Pizzaugn bäst i test.

Pizzaugn bäst i test 2023

Ska du köpa en pizza ugn och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! 


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på olika pizzaugnar som experterna har testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. Vi har tagit fram två vinnare i testet från det välkända märket Ooni.


I testet kan du läsa som en vedeldad pizzaugn som vi gett betyget bäst i test och en pizzaugn som värms upp med gasol som vi har gett titeln prisvärd pizzaugn.


Bästa pizzaugnen 2023

Pizzaugn bäst i test

Ooni Karu

Pizzaugn bäst i test Ooni Karu
 • Enkelt att få bra resultat

 • Kan använda trä eller träkol som bränsle

 • Värms upp snabbt

 • Inte kompatibel med gasol

Prisvärd pizzaugn

Ooni Koda 12"

Pizzaugn bäst i test Ooni Koda 12"
 • Enkel användning med gasol

 • Enkel och portabel

 • Utmärkt konstruktion

 • Kan ej förvaras utomhus

 • Bra men inte samma resultat som med vedugn

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Att få till en riktigt bra pizza hemma var länge en svår uppgift. Självklart kunde du knåda degen, låta den jäsa och toppa pizzan som du ville och sedan värma upp ugnen och stoppa in i den i 15 minuter. 


Det smakade gott men resultatet kom inte i närheten av en riktig, stenugnsbakad, napolitansk pizza. Men nu finns det äntligen lättillgängliga ugnar som tar lite plats, kommer upp i hög temperatur och ger det enkelt att få till resultat i samma klass som en riktig pizzeria.


Innan ditt köp

Det finns många olika varianter av pizzaugnar. Tänk därför på om du vill ha en fast eller portabel ugn. De ugnar som vi har med i vårt test är båda portabla för att göra det enkelt att ta med ugnen på roadtrippen eller ut till landstället. Med dessa kan du enkelt och utan problem baka pizza vart du än befinner dig. 
Ooni Karu - bäst i test

Den tillverkare som överlägset toppar experterna och användarnas omdöme är Ooni pizzaugn. Med deras ugnar uppnår du enkelt en optimal temperatur som gör det möjligt att tillaga en pizza på endast 60 sekunder. Ooni hette tidigare Uuni pizzaugn.


Allra bäst resultat får du med en vedeldad pizza ugn. Vår testvinnare är därför Ooni Karu - en vedeldad ugn där du även kan gasol och pellets. Läs mer här nedan! 


Pizzaugn bäst i test - Ooni Karu

(Klicka på pizzaugnen för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Ooni Karu Visa färre priser Visa fler priser


Ooni pizzaugn

Med Ooni Karu får du den en allround-ugn som täcker alla behov du någonsin kommer att ha. Med en stor matlagningsyta på 33 x 33 cm och flera val av bränsle blir det enkelt att få till den bästa pizzan. Ett plus är dess fräscha design som gör att den ser snygg ut på verandan och inte något du känner att du måste ställa bort. 


Ooni Karu är en effektiv ugn i rostfritt stål. Att nå den optimala temperaturen tar endast 15 - 20 minuter. Tänk på att den blir väldigt varm; små och nyfikna händer bör därför alltid ha förälders uppsikt när ugnen är igång eftersom ugnen når riktigt höga temperaturer.


När du har fått igång elden tar det endast 20 minuter för ugnen att nå ca 500 grader celsius. Och när du har nått den maximala temperaturen tar det endast 60-90 sekunder att grädda pizzan.


Enklast användning är via gasolbrännare som kan köpas separat. Men vill du ha en riktigt traditionsenlig pizzaupplevelse går det att använda bland annat träkol och vedträ för att få upp värmen. När du använder vedträ är ett bra tips att använda lite träkol innan, för att få till en fin glöd och göra det enklare för vedträt att fatta eld. 


Luckan där du lägger i ved, pellets och gasol har ett värmeskyddande handtag för att du ej ska bränna dig. På framsidan av ugnen har du två val av luckor. Den ena luckan har en termometer och handtag som gör det enkelt att ta loss luckan utan att bränna dig. 


För att se in i ugnen finns det ett fönster med värmetåligt glas. Den andra luckan är permanent stängd men har en liten öppning som gör det enkelt att skjuta in och ut din pizza.


Du kan till viss mån styra temperaturen i ugnen genom att justera luftflödet. Detta görs genom ett spjäll som sitter på ugnen. 


OBS! Ooni Karu är endast till för utomhusbruk.


Detta säger användarna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


Riktigt bra pizza ugn. Lätt att få upp värmen i tar lite mer än 20 minuter med en blandning av kol och ved. Dyr, lyxprodukt, ja kanske, men pizzorna blir fantastiska helt enkelt. Kvaliteten känns bra, plåten är ganska gedigen men ändå går det att lyfta grillen vid behov."


"Riktigt trevlig liten sak. Med ved blir den ordentligt varm. 500 grader tog mig ca 20 minuter."


"Bra temperatur! Ugnen funkar super om man skall göra napolitanska pizzor. Gräddning tar ca 90 sekunder."


"Om man gillar pizza och bröd i vedugn är denna fantastisk. Starta med briketter och sen lägg in ett vedträ så blir pizzorna perfekta. Väldigt enkel att sätta upp, flytta och rengöra. Priset är dock i högsta laget."


"Har använt ugnen nu i cirka 2 veckor och är lysande nöjd. Ger fantastisk värme så att du kan steka pizza på cirka 90 sekunder. Kör endast vedeldad för den mest autentiska smaken."


"Har bara testat det med gas, väldigt enkelt. Något försök och fel för att förbättra resultatet. Kan inte vänta med att elda med ved och kol för att få lite lägereldsmak till maten."


Köp pizzaugn bäst i test till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa Uuni pizzaugn. Då får du den dessutom levererad direkt till dörren, bekvämt och enkelt.


Hemmy.se säljer just nu Ooni Karu för 3090 kr. Frakten ingår i priset.

3090 kr är det lägsta priset just nu för Ooni Karu!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3090 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Bagaren och Kocken säljer Ooni Karu för 3148 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Hos GardenStore kan du köpa Ooni Karu för 3619 kr. Frakt ingår i priset.

Hos Cervera kan du köpa Ooni Karu för 3899 kr. Frakt ingår i priset.
Prisvärd pizzaugn

Om du tycker att testvinnaren är lite att ta i har vi också tagit fram en pizzaugn som passar nybörjaren väl. Den prisvärda ugnen kommer också från Ooni och heter Koda.

Bästa gasolugnen just nu - Ooni Koda

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Ooni Koda 12" Visa färre priser Visa fler priser
 


Denna ugn gör det enkelt att få till en bra pizza utan att hålla på och fiffla med luckor och skorstenar. Den är dessutom portabel och lätt att ta med sig tack vare sitt tunna stålskal som håller ner vikten. Detta stålskal isolerar dock mycket väl för att du ej ska bränna dig. 


Ooni Koda står stadigt på sina 3 ben och är en kopplas enkelt ihop med en gasoltank. Du startar flamman genom att vrida på en ratt. Med denna ratten kan du sedan anpassa intensiteten av gasolen för att kontrollera elden. Detta gör det enkelt att använda Ooni Koda och gör den till ett perfekt verktyg för de större serveringarna. 


Ooni Koda kan nå en temperatur på 500 c inom 20 minuter tack vare sin smarta konstruktion som håller värmen konstant. När maxtemperatur är nådd tar det endast 60-90 sekunder för att tillaga en ljuvlig pizza. 


Ooni Koda har en tillagningsyta på 34 x 34 cm och väger endast 9kg. Men det finns även en större version som har en tillagningsyta på 45 x 45 cm och väger 18kg. Men tack vare dess ihopfällbara ben är pizzaugnen enkel att förvara. Ugnen används utomhus men skall förvaras inomhus. 


Här hittar du den ​större versionen av Ooni Koda i 16".


Detta säger användarna

"Värmer upp snabbt och håller värmen bra. Smart lösning med reflekterande plåt i taket som gör att pizzan blir mycket fin." 


"What you see is what you get. Ooni Koda värms i 20 min, därefter kan du tillaga perfekt napolitansk pizza på 90 sekunder."


"Väldigt enkel att använda och ger otroligt god pizza. Ett överraskande bra alternativ till stora stenugnar." 


"Utmärkt ugn för att kunna få den bästa smaken"


"Köp den. Du kommer inte bli besviken. Jag har haft den i över en månad och vi har gjort massor av pizzor."


"Perfekt bärbar pizza ugn."


"Denna ugn har gett mig en ny passion: Hemgjord pizza."


"Min fru, barnbarnet, och jag själv gjorde våra första pizzor ikväll och de blev perfekta. Köp denna pizza ugn och jag lovar att du kommer bli nöjd." 


"Vi ÄLSKAR vår nya Ooni Koda." 


Köp Ooni Koda till lägst pris

Hos dessa butiker kan du köpa pizzaugnen från Ooni. När du beställer den online kan du dessutom få den levererad hem direkt till dig. 


Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 2490 kr. Frakten är inkluderad i priset.

2490 kr är det lägsta priset just nu för Ooni Koda 12"!

Hos Webhallen köper du Ooni Koda 12" för 2589 kr. Frakten ingår även i priset.

Bagaren och Kocken säljer Ooni Koda 12" för 2769 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu Ooni Koda 12" för 2790 kr. Frakten ingår i priset.

Tretti.se säljer Ooni Koda 12" för 2869 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Proshop säljer den för 2927 kr. Frakten ingår i priset.

MediaMarkt säljer Ooni Koda 12" just nu för bara 2990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Cervera kan du köpa Ooni Koda 12" för 3899 kr. Frakt ingår i priset.
Så gjorde vi testet

När vi har undersökt vilka som är de bästa pizzaugnarna just nu har vi tittat på resultaten från experternas testlabb. Här har de utvärderat pizzaugnarna enligt hur väl de håller värmen, ugnens storlek, byggkvalitet och användarvänlighet. Här har det varit tydligt att tillverkaren Ooni har varit en stor favorit hos de olika experterna. 


Men utöver resultaten från experternas testlabb har vi även jämfört dessa med användarnas egna recensioner. Här har de kunnat säga hur nöjda de är med sina köp och ifall pizzaugnarna lyckas hålla vad de lovar. Här har det blivit tydligt vilka pizzaugnar som är enklast att använda och till vilka temperaturer de kan komma upp i när en "vanlig" person står vid spakarna, istället för en expert. 


Bra resultat hos experterna och goda användarrecensioner har i högsta grad varit de bidragande faktorerna till varför vi har utsett dessa pizzaugnar till bäst i test just nu. Vill du se vad experterna säger hittar du deras omdömen precis här nedan.


Test pizzaugn - Experternas omdömen

När vi har undersökt vad experterna har att säga i sina tester framgår det tydligt ett gemensamt spår. Det är nämligen tillverkaren Ooni (tidigare Uuni) som står som segrare i de olika testerna. Det som framförallt tar Oonis ugnar till så höga placeringar är en mix av användarvänlighet och design som gör pizzabakandet till ett rent nöje utan problem. 


Tech Gear Lab: Gillar Ooni Karu och ger den en totalpoäng på 71. De gillar framförallt att den gör det enkelt att göra hemmagjord pizza och att du har flera val av värme. De tycker att gasolen gör jobbet enklast men skriver också att vedträ-alternativet är nästan lika effektivt!


Techadvisor: Testade Ooni Fyra och tyckte att det var en bra pizzaugn för dig som önskar en enkel vedeldad pizzaugn. De gillar att den är kompakt, enkel att använda och välbyggd. Bland nackdelarna nämner de att temperaturen kan fluktuera något. 


The Spruce Eats, Jan 2021: Utser Ooni Koda till bästa val just nu. De ger den betyget "Excellent" och gillar att den snabbt kommer upp i höga temperaturer, att den ej behöver monteras ihop samt att den är mycket enkel att ta med sig. De tycker dock att den är något dyr och att det är svårt att rotera pizzan inne i ugnen. 


Utöver Oonis ugnar tipsar även Spruce Eats om Breville Pizzaiolo som lämpar sig utmärkt för pizzabakning inomhus. 


Wired, Okt 2020: Testade 7 ugnar och gav förstaplatsen till Ooni Pro. De gillar att du kan göra stora pizzor samt att du har flera val av bränsle: trä, gasol och pellets. De gillar också att den är enkel att montera samt att den har en snygg design. De varnar dock för att den är tung och otymplig att transportera. 


Wired utser även Ooni Koda till "Bästa pizza ugnen för nybörjare" - samma ugn som vi utsett till mest prisvärda. Wired gillar framförallt att Ooni Koda är enkel att använda samt att du slipper allt monteringsarbete. De tycker även att ugnen är utmärkt konstruerad och isolerar värme väl. 


T3, Aug 2020: Utser gasdrivna Firepod till den bästa ugnen just nu. På andraplats hamnar dock Ooni Karu - en ugn som påminner mycket om Ooni Pro. Dessvärre är dess konstruktion inte lika bra då dess yttre yta blir väldigt varm till skillnad från Ooni Pro som håller sig någorlunda kall tack vare utmärkt isolation.


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa pizzaugnarna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den bästa ugnen som passar dig bäst. 


Testvinnare - Pizzaugn bäst i test 2023


pizza recept

Den godaste pizzan gör du där hemma med pizza ugnen bäst i test


Tips 1: Med en rätt ugn är det enkelt att skapa din egna pizza i restaurang-kvalitet. Det enda du behöver är en deg som du sedan toppar med tomatsås, mozzarella, basilika och lite olivolja. Värm sedan upp ugnen till mycket hög värme (drygt 400 grader). Därefter tar det inte lång tid innan du har en nygräddad pizza! 


Tips 2: Om du gillar att laga mat utomhus vill vi tipsa dig om vårt test där vi utser den bästa gasolgrillen just nu. Höjer du på ögonbrynen när vi säger gasolgrill? Då har vi även tagit fram ett test för den bästa kolgrillen, för dig som hellre grillar på ett mer traditionellt sätt. Läs även om bästa ugnen till ditt kök här.


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har pizzaugn rea på ovanstående ugnar. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa ugnen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • Hur varm ska en pizzaugn vara?
  En pizzaugn ska åtminstone vara ca 380 grader celsius. Men för att få ett bra resultat som dessutom går rätt fort är det bättre med ännu varmare! Pizzaugnarna i detta test går enkelt upp till 500 grader celsius vilket gör det enkelt att grädda en god och hemmalagad pizza!
 • Vilken pizzaugn ska jag köpa?
  Den bästa pizzaugnen just nu är Ooni Karu. Med denna kan du använda dig av både gasol, träkol och ved för att få upp värmen. Tillverkaren Ooni har kombinerat användarvänlighet med enkel teknologi som gör att pizzaugnen snabbt kommer upp i värme samtidigt som du kan styra denna till viss mån med hjälp av spjället.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner

Philip Andrén

Bäst i test: Pizzaugn

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs 2021-02-04 och uppdaterades senast