Antikroppstest Covid 19 - PCR test - Antigen test - Bäst i test guiden

Antikroppstest Corona

Ska du beställa ett antikroppstest för Corona/Covid 19 och vill veta vilka tester som ger säkrast resultat? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst aktuella tester från experter och samlar löpande information om ämnet på denna sida. 


Tillskillnad från Bäst i test Guidens ordinarie tester är denna sida endast rekommendationer som följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för antikroppstester och de allmänna råd som ges och skrivs i ämnet.


Jag vet redan allt jag vill - ta mig direkt till antikroppstesterna NU!


Corona Covid-19 har ständigt varit i våra tankar sedan våren 2020 och det är många som vill ta reda på ifall de varit smittade och utvecklat egna antikroppar.


Allt fler bolag erbjuder antikroppstester och antigentester, något som välkomnas av Folkhälsomyndigheten (FHM). I en artikel från Dagens Nyheter säger statsepidemiolog Anders Tegnell detta när han blir tillfrågad om hur han känner gentemot de privata testerna; 


"På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra."


Antikroppar

Antikroppar är ett protein som bildas av kroppens immunförsvar och motverkar framtida infektioner och virusangrepp. Har du utvecklat antikroppar mot ett virus är den generell konsensus att du inte innebär någon smittorisk eller att du riskerar att smittas igen. Det finns dock olika åsikter om antikropparna mot covid-19 eftersom vi inte helt säkert vet HUR länge dessa varar. Skulle ditt provsvar visa att du har antikroppar mot covid-19 är det fortfarande viktigt att du följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket även inkluderar vaccinering.


Vad innebär självtest?

Testerna som erbjuds är egentligen inga tester du får hem på posten. Det går till som så att du beställer ett test och får sedan en remiss för att komma in på en mottagning för att ta ett prov. Detta prov tar i sig inte mer än 5 minuter att genomföra och du får svar på huruvida du har utvecklat antikroppar inom 2-4 dagar


Antikroppstest Covid 19


Werlab

En aktör som experterna tycker har väldigt bra träffsäkerhet är Werlabs antikroppstest.


Bästa antikroppstestet från Werlabs


Antikroppstest - antigen test - PCR test

Werlab är ett av alla företag som erbjuder både antikroppstest mot Covid-19 samt även PCR-test och antigentest . Antikroppstestet är vetenskapligt godkänt och validerat med en träffsäkerhet på 99,6% och en sensitivitet på 100%. Resultatet från testet tolkas helt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 


Werlabs Covid-19-test säljs enbart för kostnadstäckning utan någon vinst. Testet som Werlabs erbjuder bygger på ett test utvecklat av det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott. Det är godkänt av läkemedelsmyndigheter i USA och Europa och har validerats av Sahlgrenska Sjukhuset. 


Werlab hoppas själva på att kunna testa upp mot 100.000 personer i veckan, något som Folkhälsomyndigheten välkomnar eftersom detta kommer ge en bättre översikt över hur många som har varit smittade. 


Testet tar reda på förekomsten av antikroppar och ger dig svar på om du har haft Covid-19. Det är ett blodprov som tas i armvecket av behörig sjukvårdspersonal. Själva testet är över på några få minuter. Resultatet får du inom 2-4 dagar på din webjournal hos Werlab


Werlabs tester går att beställa runtom i Sverige och de finns på ett trettiotal orter i Sverige. Om du inte bor i närheten av någon av dessa platser kan Werlab hjälpa dig ändå. Skriv in dina uppgifter så återkommer Werlab till dig med förslag. 


Om du tror att du har haft Covid-19 måste du ha varit symtomfri i 14 dagar för att kunna ta testet! 


Här kan du beställa Werlabs antikroppstest

Detta säger experterna

Expressen: Rankar de bästa antikroppstesterna just nu. De är väldigt tydliga med osäkerheten kring vissa tester och att FHM och Läkemedelsverket inte anser de vara tillräckligt tillförlitliga. När de presenterar de mest tillförlitliga testerna nämns bl.a. Werlabs antikroppstest, Aleris, CeraScreen och Doktor24 (i samarbete med apoteket). Dessa tester har högst sensitivitet och specificitet. 


Svenska Dagbladet: Rapporterar att från och med måndag den 15/6 kommer alla medborgare i Region Stockholm kunna anmäla sig för att göra antikroppstest eller test om pågående sjukdom. Anmälan skall göras till vårdguiden 1177 och dessa tester kommer vara gratis. 


Ny Teknik: Efter den senaste veckans presskonferenser är Folkhälsomyndigheten nu eniga om att antikroppar faktiskt ger immunitet mot coronaviruset till den som har dessa. Detta besked från FHM har inte lett till nya rekommendationer - de är fortfarande desamma. Anledningen till att rekommendationerna fortfarande är desamma är pga att det inte finns någon 100-procentig vetskap kring hur länge en immunitet håller. 


Sveriges regering har även meddelat att privatpersoner nu också ska testas för antikroppar. När dessa tester skall sätta igång är dock oklart. 


Angående säkerheten kring Werlabs antikroppstester bedöms detta vara ett av de högst tillförlitliga testerna just nu men att det även kan ge falska, positiva svar. 


Expressen: Skriver om Werlabs antikroppstest och deras ambition att testa upp mot 100.000 personer varje vecka. De tar även upp problematiken kring testerna eftersom det fortfarande råder sådan osäkerhet kring immunitet mot Coronaviruset. Expressen skriver även om Anna-Lena Spetz, professor i immunologi vid Stockholms universitet, och hennes oro för att antikroppstesterna för privatpersoner "kan göra att folk invaggas i en falsk säkerhet"


Folkhälsomyndigheten: ger inte ut någon speciell rekommendation för ett visst test. De är dock väldigt tydliga med att det finns stränga riktlinjer från både FHM och läkemedelsverket för dessa tester. De listar även de tester som går att köpa på den svenska marknaden just nu. 


Svenska Dagbladet: Rapporterar om ett stort intresse bland privatpersoner för att testa sig för antikroppar. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det just nu ingen nödvändighet för privatpersoner att testa sig än eftersom det fortfarande råder stor oklarhet kring Covid-19. Svenska Dagbladet rapporterar även FHMs syn på dessa privata tester och avråder i stort privatpersoner från att ta dessa tester. Skulle det vara så att du behöver ta ett test för att kunna återgå till din arbetsplats är detta givetvis en god anledning till att beställa testet. 


SVT: Rapporterar att Apotea och Werlabs börjar sälja privattester med en tillförlitlighet på 99,6%. Men trots en hög träffsäkerhet och goda tecken rekommenderar Anders Tegnell inte dessa tester till privatpersoner: "Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå", säger Tegnell till TT. Trots en avrådan från testerna så meddelar FHM att de gärna tar del av provsvaren för att få en bättre bild av smittspridningen i Stockholm. 


SVT: Intervjuade Petter Brodin, läkare och forskare inom immunologi. Brodin menar att det råder fortfarande stor osäkerhet kring antikroppstesterna eftersom du, trots ett negativt provsvar, kan ha utvecklat en viss immunitet mot Coronaviruset. Detta kan bero på att du råkat ut för en mildare infektion och därför har ett svagt värde av antikroppar i blodet. Detta kan leda till stora mörkertal. Brodin berättar även för SVT att antikroppar inte är det enda skyddet kroppen har. Exempelvis är de vita blodkropparna snabblärda och svarar snabbt vid en ny infektion. 


Aftonbladet: Tar upp osäkerheten kring antikroppstesterna. I deras artikel tas fall upp där personer med väldigt svåra Covid-symtom tog antikroppstest efter att de varit sjuka. Men till deras förvåning visade det sig att de inte hade utvecklat antikroppar. Det nya testet som säljs av Werlabs och Apotea med hög tillförlitlighet välkomnas av Folkhälsomyndigheten som gärna tar del av resultatet på gruppnivå.
Vanliga frågor och svar

  • Vad är antigen test?
    Ett antigen test är en enklare formen av test som visar om du har en pågående Covidinfektion. Testet utförs antingen genom näsan eller svalget. PCR-testet är en säkrare form av test för att påvisa en Covidinfektion.
  • Hur lång tid tar ett pcr test?
    Själva testet utförs på bara några sekunder genom att en provtagningspinne förs in i näsan. Sedan tar analysen av provet oftast bara någon till några timmar.
  • När kan man ta antikroppstest?
    Du behöver ha varit symtomfri i minst 14 dagar innan testet. Flera antikroppstest visar tyvärr bara om du har antikroppar efter sjukdom, inte efter vaccination.
antikroppstest corona

Beställ ditt antikroppstest idag för att ta reda på om du har haft varit smittad av Covid-19Tips 1: För ett grundläggande skydd mot virus och bakterier kan du läsa vårt test om den bästa handspriten här!


Tips 2: Om du vill hålla dina händer hälsosamma och återfuktade så hittar du den bästa handkrämen här!

Populära tester inom kategorin hälsa & personvård


Philip Andrén

Bäst i test: Antikroppstest

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-05-29 och uppdaterades senast