Bäst i test Kaffebryggare

 

Här är bästa kaffebryggaren 2015

Det är sällan vi får fram en sån tydlig testvinnare som när vi sökte efter den bästa kaffebryggaren. De tester som finns talar sitt tydliga språk och bakom proffstestarna och tidningarna ställer sig användarna i en hyllningskör. Kanske låter det hela lite för bra för att vara sant, men att utse den bästa kaffebryggaren efter att ha tagit del av tester och omdömen var inte svårt.

 

Först dock, hur viktigt är det egentligen med en bra bryggare och vad ska man tänka på inför sitt köp av kaffebryggare? Jo, det är förstås mycket viktigt med en bra saker även här. Det hänger inte bara på kaffesorten. För att kaffet ska smaka gott behövs helst nymalt kaffe av bra kvalité och friskt vatten, men det är också viktigt att kaffet bryggs vid rätt temperatur.

 

Enligt standarden ECBC (European Coffee Brewing Centre) ska bryggtiden vara mellan 4-6 minuter för att vattnet inte ska laka ut kaffepulvret för mycket. Vattentemperaturen ska vara 92-96 grader. Om vattnet är under kallare än så, orkar det inte trycka ut tillräckligt med smakämnen ur kaffet. Värmehållningen ska sedan hålla ett hett kaffe på 80-85 grader.


Med denna kunskap i bakhuvudet påbörjar vi jakten efter den kaffebryggare som är bäst just nu.

 

 

Kaffebryggare bäst i test 2014-2015

Det blir en tydlig segrare när det gäller kaffebryggare just nu. Namnet på vinnande tillverkaren stavas Moccamaster.

Moccamaster är bästa kaffebryggaren i tester

Bäst i test av kaffebryggare - Moccamaster KB741

 

Se dagens aktuella pris

 

Moccamaster placerar sig ofta i toppen av testerna och har en jämn och bra kvalité. Förutom det viktigaste, att det blir riktigt gott, varmt och aromrikt kaffe på snabbare tid än 6 minuter, har denna modell också väldigt många nöjda användare. Eftersom den funnits ett tag på marknaden är det många som hunnit utvärdera den och de återkommande kommentarerna är att Moccamaster KB741 gör mycket bra kaffe. Faktiskt så bra, att man sedan inte gärna dricker hos sina vänner, eftersom man insett hur gott kaffe ska smaka. Den är också tyst och många tycker att den är värd en framträdande plats i köket med tanke på utseendet.

 

Moccamaster tar också ansvaret om bryggaren skulle gå sönder, genom att de lämnar hela 5 års garanti. Och detta dubblas till 10 års garanti (!) om du registrerar din produkt på deras hemsida. Dock verkar det vara få som behöver utnyttja någon garanti när det gäller KB741.

 

Nackdelarna då? För de finns ju förstås alltid. Huvudsaken att vi får veta detta innan vårt köp så att vi kan ta hänsyn till det. Och det som är återkommande på den negativa sidan är att allt vatten inte töms vid bryggning - det är alltså lite "gammalt vatten" kvar i kokkärlet. Detta påverkar dock inte i någon större grad om man använder bryggaren regelbundet.

 

Några tycker också att droppstoppet fungerar dåligt, men det finns många olika varianter av denna modell, en del med automatiska droppstopp, andra med manuella. Välj det som du föredrar. Vissa tycker också att det är "lite för många plastdelar" att sätta ihop för att kunna påbörja bryggningen (3 delar; Kannlock, filerhållare och locket för vattnet)

 

Mer detaljer om kaffebryggaren finns på Moccamasters hemsida.

 

Du kan köpa denna kaffebryggare hos White Away som erbjuder den här för 1 590 kr inklusive frakt hem till dig. Det är den lyxigare varianten som har både automatisk avstängning och droppstopp. Det bästa av det bästa!

 

Även Media Markt säljer denna kaffebryggare och här får du betala 1 690 kr inklusive frakt!

 

Också Tretti.se erbjuder denna kaffebryggare och de tar 1 690 kronor inklusive frakt här.

 

 

Alternativ testvinnare - Ett prisvärt förslag

Men om man inte vill lägga ned runt 1 500 kronor på en kaffebryggare, utan vill ha lite pengar kvar till kaffe också, vad ska man köpa då? Jo, en värdig utmanare till Moccamaster är Bosch TKA8013. Detta är nämligen också en testvinnare (bl.a. av Råd & Rön) som har allt du behöver - och mer än så.

 

Prisvärd testvinnare - Kaffebryggaren från Bosch

 

Nästan lika gott kaffe, men till halva priset - Bosch TKA8013

 

Se dagens aktuella pris

 

Förutom att den brygger väldigt gott kaffe enligt konsumenter och experter, har den även en mängd praktiska finesser: 'Auto-Off' innebär att den stänger av sig automatiskt efter två timmar (vi har väl alla någon gång funderat; ”Stängde jag av kaffebryggaren?” på väg till jobbet).

Den har dessutom droppstopp, avtagbar vattentank för enkel påfyllning och ett automatiskt avkalkningsprogram, så att kaffebryggaren håller sig fräsch under många år.

 

Fler detaljer om denna kaffebryggare kan du se här på Boschs hemsida.

 

Finns det då några nackdelar med Bosch TKA8013? I så fall vill vi gärna känna till dessa innan vi bestämmer oss. Jo, det som vissa användare lyfter fram är att den låter en del vid bryggning, men ljudnivån är ändå överkomlig. Några menar också att droppstoppet inte fungerar helt optimalt, men på det stora hela är både experter och konsumenter mycket nöjda med sitt köp. Läs omdömen från 12 svenska kaffekonsumenter längst ned på denna sida.

 

Riktpriset för denna kaffebryggare är 976 kronor som du kan se på Bosch hemsida, men du kan hitta den betydligt billigare än så när du köper den på internet idag.

 

När du klickar här får du köpa kaffebryggaren för bara 749 kronor inklusive frakt hem till dig! Det är White Away som står för detta pris.


Även vitvarubutiken Tretti erbjuder denna kaffebryggare lika billigt. De tar 749 kronor när du klickar här och även då ingår transporten!

 

Förresten! Skulle det vara så att du inte är nöjd med kaffebryggaren kan vi glädja dig med att den här testvinnaren har "100% nöjdkund"-garanti. Detta innebär att du kan testa den hemma under 100 dagar och blir du inte helt nöjd med bryggaren, eller kaffet, får du pengarna tillbaka. På så vis har du inget att förlora. Läs mer om detta erbjudande här!

 

Vilka tester har vi att tillgå?

Det finns en hel del experttester av kaffebryggare att ta del av i tidningarna. Vi redovisar här de som är aktuella, det vill säga utförda år 2009 eller senare. Du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

Plus, december 2014 - Testade 4 kaffebryggare runt 500 kronor och lät dessutom 86 personer provsmaka och rösta på vilket kaffe som var godast. Melitta Look De Luxe III utsågs sedan som vinnare. Moccamaster var inte med i detta test, på grund av priset.

 

DinSide, november 2014 – Norska DinSide har testat 10 kaffebryggare och kommit fram till en tydlig segrare. Med orden; "Moccamaster vinner alla tester och för att vara helt ärliga hade vi helst rekommenderat en annan kaffebryggare. Det är bara det att Moccamaster fungerar så bra, helt utan krångel eller konstigheter." så är det inte konstigt att tidningen utser Moccamaster KB741AO till bästa kaffebryggare 2014.

 

Helsingborgs Dagblad, januari 2014 - 8 traditionella kaffebryggare ställdes mot varandra och kampen blev jämn. Bästa kaffebryggaren blev Kenwood CM041 med 19 av 25 poäng men marginalerna till de övriga tävlande var små.

 

Tænk, mars 2013: Danska Tænk har testat 14 kaffebryggare och bäst i test blev Bosch TKA8013 med 66 poäng. Med bara ett poäng mindre kom Moccamaster KB741 och Philips HD7448 på en delad andraplats.

 

ICA Kuriren, sommaren 2012 - Bosch Styline kom på förstaplats och blev Bäst i test med betyget 4 av 5. Ingen kaffebryggare från Moccamaster var med i ICA Kurirens test. OBH Nordica kom sist i detta test, trots att deras kaffebryggare kostar lika mycket som vinnaren.

 

Råd & Rön, våren 2012 - Bäst i test blev Moccamaster KBT741 med 73 i betyg på en 100-gradig skala. Det är hela 5 poäng mer än Bosch TKA8011 och Bosch TKA8013 som kom på delad andraplats.

 

Pricerunner, våren 2012 - I en enkel test av varianten "tyck till", så segrade Philips HD7690 med full pott, 5 av 5 (läs om kaffebryggaren här). OBH Nordica kom sist i detta test.

 

ICA Kuriren, våren 2010 - Här fick inte Moccamaster vara med, då tidningen testat denna kaffebryggare tidigare med högt betyg. Istället blev vinnaren Philips HD 7686 i detta test, som främst hade fokus på att bryggtemperaturen skulle vara den rätta (och utlovade). Sämst denna gång blev Menuett kaffebryggare.

 

Göteborgsposten hösten 2009 - I testet, som egentligen har sitt ursprung hos Testfakta och sedan refererades i många dagstidningar, utsågs Moccamaster KBC741 till Bäst i test och delade förstaplatsen med bl.a. Elektrolux EKF7000 som är något billigare. Kenwood och Bosch kom sist.

Värt att notera är dock att användarna av Elektrolux EKF7000 är väldigt missnöjda med sitt köp. Det blir visserligen gott kaffe snabbt, men hanteringen av kaffebryggaren har fått mycket kritik. Dessutom har flera haft problem med att hela, eller delar, av bryggaren går sönder.

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående kaffebryggare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kaffebryggaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

Avkalkning kaffebryggare - gör så här!

När din kaffebryggare börjar spotta och fräsa alltför mycket är det dags att kalka av den. Hur ofta du behöver göra detta beror på hur hårt vatten du har och hur ofta du använder din kaffebryggare. Det finns speciella avkalkningsmedel att köpa men det går ofta precis lika bra med citronsyra eller ättiksprit.

 

Ta 2 tsk citronsyra i 1 liter vatten eller häll 2 dl 12-procentig ättiksprit i 8 dl vatten. Kör denna blandning ett par gånger genom kaffebryggaren och kör sedan rent vatten 2–3 gånger innan du använder den som vanligt igen!

 

Trevlig kaffestund!

 

 

Vill du läsa test av strykjärn eller vill veta vilket som är det bästa våffeljärnet? Kanske ska du köpa matberedare eller vill veta vilken som är den bästa grillen? Vi har sammanställt tester på detta också!

 

 

Är det tester på kaffemaskiner du vill läsa? Alltså en kaffebryggare där du använder kapslar för att göra kaffe, espresso eller choklad. Då kan det vara intressant att läsa testet i Expressen, hösten 2012.

 


Om Bäst i test Guiden