Elcykel test - elcykel bäst i test

Elcykel bäst i test 2023 

Ska du köpa elcykel och vill ha en prisvärd och bra cykel? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst tester, pratat med experter och självklart hör med konsumenterna om vad de tycker om sitt köp.


Först dock en notering; detta test blir inte riktigt som alla andra testsidor här på Bäst i test Guiden! Visst finns det tester även på elcyklar, men utbudet är så stort och utvecklingen går så snabbt, att det är lönlöst att försöka plocka fram en enda produkt som 'Bästa elcykeln'. Istället får vi använda en annan teknik för att närma oss målet; helt enkelt att köpa en riktigt bra och prisvärd elcykel till lägsta möjliga pris.


Bästa elcyklarna just nu

Elcykel dam bäst i test

Lifebike C-MUTE UNI G8

Elcykel bäst i test Lifebike C-MUTE UNI G8
 • Bekväm

 • Punkteringsfria däck

 • Bra motor som klarar uppförsbackar

 • Skärm med info om hastighet och batteri

Batavus elcykel herr

Batavus Zonar E-Go

Elcykel bäst i test Batavus Zonar E-Go
 • Batteri laddar snabbt

 • Håller hög kvalitet

 • Bra lås

 • Tydlig display

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Det finns fler olika anledningarna till att köpa en elcykel. Dels blir det mycket bekvämare att cykla men även lättare. Detta bidrar till att fler pendlare tar cykeln till jobbet för att undvika trafik, tullavgifter och eländet med att hitta parkering.


Dessutom är det bra motion och bra för miljön! Tack vare att elcyklar klassas som vanliga cyklar behöver du inte heller betala någon extra försäkring, vilket du måste göra med en moped.


Du behöver inte heller ha något typ av körkort eftersom de fortfarande klassas som en "vanlig" cykel. Elmotorn är endast där för att hjälpa dig på traven och göra trampandet lite enklare, vilket framförallt uppskattas i uppförsbackar!


7 bra skäl till varför du bör ha en elcykel:


 1. Bra för dig som pendlar - 25km/h obehindrat i rusningstrafik är en stor fördel och du slipper långa köer! 
 2. Låga bränslekostnader – det enda priset du behöver betala är den el som krävs för att ladda cykeln.
 3. Undvik dyra försäkringar – om cykelns maxhastighet är 25km/h klassas den som en vanlig cykel. Det betyder att du inte behöver betala dyra försäkringar för din cykel.
 4. Bra motion - du väljer själv hur mycket hjälp du vill ha av motorn.
 5. Miljövänligt – du minskar miljöskadliga utsläpp genom att cykla.
 6. Gratis parkering - inga parkeringsavgifter och du behöver inte leta efter en parkeringsplats. 
 7. Inga vägtullar - du behöver inte betala vägtullar, vilket kan bli väldigt dyrt!


Vad skiljer cyklarna åt?

Eftersom elcyklars motorstyrka regleras av lagen har alla elcyklar samma maxhastighet på 25 km/h tillika samma motoreffekt på 250W. Det som skiljs åt mellan cyklarna är vridmomentet, vilket spelar stor roll om du har mycket last eller cyklar i uppförsbacke.


Detta gör att du snabbt kan ta dig runt i staden, oavsett om det är väldigt kuperat. Motorn i cykeln är snarare ett hjälpmedel och är skalbar, den hjälper dig endast så mycket du vill och enligt hur mycket du trampar. Den känner av ifall du har svårt att trampa och ger dig snabbt lite mer kraft.


Trimma elcykel

Det finns elcyklar av olika typer där det är relativt enkelt att ta bort spärren som stoppar motorstöd efter att mätaren passerar 25 km/h. I vissa fall har användare lyckats få upp sina elcyklar i 50 km/h. Detta är dock rätt komplicerat och kräver expertis för att göras på bäst sätt. Dock vill vi påminna om att det är olagligt att köra en trimmad cykel på allmän väg eftersom det kommer med flera säkerhetsrisker.


Elcykel barn

Det är helt okej för barn att köra elcykel eftersom det fortfarande klassas som en cykel. Tänk bara på att använda hjälm, 25 km/h är ändå rätt fort på endast två hjul! Utöver en egen cykel för ditt barn går det ofta att utrusta dem med barnstol på pakethållaren.


Att tänka på 

Är du boende i stan lär du rikta dina prioriteringar till en smidig cykel med bra effekt samt med korg eller pakethållare för att ta med dig din väska. Dina däck ska helst vara tunna för att enkelt styra mellan bilar och portar. Allra helst vill du också ha ett lågt insteg eftersom det gör det enklare att hoppa på och av vid rödljus


Du behöver inte ha det största batteriet eftersom du med största sannolikhet kommer att ladda cykeln varje dag efter jobbet.


För stadspendling finns det en del saker du bör ha koll på när du väljer elcykel. Och det handlar främst om korg, godkänt lås, lagom breda däck (för jämn åktur och dämpning), lyktor och pakethållare.


Idag finns det väldigt många tillverkare av elcyklar och de som har gjort bra ifrån sig hos experttester är bl.a. Crescent, Lifebike, MADE, Merida, Momas, Monark och Evobike.
Elcykel dam bäst i test 2023


Lifebike C-MUTE UNI G8

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Lifebike C-MUTE UNI G8


Önskar du låna pengar till cykelinköpet, har vi även tips på banklån.

 

Lifebike C-MUTE UNI G8 är snygg, sportig, bekväm och användarvänlig till ett otroligt lågt pris och det går utmärkt att använda cykeln i citymiljö. Med bra räckvidd, riktigt bra batteri och en stark motor som enkelt tar dig upp för uppförsbackar tar du dig enkelt till jobbet eller ärendet. 


Motorn hjälper till att hålla ett stadigt, men lagom tempo och lämpar sig därför inte så väl för dig som alltid vill cykla fort.


Motorn har en styrka på 250 watt, helt enligt rekommendation, och har olika lägen att använda, men om du väger mer än ca 80 kg är det rekommenderat att använda några av de högre lägena för att få hjälp i uppförsbackarna. Motorn erbjuder bra vridmoment och driver på från bakhjulet.


Batteriets kapacitet är på hela 13 Ah och 504 Wh vilket ger bra räckvidd; du kan cykla upp till 80 km på full batteriladdning. Den är även utrustad med en skärm som ger dig information om hastighet, effekt och hur mycket batteri som är kvar. Det gör att du enkelt kan planera din resa.


Batteriet till cykeln sitter säkert i ramen och är hyfsat enkelt att ta bort från aluminiumramen när du ska ladda batteriet.


Du har 8 växlar att välja mellan som felfritt hoppar mellan sina spår. Växelsystemet är gjort av välkända Shimano, som våra tidigare testvinnare också har använt sig av.


När det väl är dags att bromsa har du skivbromsar bak och fram som svarar snabbt på styrkan du använder. Det är alltså enkelt att bestämma om du vill ha en mjuk inbromsning eller en hårdare sådan.


Cykeln får din dämpning via två tjocka däck som tar emot de största smällarna, dock finns ingen dämpning på ramen. Däcken är även punkteringssäkra och gjorda för att hålla länge i stadsmiljö.


Lifebike C-MUTE har en kraftfull Samsung vevmotor som ger en härlig behaglig upplevelse på sadeln. Motorn är centralt monterad och den kommer att arbeta med optimal hastighet hela tiden.


Det är en relativt billig elcykel som är utrustad med med pakethållare och en rejäl cykelkorg så du enkelt kan få med dig varor från matbutiken eller shoppingturen. Den kommer även installerad med godkänt lås, stöd och lyktor både fram och bak.


Specifikationer:

Batterieffekt: 504 Wh

Räckvidd: upp till 80 km

Växlar: 8 Shimano växlar

Hastighet: 25 km/h

Motoreffekt: 250W

Vikt: 23kg


Detta säger användarna om Lifebike C-MUTE

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi höra vad de vanliga konsumenterna har att säga, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Haft den ett par veckor nu, pendlar till jobbet ca 8km/dag, smidigt! Tänk på att efterdra skruvarna i styret, missade det och gjorde en vurpa då styret vred sig, hade då bara cyklat ca 12 mil efter montering. Önskar att bromsen på bakhjulet tog bättre, måste försöka justera den. I det stora hela nöjd."


"Mycket bra cykel."


"Fantastisk cykel, lätt att ställa in, så den passar. dock är kontrollpanelen inte användarvänlig. då jag inte lyckats noll ställa trippen, efter avslutad cykel tur. Därför får den bara 4 Stjärnor."


"Cyklar dagligen till jobbet och har en lång cykelväg och många backar till och från jobbet. Inga problem med denna cykel, kullarna är en bris. Jag tycker om att cykla varje dag."


"Supernöjd med denna kändes lite lång när jag fick den men efter att de justerade styret så blev den som jag ville. Drar en barnkärra efter och den orkar i alla backar."


"Grym el cykel."


"Haft två elcyklar men detta är den bästa, rullar sjukt lätt och härlig körställning. Min förra tog emot när elen var slut men denna är kanon."


Här kan du köpa elcykel dam bäst i test billigt

Bästa pris på denna elcykel får du när du köper den online. Då kan du även enkelt få hem den via bud, vilket i många fall är fritt!


Elcykelvaruhuset säljer just nu Lifebike C-MUTE UNI G8 för 18995 kr. Frakten ingår i priset.

18995 kr är det lägsta priset just nu för Lifebike C-MUTE UNI G8!
Elcykel herr bäst i test 2023

Batavus Zonar E-Go är en välbyggd herr elcykel som har prisats i experternas tester för sin höga kvalitet och härliga åktur. Läs mer här nedan!


Batavus Zonar E-Go Herr


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Batavus Zonar E-Go


Om du vill ha en rejäl och bekväm cykel som både funkar på landsväg och i city-trafik är det Batavus Zonar E-Go som du bör sikta in dig på. Med en rejäl ram i aluminium och bra däck hanterar den mindre ojämnheter utan problem, dock rekommenderas det att den körs på asfalt och jämna cykelvägar. Med cykeln ingår det även en pakethållare, ett godkänt lås samt lyse bak och fram


Cykeln väger 27 kg inklusive batteriet (23 exklusive). Det är ganska tungt, men det bidrar till att cykeln blir mer stabil och robust i högre farter. Och tack vare en bra motor från Bosch som levererar ett vridmoment på 65Nm tar du dig snabbt genom stan och upp för backar.


Batteriet har en effekt på 504 Wh och tar cirka 4,5h att ladda till full styrka, vilket är bra för en elcykel. Men det har också sitt pris då cykeln normalt kan trycka ut cirka 7 mil i räckvidd. Se därför till att ta med batteriet in på kontoret för laddning.


Batteriet är enkelt och ta av och sitter synligt på cykelns ram. Och med kabeldragning innanför ramen är cykeln stilren och osar hög kvalitet.


När det är dags att stanna har cykeln skivbroms både bak och fram som är responsiva och enkla att använda. Utöver bromsarna på har du även en skärm på styret som visar hastighet och återstående batteri samt val för att släcka och tända lyktorna. 


Växelsystemet från Shimano ser till att växling sker smidigt och utan krångel. Och i kombination med den effektiva motorn och stabila ramen är åkturen jämn och behaglig.


Specifikationer:

Batterieffekt: 504 Wh

Räckvidd: 50 - 80 km

Växlar: 9 Shimano växlar

Hastighet: 25 km/h

Motoreffekt: 250W

Vikt: 23kg


Här kan du köpa elcykel herr bäst i test billigt

Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp bör du även läsa vårt test om hur du lånar pengar med låg ränta.


Elcykelvaruhuset säljer just nu Batavus Zonar E-Go för 28980 kr. Frakten ingår i priset.

28980 kr är det lägsta priset just nu för Batavus Zonar E-Go!

Test elcykel - experternas omdömen

Aftonbladet: Utser Lifebike C-Mute UNI G8 till Bra Budgetköp i deras senaste test av elcyklar. Den beskrivs som en bra pendlarcykel för dig som främst kommer cykla på jämna vägar och asfalt då dess huvudsakliga stötdämpning endast kommer från de punkteringssäkra däcken.


Tidningen M3: Testade Lifebike C-Mute UNI G8 och ger den 4,5 av 5 i totalpoäng. De tycker att det är en bra cykel för pendling och gillar dess motor (som klarar uppförsbackar) samt att den är utrustad med skärm, korg, pakethållare och godkänt lås. Vidare tycker de att den kör väldigt bra och att växelsystemet från Shimano sköter växlandet felfritt!


Aftonbladet: I Aftonbladets cykeltest från 2020 tog Batavus Zonar E-Go hem titeln Bäst i test och beskrevs vara precis det som önskas av en bra elcykel: pålitlig, smidig och bekväm. En riktig fullträff! De gillade framförallt att skärmen är informativ och att det går bra att cykla i uppförsbacke.


Uppdatering: I Aftonbladets test från 2022 är de inte lika positiva eftersom cykeln har fått sig en rejäl prisökning. Men med tanke på den kvalitet som erbjuds låter vi Zonar E-Go ligga kvar tills bättre alternativ finns. 


Tidningen M3: Skriver att Crescent Elina är en pålitlig cykel som passar de flesta. De tycker att den är otroligt bekväm, växlar smidigt samt att frambromsen fungerar ypperligt. Bland nackdelar nämner de att batteriet är svårt att plocka ur. 


Allt om elcyklar: Har testat Crescent Elina och tycker att ger den ett totalbetyg på 17/25. De tycker att det är en bra dam elcykel som är bekväm, har goda last möjligheter samt att den håller god kvalitet. Bland nackdelarna för elcykeln nämner de att det inte går att snålköra i låg fart (köra på lågt effektläge i medvind). 


Vår testvinnare för cykel herr, Batavus Zonar E-Go vann Aftonbladets test där 22 elcyklar testades. Om cykeln skrev de; "Precis så här ska en elcykel vara. Stabil, bekväm och smidig med en rapp känsla".


Tidigare har vi även haft vinnare som Batavus Torino E Go och Merida eSpresso 300 EQ.


elcykel bäst i test

 Ta dig smidigt fram genom stadstrafiken med den bästa elcykeln!Tips 1: Om du är mer intresserad av en elsparkcykel kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa elscootern just nu eller vårt test där vi utser den bästa el mopeden! Jämför elpriser är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna på dina elräkningar.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elcykel rea på ovanstående cyklar. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa elcykeln till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket kostar en elcykel?
  Våra testvinnare kostar mellan ca 20 000-30 000 kronor. Det finns såklart både billigare och dyrare cyklar men dessa fungerar mycket bra för de flesta människor som både cykelpendlar och som vill få en bättre kondition.
 • Vad kostar batteri till elcykel?
  Batteriet utgör en stor del av cykelns kostnad. Du får räkna med att ett nytt batteri kostar ca 6000-9000 kronor.
 • Vilken elcykel är bäst i test?
  Vi lyfter fram Lifebike C-MUTE UNI G8 och Batavus Zonar E-Go som de bästa elcyklarna just nu.
 • Varför elcykel?
  Det blir mycket bekvämare att lättare att cykla vilket gör att många börjar cykelpendla i stället för att åka bil vilket är bra för miljön. Trots lättare motstånd i jämförelse med en traditionell cykel får du också bra motion av cykelpasset.
Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester


Philip Andrén

Bäst i test: Elcykel

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast