Dags att köpa ny tvättmaskin?

 

 

Test Tvättmaskiner 2015-2016

Dags att köpa ny tvättmaskin? Då är det förstås läge att ta reda på vad som blivit Bäst i test. Men inte bara hos testlabben och i butikerna, utan också höra sig för vad konsumenterna tycker!

 

Vi har valt att fokusera på frontmatade tvättmaskiner i storleken 60x60 cm. Varför? Tja, främst för att vi i Skandinavien har en förkärlek för dessa typer av tvättmaskiner och föredrar dem framför toppmatade. Kanske för att de har en högre tvättkapacitet, men också för att det är praktiskt att kunna ha tvättmaskinen som avlastningsyta.

 

 

Vilka tester har vi att utgå ifrån?

Det är just nu brist på tester på tvättmaskiner eftersom det främst är Råd & Rön som gör dessa. Men vi börjar med att summera de senaste årens tester och ser då snabbt vilka tillverkare som gör de bästa tvättmaskinerna och vilka som lyckas "mindre bra".

 

Under april 2011 gjorde Råd & Rön ett test på tvättmaskiner. Förstaplatsen gick till LG F1480QDS (68 poäng) följt av Miele W5963WPS (63p) och Bosch WAS32782 med 62 poäng. När vi tittar på det som känns mest relevant för en tvättmaskin, dvs att tvätten blir ren, så är Bosch och Miele lika bra, men maskinen från Bosch kostar hälften av Mieles tvättmaskin.

I botten i detta test hamnade Cylinda, Gorenje och Panasonics tvättmaskiner.

 

Hösten 2012 gjorde Råd & Rön nya tester på tvättmaskiner och denna gång ställde sig LG F1495BD överst på prispallen med sin dyrare 12 kg maskin som fick 70 poäng. Miele W1954 kom på andraplats (69 poäng) och bronsmedaljen hängdes på Bosch WAQ24470SN med 65 poäng.
Längst ned bland de nu 54 testade tvättmaskinerna hittar vi märken som Panasonic, Candy, Brandt och Cylinda.

 

I Råd och Rön hösten 2013 finner vi att guldpokalen fortfarande innehavs av LG F1495BD och på silverplatsen står Miele W1954 kvar. Dock är detta tvättmaskiner som kostar över 10 000 kr och därför inte tillhör dem vi inriktar oss på i första hand. I toppen på denna lista, som nu består av hela 77 tvättmaskiner, hittar vi dessutom tillverkaren Bosch som har 4 av de 10 översta placeringarna med sina WAS och WAQ-maskiner.

I botten då? Ja, där hittar du bl.a. Whirlpool, Candy, Gorenje och Electrolux.

 

Tidningen M3 testade Samsung WW9000 under hösten 2014 och gav den högsta betyg, 10 av 10. Den får topputmärkelsen för att den är mycket tyst, lätt att sköta, tvättar bra och inte minst för att den går att styra med en smartphone. Den stora nackdelen är priset som ligger runt 18 000 kr.

 

I Råd & Röns uppdatering hösten 2014 av 42 tvättmaskiner kan vi läsa att den tvättmaskin som vi rekommenderat här på Bäst i test Guiden de senaste åren, nu är i topp även hos Råd&Rön. Bosch WAS32465SN står som segrare med 68 poäng. Lika många poäng får Siemens WM16S465DN samt de två betydligt dyrare tvättmaskinerna, Miele W5873 och Samsung WW10H9600EW.

De sämsta tvättmaskinerna tillverkas av Blomberg, IKEA, Panasonic och Zanussi enligt tidningen.

 

Inför hösten 2015 har Råd & Rön (även i Danska Tænk) testat 42 frontmatade tvättmaskiner för att kunna utse bästa tvättmaskin 2015. Vinnare, och titeln bäst i test, tilldelades Miele WMB120 som fick 69 poäng vilket var lika många poäng som Siemens WM14W447DN fick. Bosch WAW32468SN kom tätt därefter med bara 1 poäng mindre, men en lägre prislapp.

 

Bristen på tester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka runt till alla stora vitvarubutiker och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bl.a. har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

Tvättmaskin tester - Vi utser bästa tvättmaskinen

Vilket märke är bäst när det gäller tvättmaskiner?

Precis som vi skriver på vår sida med tester av torktumlare, har vi hittills inte träffat på några som uttalar sig negativt om Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar den högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Allt detta sammantaget ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom allt rimligt tvivel.

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du att få en bra tvättmaskin!

 

Vi har dock valt bort LG eftersom de tidvis haft vissa problem med servicen av sina vitvaror, enligt konsumenter och butikspersonal. De har fått kritik för dåligt kundstöd och bristande lokal närvaro. Vissa konsumenter upplever också att framförallt centrifugeringen är väldigt högljudd. LG gör bra tvättmaskiner, med unik teknik som t.ex. direktdrivning av trumman och ånga. Så länge den funkar, är det jättebra. Men vi vill även veta att vi kan få smidig och bra service om det en dag skulle behövas.

 

Ytterligare en undersökning som är värd att lyssna på, är en stor sammanställning gjord av våra vänner i Norge. Där har 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet kunnat rapportera in vad de tycker om sin tvättmaskin. Dem har bland annat avslöjat hur länge som deras tvättmaskin höll, de problem som de haft under åren och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tvättmaskinstillverkare i denna stora konsumentundersökning blev, inte helt oväntat, Miele med 95 poäng av 100 (460 tvättmaskiner från Miele utvärderades). På andraplats kom Bosch med 92 poäng och 1 890 undersökta tvättmaskiner.

 

 

Tvättmaskiner - Bäst i test

Ska du ha det bästa när det gäller driftsäkerheten; Välj Miele! Samtliga är överens om att detta är en maskin som är före alla andra, så är det bara.

 

Vi ger här exempel på en av deras tvättmaskiner som har fått goda resultat och vann i Råd och Röns test 2015; Miele WMB 120.

 

Bästa tvättmaskin för dig som prioriterar driftsäkerhet - Miele WMB120

 

Bäst i test när det handlar om driftsäkerhet - Miele WMB 120

 

Se dagens aktuella pris

 

Det finns många olika modeller hos Miele. Miele WMB 120 är ett gediget alternativ för dig som söker en tvättmaskin på 8 kg. Den har energiklass A+++ och får högsta betyg både när det gäller tvättresultat och centrifugering.

 

Ett rekommenderat pris från tillverkaren på 11 990 kr gör dock att priset blir rätt högt för en "vanlig tvättmaskin". Visserligen kan du köpa tvättmaskinen här på internet för 11 399 kr, men det är ändå en hel del pengar att lägga ut. Därför kan alternativet nedan vara intressant för de flesta.

 

Testvinnare 2 - för under halva priset

 

Bästa tvättmaskinen 2015-2016

 

Bästa tvättmaskin 2015-2016 - Bosch WAP28368SN

 

Se dagens aktuella pris

 

Här ser du också en testvinnare när det gäller tvättmaskiner! Som vi redan berättat har Bosch med sin WAS- och WAQ-serie lyckats mycket bra i testerna de senaste åren. Under hösten 2014 utgick dock dessa och de har ersatts av nyheter. "Nyheterna" är mycket design och innehållet är på det stora hela samma som tidigare. Tvättmaskiner utvecklas ju inte i samma takt som TV eller mobiltelefoner.

 

Tvättmaskinen som du ser på bilden här ovanför är efterföljaren till Bosch tidigare succé och testvinnare WAS32465SN som var mycket uppskattad av både konsumenter och experter. Denna nyhet är en 8 kilos maskin, energimärkt med A+++ -30% vilket innebär att den tvättar 30% mer effektivt än energiklass A+++! På så vis sparar du pengar genom en riktigt låg elförbrukning. Den har högsta betyg när det gäller tvätt och näst högsta på centrifugering, så att tvätten blir så ren och snabbt torr som möjligt.

 

Bosch WAP28368SN har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv och för att du ska känna dig extra trygg får du 10 års garanti på den tysta och kolborst-fria motorn. Att den har en låg ljudnivå på bara 51 dB vid tvätt är förstås skönt för hela familjen.

 

Denna tvättmaskin kommer kanske inte att ha samma livslängd som ovanstående maskin från Miele, men den sköter tvätten minst lika bra. Och med handen på hjärtat - nog är den snyggare?!

 

Listpriset på denna tvättmaskin är 9 390 kr. Med fördel kan du dock köpa den på internet, eftersom du då inte behöver tänka på att frakta hem den. Lättare, smidigare och faktiskt också billigast.

 

WhiteAway erbjuder just nu denna tvättmaskin för bara 4 970 kr när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris och dessutom ingår transporten hem till dig. De erbjuder också installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla tvättmaskin för dig som bor i en av storstäderna. Men inte nog med det!

 

När du anger vår rabattkod BT5 i kassan, får du ytterligare 5 % rabatt hos WhiteAway. På det som alltså redan innan är Sveriges lägsta pris. Med andra ord behöver du bara betala 4 721 kronor för tvättmaskinen. Koden ska fungera till den 23 februari 2016! Läs om detta här!

 

Hos Enemo får du Bäst i test-tvättmaskinen för bara 4 970 kr när du klickar här! Då ingår också frakt hem till ditt hus!

 

Media Markt erbjuder denna tvättmaskin för 4 990 kr när du klickar här! Dessutom ingår fri frakt, så att du slipper besväret med att få hem tvättmaskinen till dig. Om du önskar installation, bortforsling av din gamla tvättmaskin eller uppbärning så hjälper de gärna till med detta också, om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

 

Erbjudande - 100 dagars nöjd-kund-garanti. Köp denna tvättmaskin och testa den hemma hos dig under 100 dagar. Är du inte nöjd, får du pengarna tillbaka! Så enkelt är det. Läs om Bosch 100% nöjd garanti här.

 

Mer information om denna tvättmaskin kan du läsa på Bosch hemsida. Och kan du inte hitta exakt denna modell, så titta ut någon annan tvättmaskin i Bosch sortiment som passar just dina behov (läs dock först varningen nedan!)

 

En liten varning är dock på sin plats! Om du köper någon de billigaste modellerna från Bosch, är det stor risk att de inte har samma kvalité som de dyrare. Så är det ju med de flesta saker - man får det man betalar för.
Eftersom en tvättmaskin ändå är en rätt stor investering som ska vara en värdefull hjälp för dig under många år, kan det vara smart att lägga ned lite extra pengar. I första hand rekommenderar vi därför dig att sikta på de tvättmaskiner som kostar från 5 000 kr och uppåt.

 

 

Ska man välja 1400 eller 1600 varv per minut (rpm)?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6% när hastigheten ökar från 1400 till 1600 rpm. Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men det har också nackdelar. Bl.a. sliter det mer på maskinen om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30% på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm centrifug skall få samma livslängd som de med 1400 rpm centrifug krävs det att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen, men detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du sedan tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

 

PS. Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen! Det har hänt väldigt mycket med utvecklingen under de senaste åren, som du kan läsa på vår sida med torktumlartest.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på någon av ovanstående tvättmaskiner! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Tips 2: Anmäl dig till vårt informationsmail som utkommer en gång i månaden. Där berättar vi om de nya tester som finns att läsa på webben och när det kommer in nya tvättmaskiner som testvinnare. Fyll i dina uppgifter under den röda pilen nu!

 

Kanske är du också intresserad av att läsa tester på tvättmedel så att du verkligen drar full nytta av din nya tvättmaskin. Läs då dessa tester på flytande tvättmedel (2014), pulvertvättmedel för vittvätt (2012) och pulvertvättmedel för kulörtvätt (2013). Även Råd & Rön har ett test på tvättmedel för kulörtvätt från 2015.

 

Efter tvätten är det dags att stryka. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, eftersom du då kan få ett riktigt bra strykjärn.


Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det alltid är värdefullt att se till att du har lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.


Förresten - om din dammsugare börjar suga dåligt, kan vara intressant att läsa vår sammanställning över tester på dammsugare! • Köp billigast på nätet
 • 4970 kr 4721 kr*

   

  * Ange rabattkod BT5 i kassan för att få 5 % rabatt. Koden gäller till den 23 februari 2016.

   

   

   

  4970 kr

   

   

   

  4990 kr

   

   

  Köp din nya tvättmaskin härOm Bäst i test Guiden