Vad kostar det att låna 500000?

Att låna 500000 kronor är ett stort åtagande ifall det inte är bundet till någon säkerhet, och kostnaden för denna typ av lån varierar beroende på flera faktorer, däribland lånetyp, långivare, räntesats, återbetalningstid, samt eventuella avgifter och kostnader som tillkommer. Och det blir en del pengar, även om du lyckas låna pengar med låg ränta. I denna artikeln kommer vi att bryta ned dessa komponenter och ge räkneexempel för att visa vad totalkostnaden för ett lån på 500 000 kronor. 


Vad kostar det att låna 500000?


Vad kostar det att låna 500000?

Kostnaden för att ta ett lån är främst beroende på två saker: 

  • Den effektiva räntan: Detta är den riktiga räntan du betalar för ditt lån. Denna är oftast lite högre än den nominella räntan du ser på ditt låneerbjudande. Tänk på att den effektiva räntan oftast står i det finstilta och är enkel att missa!
  • Löptiden: Denna anger hur länge lånet ska betalas av. En längre löptid leder ofta till en lägre månadsbetalning, men å andra sidan behöver du betala månadspengen under längre tid, vilket kan göra det dyrare. 


Om vi antar att du tar ett privatlån på 500 000 kronor med en återbetalningstid på 10 år (120 månader) och en räntesats på 5% blir den månatliga betalningen ungefär 5300 kronor. Den totala räntekostnaden uppgår därför till drygt 136000 kronor. Den totala kostnaden för lånet, inklusive räntekostnader och återbetalning av lånebeloppet blir cirka 636 393 kronor över 10 års tid. 


Det är viktigt att notera att dessa siffror är ungefärliga och kan variera beroende på långivarens specifika villkor, eventuella uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra tillkommande kostnader som kan påverka den totala kostnaden för lånet. Därför är det rekommenderat att alltid jämföra olika låneerbjudanden och noga läsa igenom villkoren innan man beslutar sig för att ta ett lån. Jämförelse: Här kan du låna 500 000 med låg ränta 

  • Advisa: Låna 500 000 kr med ränta från 3,06 %
  • Coop: Låna 500 000 kr med ränta från 5,20 %
  • Lendo: Låna 500 000 kr med ränta från 4,70 %
  • Enklare: Låna 500 000 kr med ränta från 5,07 %
  • Sambla: Låna 500 000 kr med ränta från 3,06 %
  • Bank Norwegian: Låna 500 000 kr med ränta från 8,29 %

Olika låntyper har olika räntor

Tänk också på att vilken typ av lån du tänker ta spelar roll. Bostadslån, privatlån (blancolån), och billån har alla olika räntor och villkoren kan variera rätt stort mellan dessa. Bostadslån har oftast lägst ränta eftersom lånet är säkerställt med bostaden som säkerhet.


Öka dina möjligheter till en lägre ränta

För att få en så bra ränta som möjligt är det viktigt att du befinner dig i en god ekonomisk situation med stabil inkomst och inga obetalda skulder. Detta säger till banken att du är ansvarsfull och vårdar dina ekonomiska åtaganden. Om du istället har flertalet obetalda skulder, ojämn inkomst och en historik av att betala räkningar sent innebär detta en högre risk för banken vilket kan leda till en högre ränta eller att de helt nekar din ansökan. 


 När är man för högt belånad?
Jämför alltid flera lån

Att jämföra olika erbjudanden från flera aktörer på marknaden ökar chansen för att du ska få den allra bästa räntan för dig. Detta innebär inte att du enbart ska stirra dig blind på olika räntesatser, utan även att titta på de totala kostnaderna över tid, inklusive alla avgifter och kostnader som är förknippade till lånet. Till din hjälp finns bland annat flera låneförmedlare som har smarta online-verktyg som gör det enkelt att se den totala kostnaden för ditt lån, stort som litet. 


Vad kostar det att låna 100 000 kronor?


Philip Andrén

Bäst i test: Vad kostar det att låna 500000?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast