Vad krävs för att ta ett billån? 

Att köpa en bil är en stor investering för de flesta kan därför innebära att man behöver ta ett billån för att kunna finansiera köpet. Processen från ansökan till beviljat lån kan dock vara komplex och involverar flera steg och krav du måste uppfylla. Vi ska därför förklara vad som krävs för att ta ett billån, inklusive de olika aspekterna av låneansökan, vilka dokument du behöver, samt hur du bäst förbereder dig för att öka dina chanser att bli godkänd och få det bästa billånet.


Vad krävs för att ta ett billån?

 

Grundläggande: Så funkar billån

Billån är ett lån du specifikt tar för att finansiera köp av fordon. Lånet betalas tillbaka över tid och med ränta. Lånet använder ofta bilen som säkerhet för lånet, vilket innebär att om du som låntagare inte kan återbetala lånet, har långivaren rätt att ta bilen som betalning. 

 

Vad krävs för att ta ett billån?


 • Ålder och identifikation: Du måste vara 18 år eller äldre, samt folkbokförd i Sverige. 
 • Inkomst: Du måste ha en stabil inkomst som säkerställer att du kan återbetala lånet. Du kan bli ombedd att visa detta via lönespecifikationer eller skattedeklarationer. 
 • Anställningsstatus: Med fast anställning kommer oftast finansiell stabilitet. Vissa långivare accepterar dock ansökningar från egenföretagare och frilansare, förutsatt att de kan bevisa sin inkomst och regelbunden inkomst. 
 • Kontantinsats: Du behöver betala en kontantinsats som motsvarar minst 20% av bilens kostnad.
 • Kreditvärdighet: Du ska ha god kreditvärdighet, utan betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden.
 • Skuldkvot: Du ska helst ha en låg skuldkvot; god balans mellan inkomster och utgifter. 

 


Förbered följande information

 • Personlig identifikation.
 • Bevis på inkomst och anställning. Är du egenföretagare bör du kunna visa att det kommer in pengar varje månad i stabil takt.
 • Information om ekonomiska situation, inklusive andra lån och större utgifter.
 • Information om vilken bil du har tänkt köpa, bilens pris samt eventuell kontantinsats.

 

Så ökar du chansen till att få ett billån

 • Förbättra din kreditvärdighet: Betala av alla befintliga skulder och se till att alla kreditkort och lån betalas i tid. Undvik att göra nya kreditansökningar i månaderna innan du ansöker om billånet.
 • Spara för en handpenning: En större handpenning / kontantinsats minskar lånebeloppet och visar att du är seriös med ditt bilköp. En större kontantinsats sänker även din månadskostnad och totala räntekostnad.
 • Jämför låneerbjudanden:Jämför erbjudanden från olika långivare. Titta inte bara på räntan utan även andra avgifter och villkor som kan påverka den totala kostnaden för lånet.


Vad kostar ett billån på 100 000?


Ansökningsprocessen: Så går det till 

Det finns flera sätt att ansöka om billån idag, men det vanligaste sättet är online. Här finns det flera låneförmedlare som har enkla processer för att ansöka om ett billån. Du anger information om dig själv, din inkomst, hur mycket du kan lägga in som kontantinsats samt vad bilen du har tänkt köpa kostar. Låneförmedlaren tar sedan en kreditupplysning på dig för att hitta de bästa erbjudandena efter dina förutsättningar. Låneförmedlare erbjuder också deras tjänster över telefon om du hellre vill prata med en riktig person. 


Förutom de traditionella låneförmedlarna kan du även gå direkt till din bilhandlare eller bank för att ansöka om billånet. Detta har också sina fördelar; bilhandlare kan ha fördelaktiga avtal med banker som ger billån och är du en trogen kund hos din bank kan de ibland erbjuda dig en bättre ränta eftersom de tror på din förmåga att kunna återbetala lånet. Tänk på att alltid komma väl förberedd med alla nödvändiga dokument! 


Hur stor kontantinsats för billån?

För att ta ett billån måste du ofta lägga in en egen kontantinsats, åtminstone 20%. Men kan du lägga mer än 20% är det en stor fördel eftersom det minskar lånebeloppet och därmed lånets kostnad. Detta är ett stort plus eftersom du varje månad också ska betala underhåll (bensin, biltvätt) och försäkring på bilen. Detta gör att kostnaden för bilen snabbt kan springa iväg. 


Kan man ta billån trots skuld hos kronofogden? 

Har du en skuld hos kronofogden kommer du inte kunna ta ett billån. I många fall får du inte haft ett ärende hos kronofogden sedan 6 månader tillbaka. 


Kan man bli nekad billån?

Du kan bli nekad billån, och blir du nekad billån är det på grund av dålig kreditvärdighet. För att förbättra detta måste du betala av dina existerande skulder för att dra ner skuldsaldo. Tänk även på att betala dina räkningar i tid för att inte få betalningsanmärkningar. 
Philip Andrén

Bäst i test: Vad krävs för att ta ett billån?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast