Vad kostar ett billån på 100 000?

När du letar efter det bästa billånet för dig är det viktigt att du jämför räntor på billån för att hitta det bästa erbjudandet för att se den totala kostnaden av lånet. Och eftersom alla lån ser olika ut är det svårt att ge en säker uppfattning om vad just ditt lån kommer kosta. Men för att du ska förstå kostnaden av ett billån ska vi här svara på frågan: Vad kostar ett billån på 100 000? samt förklara vad som styr denna kostnaden. Detta gör det enklare för dig att jämföra billån och välja det alternativ som gör det möjligt för dig att spara mest pengar.


Vad kostar ett billån på 100000?


Vad kostar ett billån på 100000?

Låt oss anta att du tar ett billån på 100 000 kronor med en återbetalningstid på 5 år och en ränta på 6%. Då kommer lånets kostnad se ut enligt följande: 


 • Månadskostnad: Billånet kostar ca 1933 kronor per månad.
 • Total kostnad för lånet: Ca 116.000 kronor totalt över 5 år. Lånets kostnad multiplicerad med antalet betalningar (5 gånger 12 = 60). 


Om du istället väljer en återbetalningstid på 3 år blir månadskostnaden drygt 3100 kronor, samt en totalkostnad för lånet på ca 112.000 kronor. Med en kortare återbetalningstid betalar du alltså mer per månad, men mindre totalt eftersom du betalar av lånet under kortare tid.


När du läser lånevillkor är det viktigt att du tittar på den effektiva räntan eftersom den tar hänsyn till den totala kostnaden för lånet. Ofta visas den nominella räntan, som är lägre, men denna återspeglar inte den sanna kostnaden för lånet. 


Andra kostnader att överväga

När du tar ett billån är det viktigt att också tänka på de andra kostnaderna som hör till, nämligen försäkring, skatt, bränsle, underhåll och eventuella reparationskostnader. Dessa löpande kostnader kan nämligen lägga till en betydande summa till den totala ägandekostnaden för bilen.



Tips för att få lägre kostnad på ditt lån

 1. Förbättra din kreditvärdighet: En högre kreditvärdighet kan hjälpa dig få lägre räntor. 
 2. Jämför olika långivare: Ta tid på dig att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta den bästa räntan. 
 3. Större kontantinsats: Genom att betala en större kontantinsats minskar du lånebeloppet och därmed den totala räntekostnaden du kommer betala. 
 4. Kortare låneperiod: En kortare återbetalningstid innebär högre månadskostnad, men minskar den totala räntekostnaden. 
 5. Extra inbetalningar: Om lånevillkoren tillåter det, kan extra inbetalningar minska lånebeloppet snabbare och därmed minska den totala räntekostnaden. 


Vad krävs för att ta ett billån?


Hur ska man finansiera en bil?


Använd en medsökande: Öka dina chanser

När du har med en medsökande i din låneansökan sker följande:


 • Risken delas mellan två personer, vilket kan minska räntan. 
 • Inkomsten kombineras, vilket kan hjälpa till att uppfylla långivarens inkomstkrav. 
 • Den person med bättre kreditvärdighet kan kompensera för eventuella ekonomiska brister. 


En medsökande kan vara din partner/sambo, förälder eller barn om han eller hon är tillräckligt gammal och har en stabil inkomst. Detta gör låneansökan mycket enklare eftersom långivaren då har två personer att fördela risken på. Detta gäller även vanliga privatlån och bolån, vilket är varför det är enklare för par att få lån beviljade.




Billån med restvärde

När du köper en bil med restvärde betalar du en del av bilens kostnad under avtalstiden och en slutbetalning som motsvarar bilens förväntade restvärde efter löptiden. Detta gör det möjligt att: 

 • Få lägre månadskostnad: Eftersom du endast finansierar en del av bilens värde initialt. 
 • Ökad flexibilitet vid avtalsslut: Du kan betala restvärdet och behålla bilen, alternativt sälja den och byta in mot en ny.


Kontantinsats vid lån till bil: Så påverkar det kostnaden

Att gå in med en kontantinsats när du tar ett billån är ett bra sätt att se till att du inte har lån kvar på bilen när du vill byta ut bilen. Detta gäller framförallt vid köp av nya bilar eftersom dessa snabbt tappar värde inom de första åren. 


Hur mycket betalar man i kontantinsats vid bilköp

De flesta bankerna har som krav att du går in med en kontantinsats, som ofta motsvarar 20% av bilens värde.




Hur mycket ska jag amortera på billån?

Det är viktigt att du amorterar nog av lånet så du inte hamnar i en situation i slutet av löptiden där du är skyldig med pengar än vad själva bilen är värd. Gör därför såhär:

 • Följ återbetalningsplanen där amorteringen gradvis minskar lånebeloppet.
 • Gör extra amorteringar när du kan för att snabbare minska skulden och spara räntekostnader.
 • Var medveten om bilens förväntade restvärde för att undvika att du sitter med negativt eget kapital. 


Kan man ta billån med betalningsanmärkning?

Att få ett billån trots betalningsanmärkningar är svårt men inte omöjligt. Vissa långivare specialiserar sig på lån till personer med betalningsanmärkningar, men detta kommer med:


 • Högre räntor - eftersom du bedöms vara en större risk för långivaren.
 • Strängare villkor – du kan behöva höfta upp en större kontantinsats samt acceptera kortare löptid.
 • Begränsat lånebelopp – mängden pengar du får låna kan begränsas.


Är det värt att ta ett billån?




Philip Andrén

Bäst i test: Vad kostar ett billån på 100000?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast