Vad kostar det att låna 100000?

Att låna 100000 kan ses som ett stort finansiellt åtagande, framförallt utan säkerhet. Det är därför viktigt att förstå de totala kostnaderna som är involverade innan man tar steget. Vi har därför jämfört olika långivare för att du ska se hur mycket det kostar att låna 100000 kronor och var du kan låna pengar med låg ränta


Vad kostar det att låna 100000?
Vad kostar det att låna 100000?

Om vi antar att du får låna 100000 till en effektiv ränta på 4,70% och en löptid på 5 år innebär detta en total kostnad för lånet på cirka 126.938 kronor. Du kommer alltså betala cirka 27000 kronor i ränta under lånets löptid. 


 • Räntan: Räntan är den kostnad du betalar för att få låna pengar. Denna klan variera stort mellan olika långivare och det är därför viktigt att du jämför flera långivare. 
 • Löptiden: Är den tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Längre löptider innebär ofta lägre månatliga betalningar, men också att du betalar ränta under en längre tid, vilket i slutändan kan göra lånet dyrare. 
 • Riktig ränta: Tänk också på att även om det står att du betalar en ränta på 5% per år kommer det i själva verket vara en högre effektiv ränta. Om den nominella räntan är 5% kommer den riktiga räntan du betalar vara 5,11%. Det är pågrund av ränta-på-ränta-effekten som den effektiva årsräntan blir högre. Att undersöka den effektiva årsräntan är framförallt viktig att ta reda på ifall du får ett erbjudande om att ta ett lån till en rabatterad ränta. 


Hur mycket får jag låna med min nuvarande lön?Jämförelse: Här kan du låna 100000 med låg ränta 

 • Advisa: Låna 100 000 kr med ränta från 3,06 %
 • Coop: Låna 100 000 kr med ränta från 5,20 %
 • Lendo: Låna 100 000 kr med ränta från 4,70 %
 • Enklare: Låna 100 000 kr med ränta från 5,07 %
 • Sambla: Låna 100 000 kr med ränta från 3,06 %
 • Bank Norwegian: Låna 100 000 kr med ränta från 8,29 %
Avgifter - de dolda kostnaderna

Utöver själva räntan kan det tillkomma extra avgifter som påverkar lånets totala kostnad. Några exempel på dessa är uppläggningsavgifter, aviavgifter, och i vissa fall förtidsbetalningsavgifter. Dessa avgifter varierar mellan olika långivare och bör undersökas noggrant. 


Om vi antar att uppläggningsavgiften för lånet är 500 kronor och aviavgiften är 20 kronor per månad, skulle detta lägga till ytterligare 1700 kronor till kostnaden för ett 5 årigt lån, utöver räntan. 


Detta krävs för att låna 100000 kronor

För att du ska kunna låna 100 000 kronor är det viktigt att du uppfyller följande krav: 


 1. Ålderskrav: Du måste vara minst 18 år gammal för att ansöka om ett lån.
 2. Folkbokförd i Sverige: Du måste ha svenskt personnummer och vara bokförd i Sverige.
 3. Ingen skuld hos kronofogden: Att ha aktiva skulder hos Kronofogden ses som en diskvalificerande faktor hos bankerna.
 4. Stabil inkomst: Långivare vill se att du får in pengar varje månad så de vet att du har möjlighet att betala tillbaka lånet.
Låna 100000 utan UC

Ett lån utan UC (kreditupplysning) är det många som vill komma åt, men det går inte i Sverige eftersom långivare enligt lag måste göra en kreditbedömning innan de beviljar ett lån. Dock, när det gäller mindre belopp, som mikrolån eller SMS-lån, kan vissa långivare använda sig av alternativa metoder för att hämta kreditinformation som inte involverar de traditionella kreditupplysningsföretagen som UC, CreditSafe och Bisnode. Dessa alternativa metoder registrerar inte förfrågningar på samma sätt, vilket kan innebära en mindre påverkan på låntagarens kreditvärdighet än om kreditupplysningen hade tagits av t.ex. UC. 


Skulle du komma i kontakt med en långivare som går med på att ge dig ett lån utan UC vill vi dock höja ett varnandes finger eftersom dessa aktörer ofta lånar ut pengar till extremt höga räntor, vilket gör lånet onödigt dyrt. 


Kreditvärdighet - ditt ekonomiska fingeravtryck

Anledningen till att långivare tar en kreditupplysning på dig är för att ta reda på din finansiella hälsa för att ta reda på din återbetalningsförmåga. Har du en sund ekonomi är detta inga problem, men om du redan har stora skulder är risken att du inte blir beviljad ett lån. När är man för högt belånad?


Låna 100000 med betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning behöver inte innebära att du inte får låna 100000 kronor, men det kan innebära att du får en högre ränta eftersom banken anser att du är en högre risk. Betalningsanmärkningar är synliga på din kreditupplysning, se därför till att betala alla dina räkningar i tid!


Vad kostar ett lån hos Zmarta?
Philip Andrén

Bäst i test: Vad kostar det att låna 100000?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast