Elcykel test - elcykel bäst i test

Elcyklar - Test och köpråd 2020

Ska du köpa en bra och prisvärd elcykel 2020? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst tester, pratat med experter och självklart hör med konsumenterna om vad de tycker om sitt köp.

 

Först dock en notering; detta test blir inte riktigt som alla andra testsidor här på Bäst i test Guiden! Visst finns det tester även på elcyklar, men utbudet är så stort och utvecklingen går så snabbt, att det är lönlöst att försöka plocka fram en enda produkt som 'Bästa elcykeln'. Istället får vi använda en annan teknik för att närma oss målet; att köpa en riktigt bra elcykel till lägsta möjliga pris.

 

Försäljningen av elcyklar har stadigt ökat de senaste åren. Tidigare så har statens subventioner hjälpt försäljningstalen uppåt men dessa subventioner finns för närvarande inte kvar längre. Trots dessa uteblivna subventioner fortsätter intresset att öka för elcyklar, framförallt i storstäderna där folk hellre väljer sin elcykel istället för att sitta i själsdödande bilköer. Med elcykeln tar du dig enkelt fram och du behöver inte oroa dig för att dyka upp på jobbet/skolan helt genomsvettig eftersom du får bra med hjälp av elmotorn. Med elcyklar förvandlas den där lite för branta backen till ren njutning.

 

Vad skiljer elcyklarna åt?

Eftersom elcyklars motorstyrka reguleras av lagen kommer de flesta elcyklar att ha samma motorstyrka och maxhastighet (25km/h). Det som skiljs åt mellan cyklarna är vridmomentet som spelar stor roll om du har mycket last eller cyklar i uppförsbacke. Även storleken på batteriet kan förändras från cykel till cykel.

 

Idag finns det väldigt många tillverkare av elcyklar och de som har gjort bra ifrån sig hos expertester är bl.a. Merida, MADE, Crescent, Monark och Evobike

 

Därför ska du ha en elcykel

 • Perfekt för pendling - 25km/h ohindrat i rusningstrafik är en stor vinst och du slipper långa bilköer!
 • Låg bränslekostnad - den enda kostnad du behöver betala är elen som krävs för att ladda upp cykeln.
 • Slipp försäkringen - om cykelns maxhastighet är 25km/h så klassas det som vanlig cykel vilket betyder att du ej behöver betala en dyr försärkring för din cykel.
 • Bra motion - välj själv hur mycket hjälp du vill ha av motorn!
 • Bra för miljön - minska dina utsläpp genom att ta cykeln till jobbet (om du kan).
 • Gratis parkering - helt underbart!
 • Inga tullavgifter - bor du i en stad med biltullar slipper du dessa summor om du tar elcykeln i stället, vilket snabbt blir en hel del pengar!

 

I detta test har vi valt att lista två olika cyklar, klicka på länken för att komma direkt till ditt önskade val:

 Bäst i test dam-elcykeln just nu är:


Bäst i test damelcykel - Crescent Elina

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 12 april 2021

De bästa priserna på Crescent Elina


Önskar du låna pengar till cykelinköpet, har vi även tips på banklån.

 

Crescent Elina är en mycket uppskattad elcykel. Crescents elcyklar är stilrena och håller väldigt god kvalitet. Elina är perfekt för dig som pendlar och har viljan att cykla men som kan behöva en extra skjuts i uppförsbackarna. Den är även ett perfekt val ifall du gärna cyklar till jobbet men ej vill dyka upp genomsvettig till det första mötet. 

 

Cykelns räckvidd på upp till 70km gör även att du, utöver pendling till jobbet, har batteri kvar att utföra enklare ärenden. Den är även utrustad med en skärm som ger dig information angående hastighet, effekt och hur mycket batteri som finns kvar så att du lätt ska kunna planera din färd. Skulle batteriet ladda ur så laddas det upp till full styrka på drygt 6h. Den är utrustad med fotbroms bak samt handbroms fram. 


Crescent Elina är även utrustad med en LCD-skärm, pakethållare, stöd, korg och ett godkänt lås. Skärmen visar information som hastighet och återstående batteri. 


Med ett låg insteg är det lätt att hoppa på och av. Om du ofta har med dig mycket grejer när du cyklar är Elina perfekt för dig. Med en stor och stadig korg, styrlås och justerbart styre går det bra att packa tungt utan att cykeln välter samt håller den sig stadig under färd. 

 

Specifikationer:

 • Batterikraft: 400Wh
 • Räckvidd: upp till 70km
 • Växlar: 7 st
 • Hastighet: Max 25km/h
 • Motorrkaft: 250W
 • Uppladdningstid (tom-full): Mellan 5-7h

 

Köper du Crescent Elina idag så ingår det även en cykelkorg i aluminium, stöd, belysning och ett godkänt lås.


Detta säger experterna

Tidningen M3: Skriver att Crescent Elina är en pålitlig cykel som passar de flesta. De tycker att den är otroligt bekväm, växlar smidigt samt att frambromsen fungerar ypperligt. De tycker dock att batteriet är klurigt att plocka ur. 

 

Så får du dam-elcykeln till lägsta pris

Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp bör du även läsa vårt test om hur du lånar pengar med låg ränta.


Här köper du dam-elcykeln till bästa pris

El-cykelvaruhuset säljer just nu elcykeln för 19995 kr. Frakten ingår i priset.

19995 kr är det lägsta priset just nu för Crescent Elina!


Bäst i test herr-elcykeln just nu är:


Bäst i test herr-elcykel - Batavus Zonar E-Go Herr

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 12 april 2021

De bästa priserna på Batavus Zonar E-Go


Vår testvinnare för herr-elcyklar, Batavus Zonar E-Go har ett välfungerande drivsystem där motorn i framhjulet kombineras med ett batteri för att ge dig maximal räckvidd. Med 10 växlar blir det lätt att bestämma motstånd och all växling sker tyst samtidigt som du susar fram genom staden ohindrat med drivning på framhjulet. 

 

Elcykeln är lätt att manövrera och när du först sätter dig på cykeln kan du välja effektläge och sedan sätta igång och trampa. En praktisk skärm på styret ger dig all information angående effektläge, hastighet och hur mycket batteri som återstår. När batteriet väl har laddats ur så laddas det upp till full styrka på ca 3.5h (enligt tillverkaren).


Om du, mot förmodan, vill ut och cykla utan motorassistens så går det också bra då ramen är väldigt styv.

 

Specifikationer:

 • Batterikraft: 418Wh (Yamaha)
 • Räckvidd: Upp till 90km (enligt tillverkaren)
 • Växlar: 10 st
 • Hastighet: Max. 25km/h
 • Motorkraf: 250W
 • Vridmoment: 70Nm
 • Uppladdningstid (tom-full): 3.5h (enligt tillverkaren)
 • El-assistensnivåer: 4 st

 

De bromsar som finns på cykeln är handbroms (både bak och fram) som går till skivbroms som i sin tur har tillverkats av renommerade Shimano. Fotbroms finns ej.


Köper du Batavus Zonar E-Go idag så ingår det även stöd, belysning och ett godkänt lås. 

 

Så får du herr-elcykeln till lägsta pris

Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp bör du även läsa vårt test om hur du lånar pengar med låg ränta.


El-cykelvaruhuset säljer just nu elcykeln för 25490 kr. Frakten ingår i priset.

25490 kr är det lägsta priset just nu för Batavus Zonar E-Go!

Detaljer - Därför har vi valt dessa cyklar

Och nu undrar du säkert varför vi har valt just dessa elcyklar. Det finns inte så många tester ute för elcyklar men de vi har lyckats läsa har ofta haft ett gemensamt klagomål, nämligen priset. Priset på många elcyklar ligger idag på över 30.000SEK vilket är en hel del pengar. De cyklarna som vi har valt ligger under 30.000SEK-strecket och håller god kvalitetVår testvinnare för herr-elcykeln, Batavus Zonar E-Go vann Aftonbladets test där 22 elcyklar testades. Om cykeln skrev de; "Precis så här ska en elcykel vara. Stabil, bekväm och smidig med en rapp känsla".

 

Philip Andrén

Bäst i test: Elcykel

Testet skrevs och uppdaterades senast