Diska utan maskin - Nej, tack

 

 

Test - Diskmaskin 2016

Om du ska köpa ny diskmaskin och vill veta vilken som är bäst idag har du hittat helt rätt. Här kommer du att få reda på vad som vunnit Bäst i test i tidningarna den senaste tiden och vad de svenska konsumenterna tycker om sin diskmaskin. På så vis kan du enkelt köpa den bästa diskmaskinen och slippa jobbiga felköp som kostar både tid och pengar.

 

Diskmaskiner i all ära förresten, men är det inte mer miljövänligt att diska för hand? Nej, det är faktiskt inte det. En ny, energisnål diskmaskin är överlägsen när det gäller torkning, vatten- och energiförbrukning. Testresultat visar att handdiskare använder fyra gånger så mycket vatten och nära 30 procent mer energi.

 

Dessutom får du tid över till andra saker, som kanske är mer kreativa och spännande, än att diska bort sitt liv.

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig den bästa diskmaskinen NU!

 

Ställ krav på din nya diskmaskin

Vi utgår som vanligt från våra ledord; Det ska vara en maskin som är pålitlig, effektiv, lätt att hitta och titta närmare på i butiker i din närhet. Och - inte minst - rätt pris!

 

Med obegränsad plånbok, går det förstås att hitta ännu bättre diskmaskiner, men här riktar vi oss i första hand till konsumenter som vill ha det bästa, till en rimlig summa pengar.

 

Bäst i test - diskmaskiner 2016

Låt oss gå rakt på sak och presentera vinnaren efter många lästa diskmaskintester, utvärderingar från användare och samtal med säljare i vitvaruhandeln; Bosch SMU51M12SK.

 

Under hösten 2011 gjorde Råd & Rön tester av diskmaskiner och bäst i test blev Bosch SMU50M62SK med 68 poäng, följd av Siemens SN45M203SK och Bosch SMU58M12SK (klipp från hur dessa tester utfördes, kan du se här).

 

I testfaktas test av diskmaskiner i hösten 2011 kom storebror "SMU53" på en hedrande andraplats, både tystare och bättre på att torka disken än Bäst i test-vinnaren Siemens SpeedMatic.


I testet av diskmaskiner i Råd & Rön våren 2012 blev, just det, Bosch SMU50M62SK bäst i test igen! Fortfarande finns det alltså ingen diskmaskin som är bättre, enligt tidningen.
I botten på listan av de 32 diskmaskinerna hittar vi märken som Candy, Hoover och Cylinda.

 

Råd & Rön, våren 2013 - Antal testade diskmaskiner är nu 49 och guldpokalen delas ut till vår vinnare Bosch SMU53M72SK med 70 poäng. Detta är årets nykomling och efterträdaren till den tidigare testvinnaren, Bosch SMU50M62SK, som nu fick 64 poäng och hamnade på en delad andraplats.

 

Råd & Rön har 41 tester av diskmaskiner i sin sammanställning från mars 2014. Vinnaren är fortfarande Bosch SMU53M72SK med 70 poäng, vilket är lika många poäng som Siemens SN45M231SK fick.

I botten på listan finns bl.a. Whirlpool, Sandstrøm och IKEAs diskmaskiner som inte alls är så Enastående eller Hjälpsam som namnen ska ge sken av.

 

I april 2014 gjorde Råd & Rön en specialtest för att se hur bra diskmaskinernas automatiska program fungerar. Här handlade det alltså bara om hur effektivt diskmaskinen kände av hur smutsig disken var och därefter anpassade programmet efter det.

Bäst i test blev automatiken från AEG och Electrolux, som minskade tid och temperatur mest. När det handlade om miljöpåverkan visade det sig att Bosch och Electro Helios minskade energi- och vattenförbrukning mest, när diskmaskinerna upptäckte att disken inte var så smutsig.

 

Råd & Rön / Tænk har 71 aktuella diskmaskiner i sin sammanställning från mars 2015. Överst på denna lista hittar vi maskiner från Bosch och Siemens. Bland de 13 översta placeringarna har nämligen Bosch sju av platserna och Siemens fem. Bara Miele klämmer sig in med en diskmaskin för över 15 000 kronor.

Förstaplatsen går till Bosch SMU51M12SK och Siemens SN45M209SK som får 74 poäng. Även andraplatsen är delad då både Miele G 6517 SCU XXL och Siemens SN478S01TS får 71 poäng. Hack i häl med bara 1 poäng mindre kommer sedan Bosch SMU53M72SK.

 

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla diskmaskinsägare kunnat rapportera in hur länge som deras diskmaskin höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 92 poäng av 100 (1599 diskmaskiner från Bosch utvärderades). På delad andraplats med 90 poäng kom Siemens och Miele (174 respektive 322 diskmaskiner undersöktes).

 

Råd & Rön uppdaterade sin sammanställning i april 2016 och vi kan se att diskmaskinerna från Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen. 18 av de 20 översta placeringarna tillfaller dessa tillverkare. Orsaken, förutom att de diskar bra, är deras överlägsna torkprogram. Även många andra delmoment har tidningen, som vanligt, utfört mycket noga och seriöst för att kunna utse bästa diskmaskinen 2016. Bäst i test är fortfarande Bosch SMU51M12SK och Siemens SN45M209SK som får 74 poäng vardera.

Längst ned i sammanställningen hittar vi diskmaskiner från bl.a. Whirlpool, Husqvarna och Electrolux. Dessa tillverkare gör alltså de sämsta diskmaskinerna, enligt tidningen.

 

 

Därför är detta bästa diskmaskinen

Det är lätt att utse den diskmaskin som enligt experterna är bäst. Bosch SMU51M12SK har bäst betyg i klassen och allt vi är intresserade av enligt ovan. Dessutom är den klassad AA, vilket innebär att den har högsta betyg både när det gäller diskresultat och torkresultat.


När det kommer till energianvändning har den mycket låga A+++ och förbrukar bara 0,82 kWh med 9,5 liter vatten per disk.

 

Något som också är intressant med diskmaskiner, är att de håller tyst! (Och även tätt förstås, men detta klarar den av utmärkt med sitt AquaStop). Detta är ju en maskin som, åtminstone i vissa hem, går flera timmar varje dag och det kan vara nog så irriterade att höra den stå och tugga timme efter timme.

 

Det kan därför vara värt att lägga ned några extra kronor på att få en tyst diskmaskin och denna maskin har en ljudnivå på mycket låga 44 dB. Av den anledningen har vi också valt en golvdiskmaskin, istället för en liten bänkdiskmaskin. Givetvis rymmer ju golvdiskmaskiner också betydligt mer, oftast 12-13 kuvert.

 

Slutligen vill vi veta vad konsumenterna tycker om denna diskmaskin och föregångaren. Här på Bäst i test lägger vi alltid stor vikt vid vad "vanliga användare" tycker, eftersom dessa har störst erfarenhet av att använda diskmaskinen i vardagen.

 

Jo, även de konsumenter som redan köpt denna diskmaskin och använt den ett tag, är nöjda med sitt köp. Mycket nöjda! Att den är mycket tystgående, har bra diskprogram (med VarioSpeed) och gör disken riktigt ren, är återkommande kommentarer.

 

Bäst i test av diskmaskiner på marknaden

Bäst i test bland diskmaskiner - Bosch SMU51M12SK
(klicka på diskmaskinen för att läsa mer på Bosch hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Så handlar du till lägsta pris

Denna diskmaskin har ett riktpris på 8 599 kr som du ser på Bosch hemsida. Det var också det pris som gällde under 2014. Idag går den dock att köpa betydligt billigare när du handlar på Internet. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret att frakta hem den. Skönt, eftersom den väger över 45 kilo!

 

WhiteAway erbjuder diskmaskinen för bara 5 290 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris och frakten hem till dig ingår. WhiteAway kan dessutom hjälpa dig att installera din nya diskmaskin eller ta med den gamla maskinen tillbaka för skrotning om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

 

Tretti.se har diskmaskinen för 5 490 kr när du klickar här och frakten hem till dig är gratis! Vill du ha hjälp att installera din nya diskmaskin eller önskar att de ska ta med din gamla diskmaskin till återvinning, kan du enkelt beställa dessa tjänster för ett par hundralappar i kassan. Detta gäller i så gott som hela Sverige! Smidigt och enkelt!

 

Även hos CDON kan du få denna diskmaskin för 5 490 kronor när du klickar här och transporten hem kostar inget extra, utan ingår i priset.

 

Läs gärna mer om denna diskmaskin här på Bosch hemsida och kom ihåg att du kan testa den hemma hos dig under 100 dagar - riskfritt. Är du inte nöjd, får du pengarna tillbaka! Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här.

 

Bonustips

Hos Testfakta finns det ett test av maskindisktabletter (från 2014) om du vill veta vad som hjälper din nya diskmaskin att diska mest effektivt.


Behöver du låna pengar till inköpet, har vi även tips på banklån. Och om du behöver ytterligare en hjälpreda i köket, kan en bra matberedare vara en god idé att införskaffa.

 

Ska du köpa strykjärn eller vill veta vilken som är den bästa tvättmaskinen? Kanske är du intresserad av att veta vilken torktumlare som är bäst i test eller vill se test på kylskåp? Vi har sammanställningar även på det!

 

Ska du inte köpa diskmaskin just nu, men vill veta vad som händer i framtiden? Fyll i din mailadress under den röda pilen! Då skickar vi ett kort mail till dig när det sker uppdateringar på sajten, så att du slipper att bevaka detta själv. Smidigt, och förstås helt gratis!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående diskmaskin! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa diskmaskinen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Om Bäst i test Guiden