Tester på bästa TV:n

 

Detta är bästa TVn 2015-2016

Om du ska köpa ny TV och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt. Vi har gått igenom alla tidningar och fått reda på experternas hemligheter. Men vi har också kollat med de svenska konsumenterna för att se vad de tycker om sina TV-apparater efter inköpet.

 

Allt detta har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du snabbt och enkelt kan ta rätt beslut och undvika jobbiga felköp.

 

Jag vet redan allt jag behöver veta, visa mig den bästa TV:n NU

 

Vad ska du göra med din TV?

Ska du i första hand titta på TV med din nya TV? Kanske frågan känns löjlig och hade det varit för några år sedan, hade man blivit tagen för en galning om man ställde den. Men idag är den faktiskt relevant. Detta eftersom man numera kan göra väldigt mycket med sin TV. Utvecklingen går från att vara TV-tittare till TV-användare.

 

Med en Smart-TV kan du t.ex. surfa på internet, kolla på YouTube, använda appar och koppla upp TV:n mot din dator. Och nej, det är inte en smartphone eller surfplatta vi pratar om, det är en TV, även om elektronikprodukterna blir allt mer lika varandra för varje år. Tiden är faktiskt redan inne, att du kan ringa med din TV (via Skype).

 

Vill du läsa mer om vad en Smart-TV innebär, finns det en enkel genomgång här. Och vill du ta en rejäl djupdykning och veta vad Dvb-t, Mhl, Hdr, Nits och många andra saker betyder och hur de fungerar, har M3 en bra sammanställning här (från hösten 2015).

 

Men för dig som inte känner behov av att bli TV-expert, utan nöjer dig med att se och använda din nya TV, är det bara att fortsätta läsa nedan.

 

Plasma eller LCD/LED?

När det gäller bildteknik är det LED/LCD som dominerar helt idag. Under 2013 stod Plasma-TV för bara 10 procent av försäljningen, vilket inneburit att även den sista riktigt stora tillverkaren av Plasma-TV, Panasonic, upphörde med produktionen av plasma år 2014.

 

Därför ska du ha 100 Hz i din nya TV

Nästan alla dagens TV-apparater klarar lugna bilder utan problem. Det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas tydligare. Billigare TV-apparater är helt enkelt lite tröga och får problem när de ska bevara en bild skarp, när kameran rör sig snabbt. För att förbättra detta tar TV-tillverkarna fram apparater med 100 eller 200 Hz som gör att rörelserna blir mjukare.


Undvik helst TV-apparater som bara har 50 Hz. Visst är de billigare, men risken är att du kommer att ångra ditt köp efteråt, när rörelserna hackar fram i både filmer och sportevenemang. Var också på din vakt när du kollar uppdateringsfrekvensen. Ofta försöker tillverkarna "luras" genom tekniska lösningar att de har 100 Hz eller till och med 200 Hz , trots att TV:n egentligen bara har 50 Hz.

 

Så stor TV ska du köpa

Vad som än sägs, så spelar storleken en viktig roll. Och enkelt uttryckt kan man säga att; Ju bättre signalkvalité du har, desto större TV kan du köpa. Ser du bara på Blu Ray-filmer och har HD-kanaler i ditt hem, ja då kan du gå upp mot 65". Men om du tänker titta på gamla VHS-filmer eller kanske bara har basutbudet av TV-kanaler i din lägenhet (alltså ingen egen digitalbox) kan det vara bra att inte köpa alltför stor TV.

 

Under 2014 var 55" den mest efterfrågade storleken och trenden går mot allt större skärmar för varje år. Och har du bra signalkvalité finns det inget som hindrar att du väljer en stor TV.

 

Ett tips är också att se över inställningarna i din nya TV, då de sällan är optimala direkt ur kartongen. På Råd & Röns hemsida finns en sammanställning på över 500 TV-modeller och de bildinställningar som är optimala för respektive modell. Även om detta givetvis inte kan användas som facit i just ditt hem, kan det i alla fall ge förslag på en bra utgångsbild.

 

3D i din nya Smart TV?

Under 2011 kom 3D-tekniken tillbaka i bred skala. Och då inte den som kräver att man sitter med glasögon med ett rött och ett grönt öga som på 80-talet (kommer du ihåg?). Detta handlar om mer modern teknik.

 

Gemensamt för alla 3D TV som säljas idag är dock att du fortfarande måste ha glasögon för att se 3D-effekten. Ofta medföljer ett par glasögon med din nya TV, men vill du ha flera behöver du nästan alltid köpa till dessa för ett par 100-lappar. Det brukar inte heller vara några problem att få plats med "vanliga glasögon" under 3D-glasögonen.

 

Av de två tekniker som används idag, aktiv 3D och passiv 3D, är de flesta överens om att den passiva varianten (som bl.a. används av LG) är mer vilsam för ögonen och skönare att titta på. Färre upplever problem med illamående eller huvudvärk.

 

Aktiv 3D är dock den vanligaste tekniken idag. Dessa glasögon drivs av batterier. Samsung är t.ex. anhängare av aktiv 3D och använder sig därför bara av denna teknik i sina TV-apparater.

 

Under början av 2016 kunde vi dock läsa att Samsung och LG nu inte längre satsar på 3D, utan kommer att ta bort denna funktion i flera av de kommande modellerna.

 

Vill du dyka djupare in i vad som krävs för bra 3D när det gäller TV, glasögon och tekniken bakom detta, finns det en bra sammanställning här.

 

Visste du detta om 4K Ultra HD?

Under 2014 gjorde de första TV-apparaterna med Ultra HD entré på den svenska marknaden. Kortfattat kan man säga att 4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och är ett skärmformat som ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning.

 

En Ultra-HD-TV kan alltså visa skarpare och mer detaljerade bilder eftersom den har fyra gånger fler bildpunkter än en TV med Full-HD (1920 x 1080). Därav beteckningen 4K och denna teknik kommer främst till sin rätt med riktigt stora skärmar (80 tum och större).

 

Frågan är då om du måste köpa en Ultra HD redan idag? Med stor sannolikhet är svaret 'nej'. Några TV-sändningar i Ultra HD kommer vi inte att se de närmaste åren och äkta Ultra HD-material är sällsynt än så länge.

 

Mer om Ultra HD läser du här.

 

Här är bästa TV-tillverkaren

När vi började våra genomgångar för några år, var det bara ett märke som gällde; Samsung. Experter, butiker och konsumenter talade samma tydliga språk - om du ville ha den bästa tillverkaren av LCD/LED-paneler var det bara Samsung som gällde. Så är det inte riktigt idag. Framförallt Sony men även LG försöker ta in på den tidigare härskaren.

 

Ser vi till vad experterna anser är de bästa tillverkarna idag, så delar de åsikter med konsumenterna; De bästa TV-apparaterna just nu görs av Samsung, LG och Sony. De placerar sig ofta överst i testerna och uppskattas även av användarna. Därför vänder vi i första hand blicken mot dessa inför vårt val.

 

Bäst i test - Smart TV 2015-2016

Väger vi samman aktuella TV-test och tar hänsyn till konsumenternas åsikter, får vi fram den Smart TV som får guldpokalen just nu. Det handlar om Samsung och deras modell UE55JU7005.

Bästa smart TV 2015-2016 - Samsung UE55JU7005

Den smart-TV som är bäst just nu: Samsung UE55JU7005

 

Se dagens aktuella pris

 

Detta är en testvinnande 4K Ultra HD TV (3840x2160) till ett riktigt bra pris. Den har aktiv 3D-funktion, trådlöst nätverk och webbläsare. Dessutom väl fungerande inbyggda digitalboxar (Boxer, ComHem, Canal Digital).

 

Trots att den är 55 tum är den energiklassad som A+ och drar bara 82 Watt vid drift. Uppdateringsfrekvensen är "äkta" 200 Hz vilket gör att rörelserna blir så mjuka som möjligt. Du kan även använda TV:n för att spela in program, om du ansluter en USB-hårddisk till den. Panelen (TV:n) är platt och alltså inte kurvig/välvd som vi sett på andra av Samsungs modeller de senaste åren.

 

Det som är utmärkande för denna TV är att den också har röststyrning som komplement till fjärrkontrollen. Detta innebär att du kan prata med TV:n för att t.ex. höja ljudet eller byta kanal.

 

Söker du en enklare TV utan Smart-funktion ska du klicka här!

 

Samsung UE55JU7005 lanserades våren 2015 och är en Ultra HD TV vilket är positivt inför framtiden. Den har fått riktigt bra kritik och är näst högst placerad på Råd & Röns lista av de TV-apparater som finns att köpa idag. Den fick 76 poäng vilket är bara 1 poäng mindre än flaggskeppet Samsung UE55JS9005 som kostar nästan dubbelt så mycket.

 

Även konsumenterna som köpt denna TV är nöjda med sitt val. Väldigt nöjda! Några omdömen är; Mycket bra svärta, nästan i klass med plasma. Massvis av detaljer och mycket bra skärpa. Ingen clouding. Tittar man på YouTube med 4K så är det fruktansvärt bra bild. Enkel installation, snabba menyer och mycket snabb smart-tv funktion.

 

Detta är nackdelarna med TV:n

Nackdelarna med denna TV då? Dessa finns ju alltid och vi vill känna till dem innan köpet så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Det som testarna lyfter fram med denna TV är att de saknar vissa appar, t.ex. Spotify. Och som vanligt är ljudet inte mer än OK, men det gäller i princip alla platt tv, eftersom det fysiskt inte får plats ordentliga högtalare. Annars är konsumenterna på det stora hela mycket nöjda.

 

Läs gärna om funktioner och finesser i denna Smart-TV på Samsungs hemsida.

 

Här köper du TV:n till bästa pris

Du köper denna TV billigast på internet idag. Hos CDON betalar du bara 11 490 kr för att få denna testvinnare direkt hem till dig. Det är Sveriges lägsta pris och då ingår även transporten vilket är skönt, eftersom kartongen är stor och väger över 23 kg.

 

Även Dustin har den på lager och skickar den till dig för 11 490 kronor plus frakt här!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående TV. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa TV:n till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

 

Bara en vanlig TV, tack!

Men om man inte är intresserad av en Smart-TV då? Om man inte har behov av att surfa med TV:n, inte kolla 3D eller kunna styra den genom att prata med den. Utan främst vill ha en bra TV där man styr med en vanlig fjärrkontroll och - just det - tittar på TV! Vad ska man köpa då?

 

Jo, även här är Samsung just nu värdig tronen enligt experterna, men då med en betydligt billigare modell. För här handlar det om bästa bild och ljud för ett fyrsiffrigt belopp, inget annat!

 

Bra bild och ljud till ett lågt pris - Samsung UE55J5505

Bra TV för dig som vill ha bästa bild och ljud, men inte så mycket annat; Samsung UE48J5505

 

Se dagens aktuella pris

 

Vinnaren heter Samsung UE48J5505 och även om denna 48 tums Full-HD TV också har "smarta funktioner" som t.ex. webbläsare och Netflix är det inte detta vi värderar just nu. Vi ser det som en bra bonus, men riktar fokus mot bild och ljud och dessa är mycket bra. Denna TV har "bara" fått 66 poäng i Råd & Röns test, men om man främst bryr sig om delbetygen på bild och ljud är de nästan lika höga som UE55JU7005 ovan.

 

Denna TV finns i olika storlekar, men vi väljer att peka ut 48 tummaren eftersom det är en lagom storlek för många idag. Du kan spela in TV-program eller pausa i direktsändning om du köper en extern USB-hårddisk för några hundralappar. Givetvis har den också HDMI-ingångar, USB-kontakter och energiklassen är A+.

 

Nackdelarna med denna TV då? Dessa vill vi ju också känna till innan vårt inköp, för att kunna väga in dem i vårt beslut. Ja, det som framkommer är att den inte har "äkta" 100 Hz, vilket är en nackdel. 3D-funktion får du också klara dig utan, för det finns inte på denna TV. Men när priset ska vara lågt, handlar det mycket om kompromisser.

 

De flesta är dock överens om att det inte går att få en bättre TV idag för denna summa pengar.

 

Du kan köpa den hos CDON som säljer den här för bara 5 990 kronor och transporten hem till dig är gratis.

 

Du kan även hitta den hos Dustin Home för bara 5 990 kronor. Här tillkommer dock frakt på priset.

 

Läs mer om hur denna TV fungerar här på Samsungs hemsida.

 

Du som är med i vår Facebookgrupp får information när någon av de stora kedjorna har REA på denna TV. På så vis kan du köpa den bästa tv:n till det lägsta priset. Klicka på Gilla nu, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Så högt ska du montera din nya TV

 

 

Dessa TV-tester kan du ta del av

Det är populärt att testa TV-apparater då efterfrågan från konsumenterna är stor. Vi har därför valt att bara redovisa tester från 2013 framåt. Vi fyller löpande på med alla nya tester som kommer ut och du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

Råd & Rön har i mars 2016 hela 225 testade TV-apparater i sin sammanställning. Det är dock inte mycket som ändrat sig sedan hösten 2015. Av de 32 bästa TV-apparaterna är 25 (!) från Samsung och 7 från LG.

Av de TV-apparater som säljs idag hittar vi Samsung UE55JS9005 överst med 77 poäng. Därefter kommer de mer prisvärda Samsung UE55JU7005 och Samsung UE55JU7505 med 76 respektive 75 poäng.

LG:s 30 000 kronors TV 55EF950V kommer precis utanför prispallen och får 74 poäng i detta test.

 

Tidningen M3 testade LG:s Oled-tv LG 55EG920V i december 2015 och rekommenderar den, inte minst med tanke på prislappen som är riktigt attraktiv. Förutom det låga priset är fördelarna en imponerande bild (framför allt i svarta partier), en makalös bra skärpa samt läcker design. Betyget blir 9 av 10.

 

Tidningen M3 ställde sig frågan vilken TV man ska köpa om pengar inte är ett problem (utan bara en möjlighet). Efter att ha testat toppmodellerna i oktober 2015, utsågs Panasonic Viera TX-65CX800E som bästa TV-köp 2015. Den fick 9 av 10 poäng och omdömet; "...extremt bra bildkvalitet kombinerat med schysst design till ett inte alltför högt pris...en imponerande tv med massor av funktioner, HDR-stöd och bild som inte kommer att göra någon besviken." Prislappen ligger runt 40 000 kronor.

 

Råd & Rön fortsätter att erbjuda den mest kompletta sammanställningen av tester på TV-apparater. De har 203 apparater i storlekarna 32 till 55 tum i sin lista och av dem som säljs idag, hittar vi Samsung UE55JS9005 överst med 77 poäng. Därefter kommer Samsung UE55JU7005 och Samsung UE55JU7505 med 76 respektive 75 poäng.

Samsung har för övrigt 25 av de 30 (!) översta platserna på listan.

 

PC för Alla testade tre tv-apparater med 4K i augusti 2015, för att se vilken som ger mest TV för pengarna. Bäst i test blev Panasonic TX-55CX670 som fick 8 av 10 poäng och omdömet; "Fantastisk bildkvalité. Bra funktioner och prislapp."

 

Råd & Rön / Danske Tænk har 155 aktuella TV-apparater i sin sammanställning från juli 2015 och det är Samsung som dominerar på topp 25. De innehar nämligen hela 23 av de 25 översta placeringarna och högst upp hittar vi Samsungs modeller UE55H7005, UE55HU8505, UE55JS9005 och UE55H8005.

De tillverkare som gör de sämsta TV-apparaterna är Panasonic och Philips. Dessa märken bör du alltså undvika enligt tidningen.

 

Tidningen M3 testade tre stycken 55" 4K TV-apparater i juni 2015 och utsåg Panasonic TX-55CX670 som "Bästa köp". Omdömet blev "En mycket bra tv om bildkvalitet är det viktigaste för dig och prislappen är helt rätt. Designen är ganska anonym och gränssnittet kan till en början vara något förvirrande, men de viktiga apparna och funktionerna finns här och fungerar mycket bra." Betyget blev 8 av 10, vilket var samma betyg som LG 55UF772V fick.

 

ICA-Kuriren gjorde ett test av åtta TV-apparater i mars 2015 och fann att alla hade riktigt bra bildkvalitet. Testet, som gjordes tillsammans med Pricerunner, kom slutligen fram till att bästa tv är Panasonic Viera TX-55AX630E. Den har mycket bra bildskärpa, vilket beror 4k-upplösningen. Men samma totalbetyg, 4 av 5, fick även fem andra TV-modeller.

 

Aftonbladet betygsatte 12 stycken 55" TV i januari 2015 och delade ut högsta betyg, 5 av 5 PLUS-tecken, till Philips 58PUS6809. Omdömet blev; "Topp-tv för dem som vill han en tv med allt." De sämsta betygen i Aftonbladets test gick till TV-apparaterna från Thomson, LG och JVC.

 

Ljud & Bild gjorde i december 2014 ett test av 6 TV-apparater med 4K-upplösning i storleken 55". Bästa 4K TV med betyget 6 av 6 och omdömet "Suverän bildkvalitet" blev LG 55UB850V.

 

Aftonbladet gick i november 2014 på jakt efter den bästa TV:n under 3 000 kronor. För det priset får förstås de flesta finesser stryka på foten och skärmen blir som högst 42 tum. I detta test var det tre TV-apparater som utmärkte sig positivt och var värda 4 av 5 PLUS. Detta var Samsung UE32H4515, Samsung UE32EH4004 och LG 42LB550V. Den sistnämnda är den enda TV:n med 42 tum, då Samsungs modeller bara är 32 tum.

 

Sydsvenskan utsåg Årets bästa TV-apparater i november 2014 och kom fram till att Panasonic Viera TX-65AX800E var den TV som förtjänade titeln bäst och den fick även högsta betyg, 6 av 6. Prislappen är runt 30 000 kronor.

 

Tidningen M3 testade 5 Smart TV-apparater med Full-HD i november 2014 och konstaterade att de är bättre och mer prisvärda än någonsin. Här handlade det om att hitta bästa TV under 7 000 kronor där varken 3D eller 100 Hz fanns på apparaterna. Betygen blev höga och jämna men bäst i test blev till slut Samsung UE48H5505 som tilldelades 9 av 10 poäng, framför allt för bra bild och mycket bra ljudkvalitet.

 

EISA utsåg fyra TV-vinnare under hösten 2014;

Bästa Full HD-TV 2014-2015 blev Samsung UE55H7000. Se mer här.

Bästa Smart-TV 2014-2015 blev LG 55LB870V. Se mer här.

Bästa High-end TV 2014-2015 blev LG 77EC980V. Se mer här.

Bästa 4K Ultra HD TV 2014-2015 blev Sony KD-65X9005B. Se mer här.

 

Aftonbladet testade och rekommenderade TV-apparater under september 2014. I kategorin "Bästa LED TV över 40 tum" blev LG 42LB570V och Panasonic Viera TX-50ASX603 vinnare. De fick 4 av 5 i betyg och goda omdömen av experterna.

 

Råd & Rön med hela 176 testade TV-apparater, uppdaterade sin lista i juni 2014. Bästa TV 2014 blev Samsung UE55HU8505 med 79 poäng och en hög prislapp. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, kom Samsung UE55H7005 som har en lite mer human prisnivå.
Fortfarande är Samsung herre på täppan enligt Råd & Rön, då de har 12 av de 13 översta placeringarna på topplistan. Största hotet mot Samsung idag är LG.

 

Tidningen Ljud & Bild testade 11 TV-apparater i storleken 50 tum eller mer i juni 2014 och här blev Sony storvinnare. Bäst i test blev Sony Bravia KDL-60W855B medan Sony Bravia KDL-50W805BBN blev "Bästa köp" på grund av det lägre priset.

Sony Bravia KD-65X9005B fick högsta totalpoäng (29 av 30) och omdömet "4K Kungen" men prislappen runt 40 000 kr är avskräckande för de flesta.

 

Norska Hardware.no testade Samsungs nyheter i maj 2014. Det handlade om de välvda skärmarna Samsung UE55H8005 och värstingmodellen Samsung UE55HU8505 med Ultra HD 4K. Betygen blev 9 av 10 för H8005 samt full pott, 10 av 10, för storebror HU8505.

 

Aftonbladet letade efter "billiga och bra TV-apparater" i maj 2014 och i storleksklassen 40-49 tum blev det delad förstaplats för Samsung UE40F6345 och Samsung UE46F6515 som fick 4 av 5 i betyg. I de större storlekarna, 50 tum och uppåt, kom Thomson 50FW5564 och LG 50PN650T bäst till med 4 Plus av 5.

 

Ljud och Bild undersökte Samsungs kurviga skärm Samsung UE55H8005 i maj 2014 och tilldelade den 27 av 30 poäng. Omdömet blev: "Samsungs H8005-serie är efterträdaren till förra årets stora testvinnare och en av Samsungs största bästsäljare här i Norden, F8005...den har en bildkvalitet som imponerar, framför allt i ljusa omgivningar, med en grym skärpa och färgåtergivning."

 

Tidningen M3 testade Samsung UE55H8005 i april 2014 och gav den omdömet "Grym bild och alla tänkbara smarta funktioner och anslutningsmöjligheter. Nöjer du dig med full hd-upplösning är det här en av de allra häftigaste tv-apparaterna som finns ute just nu."

 

Råd & Rön har över 100 platt-tv i sin lista "Sveriges största tv-test". I uppdateringen från januari 2014 dominerar Samsungs TV-modeller stort. 14 av de översta utnämningarna går till denna tillverkare och överst på prispallen står UE40F8005 med 73 poäng. På delad andraplats med 72 poäng återfinns UE46F6755 och UE55F9005.

För dig som vill ha en enklare TV är Samsung UE46F6105 och Samsung UE46F5505 två av de mest prisvärda TV-modellerna. De fick 63 respektive 62 poäng. De har nästan lika bra bild och ljud som toppmodellerna, men saknar finesser som t.ex. 3D, Smart-TV och inspelningsfunktion.

 

Tidningen Ljud & Bild har utsett de bästa TV-apparaterna under 2013. Vinnare i Budgetklassen (prislapp runt 10 000 kr) blev LG 47LA667V. Årets bästa TV i Toppklassen (pris runt 19 000 kr) är enligt tidningen Philips 55PFL8008S.

 

Råd och Rön (även i Dagens Industri) uppdaterade sin lista i oktober 2013 men högst betyg av de nu 219 testade TV-apparaterna har fortfarande Samsung UE40F8005 med sina 73 poäng.

 

Aftonbladet / Ljud & Bild testade 10 TV-apparater i prisklasser från 8 000 - 60 000 kronor under hösten 2013. Samsung PS64F8505 var den enda som fick högsta betyg, 5 av 5. Bästa köp blev dock Sony KDL-55W805 som är betydligt billigare än Samsungs plasma TV.

 

EISA har utsett testvinnare och som Bästa TV 2013-2014 utsågs Sony Bravia KDL-55W905A. Som Bästa Smart-TV 2013-2014 utsågs däremot den mer prisvärda Samsung UE55F8005.


PC för Alla gjorde ett test av Samsung UE55F8005 i juli 2013 och gav betyget 9 av 10 med orden "Läcker design. Snabb och lättanvänd och har mycket fin bild. Smart Hub slår dessutom konkurrenterna på fingrarna vad gäller smart-funktioner."

 

Pricerunner testade fyra Smart-TV i lyxklassen under sommaren 2013. Ingen TV från Samsung var med i startfältet. Istället utsågs Sony KDL 46W905 till Bäst i test med betyget 5 av 5. LG 47LA740V fick omdömet "Bästa köp" då prislappen är hälften av vinnarens.

 

Råd & Rön har i juli 2013 hela 214 TV-apparater på sin lista och på toppen av denna stora pyramid hittar vi Samsung UE40F8005 med 73 poäng.

Den enklare modellen Samsung UE40F7005 hamnar på andraplatsen med bara ett poäng mindre.

På de 43 (!!) översta platserna av 214 hittar vi modeller från Samsung, vilket förstås innebär en förkrossande seger för tillverkaren.

 

Tidningen M3 testade TV-apparater i juni 2013 och utsåg Samsung UE55F8005 både till Bästa köp och Bästa produkt. F8005 fick betyget 9 av 10 och därmed ser framgångarna ut att fortsätta för Samsungs Smart-TV ännu en tid. Panasonic TX-P55VT60Y, som är en Plasma-TV, fick andraplatsen.

 

Ljud & Bild testade fem Smarta TV-apparater i storleken 47–55 tum under maj 2013. Som Bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 vilket var den enda TV med högsta betyg, 6 av 6.

 

Tidningen Ljud & Bild genomförde ett test av TV i maj 2013 och som bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 med betyget 27 av 30. "Bästa TV-köp" blev en plasma TV från Panasonic, nämligen TX-P50ST60Y som fick 25 av 30 poäng.

 

 

Så högt ska du placera din TV på väggen

Med de nya platta, och relativt lätta, TV-apparaterna finns också möjligheten att montera sin nya TV på väggen. Men på vilken höjd ska man hänga upp sin TV? Visserligen är det en smaksak, men det finns några värdefulla tips att tänka på:

 

* För det första är det en TV du ska sätta upp, inte en tavla! Tänk i vilken höjd din tidigare TV stod på och att det fanns en anledning till att den var i just den höjden.

 

* Rätt monteringshöjd får du enligt de flesta experter genom att sätta TV:n i ögonhöjd. Sätt dig alltså i soffan och kontrollera att du har mitten på din TV-ruta "mitt framför dig". Det brukar innebära att nederkanten på TV:n är ca 60-80 cm ovanför golvet.

 

* Prova gärna att höja TV:n en aning när du hittat mitten, så att du har en tredjedel av TV:n under ögonhöjd och två tredjedelar över ögonhöjd. Känns detta bättre för dig, så välj denna höjd istället - men helst inte högre än så.

 

Det kan se lite lustigt ut till en början att hänga sin TV "så lågt", men dina ögon kommer att tacka dig. Hänger du för högt ökar risken både för huvudvärk och ögonvärk efter ett par timmars TV-tittande.

 

Och du - Du behöver inte köpa väggfäste till din hos TV-handlaren när du ska hänga tv:n på väggen. De har ofta låga marginaler på sina dyra produkter och vill därför sälja tillbehör och inte minst onödiga försäkringar till dig, när du väl beslutat dig för ett inköp. Gå inte på det! Köp ett väggfäste hos någon annan istället, som t.ex. Kjell & Co eller Clas Ohlson.

 

För att få mer tid att titta på TV under sommaren, kan det vara intressant att läsa om den bästa robotgräsklipparen här. Med den bästa Blu-ray spelaren kan du dessutom dra nytta fullt ut av denna TV. Du kan förstås också koppa in en bärbar dator till denna TV, för att t.ex. spela upp filmer.

 

Eftersom det blir en del pengar att lägga ut, kanske du vill ha förslag på lån som du kan få? Läs här om banklån trots betalningsanmärkning.

 

Se också till att du får tid över att njuta av allt detta, genom att studera våra tester på diskmaskiner. Och med den bästa tvättmaskinen, får du kläderna rena på kort tid efter en svettig match på TV!

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för 1 kr! Beställer du innan 19:00 skickas den redan idag!

 


Om Bäst i test Guiden