Tester på bästa TV:n

 

Platt TV - Test

Ok. Vi erkänner! Kanske uttrycket "Platt TV" är lite föråldrat. Speciellt med tanke på alla fina förkortningar som används i reklamen. Men eftersom vi inte försöker vara teknik-freak, utan hitta en riktigt bra och väl fungerande TV, till rätt pris, så använder vi ändå uttrycket för att inte trassla in oss i teknik och förkortningar.

 

Jag vet redan allt jag behöver veta, visa mig den bästa TV:n NU

 

Vad ska du göra med din TV?

Ska du i första hand titta på TV med din nya TV? Kanske frågan känns löjlig och hade det varit för några år sedan, hade man blivit tagen för en galning om man ställde den. Men idag är den faktiskt relevant. Detta eftersom man numera kan göra väldigt mycket med sin TV. Utvecklingen går från att vara TV-tittare till TV-användare.

 

Med en Smart-TV kan du t.ex. surfa på internet, kolla på YouTube, använda appar och koppla upp TV:n mot din dator. Och nej, det är inte en smartphone eller surfplatta vi pratar om, det är en TV, även om elektronikprodukterna blir allt mer lika varandra för varje år. Tiden är faktiskt redan inne, att du kan ringa med din TV (via Skype).

 

Vill du läsa mer om vad en Smart-TV innebär, finns det en enkel genomgång här.

 

Plasma eller LCD/LED?

När det gäller bildteknik är det LED/LCD som dominerar helt idag. Under 2013 stod Plasma-TV för bara 10 procent av försäljningen, vilket inneburit att även den sista riktigt stora tillverkaren av Plasma-TV, Panasonic, upphörde med produktionen av plasma år 2014.

 

50 eller 100 Hz?

Nästan alla dagens TV-apparater klarar lugna bilder utan problem. Det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas tydligare. Billigare TV-apparater är helt enkelt lite tröga och får problem när de ska bevara en bild skarp, när kameran rör sig snabbt. För att förbättra detta tar TV-tillverkarna fram apparater med 100 eller 200 Hz som gör att rörelserna blir mjukare.


Undvik helst TV-apparater som bara har 50 Hz. Visst är de billigare, men risken är att du kommer att ångra ditt köp efteråt, när rörelserna hackar fram i både filmer och sportevenemang. Var också på din vakt när du kollar uppdateringsfrekvensen. Ofta försöker tillverkarna "luras" genom tekniska lösningar att de har 100 Hz eller till och med 200 Hz , trots att TV:n egentligen bara har 50 Hz.

 

Spelar storleken någon roll?

Absolut! Vad som än sägs, så visst spelar storleken en viktig roll! Och enkelt uttryckt kan man säga att; Ju bättre signalkvalité du har, desto större TV kan du köpa. Ser du bara på Blu Ray-filmer och har HD-kanaler i ditt hem, ja då kan du gå upp mot 65". Men om du tänker titta på gamla VHS-filmer eller kanske bara har basutbudet av TV-kanaler i din lägenhet (alltså ingen egen digitalbox) kan det vara bra att inte köpa alltför stor TV.

 

Under 2014 var 55" den mest efterfrågade storleken och trenden går mot allt större skärmar för varje år. Och har du bra signalkvalité finns det inget som hindrar att du väljer en stor TV.

 

Ett tips är också att se över inställningarna i din nya TV, då de sällan är optimala direkt ur kartongen. På Råd & Röns hemsida finns en sammanställning på över 350 TV-modeller och de bildinställningar som är optimala för respektive modell. Även om detta givetvis inte kan användas som facit i just ditt hem, kan det i alla fall ge förslag på en bra utgångsbild.

 

3D i din nya Smart TV?

Under 2011 kom 3D-tekniken tillbaka i bred skala. Och då inte den som kräver att man sitter med glasögon med ett rött och ett grönt öga som på 80-talet (kommer du ihåg?). Detta handlar om mer modern teknik. Utvecklingen går snabbt och snart behöver du inte fundera på om du vill ha 3D eller inte. 3D-tekniken håller nämligen på att bli standard i samtliga TV-modeller som är lite dyrare.

 

Gemensamt för alla 3D TV som säljas idag är dock att du fortfarande måste ha glasögon för att se 3D-effekten. Ofta medföljer ett par glasögon med din nya TV, men vill du ha flera behöver du nästan alltid köpa till dessa för ett par 100-lappar. Det brukar inte heller vara några problem att få plats med "vanliga glasögon" under 3D-glasögonen.

 

Av de två tekniker som används idag, aktiv 3D och passiv 3D, är de flesta överens om att den passiva varianten (som bl.a. används av LG) är mer vilsam för ögonen och skönare att titta på. Färre upplever problem med illamående eller huvudvärk.

 

Aktiv 3D är dock den vanligaste tekniken idag. Dessa glasögon drivs av batterier. Samsung är t.ex. anhängare av aktiv 3D och använder sig därför bara av denna teknik i sina TV-apparater.

 

Vill du dyka djupare in i vad som krävs för bra 3D när det gäller TV, glasögon och tekniken bakom detta, finns det en bra sammanställning här.

 

4K Ultra HD - vadå?

Under 2014 gjorde de första TV-apparaterna med Ultra HD entré på den svenska marknaden. Kortfattat kan man säga att 4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och är ett skärmformat som ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning. En Ultra-HD-TV kan alltså visa skarpare och mer detaljerade bilder eftersom den har fyra gånger fler bildpunkter än en TV med Full-HD (1920 x 1080). Därav beteckningen 4K och denna teknik kommer främst till sin rätt med riktigt stora skärmar (80 tum och större).

 

Frågan är då om du måste köpa en Ultra HD redan idag? Med stor sannolikhet är svaret 'nej'. Några TV-sändningar i Ultra HD kommer vi inte att se de närmaste åren och äkta Ultra HD-material är sällsynt än så länge. Det är ingen nackdel att köpa detta redan nu, men Ultra HD är en ny och dyr teknik, som du kan vänta ett tag med att köpa, om inte plånboken är besvärande tjock.

 

Mer om Ultra HD läser du här.

 

Vilken tillverkade gör den bästa TV:n 2015?

Efter denna tekniska information, riktar vi nu blickarna mot tillverkarna. När vi började våra genomgångar för några år, var det bara ett märke som gällde; Samsung. Experter, butiker och konsumenter talade samma tydliga språk - om du ville ha den bästa tillverkaren av LCD/LED-paneler var det bara Samsung som gällde. Så är det inte riktigt idag. Framförallt Sony men även LG försöker ta in på den tidigare härskaren.

 

Läser vi vad experterna anser är de tre bästa tillverkarna idag, så delar de åsikter med konsumenterna; De bästa TV-apparaterna just nu görs av Samsung, LG och Sony. De placerar sig ofta överst i testerna och uppskattas även av användarna. Därför vänder vi i första hand blicken mot dessa inför vårt val.

 

Bäst i test - Bästa Smart TV 2015

Väger vi samman alla aktuella TV-test och tar hänsyn till konsumenternas åsikter, får vi fram den Smart TV som får guldpokalen just nu. Det handlar om LG och deras senaste flaggskepp 55EC930V.

LG:s nya OLED TV - Bästa TV 2015

Den smart-TV som är bäst just nu: LG 55EC930V

 

Se dagens aktuella pris

 

Innan vi går in på tester och omdömen passar vi på att säga att detta kanske inte är en TV för den priskänslige. Även om priset idag är lågt för att vara en OLED-TV, då dessa för bara något år sedan kostade minst det dubbla, är det ändå en del pengar att lägga ut.

 

Under 2015 kommer vi dock att få fler utmanare till denna premium TV så vi håller noga ögonen på utvecklingen. Och för dig som känner att du vill ha en mer prisriktig TV tipsar vi denna länk:

 

Söker du en enkel och bra TV utan Smart-funktion ska du klicka här!

 

LG 55EC930V lanserades hösten 2014 och är en av få TV-apparater som alltså erbjuder den synnerligen sofistikerade (och dyra) OLED-panelen. Digitalversus ger den högsta betyg, 10 av 10, och omdömet "En fullträff! Bilden är naturlig med häpnadsväckande kontrast och stor betraktningsvinkel". Trusted Reviews menar att den "Har mycket bra svärta i bilden, fantastiska färger och bra pris (för att vara en OLED-TV)." Betyget blir 9 av 10.

 

Även Svenska Ljud & Bild hyllar denna TV i sitt test och recension. Med betyget 5 av 6 konstaterar tidningen att "OLED-skärmen har en del extrema bildegenskaper: Svärtan är kolsvart och den enorma kontrasten gör att alla typer av underhållning återges med enorm dynamik och livlighet." Hemmabio menar att "För ett ljuskontrollerat rum med mysbelysning eller helt nedsläckt finns idag inte bättre bildkvalitet att få. Detta är efterträdaren till plasman på alla sätt och vis."

 

Dessa fyra expertrecensioner är bara några få av alla positiva omdömen som finns om denna 55 tummare från LG.

 

Även konsumenterna som köpt denna TV, är nöjda med sitt val. Väldigt nöjda! Några av många positiva omdömen som finns är; "Den bästa bilden på en TV jag någonsin sett. Jag har haft Pioneers plasma och Samsung LCD/LED i 8 serien och denna slår allt!", "En av de största fördelarna är att den inte har några reflexer. Ja det är ingen spegelbild oavsett hur ljuset faller. Även i solljus blir bilden bra.", "När man upplevt OLED, vill man aldrig mer se på en LCD igen."

 

Vilka är nackdelarna med denna TV?

Nackdelarna med denna TV då? Dessa finns ju alltid och vi vill känna till dem innan köpet så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Ja, det som testarna lyfter fram med denna TV är att det, för att få helt optimal bild, krävs en hel del kalibrering som kan ta tid i början. Några upplever färgstick i bilden, men detta kan minimeras med hjälp av inställningarna.

 

Flera menar också att menysystemet är segt och samma öde har även WebOS som behöver bli snabbare. Några påtalar att fjärrkontrollen är rörig och inte håller samma höga kvalité som själva TV:n.

 

Läs gärna om funktioner och finesser i denna Smart-TV på LG:s hemsida.

 

Här köper du TV:n till bästa pris

Du köper denna TV billigast idag på internet. CDON erbjuder den idag för bara 19 990 kronor när du klickar här och då ingår även transporten hem till dig.

Även hos Dustin Home finns TV:n och där betalar du 20 227 kr för att få denna testvinnare! Frakt tillkommer på priset.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående TV. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa TV:n till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

 

Bara en vanlig TV, tack!

Men om man inte är intresserad av en Smart-TV då? Om man inte vill surfa, inte kolla 3D eller kunna styra TV:n genom att vinka. Utan främst vill ha en bra TV där man styr med en vanlig fjärrkontroll och - just det - tittar på TV! Vad ska man köpa då?

 

Jo, då är det främst utbudet från Sony och LG som kan vara intressant. Sony har vunnit utmärkelser för sina TV-apparater i bland annat Aftonbladet och Ljud & Bild. Dessutom har de vunnit en EISA-utmärkelse som Bästa TV 2013-2014 för sin Bravida-serie.

 

Trots detta kommer vi att rikta blickarna mot LG som också har ett starkt utbud av TV-apparater. För här handlar det om bästa bild och ljud för ett fyrsiffrigt belopp, inget annat.

 

Vi tar del av det test av TV som Råd & Rön gjort och ser då att Samsungs största utmanare enligt tidningen är just LG. Mest prisvärda TV är LG 47LB582V som fick en totalpoäng på 70, vilket kan jämföras med de betydligt dyrare värstingmodellerna från Samsung som fått 79 poäng.

 

När det gäller deltester som t.ex. betraktningsvinkel och ljudkvalité har denna TV lika högt betyg som värstingmodellerna. Och när det kommer till Samsungs akilleshäl sedan flera år, clouding, är LG:s TV betydligt bättre. Även om bildkvalitén inte är lika bra som Smart-TV:n här ovanför är detta ändå ett riktigt bra köp. Inte minst med tanke på priset!

 

Bästa enkla TV till bästa pris

Enklare TV för dig som vill ha bästa bild och ljud, men inte så mycket annat; LG 47LB582V

 

Se dagens aktuella pris

 

Även denna 47 tums Full-HD TV har visserligen "smarta funktioner" inbyggda (som dessutom fått samma höga betyg som Samsungs toppsegment) men dessa värderar vi inte just nu, utan ser bara som en bra bonus. Istället riktar vi fokus mot bild och ljud och detta är mycket bra!

 

Du kan även spela in TV-program eller pausa i direktsändning om du köper till en extern USB-hårddisk för några hundralappar. Den är godkänd för Canal Digital, Boxer och Comhem. Givetvis har du också HDMI-ingångar, USB-kontakter och energiklassen är A+.

 

Nackdelarna med denna TV då? Dessa vill vi ju också känna till innan vårt inköp, för att kunna väga in dem i vårt beslut. Ja, det som experterna lyfter fram är att fjärrkontrollen inte är i samma klass som resten av TV:n. 3D-funktion får du också klara dig utan, för det finns inte på denna TV. Den har inte heller "äkta" 100 Hz, vilket förstås är en nackdel, men när priset ska vara lågt, handlar det mycket om kompromisser.

 

De flesta är dock överens om att det inte går att få en bättre TV för denna summa pengar.

 

Du kan köpa den på CDON som säljer den här för 5 389 kronor. Det är Sveriges lägsta pris idag och transporten hem till dig ingår i priset.

 

Läs hur denna TV fungerar här på LG:s hemsida.

 

Du som är med i vår Facebookgrupp får information när någon av de stora kedjorna har REA på denna TV. På så vis kan du köpa den bästa tv:n till det lägsta priset. Klicka på Gilla nu, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Så högt ska du montera din nya TV

 

 

Vilka tester kan vi ta del av?

Det är populärt att testa TV-apparater då efterfrågan från konsumenterna är stor. Vi har därför valt att bara redovisa tester från 2013 framåt. Vi fyller löpande på med alla nya tester som kommer ut och du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

Tidningen M3 testade tre stycken 55" 4K TV-apparater i juni 2015 och utsåg Panasonic TX-55CX670 som "Bästa köp". Omdömet blev "En mycket bra tv om bildkvalitet är det viktigaste för dig och prislappen är helt rätt. Designen är ganska anonym och gränssnittet kan till en början vara något förvirrande, men de viktiga apparna och funktionerna finns här och fungerar mycket bra." Betyget blev 8 av 10, vilket var samma betyg som LG 55UF772V fick.

 

ICA-Kuriren gjorde ett test av åtta TV-apparater i mars 2015 och fann att alla hade riktigt bra bildkvalitet. Testet, som gjordes tillsammans med Pricerunner, kom slutligen fram till att bästa tv är Panasonic Viera TX-55AX630E. Den har mycket bra bildskärpa, vilket beror 4k-upplösningen. Men samma totalbetyg, 4 av 5, fick även fem andra TV-modeller. Se ICA-kurirens sammanfattande tabell här.

 

Aftonbladet betygsatte 12 stycken 55" TV i januari 2015 och delade ut högsta betyg, 5 av 5 PLUS-tecken, till Philips 58PUS6809. Omdömet blev; "Topp-tv för dem som vill han en tv med allt." De sämsta betygen i Aftonbladets test gick till TV-apparaterna från Thomson, LG och JVC.

 

Ljud & Bild gjorde i december 2014 ett test av 6 TV-apparater med 4K-upplösning i storleken 55". Bästa 4K TV med betyget 6 av 6 och omdömet "Suverän bildkvalitet" blev LG 55UB850V.

 

Aftonbladet gick i november 2014 på jakt efter den bästa TV:n under 3 000 kronor. För det priset får förstås de flesta finesser stryka på foten och skärmen blir som högst 42 tum. I detta test var det tre TV-apparater som utmärkte sig positivt och var värda 4 av 5 PLUS. Detta var Samsung UE32H4515, Samsung UE32EH4004 och LG 42LB550V. Den sistnämnda är den enda TV:n med 42 tum, då Samsungs modeller bara är 32 tum.

 

Sydsvenskan utsåg Årets bästa TV-apparater i november 2014 och kom fram till att Panasonic Viera TX-65AX800E var den TV som förtjänade titeln bäst och den fick även högsta betyg, 6 av 6. Prislappen är runt 30 000 kronor.

 

Råd & Rön / Danske Tænk har 143 aktuella TV-apparater i sin sammanställning från november 2014 och det är Samsung som dominerar på topp 10. De innehar nämligen hela 8 av de 10 översta placeringarna och högst upp hittar vi Samsungs modeller UE55H7005, UE55HU8505, UE46H7005 och UE55H8005.

De tillverkare som gör de sämsta TV-apparaterna är Toshiba, Panasonic och Philips. Dessa märken bör du alltså undvika enligt tidningen.

 

Tidningen M3 testade 5 Smart TV-apparater med Full-HD i november 2014 och konstaterade att de är bättre och mer prisvärda än någonsin. Här handlade det om att hitta bästa TV under 7 000 kronor där varken 3D eller 100 Hz fanns på apparaterna. Betygen blev höga och jämna men bäst i test blev till slut Samsung UE48H5505 som tilldelades 9 av 10 poäng, framför allt för bra bild och mycket bra ljudkvalitet.

 

EISA utsåg fyra TV-vinnare under hösten 2014;

Bästa Full HD-TV 2014-2015 blev Samsung UE55H7000. Se mer här.

Bästa Smart-TV 2014-2015 blev LG 55LB870V. Se mer här.

Bästa High-end TV 2014-2015 blev LG 77EC980V. Se mer här.

Bästa 4K Ultra HD TV 2014-2015 blev Sony KD-65X9005B. Se mer här.

 

Aftonbladet testade och rekommenderade TV-apparater under september 2014. I kategorin "Bästa LED TV över 40 tum" blev LG 42LB570V och Panasonic Viera TX-50ASX603 vinnare. De fick 4 av 5 i betyg och goda omdömen av experterna.

 

Råd & Rön med hela 176 testade TV-apparater, uppdaterade sin lista i juni 2014. Bästa TV 2014 blev Samsung UE55HU8505 med 79 poäng och en hög prislapp. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, kom Samsung UE55H7005 som har en lite mer human prisnivå.
Fortfarande är Samsung herre på täppan enligt Råd & Rön, då de har 12 av de 13 översta placeringarna på topplistan. Största hotet mot Samsung idag är LG.

 

Tidningen Ljud & Bild testade 11 TV-apparater i storleken 50 tum eller mer i juni 2014 och här blev Sony storvinnare. Bäst i test blev Sony Bravia KDL-60W855B medan Sony Bravia KDL-50W805BBN blev "Bästa köp" på grund av det lägre priset.

Sony Bravia KD-65X9005B fick högsta totalpoäng (29 av 30) och omdömet "4K Kungen" men prislappen runt 40 000 kr är avskräckande för de flesta.

 

Norska Hardware.no testade Samsungs nyheter i maj 2014. Det handlade om de välvda skärmarna Samsung UE55H8005 och värstingmodellen Samsung UE55HU8505 med Ultra HD 4K. Betygen blev 9 av 10 för H8005 samt full pott, 10 av 10, för storebror HU8505.

 

Aftonbladet letade efter "billiga och bra TV-apparater" i maj 2014 och i storleksklassen 40-49 tum blev det delad förstaplats för Samsung UE40F6345 och Samsung UE46F6515 som fick 4 av 5 i betyg. I de större storlekarna, 50 tum och uppåt, kom Thomson 50FW5564 och LG 50PN650T bäst till med 4 Plus av 5.

 

Ljud och Bild undersökte Samsungs kurviga skärm Samsung UE55H8005 i maj 2014 och tilldelade den 27 av 30 poäng. Omdömet blev: "Samsungs H8005-serie är efterträdaren till förra årets stora testvinnare och en av Samsungs största bästsäljare här i Norden, F8005...den har en bildkvalitet som imponerar, framför allt i ljusa omgivningar, med en grym skärpa och färgåtergivning."

 

Tidningen M3 testade Samsung UE55H8005 i april 2014 och gav den omdömet "Grym bild och alla tänkbara smarta funktioner och anslutningsmöjligheter. Nöjer du dig med full hd-upplösning är det här en av de allra häftigaste tv-apparaterna som finns ute just nu."

 

Råd & Rön har över 100 platt-tv i sin lista "Sveriges största tv-test". I uppdateringen från januari 2014 dominerar Samsungs TV-modeller stort. 14 av de översta utnämningarna går till denna tillverkare och överst på prispallen står UE40F8005 med 73 poäng. På delad andraplats med 72 poäng återfinns UE46F6755 och UE55F9005.

För dig som vill ha en enklare TV är Samsung UE46F6105 och Samsung UE46F5505 två av de mest prisvärda TV-modellerna. De fick 63 respektive 62 poäng. De har nästan lika bra bild och ljud som toppmodellerna, men saknar finesser som t.ex. 3D, Smart-TV och inspelningsfunktion.

 

Tidningen Ljud & Bild har utsett de bästa TV-apparaterna under 2013. Vinnare i Budgetklassen (prislapp runt 10 000 kr) blev LG 47LA667V. Årets bästa TV i Toppklassen (pris runt 19 000 kr) är enligt tidningen Philips 55PFL8008S.

 

Råd och Rön (även i Dagens Industri) uppdaterade sin lista i oktober 2013 men högst betyg av de nu 219 testade TV-apparaterna har fortfarande Samsung UE40F8005 med sina 73 poäng.

 

Aftonbladet / Ljud & Bild testade 10 TV-apparater i prisklasser från 8 000 - 60 000 kronor under hösten 2013. Samsung PS64F8505 var den enda som fick högsta betyg, 5 av 5. Bästa köp blev dock Sony KDL-55W805 som är betydligt billigare än Samsungs plasma TV.

 

EISA har utsett testvinnare och som Bästa TV 2013-2014 utsågs Sony Bravia KDL-55W905A. Som Bästa Smart-TV 2013-2014 utsågs däremot den mer prisvärda Samsung UE55F8005.


PC för Alla gjorde ett test av Samsung UE55F8005 i juli 2013 och gav betyget 9 av 10 med orden "Läcker design. Snabb och lättanvänd och har mycket fin bild. Smart Hub slår dessutom konkurrenterna på fingrarna vad gäller smart-funktioner."

 

Pricerunner testade fyra Smart-TV i lyxklassen under sommaren 2013. Ingen TV från Samsung var med i startfältet. Istället utsågs Sony KDL 46W905 till Bäst i test med betyget 5 av 5. LG 47LA740V fick omdömet "Bästa köp" då prislappen är hälften av vinnarens.

 

Råd & Rön har i juli 2013 hela 214 TV-apparater på sin lista och på toppen av denna stora pyramid hittar vi Samsung UE40F8005 med 73 poäng.

Den enklare modellen Samsung UE40F7005 hamnar på andraplatsen med bara ett poäng mindre.

På de 43 (!!) översta platserna av 214 hittar vi modeller från Samsung, vilket förstås innebär en förkrossande seger för tillverkaren.

 

Tidningen M3 testade TV-apparater i juni 2013 och utsåg Samsung UE55F8005 både till Bästa köp och Bästa produkt. F8005 fick betyget 9 av 10 och därmed ser framgångarna ut att fortsätta för Samsungs Smart-TV ännu en tid. Panasonic TX-P55VT60Y, som är en Plasma-TV, fick andraplatsen.

 

Ljud & Bild testade fem Smarta TV-apparater i storleken 47–55 tum under maj 2013. Som Bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 vilket var den enda TV med högsta betyg, 6 av 6.

 

Tidningen Ljud & Bild genomförde ett test av TV i maj 2013 och som bäst i test utsågs Samsung UE55F8005 med betyget 27 av 30. "Bästa TV-köp" blev en plasma TV från Panasonic, nämligen TX-P50ST60Y som fick 25 av 30 poäng.

 

 

Vägg-TV montering - Högt eller lågt?

Med de nya platta, och relativt lätta, TV-apparaterna finns också möjligheten att montera sin nya TV på väggen. Men på vilken höjd ska man hänga upp sin TV? Visserligen är det en smaksak, men det finns några värdefulla tips att tänka på:

 

* För det första är det en TV du ska sätta upp, inte en tavla! Tänk i vilken höjd din tidigare TV stod på och att det fanns en anledning till att den var i just den höjden.

 

* Rätt monteringshöjd får du enligt de flesta experter genom att sätta TV:n i ögonhöjd. Sätt dig alltså i soffan och kontrollera att du har mitten på din TV-ruta "mitt framför dig". Det brukar innebära att nederkanten på TV:n är ca 60-80 cm ovanför golvet.

 

* Prova gärna att höja TV:n en aning när du hittat mitten, så att du har en tredjedel av TV:n under ögonhöjd och två tredjedelar över ögonhöjd. Känns detta bättre för dig, så välj denna höjd istället - men helst inte högre än så.

 

Det kan se lite lustigt ut till en början att hänga sin TV "så lågt", men dina ögon kommer att tacka dig. Hänger du för högt ökar risken både för huvudvärk och ögonvärk efter ett par timmars TV-tittande.

 

Och du - Du behöver inte köpa väggfäste till din hos TV-handlaren när du ska hänga tv:n på väggen. De har ofta låga marginaler på sina dyra produkter och vill därför sälja tillbehör och inte minst onödiga försäkringar till dig, när du väl beslutat dig för ett inköp. Gå inte på det! Köp ett väggfäste hos någon annan istället, som t.ex. Kjell & Co eller Clas Ohlson.

 

För att få mer tid att titta på TV under sommaren, kan det vara intressant att läsa om den bästa robotgräsklipparen här. Med den bästa Blu-ray spelaren kan du dessutom dra nytta fullt ut av denna TV. Du kan förstås också koppa in en bärbar dator till denna TV, för att t.ex. spela upp filmer.

 

Eftersom det blir en del pengar att lägga ut, kanske du vill ha förslag på lån som du kan få? Läs här om banklån trots betalningsanmärkning.

 

Se också till att du får tid över att njuta av allt detta, genom att studera våra tester på diskmaskiner. Och med den bästa tvättmaskinen, får du kläderna rena på kort tid efter en svettig match på TV!

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för 1 kr! Beställer du innan 19:00 skickas den redan idag!

 


Om Bäst i test Guiden