Tummen upp för det viktigaste städredskapet - Dammsugaren!

 

 

Test Dammsugare 2016

Vill du veta vilka dammsugare som blivit 'bäst i test' den senaste tiden? Det har vi tagit reda på till dig. Vi har läst alla tester och sammanställt resultatet på denna sida. Allt för att du ska undvika dåliga köp och problem i framtiden. Med en bra dammsugare ökar chansen att städningen går snabbare och blir roligare.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig testvinnaren NU!

 

Vilka experttester har vi tagit del av?

Tester av dammsugare är ett återkommande tema i flera tidningar och de som står för de flesta dammsugartesterna är Råd & Rön. Här är de aktuella och relevanta experttesterna som du kan ta del av innan ditt beslut:

 

Sommaren 2011 gjorde Råd och Rön dammsugartester. Då utsågs Electrolux ZUSG3901 till Bäst i test med 78 poäng, följt av ZUS3932 och ZUS3922. Alla placeringar på prispallen gick alltså till Electrolux.

 

Under sommaren 2012 var det dags för nya test av dammsugare hos Råd & Rön. Det har dock inte hänt så mycket sedan testet förra året, men vi tittar ändå på prispallen: Electrolux ZUSG3901 och Electrolux ZUS3932 blev bäst i test och fick 78 poäng vardera.

Därefter hittar vi Electrolux ZUS3922 och Electrolux ZG8800 som fick 77 poäng vardera. Fortfarande är alltså Electrolux sin egen största konkurrent, enligt Råd & Rön.

 

Traditionsenligt kom Råd & Rön med en komplettering av tidigare tester under sommaren 2013. Inget har dock ändrats i toppstriden sedan 2012; Electrolux gör de bästa dammsugarna enligt tidningen!

Dock ska man vara medveten om att det bara skiljer 5 poäng mellan de 20 (!) översta dammsugarna på listan. Därmed kan vi konstatera att även Miele, Philips och Bosch gör riktigt bra dammsugare.

 

Intressant kan det också vara att se längst ned på listan av de 87 testade dammsugarna hos Råd och rön. Där hittar vi nämligen märken som t.ex. Rowenta, Hoover, Dyson och Samsung. Vill du ha det som vunnit bäst i test, är detta några märken som du bör undvika att köpa.

 

ICA Kuriren testade dammsugare i januari 2013 och bäst i test blev Miele S6230 med full poäng. Även Bosch BSGL52237 fick betyget 5 av 5 och båda dessa dammsugare tillhör den övre prisklassen med en prislapp över 2 500 kr. På jumboplats som sämsta dammsugare hamnar bl.a. Coline, Hoover och Dirt Devil.

 

I Råd & Röns uppdaterade lista från sommaren 2014 med 48 dammsugare blev Electrolux UOORIGINWR UltraOne bäst i test med 78 poäng. På andraplats av de dammsugare som är aktuella idag, hittar vi Electrolux UMORIGIN UltraOne Mini samt Miele S8330 som fick 76 poäng vardera.

 

Aftonbladet testade, under hösten 2014, sex dammsugare som följer de nya energikraven. Bäst i test blev Miele Compact C2 EcoLine som fick 4 PLUS. På andraplats kom Electrolux UltraSilencer ZUSORIGINR, som också fick 4 av 5 PLUS i betyg.

 

Dagens Nyheter / Testfakta (SLG laboratorium, Tyskland) undersökte sju energisnåla dammsugare (max 1600 watt) under våren 2015 och kom fram till att den bästa dammsugaren 2015 heter Electrolux ZUOGREEN. Den blev vinnare eftersom den har bra dammupptagningsförmåga och väldigt låg ljudnivå. Dammsugaren får också ett högt betyg av testpanelen för sin användarvänlighet.

 

Råd & Rön har 36 dammsugare i sin sammanställning från sommaren 2015. Bäst i test med 73 poäng blev testets dyraste dammsugare Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO som har en prislapp runt 5 000 kronor.

Intressant är också att Philips tar silverplatsen med sin modell FC8721 (säljs även som FC8722 och FC8723). Denna dammsugare fick 71 poäng och är betydligt mer prisvärd.

 

TV-programmet PLUS testade de storsäljande märkena Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele under hösten 2015 för att se vilken tillverkare som gör den bästa dammsugaren just nu. Undersökningen delades in i tre deltest och vinnaren i samtliga test blev Electrolux Ultrasilencer Zusgreen som förstås också fick titeln Bäst i test.

 

Expressen / Testfakta testade 7 dammsugare i februari 2016 och utsåg Electrolux UltraOne ZUOGREEN+ till bästa dammsugare 2016. Omdömet blev "Mycket bra dammupptagning och låg ljudnivå" och betyget 4,2 av 5,0. Betygen i detta test blev dock genomgående höga och Bosch och Siemens kom på delad andraplats med betyget 4,1.

 

Råd & Rön har hela 73 dammsugare i sin testsammanställning från sommaren 2016 och överst på listan med 74 poäng står Miele Complete C3 Excellence EcoLine. Men toppstriden är hård och med bara 1 poäng mindre hittar vi både Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO och Miele Compact C2 Excellence EcoLine.

Eftersom detta är en heltäckande undersökning är det också intressant att ta del av bottenplatserna i listan och där hittar vi dammsugare från bland annat Clatronic, Dirt Devil, Severin och Andersson. Detta är alltså de sämsta dammsugarna enligt tidningen och tillverkare som du ska undvika om du vill köpa en bra dammsugare.

 

 

Bäst i test vinnare - Dammsugare

Våren 2015 kom Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+ och denna dammsugare har föregåtts av flera tidigare modeller, som uppskattats av både svenska konsumenter och experter!

 

Electrolux UltraSilencer - Bästa dammsugaren 2016

Uppskattad av de Svenska konsumenterna - Electrolux UltraSilencer 58

 

Se dagens aktuella pris

 

Under våren 2016 kom en uppdatering av denna dammsugare med samma namn, men med 58 efteråt (vilket avser ljudnivån i dB). Denna modell har en låg motoreffekt på bara 700 watt vilket innebär att den klarar de stängare krav på dammsugare som ställs från år 2017. Det här gör att den hamnar i energiklass A.

 

Ljudnivån är väldigt låga 58 dB och just detta är något som konsumenterna brukar lyfta fram som den stora fördelen med denna dammsugare. Den är smidig att jobba med vid städningen och har en miljöprofil, vilket bland annat innebär att 55 procent av dammsugaren består av återvunnen plast.

 

Självklart har den ett HEPA12-filter som alla moderna dammsugare, och detta fångar upp 99,99 % av dammet i rummet. Det är goda nyheter för alla allergiker.

 

UltraSilencer ZUSGREEN uppskattas även av många konsumenter. Några omdömen om denna och de tidigare modellerna i samma serie är; "Bästa dammsugaren jag haft. Tyst och bra sugförmåga", "Man blir imponerad av ljudnivån och tror till en början att den omöjligt kan orka få upp något damm. Men den fungerar mycket bra." och "Lätt. Går jättetyst. Lång sladd. Bästa dammsugaren som jag haft."

 

Finns det några nackdelar då? Dessa vill vi ju också känna till innan inköpet så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Ja, det som en del konsumeter tar upp är att det ergonomiska handtaget är svårt att använda och att munstycket är för klumpigt för att komma under vissa möbler. Men det finns även många konsumenter som uppskattar detta handtag.

 

Se mer om dammsugaren här hos Electrolux.

 

Som du kan se på Electrolux hemsida kostar dammsugaren 2 490 kr, men du kan köpa den betydligt billigare än så på internet idag.


Hos WhiteAway kan du få dammsugaren för bara 1 576 kr när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och frakten hem till dig är gratis!

 

Tretti erbjuder dammsugaren för 1 990 kronor när du klickar här! Då ingår dessutom frakt hem till dig!

 

Även Webhallen säljer dammsugaren för 1 990 kronor när du klickar här och transporten hem till dig är gratis!

 

Föredrar du att handla hos NetOnNetfinns den på lager här för 1 990 kronor! Och som vanligt på NetOnNet är frakten gratis!

 

 

Tidigare kvalitetsproblem hos Electrolux

Vi lyssnar ju också på vad konsumenterna tycker om sina produkter. Det är dem som har den bästa uppfattningen när det gäller den långsiktiga hanteringen och deras åsikter är därför värdefulla att väga in. Och det gör vi här på Bäst i test Guiden.

 

Under 2011-2014 kunde vi på så vis konstatera att testvinnarna från Electrolux visserligen var väldigt bra, men inte speciellt länge. Det var flera konsumenter som upplevde problem efter en tid. Det handlade oftast om plastdetaljer som sprack eller gick sönder, t.ex. golvmunstycket eller handtaget. En del berättade att de fått dessa delar utbytta - ibland flera gånger. Visserligen går det på garantin och du kan även hävda din reklamationsrätt men det är ändå orsak till irritation och extraarbete.

 

Det verkar helt enkelt vara konstruktionsmissar på flera tidigare dammsugare från Electrolux, där modellerna Z8820 och ZUS3922 utmärkt sig extra negativt. En hel del kretskort i dessa modeller har också gått sönder. Testvinnare enligt proffsen, men de ska ju hålla mer än 2 år och detta villkor verkar tyvärr inte tidigare modeller från Electrolux levt upp till.

 

Framtidens dammsugare

Hösten 2014 kom nya regler från EU om bl.a. motoreffekten på dammsugare. Dessa säger att det högst får vara 1 600 watt motoreffekt. År 2017 skärps kraven ytterligare, till max 900 watt. Det är nämligen så att hög motoreffekt inte nödvändigtvis betyder bra sugförmåga.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående dammsugare! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa dammsugaren till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

Efter städningen kan det vara härligt att pusta ut med en god kopp kaffe. Vi vet förstås även vilken kaffebryggare som vunnit Bäst i test.

 

Om du har ett större inköp på gång, kanske du behöver ta ett lån. Se då till att få lägsta möjliga ränta från ett ställe utan avgifter och dolda kostnader. Vi hjälper dig på sidan med bra banklån med låg ränta.

 

På sidan med tester på diskmaskiner kan du se vilken diskmaskin som är bäst i test just nu och vi har också tester på tvättmaskiner.


Om Bäst i test Guiden