Elcykel test

Elcyklar - Test och köpråd 2020

Ska du köpa en bra och prisvärd elcykel 2020? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst tester, pratat med experter och självklart hör med konsumenterna om vad de tycker om sitt köp.

 

Först dock en notering; detta test blir inte riktigt som alla andra testsidor här på Bäst i test Guiden! Visst finns det tester även på elcyklar, men utbudet är så stort och utvecklingen går så snabbt, att det är lönlöst att försöka plocka fram en enda produkt som 'Bästa elcykeln'. Istället får vi använda en annan teknik för att närma oss målet; att köpa en riktigt bra elcykel till lägsta  möjliga pris.

 

Försäljningen av elcyklar har stadigt ökat de senaste åren. Tidigare så har statens subventioner hjälpt försäljningstalen uppåt men dessa subventioner finns för närvarande inte kvar längre. Trots dessa uteblivna subventioner fortsätter intresset att öka för elcyklar, framförallt i storstäderna där folk hellre väljer sin elcykel istället för att sitta i själsdödande bilköer. Med elcykeln tar du dig enkelt fram och du behöver inte oroa dig för att dyka upp på jobbet/skolan helt genomsvettig eftersom du får bra med hjälp av elmotorn. Med elcyklar förvandlas den där lite för branta backen till ren njutning.

 

Vad skiljer elcyklarna åt?

Eftersom elcyklars motorstyrka reguleras av lagen kommer de flesta elcyklar att ha samma motorstyrka och maxhastighet (25km/h). Det som skiljs åt mellan cyklarna är vridmomentet som spelar stor roll om du har mycket last eller cyklar i uppförsbacke. Även storleken på batteriet kan förändras från cykel till cykel.

 

Idag finns det väldigt många tillverkare av elcyklar och de som har gjort bra ifrån sig hos expertester är bl.a. Merida, MADE, Crescent, Monark och Evobike.

 

Därför ska du ha en elcykel

 • Perfekt för pendling - 25km/h ohindrat i rusningstrafik är en stor vinst och du slipper långa bilköer!
 • Låg bränslekostnad - den enda kostnad du behöver betala är elen som krävs för att ladda upp cykeln.
 • Slipp försäkringen - om cykelns maxhastighet är 25km/h så klassas det som vanlig cykel vilket betyder att du ej behöver betala en dyr försärkring för din cykel.
 • Bra motion - välj själv hur mycket hjälp du vill ha av motorn!
 • Bra för miljön - minska dina utsläpp genom att ta cykeln till jobbet (om du kan).
 • Gratis parkering - helt underbart!
 • Inga tullavgifter - bor du i en stad med biltullar slipper du dessa summor om du tar elcykeln i stället, vilket snabbt blir en hel del pengar!

 

I detta test har vi valt att lista två olika cyklar, klicka på länken för att komma direkt till ditt önskade val:

 


Bästa dam-elcykeln just nu är:

Bästa dam elcykel 2020 - Crescent Elina (dam

Bäst i test damelcykel - Crescent Elina

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du den bästa dam-elcykeln:

Aktuella butikspriser per den 30 mars 2020

 

Önskar du låna pengar till cykelinköpet, har vi även tips på banklån.

 

 

Crescent Elina är en mycket populär modell som är uppskattad av både konsumenter och experter. Cykeln vann bl.a. priset "Årets Produkt" i Sportfacks Gear of the Year 2017. Crescents elcyklar är stilrena och håller väldigt god kvalitet. Elina är perfekt för dig som pendlar och har viljan att cykla men som kan behöva en extra skjuts i uppförsbackarna. Den är även ett perfekt val ifall du gärna cyklar till jobbet men ej vill dyka upp genomsvettig till det första mötet. Med packethållare och korg kan du även ta med dig en väska eller två

 

Cykeln Elinas räckvidd på upp till 80km gör även att du, utöver pendling till jobbet, har batteri kvar att utföra enklare ärenden. Den är även utrustad med en skärm som ger dig information angående hastighet, effekt och hur mycket batteri som finns kvar så att du lätt ska kunna planera din färd. Skulle batteriet ladda ur så laddas det upp till full styrka på drygt 5h.

 

Tillskillnad från andra elcyklar så är denna väldigt modern. Crescents egenutvecklade EGOING-system gör att du själv kan bestämma hur mycket hjälp du vill ha av motorn. Det finns 5 effektlägen att välja mellan och du kan även välja att motorn kör på om du endast leder cykeln. Bromsarna på Elina består av en säker och pålitlig fotbroms och en rullbroms där fram.

 

Batteriet i cykeln sitter tryggt på pakethållaren. Skulle du vilja ta ut batteriet för att ladda upp det så plockas det lätt ur alluminiumramen.

 

Specifikationer:

 • Batterikraft: 396Wh
 • Räckvidd: upp till 80km
 • Växlar: 7 st
 • Hastighet: Max 25km/h
 • Motorrkaft: 250W
 • Vridmoment: 38Nm
 • Uppladdningstid (tom-full): Drygt 5h

 

Köper du Crescent Elina idag så ingår det även en cykelkorg i aluminium, stöd, belysning och ett godkänt lås.

 

Så får du dam-elcykeln till lägsta pris

Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp bör du även läsa vårt test om hur du lånar pengar med låg ränta.


 

Elcykelvaruhuset säljer den för 17849 kronor just nu och frakten hem till dig är dessutom gratis.

 

17849 kronor är det lägst priset bland butikerna just nu för elcykeln.

 

 


Bästa herr-elcykeln just nu är:

Bäst i test herr-elcykel - Batavus Zonar E-Go HerrBäst i test herr-elcykel - Batavus Zonar E-Go Herr

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset)Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du den bästa herr-elcykeln:

Aktuella butikspriser per den 30 mars 2020

 

Vår testvinnare för herr-elcyklar, Batavus Zonar E-Go har ett välfungerande drivsystem där motorn i framhjulet kombineras med ett batteri för att ge dig maximal räckvidd. Med 10 växlar blir det lätt att bestämma motstånd och all växling sker tyst samtidigt som du susar fram genom staden ohindrat med drivning på framhjulet. 

 

Elcykeln är lätt att manövrera och när du först sätter dig på cykeln kan du välja effektläge och sedan sätta igång och trampa. En praktisk skärm på styret ger dig all information angående effektläge, hastighet och hur mycket batteri som återstår. När batteriet väl har laddats ur så laddas det upp till full styrka på ca 3.5h (enligt tillverkaren).


Om du, mot förmodan, vill ut och cykla utan motorassistens så går det också bra då ramen är väldigt styv.

 

Specifikationer

 • Batterikraft: 418Wh (Yamaha)
 • Räckvidd: Upp till 90km (enligt tillverkaren)
 • Växlar: 10 st
 • Hastighet: Max. 25km/h
 • Motorkraf: 250W
 • Vridmoment: 70Nm
 • Uppladdningstid (tom-full): 3.5h (enligt tillverkaren)
 • El-assistensnivåer: 4 st

 

De bromsar som finns på cykeln är handbroms (både bak och fram) som går till skivbroms som i sin tur har tillverkats av renommerade Shimano. Fotbroms finns ej.


Köper du Batavus Zonar E-Go idag så ingår det även stöd, belysning och ett godkänt lås. 

 

Så får du herr-elcykeln till lägsta pris

Behöver du hjälp med att finansiera ditt köp bör du även läsa vårt test om hur du lånar pengar med låg ränta.


Hos Elcykelvaruhuset kan du köpa herr-elcykeln för 20990 kronor när du klickar här. Frakten hem till dig ingår också i priset.

 

20990 kronor är det lägst priset bland butikerna just nu för elcykeln.

 

 

Detaljer - Därför har vi valt dessa cyklar

Och nu undrar du säkert varför vi har valt just dessa elcyklar. Det finns inte så många tester ute för elcyklar men de vi har lyckats läsa har ofta haft ett gemensamt klagomål, nämligen priset. Priset på många elcyklar ligger idag på över 30.000SEK vilket är en hel del pengar. De cyklarna som vi har valt ligger under 30.000SEK-strecket och håller god kvalitetFör damcykeln Crescent Elinas del så vann den bl.a. priset "Årets Produkt" i Sportfacks Gear of the Year 2017. Vår testvinnare för herr-elcykeln, Batavus Zonar E-Go vann Aftonbladets test där 22 elcyklar testades. Om cykeln skrev de; "Precis så här ska en elcykel vara. Stabil, bekväm och smidig med en rapp känsla".