Vilket lån är bäst att betala av först?

När det gäller att hantera skulder, kan frågan om vilket lån som är bäst att betala av först verka lika knepig som att lösa en Rubiks kub. Men oroa dig inte, det är inte så komplicerat som det verkar. Låg oss därför titta närmare på några smarta strategier för att prioritera dina lån som kan göra din ekonomiska resa mer givande, även om du har lyckats ta ett lån med låg ränta

 

Vilket lån är bäst att betala av först?

 

Vilket lån är bäst att betala av först?

  • Det finns två metoder som används när man ska betala av sina lån: ”snöbollsmetoden” och ”lavinsmetoden”.
  • Snöbollsmetoden innebär att du börjar med att betala av det minsta lånet först, medan du fortsätter att betala minimibeloppen på dina andra skulder. När det minsta lånet är betalt, riktar du din extra betalning mot nästa lån, och så vidare. Om du blir motiverad av att se snabba resultat är denna metod mer uppmuntrande eftersom att betala av ett helt lån kan kännas som en stor seger och ge dig extra motivation att fortsätta. 
  • Å andra sidan fokuserar lavinsmetoden på att betala av lånet med den högsta räntan först, oavsett lånebelopp. När det lånet är betalt, flyttar du dina extra betalningar till lånet med näst högsta ränta. Denna metod kan spara dig mest pengar i räntekostnader över tid. Kan man pausa ett lån?


Tänk på detta när du ska betala lån

  • Titta på räntesatserna: Om du vill spara pengar på lång sikt, kan lavinsmetoden vara vägen att gå. Genom att fokusera på lån med hög ränta minskar du den totala räntekostnaden över tiden. Tänk på det som att stoppa det största läckaget i din ekonomiska båt först! Kan man ta ett lån utan ränta?
  • Glöm inte nödfonden: Innan du börjar betala av dina lån extra, se till att du har en nödfond på plats. Detta din ekonomiska livboj som hjälper dig att hålla huvudet över vatten om oväntade utgifter dyker upp. 
  • Skuldkonsolidering som ett alternativ: För de som känner sig överväldiga av att ha flera lån, kan skuldkonsolidering vara ett alternativ. Detta innebär att man tar ett nytt lån för att betala av flera mindre skulder, vilket kan förenkla betalningsprocessen och ibland erbjuda lägre räntor. Detta kallas även för samlingslån.
  • Prioritera dyra skulder: Oavsett vilken metod du väljer, är det generellt en bra idé att prioritera dyra skulder som kreditkortsskulder, eftersom de ofta har högre räntor och kan påverka din kreditvärdighet negativt. 
  • Var realistisk och konsekvent: Var alltid realistisk och konsekvent. Att betala av skulder är ett maraton, och sätt därför upp en realistisk plan som du håller dig till.

 

Vilka lån ska man betala av först?

Att bestämma vilket lån som ska betalas av först påverkas av din ekonomiska situation, dina personliga preferenser och din betalningskapacitet. Oavsett om du väljer snöbollsmetoden för snabba segrar eller lavinsmetoden för att spara räntekostnader, är det viktigaste steget att börja och att hålla sig till din plan. Kom ihåg, varje betalning är ett steg närmare ekonomisk frihet. Så, sätt igång och låt skuldernas snöboll rulla!
Philip Andrén

Bäst i test: Vilket lån är bäst att betala av först?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast