Elcykel test - elcykel bäst i test

Elcykel test 2022 - Herr och damcyklar 

Ska du köpa elcykel och vill ha en prisvärd och bra cykel? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst tester, pratat med experter och självklart hör med konsumenterna om vad de tycker om sitt köp.

 

Först dock en notering; detta test blir inte riktigt som alla andra testsidor här på Bäst i test Guiden! Visst finns det tester även på elcyklar, men utbudet är så stort och utvecklingen går så snabbt, att det är lönlöst att försöka plocka fram en enda produkt som 'Bästa elcykeln'. Istället får vi använda en annan teknik för att närma oss målet; att köpa en riktigt bra elcykel till lägsta möjliga pris.


I testet hittar du

 

Bästa elcykel 2022

Elcykel dam bäst i test

Crescent Elina

Elcykel bäst i test Crescent Elina
 • Väldigt bekväm

 • Medföljande korg för bagage

 • Smidig el motor

 • Svårt att få loss batteriet

Elcykel herr bäst i test

Merida eSpresso Tour 300 SE EQ

Elcykel bäst i test Merida eSpresso Tour 300 SE EQ
 • Bra stötdämpning

 • Lång räckvidd

 • Praktisk och flexibel elcykel

 • Bekväm

 • Tung att bära

priser i samarbete med Prisjakt


Därför ska du köpa elcykel

Anledningarna till att köpa en elcykel är många. Dels blir det mycket bekvämare att cykla men även lättare. Detta bidrar till att fler stadspendlare tar cykeln till jobbet för att undvika trafik, tullavgifter och eländet med att hitta parkering. Dessutom är det bra motion och bra för miljön! Tack vare att elcyklar klassas som vanliga cyklar behöver du inte heller betala någon extra försäkring, vilket du måste göra med en moped. 


Vad skiljer cyklarna åt?

Eftersom elcyklars motorstyrka regleras av lagen har alla elcyklar samma maxhastighet på 25km/h tillika samma motoreffekt på 250W. Det som skiljs åt mellan cyklarna är vridmomentet, vilket spelar stor roll om du har mycket last eller cyklar i uppförsbacke. 


Är du boende i stan lär du rikta dina prioriteringar till en smidig cykel med bra effekt samt med korg eller pakethållare för att ta med dig din väska. Dina däck ska helst vara tunna för att enkelt styra mellan bilar och portar. Allra helst vill du också ha ett lågt insteg eftersom det gör det enklare att hoppa på och av vid rödljus. Du behöver inte ha det största batteriet eftersom du med största sannolikhet kommer att ladda cykeln varje dag efter jobbet. 

 

Idag finns det väldigt många tillverkare av elcyklar och de som har gjort bra ifrån sig hos expertester är bl.a. Merida, MADE, Crescent, Monark och Evobike.

Elcykel dam bäst i test 2022


Crescent elcykel Elina

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Crescent Elina


Önskar du låna pengar till cykelinköpet, har vi även tips på banklån.

 

Crescent elcykel dam Elina är en mycket uppskattad cykel. Crescents elcyklar är stilrena och håller väldigt god kvalitet. Elina är perfekt för dig som pendlar och har viljan att cykla men som kan behöva en extra skjuts i uppförsbackarna. Cykeln har ett lågt insteg vilket är uppskattat vid rödljus för att hoppa av och på.


Crescent elcykel Elina är utrustad med fot- och handbroms, LCD-skärm, korg och pakethållare, justerbart styre, belysning och stöd. På skärmen ser du hastighet och hur mycket batteri du har kvar. Cykeln har även ett godkänt lås, men du som bor i stan borde ändå satsa på ett extra lås eftersom det är en dyr cykel!


Växelsystemet från Shimano har 7 växlar som fungerar väl tillsammans med motorsystemet Egoing. Med 5 lägen kan du enkelt välja hur mycket assistens du vill ha medan du cyklar. Dessvärre går det inte att cykla fort med ett lågt effektläge; vill du komma upp i hög hastighet måste du cykla med effektläge 5. Här är den även rapp vid start och klarar backar utan problem

 

Cykelns räckvidd på 70km gör även att du, utöver pendling till jobbet, har batteri kvar att utföra enklare ärenden. För att batteriet skall nå full styrka tar cirka 6 timmar. En finess med batteriet är att varje batteri är unikt för din cykel. Detta innebär att det endast fungerar med just din cykel, vilket förhoppningsvis gör cykeltjuven ointresserad. 


Här kan du köpa elcykel dam bäst i test billigt

Elcykelvaruhuset säljer just nu Crescent Elina för 18995 kr. Frakten ingår i priset.

18995 kr är det lägsta priset just nu för Crescent Elina!
Elcykel herr bäst i test 2022


Merida elcykel eSpresso Tour 300 SE EQ

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Merida eSpresso Tour 300 SE EQ


Om du vill ha en rejäl och bekväm cykel som både funkar på landsväg och i city-trafik är det Merida elcykel eSpresso 300 som du bör sikta in dig på. Med en rejäl ram i aluminium och riktiga stötdämpare på framgaffeln hanterar den ojämnt underlag utan problem. Med cykeln ingår det även en pakethållare, ett godkänt lås samt lyse bak och fram. 


Merida eSpresso 300 väger 24kg vilket är ganska tungt, men det bidrar till att cykeln blir mer stabil och robust i högre farter. 


Cykeln har 4 lägen att välja mellan: Turbo, Sport, Tour och Eco. Dessa styr hur mycket hjälp du får av motorn där Turbo är maximal effekt och Eco är minst. Detta bidrar till att Eco är den som drar minst batterikraft. Motorn är från välrenommerade Shimano och levererar ett vridmoment på 60Nm, vilket hjälper dig att snabbt ta dig upp för backar. När du kommer ner för sluttningen hjälper hydrauliska skivbromsarna, både bak och fram, dig att stanna cykeln. 


På cykelns styre har du en stor skärm som visar hastighet och återstående batteri samt kan släcka och tända belysningen. Du kan också hur mycket batteri du har kvar beroende på vilket läge du använder. Batteriet är enkelt och ta av och sitter synligt på cykelns ram. Och med kabeldragning innanför ramen är cykeln stilren och ger ett intryck av hög kvalitet. 


Växelsystemet från Shimano består av 9 växlar som smidigt tar över varandra. Men när du når maxfart och motorn stängs av blir utväxlingen jobbig och du måste trampa rejält för att komma upp i ännu högre fart. Vill du cykla snabbare än 25km/h blir det mycket fotarbete! 


Här kan du köpa elcykel herr bäst i test billigt

Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp bör du även läsa vårt test om hur du lånar pengar med låg ränta.


Elcykelvaruhuset säljer just nu Merida eSpresso Tour 300 SE EQ för 24995 kr. Frakten ingår i priset.

24995 kr är det lägsta priset just nu för Merida eSpresso Tour 300 SE EQ!

Test elcykel - experternas omdömen

Tidningen M3: Skriver att Crescent Elina är en pålitlig cykel som passar de flesta. De tycker att den är otroligt bekväm, växlar smidigt samt att frambromsen fungerar ypperligt. Bland nackdelar nämner de att batteriet är svårt att plocka ur. 


Tidningen M3: Testade Merida Espresso 300 EQ och ger den toppbetyget 5/5! De tycker att det är en "praktisk, bekväm, genomtänkt" modell som håller hög kvalitet. Bland fördelarna för denna cykel nämner de bl.a. skärmen, motorn, komfort samt att cykeln är snygg och praktisk. 


Allt om elcyklar: Har testat Crescent Elina och tycker att ger den ett totalbetyg på 17/25. De tycker att det är en bra dam elcykel som är bekväm, har goda last möjligheter samt att den håller god kvalitet. Bland nackdelarna för elcykeln nämner de att det inte går att snålköra i låg fart (köra på lågt effektläga i medvind). 


Vår testvinnare för cykel herr, Batavus Zonar E-Go vann Aftonbladets test där 22 elcyklar testades. Om cykeln skrev de; "Precis så här ska en elcykel vara. Stabil, bekväm och smidig med en rapp känsla".
elcykel bäst i test

 Ta dig smidigt fram genom stadstrafiken med den bästa elcykeln!Tips 1: Om du är mer intresserad av en elsparkcykel kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa elscootern just nu eller vårt test där vi utser den bästa el mopeden! Jämför elpriser är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna på dina elräkningar.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elcykel rea på ovanstående cyklar. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa elcykeln till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket kostar en elcykel?
  Våra testvinnare kostar mellan ca 20000-30000 kr. Det finns såklart både billigare och dyrare cyklar men dessa fungerar mycket bra för de flesta människor som både cykelpendlar och som vill få en bättre kondition.
 • Vad kostar batteri till elcykel?
  Batteriet utgör en stor del av cykelns kostnad. Du får räkna med att ett nytt batteri kostar ca 6000-9000 kr.
 • Vilken elcykel är bäst i test?
  Vi lyfter fram Crescent Elina och Merida eSpresso Tour 300 SE EQ som de bästa.
 • Varför elcykel?
  Det blir mycket bekvämare att lättare att cykla vilket gör att många börjar cykelpendla i stället för att åka bil vilket är bra för miljön. Trots lättare motstånd i jämförelse med en traditionell cykel får du också bra motion av cykelpasset.
Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester


Philip Andrén

Bäst i test: Elcykel

Testet skrevs och uppdaterades senast