Bra sommardäck till bra pris

 

Sommardäck test 2016

Ska du köpa nya sommardäck under 2016? Då börjar vi som vanligt med att ta reda på vilket som är det bästa sommardäcket just nu. Vi har sammanställt alla aktuella däcktest och kan därför presentera det däck som fått bäst i test i motortidningarna och har flest nöjda användare.

 

Genom att läsa guiden på denna sida, får du ett bra utgångsläge inför ditt köp av nya sommardäck. På så vis kan du dra nytta av däckproffsens kunskaper och tidningarnas testresultat. Du köper rätt sommardäck direkt - och inte nog med det...

 

Så gör du ditt livs bästa däckköp

Längst ned på denna sida berättar vi hur du redan om 8 minuter kan ha gjort ditt bästa däckköp någonsin. Dels för att du köpt det bästa sommardäcket men också för att du fått det lägsta priset. Dessutom har du bokat tid för hjulskifte på orten där du bor. Och allt detta utan att ens resa dig från stolen eller lyfta telefonluren. Du kommer att spara både pengar och tid med våra '3 enkla steg' nedan.

 

Jag vet redan det jag vill veta, visa mig det vinnande sommardäcket NU!

 

Så säger lagen om sommardäck

Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm. Men då är det inte mycket till grepp kvar på vägen, när regnet fallit en stund. Redan vid 3 mm är det tid att byta däck, i alla fall om man ska ha en vettig säkerhet för sig själv, och den eventuellt medföljande familjen. Det bekräftas gång på gång i testerna.

 

Dubbdäcken ska vara borta från bilen senast den 16 april 2016. Friktionsdäck får användas året runt, men detta är inte är att rekommendera eftersom gummit inte är anpassat för varma sommarvägar. Det kan vara livsfarligt att låta friktionsdäcken ligga på under sommaren, vilket bland annat tester från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) visat.

 

Vad man anser är viktigast när man ska köpa bildäck är olika beroende på ålder och kön, visar en undersökning. Män brukar prioritera komfort och lågt rullmotstånd, medan kvinnorna är mer intresse av miljö och säkerhet. I alla fall om man är över 35 år, för de yngre däckköparna sätter ofta lågt pris som den viktigaste egenskapen när de ska köpa sommardäck.

 

Hjälp att hitta det bästa sommardäcket

Sedan november 2012 har EU infört en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen märkningen, då den påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.

 

Från 2012 måste alla däck EU-märkas

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromgrepp på våt asfalt samt bullernivå i dB. Dessa tre testvärden måste alla sommardäck märkas med.

 

Märkningen ger information om tre delar som utgör grunden för bedömning av ett däcks prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta ger förstås inte hela sanningen om ett däck, men är en bra hjälp för att kunna jämföra däck och hitta det bästa sommardäcket.

 

Varning för dessa sommardäck

Vilket märke och vilket bildäck ska man köpa för att få en bra kompromiss mellan säkerhet, bränsleförbrukning och ljudnivå?

 

Ja, de flesta personer i branschen är överens om att det i dessa lägen är en god idé att välja bort de allra billigaste sommardäcken med namn som: Matador, Toyo, Nankang, Federal, Kleber, Kormoran och Debica.

 

Som så ofta får man det man betalar för och som vi skriver på sidan med tester av dubbdäck, handlar detta ju faktiskt om en livförsäkring. Att hålla för hårt i plånboken i dessa lägen, kan vara livs-farligt, i ordets rätta betydelse.

 

Så fungerar smarta däck

Ja, det är sant. Nu finns det inte bara smarta mobiltelefoner och smarta TV-apparater, utan även Smarta däck. Continental har byggt in sensorer i vissa av sina däck för att kunna läsa av vikten på bilen och därefter informera dig om lämpliga åtgärder.

 

Men - detta ligger några år i framtiden. Är det nya sommardäck 2016 du ska ha, går det bra att köpa vanliga, trafiksäkra däck.

 

Bäst i test - Sommardäck 2016

Under våren 2016 står kampen främst mellan två däck och tillverkare. Det handlar om Continental PremiumContact 5 och Goodyear EfficientGrip Performance. Dessa två däck byter plats på prispallen beroende på vilka som testar och vilken vikt de lägger på de olika testmomenten.

 

Vi väljer att lyfta fram Continental PremiumContact 5 som testvinnare i år, men oberoende vilket däck du väljer av dessa två, kommer du att göra ett riktigt bra köp!

 

Bäst i test sommardäck 2015-2016 - ContiPremiumContact 5
Bäst i många däcktester - Continental Premium Contact 5
(klicka på däcket för att läsa mer på Continentals hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Efter att ha tagit del av alla däcktester och resultaten i dessa, kan vi konstatera att Premium Contact 5 är ett stabilt och lättkört däck, särskilt när det gäller grepp på våt väg. När det är riktigt mycket vatten på vägen utmärker sig Premium Contact 5 dessutom som vinnare och det är kanske den viktigaste situationen att kunna reda ut.

 

Bromsförmågan på torr väg är också mycket bra och däcket är bra när det gäller buller, även om det inte är bäst. Tidigare har ContiPremiumContact 2 blivit bäst i test under många år och enligt experttestarna är Premium Contact 5 ännu bättre. Den enda nackdelen är det något höga rullmotståndet, som gör att bränsleförbrukningen stiger lite.

 

Continental PremiumContact  - Snabba fakta om denna testvinnare

EU-märkning för Continental PremiumContact 5

 

Experttesterna som är gjorda de senaste åren talar sitt tydliga språk; Ska du köpa det bästa sommardäcket, ska du köpa Continental Premium Contact 5.

 

Även bilisterna håller med om detta. I de ca 700 testbedömningar som hittills är lämnade på Continental Premium Contact 5 är genomsnittsbetyget från konsumenterna 4,5 av 5,0 vilket är mycket högt. Du kan läsa dessa omdömen här!

 

För dig som vill fördjupa dig ytterligare i detaljer, statistik och testvärden, finns det mycket mer att läsa nedan, där vi samlat de senaste tre årens tester från tidningarna.

 

Tips! Missa inte de 3 enkla stegen för att få det lägsta priset på dina nya sommardäck. Du hittar dem längre ned på denna sida.

 

 

Däcktest - 2013

Råd & Rön / ADAC / Motormännen [15" | 17"]: I ett stort test av 36 däck kom som vanligt de bästa sommardäcken från välkända fabrikat. Bäst i test blev Continental PremiumContact 5 och Michelin Energy Saver+ som båda fick 70 poäng.
För större bilar blev Continental SportContact 5 och Goodyear Eagle F1 Asymetric 2 testvinnare med 68 poäng vardera.

 

Vi Bilägare: Bästa sommardäcket 2013 blev Continental PremiumContact 5 med 4,3 i betyg, vilket gjorde att den utnämndes till Bäst i test. Kampen blev dock hård eftersom nykomlingen Goodyear EfficientGrip Performance också fick betyget 4,3.

 

Aftonbladet: Bäst i årets sommardäcktest blev Goodyear EfficientGrip Performance med betyget 9,1. Continental PremiumContact 5 kom på andraplats med 9,0 i betyg.

 

Auto Motor & Sport: Av 12 stycken testade sommardäck blev Dunlop Sport Blue Response bäst i test med 179 poäng. På andraplats med 175 poäng rullade Nokian Line in och med 172 poäng blev det en tredjeplacering för Goodyear EfficientGrip Performance.

 

 

Däcktest - 2014

Råd & Rön (refereras även här) / ADAC: I ett test av 32 sommardäck 2014 blev det två vinnare i dimensionen 195/65 R15. Både Goodyears Efficient Grip Performance och Hankooks Kinergy Eco K425 fick nämligen 68 av 100 poäng. Bäst i test bland de små sommardäcken (175/65 R14) blev Continental ContiEcoContact 5 med 69 poäng.

 

Vi Bilägare: Sommardäcket som blev bäst i test 2014 heter Continental PremiumContact 5 och vann årets däcktest med 90 poäng. Trots att namnet är detsamma som tidigare har utvecklingen gått åt det positiva hållet det senaste året, både när det gäller buller, väggrepp och komfort.
På silverplats placerar sig Goodyears Efficient Grip Performance med 88 poäng.

 

Auto Motor & Sport (#7) / Aftonbladet / Test World / Tekniikan Maailma (Finland) / NAF (Norge): I årets däcktest av 14 sommardäck i storleken 16" blev Continental PremiumContact 5 en klar vinnare med 9,5 av 10 möjliga poäng. Experterna menar att detta däck har ett mycket bra grepp på både blöt och torr väg och är lättkört. Det är dessutom tyst och komfortabelt att åka med.
På andraplats hittar vi flera vinnare med 9,2 poäng bland annat Pirelli Cinturato P7 och Nokian Hakka Blue.

 

Teknikens Värld: Det var ett tag sedan som Teknikens värld redovisade tester av sommardäck, men i årets tester av 16" däck blev Goodyears Efficient Grip Performance bäst i test med 60 av 70 poäng. Detta däck fick toppresultat i alla deltester och har inga direkta svagheter.

På silverplats rullade Continental PremiumContact 5 in med 55 poäng.

 

Auto Motor & Sport (#8): I årets andra däcktest startade 11 sommardäck i storleken 16 tum. Denna gång handlade det om att få fram det bästa pris/prestandadäcket bland både toppdäck och mellanprisdäck. Bäst i test blev dock återigen Continental PremiumContact 5 som fick 9,0 poäng. Silvermedaljen tilldelades Uniroyal RainSport 3 med 8,9 poäng.

 

 

Däcktest - 2015

Råd & Rön (refereras även här): Har testat 35 sommardäck, både i dimension 185/60 R14 och 205/55 R16. Bäst i test när det gäller 14" däck är Continentals Conti PremiumContact 5 med 67 poäng, följt av Goodyear Efficient Grip Performance med bara 1 poäng mindre.

I storleken 16" blev Michelin Primacy 3 vinnare med 72 poäng, följt av Goodyear Efficient Grip Performance med 68 poäng.

Tidningen hade även med ekodäck från Bridgestone, Continental, Michelin och Hankook i årets test. Samtliga fyra ekodäck hamnar dock i botten av listan.

 

Vi Bilägare / Expressen: Valde i år att testa sommardäck till "budgetpris". De utgick från ett bra premiumdäck, välkända Continental Premium Contact 5, som fick 94 poäng. Mot detta sommardäck ställdes sedan 9 lågprisdäck i storleken 16 tum. Vinnare blev Sava Intensa HP som fick 80 poäng. Ett betydligt sämre däck alltså, men till en lägre kostnad än premiumdäcken.

 

Aftonbladet / Test World / Tekniikan Maailma (Finland) / NAF (Norge) / Autoreview (Ryssland): I årets test av 16 sommardäck placerade sig Continental ContiPremiumContact 5 på guldplats. Med 9,5 poäng fick Continental utmärkelsen 'Bästa sommardäcket 2015'. På andraplats, med 9,3 poäng, kom Nokian Hakka Blue.

De sämsta sommardäcken tillverkar, enligt tidningen, Cooper, Apollo och Nankang.

 

Teknikens Värld: Däcktesten 2015 visade att förra årets segrare Goodyears Efficient Grip Performance, fortfarande har kvar förstaplatsen med 62 poäng. Dock får Goodyear i år dela guldmedaljen med Continental Sport Contact 5 som får exakt lika många poäng.

De däcktillverkare som klarade sig sämst i årets test var bl.a. Gislaved och Apollo som fick under 40 poäng.

 

Auto Motor & Sport: I årets däcktest av 9 sommardäck i storleken 17" blev Continental Sport Contact 5 segrare med 9,2 poäng. Precis som Continental ContiPremiumContact 5 har den bra grepp och kort bromssträcka på våt vägbana, medan det lite höga rullmotståndet är den enda nackdelen. Du kan se en sammanfattande tabell här.

 

Expressen Motor - Summerar årets Guld-, Silver- och Bronsmedaljörer på denna sida.

 

 

3 enkla steg för att du ska få det bästa sommardäcket till det lägsta priset

 

Steg 1 till nya sommardäck Säkerställ gärna vilken däckdimension du ska ha till din bil, för att vara på säkra sidan. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga däck eller i instruktionsboken. Orkar du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även Däckdimension. Det kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.

 

Steg 2 till bästa bildäcken Bestäm vilket sommardäck du vill köpa. Vill du ha testvinnaren Continental Premium Contact 5, utmanaren Goodyear EfficientGrip Performance eller föredrar du ett annat däck?
Tips:
Alla däck finns inte i alla dimensioner. Därför är det bra om du har två eller tre alternativ att välja på.

 

Steg 3 för lägsta priset på sommardäck Du köper dina nya sommardäck billigast på Internet. På både DäckOnline och Bythjul är det numera så smart att du kan få dina däck skickade till en verkstad där du bor. Detta innebär att däcken sänds direkt till en lokal däckverkstad i din närhet (du väljer själv vilken) och de ordnar sedan balansering, montering och byte av däck på din bil. Tid för detta bokar du direkt när du beställer däcken. Bekvämt, praktiskt och oftast billigast!

 

Du behöver alltså inte hämta eller montera dina nya sommardäck själv (om du inte vill). Bara kör din bil till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför sitt arbete (det brukar ta ca 15-20 minuter). Klart! Besök DäckOnline eller Bythjul för att läsa mer.

 

Tips: Skriv in ditt registreringsnummer i boxen nedan, så får du direkt upp alla sommardäck som passar just din bil. Du ser också snabbt om Continental Premium Contact 5 finns till din bil och vad de kostar.

 

Det går inte att peka ut bara en enda leverantör som har de billigaste sommardäcken. Anledningen är att det beror på vilket däck du väljer och vilken dimension du ska ha. Rent generellt brukar dock DäckOnline ha de lägsta priserna när det gäller sommardäck, så har du bara tid att kolla på ett enda ställe, kolla DäckOnline. Använd boxen här nedan för att få förslag på däck som passar din bil.

 

 

Observera att DäckOnline dessutom har gratis frakt inom Sverige! Det är viktigt att komma ihåg när du jämför priser, eftersom de andra tar runt 200 kr i frakt.

 

Och du - glöm inte att kolla lufttrycket när dina nya bildäck är på plats. Ett par hekto mer än vad som står i din instruktionsbok är ingen som helst fara, utan kan istället innebära lägre rullmotstånd och därmed bränsleförbrukning.

 

Behöver du låna pengar inför ditt inköp, kan kanske sidan med bästa banklånen vara intressant för dig! Där kan du även låna pengar med betalningsanmärkning!

 

Vi har även sammanställningar över aktuella tester på dubbdäck samt bästa odubbade vinterdäcken!

 

Kom även ihåg att kolla dina torkare! Att ha bra sikt under sommarkvällar och nätter är en billig livförsäkring. Vill du veta vilka torkarblad som fått bäst i test, finns det en bra sammanställning på det här.


Du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket även Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst)

Förutom sommardäck är ett annat säkert sommartecken att ta fram grillen. Vill du läsa tester på grillar, så har vi givetvis även en sida för det! Vi vet också vilken gräsklipparrobot som är bäst i test och kan hjälpa dig med gräsklippningen i sommar.


Om Bäst i test Guiden