Tester på bästa TVn

 

Platt TV - Test

Ok. Vi erkänner! Kanske uttrycket "Platt TV" är lite föråldrat. Speciellt med tanke på alla fina förkortningar som används i annonserna. Men eftersom vi inte försöker vara teknik-freak, utan hitta en riktigt bra och väl fungerande TV, till rätt pris, så använder vi ändå uttrycket för att inte trassla in oss i teknik och förkortningar.

 

Jag vet redan allt jag behöver veta, visa mig den bästa TV:n NU

 

Vad ska du göra med din TV?

Ska du titta på TV med din nya TV? Kanske frågan känns löjlig och hade det varit för några år sedan, hade man blivit tagen för en galning om man ställde den. Men idag är den faktiskt relevant. Detta eftersom man numera kan göra väldigt mycket med sin TV. Utvecklingen går från att vara TV-tittare till TV-användare.

 

Med en Smart-TV kan du t.ex. surfa på internet, kolla på YouTube-klipp, installera appar eller koppla upp TV:n mot din dator. Och nej, det är inte en smartphone eller surfplatta vi pratar om, det är en TV, även om elektronikprodukterna blir allt mer lika varandra för varje år. Tiden är faktiskt redan inne, att du kan ringa med din TV (via Skype). Under 2013 var 2 av 3 TV-apparater som såldes i Sverige just en Smart-TV, alltså en TV som du kopplar till internet.

 

Vill du läsa mer om denna teknik, finns det en enkel genomgång här.

 

Plasma eller LCD/LED?

När det gäller bildteknik är det LED/LCD som dominerar helt idag. Under 2013 stod Plasma-TV för bara 10 procent av försäljningen, vilket inneburit att även den sista riktigt stora tillverkaren av Plasma-TV, Panasonic, upphört med produktionen av Plasma från mars 2014.

 

50 eller 100 Hz?

De flesta Platt-TV klarar stillbilder och lugna filmscener utan problem. Det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas. Billigare TV-apparater är helt enkelt lite tröga och får problem när de ska bevara en bild skarp, när kameran rör sig snabbt. För att förbättra detta tar TV-tillverkarna fram apparater med 100 eller 200 Hz som gör att rörelserna blir mjukare.


Undvik helst TV-apparater som bara har 50 Hz. Visst är de billigare, men risken är att du kommer att ångra ditt köp efteråt, när rörelserna hackar fram i både filmer och sportevenemang. Var också på din vakt när du kollar uppdateringsfrekvensen. Ofta försöker tillverkarna "luras" genom tekniska lösningar att de har 100 Hz eller till och med 200 Hz , trots att TV:n egentligen bara har 50 Hz.

 

 

Spelar storleken någon roll?

Absolut! Vad som än sägs, så visst spelar storleken en viktig roll! Och enkelt uttryckt kan man säga att; Ju bättre signalkvalité du har, desto större TV kan du köpa. Ser du bara på Blu Ray-filmer och har HD-kanaler i ditt hem, ja då kan du gå upp mot 65". Men om du tänker titta på gamla VHS-filmer eller kanske bara har basutbudet av TV-kanaler i din lägenhet (alltså ingen egen digitalbox) kan det vara bra att inte köpa alltför stor TV.

 

Under 2013 var den vanligaste storleken 46-51 tum och trenden går mot allt större skärmar. Och har du en bra signalkvalité finns det inget som hindrar att du väljer en större TV-bild.

 

Ett tips är också att se över inställningarna på din nya TV, då de sällan är optimala direkt ur kartongen. På Råd & Röns hemsida finns en sammanställning på över 300 TV-modeller och de bildinställningar som är optimala för respektive modell. Även om detta givetvis inte kan användas som facit i just ditt hem, kan det i alla fall ge förslag på en bra utgångsbild.

 

 

4K Ultra HD - vaddå?

Under 2014 gjorde de första TV-apparaterna med Ultra HD entre på den svenska marknaden. Kortfattat kan man säga att 4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och är ett skärmformat som ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning. En Ultra-HD-TV kan alltså visa skarpare och mer detaljerade bilder eftersom den har fyra gånger fler bildpunkter än en TV med Full-HD (1920 x 1080). Därav beteckningen 4K och denna teknik kommer främst till sin rätt med riktigt stora skärmar (80 tum och större).

 

Frågan är om du då behöver Ultra HD på din nya TV? Med stor sannolikhet är svaret 'nej'. De flesta som köper det, har säkert störst glädje av den för att imponera på vänner och grannar. Några TV-sändningar i Ultra HD kommer vi inte att se de närmaste åren och äkta Ultra HD-material är väldigt sälsynt. Det är ingen nackdel att köpa detta redan nu, men Ultra HD är en ny och dyr teknik, som du med fördel kan vänta med att köpa ett tag, om inte plånboken är besvärligt tjock och behöver tunnas ut.

 

Mer om Ultra HD läser du här.

 

 

3D i din nya Smart TV?

Under 2011 kom 3D-tekniken tillbaka i bred skala. Och då inte den som kräver att man sitter med glasögon med ett rött och ett grönt öga som på 80-talet (kommer du ihåg?). Detta handlar om mer modern teknik. Utvecklingen går snabbt och snart behöver du inte fundera på om du vill ha 3D eller inte. 3D-tekniken håller nämligen på att bli standard i samtliga TV-modeller som är lite dyrare.

 

Gemensamt för alla 3D TV som säljas idag är dock att du fortfarande måste ha glasögon för att se 3D-effekten. Ofta medföljer ett par glasögon med din nya TV, men vill du ha flera behöver du nästan alltid köpa till dessa för ett par 100-lappar. Det brukar inte heller vara några problem att få plats med "vanliga glasögon" under 3D-glasögonen.

 

Av de två tekniker som används idag, aktiv 3D och passiv 3D, är de flesta överens om att den passiva varianten (som bl.a. används av LG) är mer vilsam för ögonen och skönare att titta på. Färre upplever problem med illamående eller huvudvärk.

 

Aktiv 3D är dock den vanligaste tekniken idag. Dessa glasögon drivs av batterier. Samsung är t.ex. anhängare av aktiv 3D och använder sig därför bara av denna teknik i sina TV-apparater.

 

Vill du dyka djupare in i vad som krävs för bra 3D när det gäller TV, glasögon och tekniken bakom detta, finns det en bra sammanställning här.

 

Vilken tillverkade gör den bästa TV:n 2014-2015?

När vi började våra genomgångar av TV-apparater för några år, var det bara ett märke som gällde; Samsung! Tester, butiker och användare talade samma tydliga språk - om du ville ha den bästa tillverkaren av LCD/LED-paneler var det bara Samsung som gällde. Så är det inte riktigt idag. Framförallt Sony, men även Philips och LG försöker ta in på den tidigare härskaren.

 

Bäst i Test - Bästa Smart TV 2014-2015

Väger vi samman alla aktuella TV-tester och dessutom tar hänsyn till prisnivå och inte minst användarnas åsikter, får vi fram den Smart TV som får guldplatsen just nu. Det handlar om Samsung och deras TV i H-serien.

 

Bäst i test - Smart TV 2014

Vill du ha den Smart-TV som är Bäst i test, ska du ha Samsung UE55H8005

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidigare haft Samsungs F-serie som Bäst i test-vinnare och när H-serien nu kommit, tas den emot med varm hand av experter och konsumenter. Både Råd & Rön, tidningen M3 och Hardware är mycket nöjda med vad de får se av denna Smart-TV.

 

Söker du en enkel och bra TV utan Smart-funktion ska du klicka här!

 

Det som vid första anblicken skiljer i utseendet är förstås den välvda/kurviga designen. Den syftar till flera saker, bland annat att du som tittare får bättre djup samt en panoramakänsla. Kurvigheten till trots går denna Full-HD TV ändå att montera på väggen om du önskar det.

 

När det gäller bilden anser experterna att det är en riktigt bra svärta, en bra dynamik i bilden och färgåtergivningen sitter som gjuten. Användarvänligheten är dessutom av högsta klass.

Ljudet är helt OK, men det gäller att komma ihåg att en platt tv ofta också har ett platt ljud. En riktig ljudanläggning är därför att rekommendera.

 

Du kan även spela in program direkt på TV:n om du ansluter en extern hårddisk. Med denna kan du också pausa i direktsändningar, om t.ex. telefonen ringer eller du blir avbruten av annat.

TV:n har givetvis 3D-funktion och eftersom det är en Samsung, är det den aktiva varianten.


För att du ska känna dig trygg med köpet, ger Samsung hela 5 års garanti (!) på denna TV. Och du behöver inte ens släpa den till butiken om den skulle gå sönder, eftersom den blir reparerad av en tekniker hemma hos dig.

 

Även konsumenterna som redan köpt denna TV, är nöjda med sitt val. Och eftersom priset fallit snabbt från de 23 000 kr som den kostade när den kom under våren 2014, blir valet enkelt; Vill du köpa den bästa smart-TV:n med Full HD, ska du rikta din blick mot Samsung H8005.

 

Vilka är nackdelarna med denna TV?

Nackdelarna med denna produkt då? Dessa finns ju alltid och vi vill känna till dem innan köpet så att vi kan väga in dessa i vårt beslut. Ja, det som testarna lyfter fram med denna TV är att det inte ingår någon kamera och att menyerna ibland kan känns lite sega. Den kurviga panelen innebär också att betraktningsvinkeln blir något begränsad när man sitter i soffan.

 

Några konsumenter berättar att detta med att styra TV:n med rösten eller gestikulering bara är roligt första veckan. Sedan slår man av denna funktion eftersom allt som låter något i stil med "Hi TV" från program du tittar på, gör att denna funktion aktiveras varpå TV:n sedan byter kanal, höjer ljudet eller något annat godtyckligt.

 

Läs gärna mer om denna Smart-TV på Samsungs hemsida.

 

Du köper denna TV billigast idag på internet. CDON säljer den för bara 11 790 kr när du klickar här. Det är Sveriges lägsta pris just nu och då ingår även frakt i priset.

 

Även på Media Markt betalar du bara 11 790 kr för att få denna testvinnare hemkörd till ditt hus! Frakten är gratis!

 

Vill du ha denna TV som 65 tum istället ska du klicka här för att få denna värsting för bara 18 990 kronor. Det är Sveriges lägsta pris idag!

 

PS. Vill du ha denna kurviga TV, men med 4K Ultra upplösning? Kolla då in denna!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående TV-apparat. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa TV:n till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

 

Bara en vanlig TV, tack!

Men om man inte är intresserad av en Smart-TV då? Om man inte vill surfa, inte kolla 3D eller kunna styra TV:n genom att vinka. Utan främst vill ha en bra TV där man styr med en vanlig fjärrkontroll och - just det - tittar på TV! Vad ska man köpa då?

 

Jo, då är det främst utbudet från Sony och LG som kan vara intressant. Sony har vunnit utmärkelser för sina TV-apparater i bland annat Aftonbladet och Ljud & Bild. Dessutom har de vunnit en EISA-utmärkelse som Bästa TV 2013-2014 för sin Bravida-serie.

 

Trots allt detta kommer vi att rikta blickarna mot LG som också har ett starkt utbud av TV-apparater. För här handlar det om bästa bild och ljud för ett fyrsiffrigt belopp, inget annat.

 

Vi tar del av det test av TV som Råd & Rön gjort och ser då att Samsungs största utmanare enligt tidningen är just LG. Mest prisvärda TV är LG 47LB582V som fick en totalpoäng på 70, vilket kan jämföras med de betydligt dyrare värstingmodellerna från Samsung som fått 79 poäng.

 

När det gäller deltester som t.ex. betraktningsvinkel och ljudkvalité har denna TV lika högt betyg som värstingmodellerna. Och när det kommer till Samsungs akilleshäl sedan flera år, clouding, är LG:s TV betydligt bättre. Även om bildkvalitén inte är riktigt lika bra som Smart-TV:n här ovanför är detta ändå ett riktigt bra köp. Inte minst med tanke på priset!

 

Bästa enkla TV till bästa pris

Enklare TV för dig som vill ha bästa bild och ljud, men inte så mycket annat; LG 47LB582V

 

Se dagens aktuella pris

 

Även denna 47 tums Full-HD TV har visserligen "smarta funktioner" inbyggda (som dessutom fått samma höga betyg som Samsungs toppsegment) men dessa värderar vi inte just nu, utan ser bara som en bra bonus. Istället riktar vi fokus mot bild och ljud och detta är mycket bra!

 

Du kan även spela in TV-program eller pausa i direktsändning om du köper till en extern USB-hårddisk för några hundralappar. Den är godkänd för Canal Digital, Boxer och Comhem. Givetvis har du också HDMI-ingångar, USB-kontakter och energiklassen är A+.

 

Nackdelarna med denna TV då? Dessa vill vi ju också känna till innan vårt inköp, för att kunna väga in dem i vårt beslut. Ja, det som experterna lyfter fram är att fjärrkontrollen inte är i samma klass som resten av TV:n. 3D-funktion får du också klara dig helt utan, för det finns inte på denna TV. Den har inte heller "äkta" 100 Hz, vilket förstås är en nackdel, men när priset ska vara lågt, handlar det mycket om kompromisser.

 

De flesta är dock överens om att det inte går att få en bättre TV för denna summa pengar. Media Markt erbjuder den för 5 490 kronor här just nu och dessutom ingår frakten hem till dig.

 

Dustin Home har lagerrensning på denna TV nu. Det här innebär att du kan köpa den som 47" för bara 4 390 kr när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag. Frakten hem till dig tillkommer på priset.

 

Du kan också köpa den på CDON som säljer den här för 5 389 kronor. Här ingår transporten hem till dig i priset.

 

Läs hur denna TV fungerar här på LG:s hemsida.

 

Du som är med i vår Facebookgrupp får information när någon av de stora kedjorna har REA på denna TV. På så vis kan du köpa den bästa tv:n till det lägsta priset. Klicka på Gilla nu, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Så högt ska du montera din nya TV

 

 

Vilka tester kan vi ta del av?

Det är populärt att testa TV-apparater då efterfrågan från konsumenterna är stor. Vi har därför valt att bara redovisa tester från 2013 framåt. Vi fyller löpande på med alla nya tester som kommer ut och du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

ICA-Kuriren gjorde ett test av åtta TV-apparater i mars 2015 och fann att alla hade riktigt bra bildkvalitet. Testet, som gjordes tillsammans med Pricerunner, kom slutligen fram till att bästa tv är Panasonic Viera TX-55AX630E. Den har mycket bra bildskärpa, vilket beror 4k-upplösningen. Men samma totalbetyg, 4 av 5, fick även fem andra TV-modeller. Se ICA-kurirens sammanfattande tabell här.

 

Aftonbladet betygsatte 12 stycken 55" TV i januari 2015 och delade ut högsta betyg, 5 av 5 PLUS-tecken, till Philips 58PUS6809. Omdömet blev; "Topp-tv för dem som vill han en tv med allt." De sämsta betygen i Aftonbladets test gick till TV-apparaterna från Thomson, LG och JVC.

 

Ljud & Bild gjorde i december 2014 ett test av 6 TV-apparater med 4K-upplösning i storleken 55". Bästa 4K TV med betyget 6 av 6 och omdömet "Suverän bildkvalitet" blev LG 55UB850V.

 

Aftonbladet gick i november 2014 på jakt efter den bästa TV:n under 3 000 kronor. För det priset får förstås de flesta finesser stryka på foten och skärmen blir som högst 42 tum. I detta test var det tre TV-apparater som utmärkte sig positivt och var värda 4 av 5 PLUS. Detta var Samsung UE32H4515, Samsung UE32EH4004 och LG 42LB550V. Den sistnämnda är den enda TV:n med 42 tum, då Samsungs modeller bara är 32 tum.

 

Råd & Rön / Danske Tænk har 143 aktuella TV-apparater i sin sammanställning från november 2014 och det är Samsung som dominerar på topp 10. De innehar nämligen hela 8 av de 10 översta placeringarna och högst upp hittar vi Samsungs modeller UE55H7005, UE55HU8505, UE46H7005 och UE55H8005.

De tillverkare som gör de sämsta TV-apparaterna är Toshiba, Panasonic och Philips. Dessa märken bör du alltså undvika enligt tidningen.

 

Tidningen M3 testade 5 Smart TV-apparater med Full-HD i november 2014 och konstaterade att de är bättre och mer prisvärda än någonsin. Här handlade det om att hitta bästa TV under 7 000 kronor där varken 3D eller 100 Hz fanns på apparaterna. Betygen blev höga och jämna men bäst i test blev till slut Samsung UE48H5505 som tilldelades 9 av 10 poäng, framför allt för bra bild och mycket bra ljudkvalitet.

 

EISA utsåg fyra TV-vinnare under hösten 2014;

Bästa Full HD-TV 2014-2015 blev Samsung UE55H7000. Se mer här.

Bästa Smart-TV 2014-2015 blev LG 55LB870V. Se mer här.

Bästa High-end TV 2014-2015 blev LG 77EC980V. Se mer här.

Bästa 4K Ultra HD TV 2014-2015 blev Sony KD-65X9005B. Se mer här.

 

Aftonbladet testade och rekommenderade TV-apparater under september 2014. I kategorin "Bästa LED TV över 40 tum" blev LG 42LB570V och Panasonic Viera TX-50ASX603 vinnare. De fick 4 av 5 i betyg och goda omdömen av experterna.

 

Råd & Rön med hela 176 testade TV-apparater, uppdaterade sin lista i juni 2014. Bästa TV 2014 blev Samsung UE55HU8505 med 79 poäng och en hög prislapp. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, kom Samsung UE55H7005 som har en lite mer human prisnivå.
Fortfarande är Samsung herre på täppan enligt Råd & Rön, då de har 12 av de 13 översta placeringarna på topplistan. Största hotet mot Samsung idag är LG.

 

Tidningen Ljud & Bild testade 11 TV-apparater i storleken 50 tum eller mer i juni 2014 och här blev Sony storvinnare. Bäst i test blev Sony Bravia KDL-60W855B medan Sony Bravia KDL-50W805BBN blev "Bästa köp" på grund av det lägre priset.

Sony Bravia KD-65X9005B fick högsta totalpoäng (29 av 30) och omdömet "4K Kungen" men prislappen runt 40 000 kr är avskräckande för de flesta.

 

Norska Hardware.no testade Samsungs nyheter i maj 2014. Det handlade om de välvda skärmarna Samsung UE55H8005 och värstingmodellen Samsung UE55HU8505 med Ultra HD 4K. Betygen blev 9 av 10 för H8005 samt full pott, 10 av 10, för storebror HU8505.

 

Aftonbladet letade efter "billiga och bra TV-apparater" i maj 2014 och i storleksklassen 40-49 tum blev det delad förstaplats för Samsung UE40F6345 och Samsung UE46F6515 som fick 4 av 5 i betyg. I de större storlekarna, 50 tum och uppåt, kom Thomson 50FW5564 och LG 50PN650T bäst till med 4 Plus av 5.

 

Ljud och Bild undersökte Samsungs kurviga skärm Samsung UE55H8005 i maj 2014 och tilldelade den 27 av 30 poäng. Omdömet blev: "Samsungs H8005-serie är efterträdaren till förra årets stora testvinnare och en av Samsungs största bästsäljare här i Norden, F8005...den har en bildkvalitet som imponerar, framför allt i ljusa omgivningar, med en grym skärpa och färgåtergivning."

 

Tidningen M3 testade Samsung UE55H8005 i april 2014 och gav den omdömet "Grym bild och alla tänkbara smarta funktioner och anslutningsmöjligheter. Nöjer du dig med full hd-upplösning är det här en av de allra häftigaste tv-apparaterna som finns ute just nu."

 

Råd & Rön har över 100 platt-tv i sin lista "Sveriges största tv-test". I uppdateringen från januari 2014 dominerar Samsungs TV-modeller stort. 14 av de översta utnämningarna går till denna tillverkare och överst på prispallen står UE40F8005 med 73 poäng. På delad andraplats med 72 poäng återfinns UE46F6755 och UE55F9005.

För dig som vill ha en enklare TV är Samsung UE46F6105 och Samsung UE46F5505 två av de mest prisvärda TV-modellerna. De fick 63 respektive 62 poäng. De har nästan lika bra bild och ljud som toppmodellerna, men saknar finesser som t.ex. 3D, Smart-TV och inspelningsfunktion.

 

Tidningen Ljud & Bild har utsett de bästa TV-apparaterna under 2013. Vinnare i Budgetklassen (prislapp runt 10 000 kr) blev LG 47LA667V. Årets bästa TV i Toppklassen (pris runt 19 000 kr) är enligt tidningen Philips 55PFL8008S.

 

Råd och Rön (även i Dagens Industri) uppdaterade sin lista i oktober 2013 men högst betyg av de nu 219 testade TV-apparaterna har fortfarande Samsung UE40F8005 med sina 73 poäng.

 

Aftonbladet / Ljud & Bild testade 10 TV-apparater i prisklasser från 8 000 - 60 000 kronor under hösten 2013. Samsung PS64F8505 var den enda som fick högsta betyg, 5 av 5. Bästa köp blev dock Sony KDL-55W805 som är betydligt billigare än Samsungs plasma TV.

 

EISA har utsett testvinnare och som Bästa TV 2013-2014 utsågs Sony Bravia KDL-55W905A. Som Bästa Smart-TV 2013-2014 utsågs däremot den mer prisvärda Samsung UE55F8005.


PC för Alla gjorde ett test av Samsung UE55F8005 i juli 2013 och gav betyget 9 av 10 med orden "Läcker design. Snabb och lättanvänd och har mycket fin bild. Smart Hub slår dessutom konkurrenterna på fingrarna vad gäller smart-funktioner."

 

Pricerunner testade fyra Smart-TV i lyxklassen under sommaren 2013. Ingen TV från Samsung var med i startfältet. Istället utsågs Sony KDL 46W905 till Bäst i test med betyget 5 av 5. LG 47LA740V fick omdömet "Bästa köp" då prislappen är hälften av vinnarens.

 

Råd & Rön har i juli 2013 hela 214 TV-apparater på sin lista och på toppen av denna stora pyramid hittar vi Samsung UE40F8005 med 73 poäng.

Den enklare modellen Samsung UE40F7005 hamnar på andraplatsen med bara ett poäng mindre.

På de 43 (!!) översta platserna av 214 hittar vi modeller från Samsung, vilket förstås innebär en förkrossande seger för tillverkaren.

 

Tidningen M3 testade TV-apparater i juni 2013 och utsåg Samsung UE55F8005 både till Bästa köp och Bästa produkt. F8005 fick betyget 9 av 10 och därmed ser framgångarna ut att fortsätta för Samsungs Smart-TV ännu en tid. Panasonic TX-P55VT60Y, som är en Plasma-TV, fick andraplatsen.

 

Ljud & Bild testade fem Smarta TV-apparater i storleken 47–55 tum under maj 2013. Som Bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 vilket var den enda TV med högsta betyg, 6 av 6.

 

Tidningen Ljud & Bild genomförde ett test av TV i maj 2013 och som bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 med betyget 27 av 30. "Bästa TV-köp" blev en plasma TV från Panasonic, nämligen TX-P50ST60Y som fick 25 av 30 poäng.

 

EISA delar ut priser till TV-apparater i olika kategorier varje år. För 2012-2013 fick Philips 46PFL9707 priset för "Bästa LCD-TV" medan "Bästa Smart-TV" blev LG 55LM960V.
Samsung UE46ES8000
tog hem priset som "Bästa framtidssäkrade TV".

 

Vägg-TV montering - Högt eller lågt?

Med de nya platta, och relativt lätta, TV-apparaterna finns också möjligheten att montera sin nya TV på väggen. Men på vilken höjd ska man hänga upp sin TV? Visserligen är det en smaksak, men det finns några värdefulla tips att tänka på:

 

* För det första är det en TV du ska sätta upp, inte en tavla! Tänk i vilken höjd din tidigare TV stod på och att det fanns en anledning till att den var i just den höjden.

 

* Rätt monteringshöjd får du enligt de flesta experter genom att sätta TV:n i ögonhöjd. Sätt dig alltså i soffan och kontrollera att du har mitten på din TV-ruta "mitt framför dig". Det brukar innebära att nederkanten på TV:n är ca 60-80 cm ovanför golvet.

 

* Prova gärna att höja TV:n en aning när du hittat mitten, så att du har en tredjedel av TV:n under ögonhöjd och två tredjedelar över ögonhöjd. Känns detta bättre för dig, så välj denna höjd istället - men helst inte högre än så.

 

Det kan se lite lustigt ut till en början att hänga sin TV "så lågt", men dina ögon kommer att tacka dig. Hänger du för högt ökar risken både för huvudvärk och ögonvärk efter ett par timmars TV-tittande.

 

Och du - Du behöver inte köpa väggfäste till din hos TV-handlaren när du ska hänga tv:n på väggen. De har ofta låga marginaler på sina dyra produkter och vill därför sälja tillbehör och inte minst helt onödiga försäkringar till dig, när du väl beslutat dig för ett inköp. Gå inte på det! Köp ett väggfäste hos någon annan istället, som t.ex. Kjell & Co eller Clas Ohlson.

 

För att få mer tid att titta på TV under sommaren, kan det vara intressant att läsa om den bästa robotgräsklipparen här. Med den bästa Blu-ray spelaren kan du dessutom dra nytta fullt ut av denna TV. Du kan förstås också koppa in en bärbar dator till denna TV, för att t.ex. spela upp filmer.

 

Eftersom det blir en del pengar att lägga ut, kanske du vill ha förslag på lån som du kan få? Läs här om banklån trots betalningsanmärkning.

 

Se också till att du får tid över att njuta av allt detta, genom att studera våra tester på diskmaskiner. Och med den bästa tvättmaskinen, får du kläderna rena på kort tid efter en svettig match på TV!

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för 1 kr! Beställer du innan 19:00 skickas den redan idag!

 


Om Bäst i test Guiden