Dags att köpa ny tvättmaskin?!

 

 

Test Tvättmaskiner 2013

Dags att köpa ny tvättmaskin? Då är det förstås läge att ta reda på vad som blivit Bäst i Test. Men inte bara hos testlabben och i butikerna, utan också höra sig för vad användarna tycker!

 

Vi har valt att fokusera på frontmatade tvättmaskiner i storleken 60x60 cm. Varför? Tja, främst för att vi i Skandinavien har en förkärlek för dessa typer av tvättmaskiner och föredrar dem framför toppmatade. Kanske för att de har en högre tvättkapacitet, men också för att det är praktiskt att kunna ha tvättmaskinen som avlastningsyta.

 

 

Vilka tester har vi att utgå ifrån?

Det är lite brist på bra och aktuella tester på tvättmaskiner just nu, då det främst för Råd & Rön som testar tvättmaskiner. Det vi har att luta oss emot när det gäller redovisningar från testlabben, är dock också ett test från Testfakta som har några år på nacken. Det gör att de tvättmaskiner som omnämns kanske inte längre finns kvar att köpa.

 

Dock är det ju minst lika intressant att se vilka tillverkare som lyckas göra de bästa tvättmaskinerna och detta är ju lika relevant fortfarande, även om testerna är några år. Här är det Cylinda följt av Husqvarna och Bosch som tar plats på prispallen. Elektrolux och Siemens är sämst.

 

Läser man Råd & Röns test från 2010 är det en ensam vinnare som blir utsedd till Bäst i Test och det är Miele W 5829 med 67 poäng (mer om denna tvättmaskin). Detta följt av Bosch WAQ28360 med 64 poäng. Jumboplatserna till Panasonic, Gorenje och Candy.

 

Den tidigare, ännu mer heltäckande undersökningen från Råd och Rön 2009 då de testade över 30 tvättmaskiner, visar också att Mieles maskiner är i topp. Faktum är att de plockade hem alla platser på prispallen och först därefter kom Bosch följt av Whirlpools dyraste tvättmaskin. Cylindas "Sverigetvätten" hamnade sist.

 

Under april 2011 gjorde Råd & Rön ytterligare ett test på tvättmaskiner. Förstaplatsen gick då till LG F1480QDS (68 poäng) följt av Miele W5963WPS (63p) och Bosch WAS32782 med 62 poäng. När vi tittar på det som känns mest relevant för en tvättmaskin, dvs att tvätten blir ren, så är Bosch och Miele lika bra, men maskinen från Bosch kostar hälften av Mieles tvättmaskin!

I botten i detta test hamnade Cylinda, Gorenje och Panasonics tvättmaskiner.

 

Hösten 2012 gjorde Råd & Rön nya tester på tvättmaskiner och denna gång ställde sig LG F1495BD överst på prispallen med sin lite dyrare 12 kg maskin som fick 70 poäng. Miele W1954 kom på andraplats (69 poäng) och bronsmedaljen hängdes på Bosch WAQ24470SN med 65 poäng.
Längst ned bland de nu 54 testade tvättmaskinerna hittar vi märken som Panasonic, Candy, Brandt och Cylinda.

 

Bristen på tester har också gjort arbetet lite extra utmanande denna gång. Vi har nämligen åkt runt till alla stora vitvarubutiker och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bl.a. har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

Tvättmaskin tester 2012-2013

Vilket märke är bäst när det gäller tvättmaskiner?

Precis som vi skriver på vår sida med tester av torktumlare, har vi hittills inte träffat på några som uttalar sig negativt om Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar den högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Allt detta sammantaget ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom allt rimligt tvivel. Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du att få en bra tvättmaskin!

 

Vi har dock valt bort LG eftersom de haft vissa problem med servicen. Företaget styrs från utlandet och de har ett "lite annat" servicetänk. LG gör jättebra tvättmaskiner, med unik teknik som t.ex. direktdrivning av trumman och ånga. Så länge den funkar, är det jättebra! Men vi vill även veta att vi kan få smidig och bra service om det en dag skulle behövas.

 

 

Ska man välja 1400 eller 1600 varv per minut (rpm)?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6% när hastigheten ökar från 1400 till 1600 rpm. Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men det har också nackdelar. Bl.a. sliter det mer på maskinen om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30% på trummans lagring och upphängning. För att maskinerna med 1600 rpm centrifug skall få samma livslängd som de med 1400 rpm centrifug krävs det att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen, men detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du sedan tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

Tvättmaskiner Bäst i Test

Ska du ha det bästa när det gäller driftsäkerheten; Välj Miele! Samtliga är överens om att detta är en maskin som är före alla andra, så är det bara.

 

Vi ger här exempel på en av deras tvättmaskiner som dessutom har goda testresultat; Miele W5873.

 

 

Bästa driftsäkerheten - Tvättmaskin från Miele

 

Bäst i test när det handlar om driftsäkerhet - Miele tvättmaskin W5873

 

Se dagens aktuella pris

 

Det finns förstås många olika modeller även hos Miele. Miele W5873 är ett alternativ för dig som behöver en lite större tvättmaskin (8 kg). Priset blir därför också högre, så välj den trumstorlek och de funktioner som du har nytta och glädje av!


Denna tvättmaskin köper du billigast på Internet för 12 990 kr.

 

 

Testvinnare 2 - för mindre än halva priset

 

Bäst i test 2013 - Tvättmaskin

 

Bäst i test tvättmaskin - Bosch WAQ28361SN

 

Se dagens aktuella pris

 

Här har du också en testvinnare när det gäller tvättmaskiner! En 8 kilos maskin, energimärkt med A+++ och högsta tvättresultat. Den kanske inte kommer att ha samma livslängd som ovanstående maskin från Miele, men den sköter tvätten minst lika bra. Och med handen på hjärtat - nog är den mycket snyggare?!

 

Rekommenderat pris för denna tvättmaskin är 7 690 kr. Med fördel kan du dock köpa den på internet, eftersom du då inte behöver tänka på att frakta hem den. Lättare, smidigare och faktiskt också billigast!

 

Billigast just nu är den hos uppskattade vitvarubutiken Tretti.se där du kan köpa denna tvättmaskin för bara 4 290 kr idag. Också då ingår transport hem till dig och fördelen med Tretti.se är att de erbjuder installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla tvättmaskin, även om du inte bor i en storstad. Läs om deras erbjudande här!


Mer information om denna tvättmaskin kan du läsa på Bosch hemsida. Och kan du inte hitta exakt denna modell, så titta ut någon annan tvättmaskin i Bosch sortiment som passar just dina behov (läs dock först varningen nedan!)

 

 

En liten varning är dock på sin plats! Om du köper någon de billigaste modellerna från Bosch, är det stor risk att de inte har samma kvalité som de dyrare. Så är det ju med de flesta saker - man får det man betalar för.
Eftersom en tvättmaskin ändå är en rätt stor investering som ska vara en värdefull hjälp för dig under många år, kan det vara smart att lägga ned lite extra pengar. I första hand rekommenderar vi därför dig att sikta på de tvättmaskiner som kostar från 4 000 kr och uppåt.

 

PS. Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen! Det har hänt väldigt mycket med utvecklingen under de senaste åren, som du kan läsa på vår sida med torktumlartest.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på någon av ovanstående tvättmaskiner! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa produkten till det bästa priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

 

 

Tips 2: Anmäl dig redan idag till vårt informationsmail som utkommer en gång i månaden. Där berättar vi om de nya tester som finns att läsa på webben och när det kommer in nya tvättmaskiner som testvinnare. Fyll i dina uppgifter under den röda pilen nu!

 

Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det alltid är värdefullt att se till att du har lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet!

 

Efter tvätten är det förstås dags att stryka en del plagg. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, då du får en bra produkt.
Ibland kanske det blir en eller annan fläck på kläderna och då är det förstås bra att ha fläckborttagning hemma! Vilket är bäst?


Kanske är du också intresserad av att läsa tester på tvättmedel? Hos testfakta finns det tester på både flytande tvättmedel och vanligt pulvertvättmedel för vittvätt!
Om din dammsugare börjar suga dåligt, kan vara intressant att ta del av vår sammanställning över tester på dammsugare!

   • Köp billigast på nätet
  •  

     
Om Bäst i test Guiden