åt överallt. Något längre strömsladd är önskvärt. Men JA jag kan verkligen rekommendera detta."


"Utmärkt bra strykjärn! Det värmas snabbt och ett stort plus är avkalkningsfunktionen där det finns mycket kalk i vattnet.  Ångfunktionen fungerar superbra. Det kommer inte för mycket som man ibland har med vissa strykjärn så att det kommer typ stora vattendroppar."


"Mycket bra strykjärn. Snabb uppvärmning. Stort plus för avkalkningsfunktionen då vårat vatten är väldigt kalkrikt."

 

Så köper du bästa strykjärnet till lägsta pris

MediaMarkt säljer Philips Azur GC4563 just nu för bara 699 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

699 kr är det lägsta priset just nu för Philips Azur GC4563!

Komplett säljer just nu Philips Azur GC4563 för 699 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Philips Azur GC4563 för 699 kr. Frakten ingår även i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 789 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu Philips Azur GC4563 för 838 kr. Frakten ingår i priset.

My Mall säljer just nu Philips Azur GC4563 för 899 kr. Frakten ingår i priset.

HusOchHemma säljer just nu Philips Azur GC4563 för 948 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa Philips Azur GC4563 för 948 kr. Frakten är inkluderad i priset. 

Testvinnare strykjärn - Experternas omdömen

Genom att läsa experternas åsikter får vi en klar bild av vilka strykjärn som är bäst idag. Du kan själv läsa testerna nedan, och du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

Råd & Rön uppdaterade i december 2018 sitt test av strykjärn. Den här gången var det 28 strykjärn på listan och de röstade återigen Philips som det bästa i testet. På en delad förstaplats med 68 poäng kom Philips GC4526 och Philips GC4527. Andraplatsen gick till Tefal FV5646E0.

 

Danska Tænk testade 31 ångstrykjärn under hösten 2016 och bäst i test med 84 poäng blev Philips Azur GC4522. Andraplatsen gick till Tefal Aquaspeed 335 FV5335 som fick 81 poäng medan bronsmedaljen och utmärkelsen 'Bra köp' tilldelades Philips Azur GC4410.

Tittar vi längst ned på listan för att se de sämsta tillverkarna, hittar vi bland annat OBH Nordica, Bosch och Matsui. Ett strykjärn från dessa tillverkare ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha ett bra strykjärn.

 

Under sommaren 2016 redovisade tidningen Råd & Rön ett test av hela 38 ångstrykjärn. Vinnare blev Philips Azur GC4865 som fick 73 poäng. På silverplats med 70 poäng, placerade sig ett annat strykjärn från Philips, nämligen Azur GC4410.
Båda dessa är dock på väg att utgå och vänder vi därför blickarna mot de strykjärn som finns att köpa idag, är Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 med sina 70 poäng ett bra alternativ. Även Tefal Ultimate Anti-Calc FV9650 är ett strykjärn i toppskiktet.

 

Hösten 2015 presenterade ICA Kuriren sitt test av ångstrykjärn. Bästa strykjärnet blev Philips GC4895 som fick högsta poäng, 5 av 5 och som saknar svagheter. På andraplats kom bl.a. Braun TexStyle 525A och Electrolux EDB6120 som fick betyget 4 av 5.

På jumboplats hittar vi märken som Severin, Singer och Menuett som läcker vatten, missfärgar kläderna och har för korta sladdar.

 

Våren 2013 testade Norska Klikk (refereras även i Norska Dagbladet) 13 strykjärn. De tog inte hänsyn till priset, utan riktade helt fokus på att hitta det bästa strykjärnet. Snabbt kunde de konstatera att det är ett klart samband mellan pris och kvalité när det gäller ångstrykjärn.

Bäst i test med betyget 6 av 6 blev Siemens ExtremePower. Andraplatsen delas av flera modeller som alla fick betyget 5 av 6. Dessa var: Bosch TDA 7658, Philips GC4895, OBH Nordica 2115 Formula 400i och Electrolux EDB 8060.

 

I februari 2012 testade Smartson strykjärn. Bäst i test blev Philips GC4875 följt av Tefal FV5355 på en delad andraplats.


Under vintern 2011/2012 gjorde Testfakta test av strykjärn. Bland de tre bästa finner vi Philips GC4490 (bäst i test) och Tefal Aquaspeed 335.

 

Med ett bra strykjärn blir tvätten snabbt och enkelt slät

Med ett bra strykjärn blir din tvätt snabbt och enkelt slät.

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa strykjärnet önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa det strykjärn som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Strykjärn


Tips: När du går med i vår Facebookgrupp får du information om en butik startar REA på någon av ovanstående strykjärn. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa strykjärnet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Kanske är du intresserad av att läsa tester på diskmaskiner eller vill veta vilken matberedare som är bäst i test? Eller är du på jakt efter en ny dammsugare,  ska köpa locktång eller bara vill veta vilken som är den bästa torktumlaren? Vi har letat reda på alla testvinnare - klicka bara på det du vill läsa mer om! Läs även om andra tester vi gjort inom kategorin klädvård. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

Vanliga frågor och svar

 • Vilket strykjärn är bäst i test?
  Strykjärn bäst i test just nu är Philips Azur GC4563. Det är ett ångstrykjärn som med enkelhet får vecken att bli jämna.
 • Hur gör man rent ett strykjärn?
  Det enklaste sättet att rengöra ett strykjärn på är att blanda vatten med lite bakpulver. Denna blandning kan du sedan smeta ut på stryksidan. Låt detta stå en liten stund och torka sedan av med en trasa. Du kan även fukta en trasa med ättika, doppa den i bakpulver och sen stryka trasan. Detta får bort bruna fläckar på ett kick! När det gäller smuts som sitter i de små hålen på strykjärnet är det enklast att doppa topsar som har doppats i ättika och sedan lirka runt för att få rent.
 • Hur varmt blir ett strykjärn?
  De flesta strykjärn kan nå temperaturer på ca 220 grader celsius. Men givetvis beror strykjärnets temperatur på vilken värmeinställning du har valt. För att välja rätt värmeinställning för varje plagg är det bäst att titta på strykinstruktionerna som finns på varje plagg, som anges i prickar. Här betyder 1 prick 110 grader celsius, 2 prickar 150 grader celsius och 3 prickar 200 grader celsius.
Philip Andrén

Bäst i test: Strykjärn

Testet skrevs och uppdaterades senast