Corona - Covid 19 - tips

Coronavirus - tips 

Med det nya coronavirusets framfart är det viktigt att agera på rätt sätt och behålla lugnet. Det är ett virus som har fått otroligt mycket uppmärksamhet i media till den grad att falska tips börjar sprida sig och bli väldigt vanliga. Så länge du inte är i en riskgrupp så kommer din kropp hantera viruset och du kan känna symtom som feber, andningssvårigheter och hosta - alltså helt vanliga influensasymtom. Det är främst äldre och sjuka som behöver vård för att överleva. 


Hur sprids Corona-viruset?

Det sprids i första hand via dropp- och kontaktsmitta. Droppsmitta kan ske genom hostningar och nysningar eller via direktkontakt med människor. Hittills finns det inte några konkreta svar om det smittar via indirekt kontaktsmitta (att viruset sätter sig på föremål). 


Vad kan jag göra? 

Det bästa du kan göra är att undvika stora folksamlingar och evenemang. Förutom det så ska du tvätta händerna med handtvål eller handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten där du är. Enligt myndigheterna är god handhygien det bästa försvaret mot coronaviruset. Här kan du se en film om hur tvål och handsprit inaktiverar virus som coronaviruset.


Om du har möjlighet kan det vara en bra idé att jobba hemifrån. Allt fler företag väljer idag att skicka hem sina anställda för att minska risken för smittspridning. Med slopandet av karensdagen kan du dessutom göra detta utan att gå miste om inkomst. 


Var hittar jag bäst information?

På myndigheternas webbsidor kan du hitta de senaste rekommendationerna samt information om virusspridningen i Sverige. Lita inte på osäkra källor på internet utan följ vad de stora dagstidningarna säger för att få rätt information. Redan nu cirkulerar det en hel del myter om viruset som inte stämmer. 


Exempel på bra källor: Vad ska jag göra om jag blivit smittad?

Allra viktigast är att inte föra smittan vidare. Sjukanmäl dig från jobbet och sätt dig själv i karantän. Ring till vårdguiden 1177 och förklara situationen så kan de göra en bedömning om när det är OK för dig att gå ut igen. Oftast brukar detta vara när du inte känner några symtom längre. Denna period kan vara upp till 2 veckor! Glöm inte att informera nära och kära om din situation så att de kan hjälpa dig med exempelvis inhandling av matvaror. Om du inte har någon som kan hjälpa dig kan du enkelt beställa matvaror direkt till dörren här! 


Viktigt att tänka på är att det är ett influensavirus och inte en dödlig sjukdom (så länge du inte är med i en riskgrupp). De som bör vara extra försiktiga är äldre samt de med underliggande sjukdomar. 


Kan jag resa?

Just nu börjar alltfler länder öppna upp för turism. Tidigare har Folkhälsomyndigheten haft en del rödlistade länder men denna listan blir allt tunnare då de flesta länder börjar få en relativt god kontroll över smittspridningen. Där det är allra värst just nu är i USA och Brasilien. När det gäller de populäraste svenska resmålen för sommaren går det att resa till dessa utan problem idag. Dock är det lika viktigt att tänka på att hålla avstånd, undvika större folksamlingar och att tänka på den personliga hygienen för att undvika risken för smitta. 


Senaste nytt

Svenska Dagbladet: I Folkhälsomyndighetens senaste presskonferens meddelar stadsepidemiolog Anders Tegnell att de rekommenderar att man stannar hemma från arbetet även till hösten för att minska risken för en "andra våg" av Covid-19. Tegnell meddelar även att åtgärder för kollektivtrafiken, framförallt för undvika fulla bussar, är något man tittar på.