Tester på bästa TVn

 

Platt TV - Test

Ok. Vi erkänner! Kanske uttrycket "Platt TV" känns aningens föråldrat. Speciellt med tanke på alla fina förkortningar som används i annonseringen just nu. Men eftersom vi här inte syftar att vara teknik-freak, utan istället hitta bra och väl fungerande produkter, till rätt pris, så använder vi ändå uttrycket Platt-TV för att inte trassla in oss i teknik och förkortningar.

 

När det gäller denna produktkategori, har det ju hänt oerhört mycket de senaste åren! Det som för några år sedan ansågs "hett" och kostade runt 30.000 kr, kan du inte ens köpa idag då det är föråldrat och för länge sedan ersatts av nyare och mer sofistikerad teknik. Vi ser också att priset på TV-apparater nu pressas så hårt att många elektronikbutiker väljer att sälja sina platt-tv med förlust för att inte förlora över kunderna till någon annan kedja.

 

Plasma eller LCD/LED? 50 eller 100 Hz?

När det gäller tekniken är det LED/LCD som dominerar idag, även om Plasma fortfarande har sina fördelar inte minst i stora storlekar (över 50") och snabbhet. Men LCD/LED kanske kan ses som en bra "allround-TV", som fungerar bra i de flesta sammanhangen och de drar mindre el än plasma.

 

Under 2013 stod Plasma-TV för knappt 10 procent av försäljningen, vilket inneburit att även den sista riktigt stora tillverkaren av Plasma-TV, Panasonic, beslutat sig för att helt upphöra med produktionen av Plasma från mars 2014.

 

De flesta Platt-TV klarar stillbilder och lugna filmscener utan problem. Det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas! Många TV-apparater är helt enkelt lite tröga och får problem när de ska bevara en bild skarp när kameran rör sig snabbt. För att förbättra detta tar TV tillverkarna fram apparater med 100 eller 200 Hz som gör att rörelserna blir mjukare.
Undvik TV-apparater som bara har 50 Hz! Visst är de billigare, men risken är att du kommer att ångra ditt köp efteråt, när rörelser av kameran hackar fram på din TV.

 

Spelar storleken någon roll?

Absolut! Vad som än sägs, så visst spelar storleken en viktig roll! Och enkelt uttryckt kan man säga att; Ju bättre signalkvalité du har, desto större TV kan du köpa. Ser du bara på Blu Ray-filmer och har HD-kanaler i ditt hem, ja då kan du enkelt gå upp mot 50". Men om du tänker titta på gamla VHS-filmer eller kanske bara har basutbudet av TV-kanaler i din lägenhet (alltså ingen egen digitalbox) kan det vara bra att inte köpa alltför stor TV.

 

Under förra året (2012) såldes det mest TV-apparater i storleken 40-42 tum. I år förväntas dock den vanligaste storleken bli 46-51 tum. Trenden går alltså mot allt större skärmar och med en bra signalkvalité finns det inget som hindrar att du väljer en större TV!

 

Ett tips är också att se över inställningarna på din nya TV, då de sällan är optimala direkt ur kartongen. På Råd & Röns hemsida finns en sammanställning på 304 TV-modeller och de bildinställningar som är optimala för respektive modell. Även om detta givetvis inte kan användas som facit i just ditt hem, kan det ge förslag på en bra utgångsbild i alla fall.

 

 

3D i din nya Smart TV?

Under 2011 kom 3D-tekniken tillbaka i bred skala. Och då inte den som kräver att man sitter med glasögon med ett rött och ett grönt öga som på 80-talet (kommer du ihåg?). Detta handlar om en mer modern teknik. Utvecklingen går snabbt och snart behöver du inte fundera på om du vill ha 3D eller inte. 3D-tekniken håller nämligen på att bli standard i samtliga TV-modeller som är lite dyrare.

 

Gemensamt för alla 3D TV som säljas idag är dock att du fortfarande måste ha glasögon för att se 3D-effekten. Ofta medföljer ett par glasögon med din nya TV, men vill du ha flera behöver du nästan alltid köpa till dessa för ett par 100-lappar. Det brukar inte heller vara några problem att få plats med "vanliga glasögon" under 3D-glasögonen.

 

Av de två tekniker som används idag, aktiv 3D och passiv 3D, är de flesta överens om att den passiva varianten (som bl.a. används av LG) är mer vilsam för ögonen. Färre upplever problem med illamående eller huvudvärk. Det är helt enkelt skönare att titta på passiv 3D TV.

 

Aktiv 3D är dock den vanligaste tekniken idag. Dessa glasögon drivs av batterier. Samsung är t.ex. anhängare av aktiv 3D och använder sig därför bara av denna teknik i sina TV-apparater.

 

Vill du dyka djupare in i vad som krävs för bra 3D när det gäller TV, glasögon och tekniken bakom detta, finns det en bra sammanställning här.

NetOnNet

 

Vad ska du göra med din TV?

Ska du titta på TV med din nya TV? Kanske frågan känns löjlig och hade det varit för 5 år sedan, hade man nog blivit tagen för en galning om man ställde den. Men idag är den faktiskt relevant. Detta eftersom man numera kan göra väldigt mycket med sin TV - betydligt mer än att bara vara en passiv TV-tittare! Utvecklingen går från att vara TV-tittare till TV-användare. Och här kommer det nya begreppet "Smart-TV" in.

 

Med en Smart-TV kan du t.ex. surfa på internet, kolla på YouTube-klipp, installera appar eller koppla upp TV:n mot din dator. Och nej, det är inte en ny smartphone eller en surfplatta vi pratar om, det är en TV, även om elektronikprodukterna blir allt mer lika varandra för varje år.
Tiden är faktiskt redan inne att du kan ringa med din TV (via Skype).

 

Under 2013 väntas 25 procent av de svenska hushållen ha en Smart-TV, alltså en TV som är uppkopplad mot internet och 2 av 3 TV-apparater som säljs i Sverige idag är just en Smart-TV.

 

Vill du läsa mer om denna teknik, finns det en bra summering här. Här kan du också få svar på 9 'dumma frågor' du inte vågat ställa om Smart-TV.

 

 

Vilken tillverkade gör den bästa TV:n 2014?

När vi började våra genomgångar av TV-apparater för några år sedan här på Bäst i Test, var det bara ett märke som gällde; Samsung! Tester, butiker och användare talade samma tydliga språk - Om du ville ha den bästa tillverkaren av LCD/LED-paneler var det bara Samsung som gällde! Så är det inte riktigt idag. Både Sony och LG tar in på den tidigare härskaren.

 

Samsung har dessutom haft problem med vissa av sina tidigare modeller de senaste åren. Detta gällde framförallt C och D-serien, som nu utgått ur Samsungs sortiment. Det som flera användare upplevde var att ljuset från LED-belysningen bakom TV:n slog igenom när det var mörka scener eller bilder i en film. Detta brukar kallas "Backlight bleeding" eller "Clouding". Fenomenet verkade vara värmerelaterat, då det blev mer tydligt vartefter TV:n blev varmare.

 

Detta uppkom dock först efter flera timmars TV-tittande och flera testlabb hade därför inte upptäckt det. Men ägarna gjorde det! Det är därför vi här på Bäst i test lägger stor vikt vid vad användarna, som redan köpt något innan dig, har för erfarenheter och upplevelser av sina produkter.

 

 

Bäst i Test - Bästa Smart TV

 

OBS! Under juli 2014 kommer vi att presentera en ny vinnare som Bästa TV. Den modell som du ser här nedanför är fortfarande en hyllad och uppskattad Bäst i test-vinnare, men den tillverkas inte längre och kommer därför att ersättas av en ny.

Välkommen åter i slutet av juli för att se den nya vinnaren på denna sida!

 

Väger vi samman alla tester och dessutom tar hänsyn till prisnivå och inte minst användarnas åsikter, får vi fram den Smart TV som får guldplatsen på prispallen just nu. Det handlar om Samsung och deras TV i F-serien.

 

Bäst i test - Smart TV 2014

Vill du ha den Smart-TV som är Bäst i test, ska du ha Samsung UE46F8005

 

Se dagens aktuella pris

 

Här är den TV som just nu vinner de flesta jämförelsetesterna när det handlar om bästa Smart-TV. Som du kan se nedanför under rubriken "Vilka tester kan vi ta del av?" har den under 2013 tagit hem förstapriset i bland annat tidningarna M3, Ljud & Bild samt Råd & Rön.

 

Även konsumenterna som redan köpt denna TV, är nöjda med sitt val. Och eftersom priset fallit mycket snabbt från de 22 000 kr som den kostade när den kom i våras, blir valet enkelt; Vill du köpa den bästa Smart-TV:n ska du rikta blickarna mot Samsung F8005.

 

Bilden är väldigt bra enligt testarna. Både färgerna och svärtan är i toppklass direkt från kartongen. Designen är stilren och skärmen supertunn. Nu har också Samsung lyckats göra en lite snyggare och stabil fot, för dem som föredrar att ha TV:n stående istället för på väggen. Du kan spela in TV-program direkt med TV:n om du köper en USB-disk.

 

Den har givetvis 3D-funktion och två par aktiva 3D-glasögon medföljer vid köpet. Den har även trådlöst nätverk, inbyggd kamera och webbläsare samt stöd för bl.a. Facebook, Skype, Twitter och YouTube. Och dessutom väl fungerande digitalboxar (Boxer, ComHem, Canal Digital) som är inbyggda i TV:n.

 

Det som är lite utmärkande för denna TV är att den också har röst- och rörelsestyrning som komplement till fjärrkontrollen. Detta innebär att du kan prata eller gestikulera till TV:n för att t.ex. höja ljudet eller byta kanal.

 

 

Vilka är nackdelarna med denna TV?

Det måste ju finnas några svagheter också och dessa vill vi förstås känna till innan köpet. Och det som vissa irriterar sig på är betraktningsvinkeln. Bilden är alltså inte helt perfekt, om du inte sitter precis framför TV:n.

 

En del upplever också att det finns en del 'clouding' även på Samsungs nya modell, även om den är betydligt mindre än tidigare. Några menar också att detta med att styra TV:n med rösten eller gestikulering bara är roligt första veckan. Sedan slår man av denna funktion eftersom allt som låter något i stil med "Hi TV" från program du tittar på, gör att denna funktion aktiveras varpå TV:n sedan byter kanal, höjer ljudet eller något annat godtyckligt.

 

Läs mer om denna Smart-TV på Samsungs hemsida.

 

Du köper denna TV billigast idag på internet. När den presenterades under våren 2013 kostade den 29 900 kr. Men idag erjuder CDON den för bara 14 990 kr här! Det är Sveriges lägsta pris och transporten hem till dig är gratis!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående TV-apparat! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa TV:n till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

 

Bara en vanlig TV, tack!

Men om man inte är intresserad av en Smart-TV då? Om man inte vill surfa med sin TV, inte kolla på 3D-program eller kunna styra den genom att prata med den. Utan främst vill ha en riktigt bra TV utan finesser, där man styr med en fjärrkontroll och - just det - tittar på TV! Vad ska jag köpa då?

 

Jo, då kanske det kan vara intressant att ta del av det test av TV som Råd & Rön gjorde under hösten 2012. Där ställde de tolv 40" TV-apparater med låg prislapp mot varandra. Här handlar det främst om bästa bild och ljud, inget annat!

 

Bäst i test blev Samsung UE40ES5505 med 66 poäng, följt av Sony KDL40ES653 med 65 poäng. Båda dessa har riktigt bra bild, helt OK ljud, är relativt lätta att hantera och har låg strömförbrukning.

 

Eftersom ingen av dessa TV-apparater dock tillverkas längre, är de svåra att få tag på. Vi vänder därför blickarna mot efterföljaren, Samsung UE46F5505.

 

Bästa enkla TV utan finesser

En enkel TV för dig som vill ha bästa bild och ljud, men inte så mycket annat; Samsung UE46F5505

 

Se dagens aktuella pris

 

Även denna TV har visserligen "Smarta funktioner" inbyggda, men de är inte vår prioritering utan vi tar dem som en bra bonus. Istället riktar vi fokus mot bild och ljud och dessa är mycket bra. Användarna av denna TV uppskattar både kvalité och svärta. Den är också relativt platt och har de kontakter som är bra att ha.

 

Du kan även spela in TV-program eller pausa i direktsändning om du köper till ett externt USB-minne för några hundralappar. Läs konsumenternas recensioner på denna sida, där även vi på Bäst i test blivit omnämnda.

 

Alla är överens om att det inte går att få en bättre TV - för denna summa pengar. Du kan nämligen köpa denna TV som 46" för bara 4 990 kr här! Det är Sveriges lägsta pris idag!

 

Även NetOnNet säljer denna TV och de tar också bara 4 990 kr just nu. Här ingår frakten så att du slipper besväret att få hem detta skrymmande paket på drygt 15 kilo.

 

Läs mer hur denna TV fungerar här på Samsungs hemsida.

 

När du är med i vår Facebookgrupp får du information från oss när någon av de stora kedjorna startar en REA på just denna TV. På så vis kan du köpa den bästa tv:n till det lägsta priset! Klicka på Gilla nu, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

Vilka tester kan vi ta del av?

Det är populärt att testa TV-apparater då efterfrågan från konsumenterna är stor. Vi har därför valt att bara redovisa tester från 2013 framåt. Vi fyller löpande på med alla nya tester som kommer ut och du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

Råd & Rön med hela 176 testade TV-apparater, uppdaterade sin lista i juni 2014. Bästa TV 2014 blev Samsung UE55HU8505 med 79 poäng och en hög prislapp. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, kom Samsung UE55H7005 som har en lite mer human prisnivå.
Fortfarande är Samsung herre på täppan enligt Råd & Rön, då de har 12 av de 13 översta placeringarna på topplistan. Största hotet mot Samsung idag är LG.

 

Tidningen Ljud & Bild testade 11 TV-apparater i storleken 50 tum eller mer i juni 2014 och här blev Sony storvinnare. Bäst i test blev Sony Bravia KDL-60W855B medan Sony Bravia KDL-50W805BBN blev "Bästa köp" på grund av det lägre priset.

Sony Bravia KD-65X9005B fick högsta totalpoäng (29 av 30) och omdömet "4K Kungen" men prislappen runt 40 000 kr är avskräckande för de flesta.

 

Norska Hardware.no testade Samsungs nyheter i maj 2014. Det handlade om de välvda skärmarna Samsung UE55H8005 och värstingmodellen Samsung UE55HU8505 med Ultra HD 4K. Betygen blev 9 av 10 för H8005 samt full pott, 10 av 10, för storebror HU8505.

 

Aftonbladet letade efter "billiga och bra TV-apparater" i maj 2014 och i storleksklassen 40-49 tum blev det delad förstaplats för Samsung UE40F6345 och Samsung UE46F6515 som fick 4 av 5 i betyg. I de större storlekarna, 50 tum och uppåt, kom Thomson 50FW5564 och LG 50PN650T bäst till med 4 Plus av 5.

 

Råd & Rön har över 100 platt-tv i sin lista "Sveriges största tv-test". I uppdateringen från januari 2014 dominerar Samsungs TV-modeller stort. 14 av de översta utnämningarna går till denna tillverkare och överst på prispallen står UE40F8005 med 73 poäng. På delad andraplats med 72 poäng återfinns UE46F6755 och UE55F9005.

För dig som vill ha en enklare TV är Samsung UE46F6105 och Samsung UE46F5505 två av de mest prisvärda TV-modellerna. De fick 63 respektive 62 poäng. De har nästan lika bra bild och ljud som toppmodellerna, men saknar finesser som t.ex. 3D, Smart-TV och inspelningsfunktion.

 

Tidningen Ljud & Bild har utsett de bästa TV-apparaterna under 2013. Vinnare i Budgetklassen (prislapp runt 10 000 kr) blev LG 47LA667V. Årets bästa TV i Toppklassen (pris runt 19 000 kr) är enligt tidningen Philips 55PFL8008S.

 

Råd och Rön (även i Dagens Industri) uppdaterade sin lista i oktober 2013 men högst betyg av de nu 219 testade TV-apparaterna har fortfarande Samsung UE40F8005 med sina 73 poäng.

 

Aftonbladet / Ljud & Bild testade 10 TV-apparater i prisklasser från 8 000 - 60 000 kronor under hösten 2013. Samsung PS64F8505 var den enda som fick högsta betyg, 5 av 5. Bästa köp blev dock Sony KDL-55W805 som är betydligt billigare än Samsungs plasma TV.

 

EISA har utsett testvinnare och som Bästa TV 2013-2014 utsågs Sony Bravia KDL-55W905A. Som Bästa Smart-TV 2013-2014 utsågs däremot den mer prisvärda Samsung UE55F8005.


PC för Alla gjorde ett test av Samsung UE55F8005 i juli 2013 och gav betyget 9 av 10 med orden "Läcker design. Snabb och lättanvänd och har mycket fin bild. Smart Hub slår dessutom konkurrenterna på fingrarna vad gäller smart-funktioner."

 

Pricerunner testade fyra Smart-TV i lyxklassen under sommaren 2013. Ingen TV från Samsung var med i startfältet. Istället utsågs Sony KDL 46W905 till Bäst i test med betyget 5 av 5. LG 47LA740V fick omdömet "Bästa köp" då prislappen är hälften av vinnarens.

 

Råd & Rön har i juli 2013 hela 214 TV-apparater på sin lista och på toppen av denna stora pyramid hittar vi Samsung UE40F8005 med 73 poäng.

Den enklare modellen Samsung UE40F7005 hamnar på andraplatsen med bara ett poäng mindre.

På de 43 (!!) översta platserna av 214 hittar vi modeller från Samsung, vilket förstås innebär en förkrossande seger för tillverkaren.

 

Tidningen M3 testade TV-apparater i juni 2013 och utsåg Samsung UE55F8005 både till Bästa köp och Bästa produkt. F8005 fick betyget 9 av 10 och därmed ser framgångarna ut att fortsätta för Samsungs Smart-TV ännu en tid. Panasonic TX-P55VT60Y, som är en Plasma-TV, fick andraplatsen.

 

Ljud & Bild testade fem Smarta TV-apparater i storleken 47–55 tum under maj 2013. Som Bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 vilket var den enda TV med högsta betyg, 6 av 6.

 

Tidningen Ljud & Bild genomförde ett test av TV i maj 2013 och som bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 med betyget 27 av 30. "Bästa TV-köp" blev en plasma TV från Panasonic, nämligen TX-P50ST60Y som fick 25 av 30 poäng.

 

EISA delar ut priser till TV-apparater i olika kategorier varje år. För 2012-2013 fick Philips 46PFL9707 priset för "Bästa LCD-TV" medan "Bästa Smart-TV" blev LG 55LM960V.
Samsung UE46ES8000
tog hem priset som "Bästa framtidssäkrade TV".

 

 

Vägg-TV montering - Högt eller lågt?

Med de nya platta, och relativt lätta, TV-apparaterna finns också möjligheten att montera sin nya TV på väggen. Men på vilken höjd ska man hänga upp sin TV?

Visserligen är det lite av en smaksak, men det finns några värdefulla tips att tänka på;

 

För det första är det en TV du ska sätta upp, inte en tavla! Tänk i vilken höjd din tidigare TV stod på och att det fanns en anledning till att den var i just den höjden.

 

Rätt monteringshöjd får du enligt de flesta experter genom att sätta TV:n i ögonhöjd. Sätt dig alltså i soffan och se att du har mitten på din TV-ruta "mitt framför dig". Det brukar innebära att nederkanten på TV:n är ca 60-80 cm ovanför golvet.

 

Prova gärna också att höja TV:n en aning när du hittat mitten, så att du har en tredjedel av TV:n under ögonhöjd och två tredjedelar över ögonhöjd. Känns detta bättre för dig, så välj denna höjd istället - men helst inte högre än så!

 

Det kan se lite lustigt ut till en början att hänga sin TV "så lågt", men dina ögon kommer att tacka dig. Hänger du för högt ökar risken både för huvudvärk och ögonvärk efter ett par timmars TV-tittande.

 

Och du - Du behöver inte köpa väggfäste till din hos TV-handlaren när du ska hänga tv:n på väggen. De har ofta låga marginaler på sina dyra produkter och vill därför sälja tillbehör och inte minst helt onödiga försäkringar till dig, när du väl beslutat dig för ett inköp. Gå inte på det! Köp ett väggfäste hos någon annan istället, som t.ex. Kjell & Co eller Clas Ohlson.

 

För att få mer tid att titta på TV under sommaren, kan det vara intressant att läsa om den bästa robotgräsklipparen här. Med den bästa Blu-ray spelaren kan du dessutom dra nytta fullt ut av denna TV. Du kan förstås också koppa in en bärbar dator till denna TV, för att t.ex. spela upp filmer.

 

Eftersom det blir en del pengar att lägga ut, kanske du vill ha förslag på lån som du kan få? Läs här om banklån trots betalningsanmärkning.

 

Se också till att du får tid över att njuta av allt detta, genom att studera våra tester på diskmaskiner som tar hand om slavgörat efter middagen. Och med den bästa tvättmaskinen, får du kläderna rena på kort tid efter en svettig match på TV! :-)

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för 1 kr! Beställer du innan 19:00 skickas den redan idag!

 






Om Bäst i test Guiden