Vilken Smartphone är Bäst i test?

 

 

Tester Smartphone/Mobiler

Många av de mobiler som säljs idag är Smartphones och marknaden växer snabbt för denna typ av mobiltelefoner. Under 2013 såldes sammanlagt 3,7 miljoner mobiltelefoner i Sverige och 89 procent av dessa var så kallade "smarta mobiler".

 

Men vad ska du köpa om du vill ha den bästa mobilen? Vi har tagit reda på det! Vi har gjort en ordentlig genomgång av utbudet för att höra vad experter och användare tycker om de mobiler som finns att köpa idag. Och svar har vi fått!

 

 

Apples iOS eller Googles Android?

Det var egentligen i och med Apples iPhone som denna typ av 'smarta telefoner' fick fotfäste på allvar. Och iPhone är ännu idag en stor och värdig spelare på plan. Men de andra tillverkarna står inte vid sidlinjen och tittar på, utan vill förstås också vara med i spelet.

 

Kampen mellan Apples operativsystem iOS och Googles Android (som används av de flesta andra tillverkarna av Smartphones) kommer säkert att fortsätta ett tag till. Internationellt har Android 39 procent av marknaden medan iOS har 24 procent.

 

I Sverige ser det dock lite annorlunda ut. Under sommaren 2013 hade iOS en marknadsandel på hela 62 procent medan Android fanns i knappt 36 procent av mobiltelefonerna.

 

Givetvis finns det även test där man ställer mobila operativsystem mot varandra, t.ex. i PC för alla 2014. Ofta vinner Android i dessa av tester framför allt för bra prestanda, många appar och inte minst det stora utbudet av telefoner att välja på. Men för att inte fastna i diskussionen om Android eller Apples iOS är bäst (då detta är ett ständigt samtalsämne på Internet bland anhängare till de båda lägren) går vi istället till själva telefonerna.

 

 

snabbt och mycket kan du surfa med din smartphone

Idag handlar det allt mer om att använda internet på sin mobil. Kanske till och med mer än att ringa med den. Därför är det även intressant att få reda på vilken mobil som är snabbast att surfa med. För det hänger inte bara på operatörerna.

 

Under sommaren 2013 redovisade Dagens Nyheter ett test tillsammans med Bredbandskollen. Den grundar sig på 1,2 miljoner tester som svenska konsumenter gjort med Bredbandskollens appar under inledningen av 2013.

Du kan se hela tabellen här, men bäst i detta test blev Samsung Galaxy S3 samt HTC One. Strax därefter hittar vi Samsung Galaxy S4 och Sony Xperia Z.

 

När det handlar om 4G är det också intressant att uppskatta hur mycket du tänkt att surfa. Olika abonnemang har olika mycket data som du får använda per månad, så välj det som passar dig bäst.

Riktvärdet är att du med 1 Gb kan: Läsa ungefär 400 webbsidor (typ Aftonbladet) eller lyssna på Spotify i 15 timmar eller titta på SVT Play under 2 timmar. Hur många Gb behöver du per månad?

 

 

Vad tycker användarna om sin mobil?

Den genomsnittliga abonnenten byter ut sin mobil efter 2 år och 2 månader. De yngre användarna byter oftare. Därför tycker vi på Bäst i test Guiden att det är viktigt att höra även vad konsumenterna anser om sina mobiltelefoner. Inte minst när det gäller praktisk funktion och hållbarhet. Därför vägs även dessa åsikter in i rekommendationen nedan.

 

 

Bästa Smartphone 2014

Idag är det en mycket hård strid mellan tre tillverkare som alla gör den bästa smartphonen. I alla fall enligt dem själva och dessvärre, för oss, är betygen också väldigt jämna. Och höga! Det gör att det är svårt att utse bara en enda vinnare.

 

Det handlar idag främst om följande tre mobiltelefoner:

  • Apple iPhone 5s
  • Sony Xperia Z2
  • HTC One (M8)

För att vara ärlig; Vilken av dessa tre mobiler du än väljer, kommer du att få en mycket bra telefon. Så är det! Dessa tre byter nämligen plats på prispallen beroende på vem som testar, vad de prioriterar och anser vara viktigast. Men alla får mycket bra omdömen och höga betyg.

 

Vi dristar oss till att peka ut en vinnare och det blir Sony med sitt flaggskepp Xperia Z2. Både experter och konsumenter är överens om att detta är en mobil som är värd sitt pris.

 

Bästa smartphone 2014
Bästa Smartphone - Sony Xperia Z2

(klicka på telefonen för mer info på Sonys hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Vad gör denna Smartphone till vinnare?

Så vad är det som gör denna Smartphone så bra? Ja, det som experterna uppskattar mest är hastigheten i menyerna, den höga kvalitetskänslan och att den har bra batteritid (för att vara en smartphone). Tidigare har föregångaren Sony Xperia Z1 varit testvinnare, men eftersom den nu börjar fasas ut, riktar vi blickarna mot nya och förbättrade storebror Z2.

 

Experterna hyllar denna mobil och ger höga betyg. I april 2014 skrev tidningen Ljud & Bild; "...nästan allt bättre och det räcker långt. Mobilen har fått mer minne och snabbare processor, en större och bättre skärm och framåtriktade stereohögtalare. Den är fortfarande vattentät och kameran är i toppklass samt kan nu filma i 4K-upplösning. Det finns inget att klaga på och vi är lika imponerade som av Z1. Bra gjort Sony!" Betyg: 28 av 30.

 

Tidningen Swedroid gör som vanligt otroligt bra och väl genomarbetade tester. Läs dem gärna för då får du veta allt du behöver, och vi menar allt, om denna mobil inför ditt köp. Sony Xperia Z2 fick utmärkelsen "Swedroid rekommenderar" och omdömet innehåller lovord som: Topprestanda, skärm av hög klass, god batteritid och en kamera som tar bilder av toppklass!

 

Värt att notera är också att Sony Xperia Z2 är vattentät, har en väldigt bra 20,7 megapixel kamera och ger ett högt kvalitetsintryck. Den har dessutom stöd för ett extra microSD-kort om du önskar det.

 

Så vad tycker då konsumenterna om denna mobiltelefon? Jo, de flesta användarna är överväldigade och synnerligen nöjda med sitt inköp. De säger samma saker som experterna - att mobilen har hög byggkvalité, mycket bra kamera och hög prestanda i menyerna. Sonys batterisparsystem STAMINA mode fungerar riktigt bra och ger dig betydligt längre batteritid.

 

För att få veta mer vad du kan få uppleva med denna smartphone, kan du kolla in Sonys hemsida här. Du kan också titta på detta YouTube-klipp där du ser telefonen "live" och samtidigt får en jämförelse, sida vid sida, med största utmanaren HTC One (M8).

 

Vad är nackdelarna med denna mobiltelefon?

Låt oss också se på nackdelarna med denna mobiltelefon. Det finns ju alltid även såna och vi vill förstås veta dem innan vårt inköp för att kunna väga in dem i vårt beslut. Det som konsumenter och experter tycker är mindre bra, är att mobilen är tung, kantig och lite för stor. Det går inte heller att byta batteriet.

 

Några konsumenter har också upplevt att när man filmar i 4K eller använder energikrävande appar för t.ex. GPS-navigering, blir telefonen lätt överhettad. Appen stänger då av sig och du kan inte fortsätta med det du gör. Se exempel på hur det kan se ut här.

 

Dessa nackdelar får dock ses som rätt små i sammanhanget. Ser vi hela bilden är det en väldigt kompetent och värdig smartphone som får utnämningen Bäst i test!

 

Bästa pris på denna Smartphone

Riktpriset för denna mobil är 5 995 kr som du ser på Sonys hemsida. Men idag kan du köpa den på NetOnNet för bara 4 490 kronor när du klickar här och dessutom bjuder de dig på frakten!

 

Även Dustin Home säljer mobilen lika billigt. Här hittar du den för 4 490 kronor (inklusive frakt hem till dig).

 

 

Vilka mobiltester kan vi ta del av?

Utvecklingen av mobiltelefoner går mycket snabbt. Vi väljer därför att bara redovisa tester som är utförda under 2013 och framåt, eftersom det annars är många mobiler som inte längre går att köpa. De senaste testerna är högst upp i listan.

 

MacWorld, september 2014: Gick igenom Apple iPhone 6 samt iPhone 6 Plus och jämförde dessa med Apples tidigare mobiler. Betygen blev höga, 9 respektive 8 av 10 poäng, och tidningen skriver: "Nya och större skärmar, skönare i handen och bättre kamera än tidigare. Efter några dagars invänjning kommer du aldrig att sakna din gamla iPhone 5."

 

Tidningen M3, september 2014: Testade Sony Xperia Z3 men blev inte så imponerande över "nyheten" som lika gärna kunnat heta Z2 Plus, enligt tidningen. Detta är dock fortfarande en mobiltelefon i världsklass med slimmad design och prestanda i toppklass. Betyget blev 9 av 10.

 

PC för alla, juni 2014: Ställde 7 smarta mobiler mot varandra i jämförande test och utsåg Sony Xperia Z2 till bästa mobiltelefon med betyget 9 av 10. Även LG G2 fick samma höga poäng och förtjänade därmed omdömet "Bra val" tillsammans med två andra mobiler.

 

Råd & Rön, juni 2014: Har nu testat 97 smartphones och på tronen av denna sammanställning står Galaxy Note 3 med 82 poäng. Av de nyare mobilerna kommer sedan Samsung Galaxy S5 med 81 poäng.
Intressant att notera kan också vara att HTC One M8 och LG G2 fick 79 poäng vardera och därmed placerade sig högt på listan.

 

PC för alla, april 2014: Utvärderade Sony Xperia Z2 och gav den betyget 9 av 10. Omdömet löd: "Plus för hög prestanda samt snyggt yttre och inre. Samt att den är vattentät och har en utmärkt kamera. På minussidan har den ett högt pris, hög vikt, tveksam ergonomi och är väldigt stor."

 

Aftonbladet, april 2014: I ett test av fem androidlurar fick Samsung Galaxy S5 och Sony Xperia Z2 högsta betyg; 4 av 5.

 

Råd & Rön, mars 2014: Har nu 80 mobiltelefoner i sin sammanställning över testade smartphones. Överst på listan, med 82 poäng, hittar vi Samsung Galaxy Note 3 och Samsung Galaxy Note II. Även på tredjeplatsen finns en telefon från Samsung, nämligen S4, som fick 81 poäng.

 

Under inledningen av 2014 kom Sony Xperia Z1 Compact ut i butikerna och den mottogs varmt av experttestarna. I februari tilldelade tidningen Mobil denna Smartphone 90% och den fick utnämningen 'Toppbetyg'. Det är i linje med storebror Sony Xperia Z1 som fick 88%.
PC för alla skriver "Sony släpper så bra telefoner just nu att konkurrenter som Samsung och LG nästan börjar kännas omoderna" och betyget blir 9 av 10. Och även Tidningen M3 ger betyget 9 av 10 med omdömet; "Vill du ha en sjukt bra 5-tumstelefon köper du en Z1. Vill du ha en sjukt bra 4,3-tumstelefon köper du en Z1 Compact."

 

Mobil, februari 2014: I ett jämförandetest av "gamla toppmodeller" alltså mobiltelefoner som tidigare varit vinnare (främst under 2012) men som lämnat rampljuset, vann Sony Xperia Z.

 

Ljud & Bild, februari 2014: I ett test av kameramobiler utsågs Nokia Lumia 1020 till bästa kameramobil med betyget 22 av 24 och orden; "En monstersensor som utför underverk med bilderna antingen det är solljus eller dunkelt". På god andraplats hittar vi Sony Xperia Z1 som bara fick 1 poäng mindre än vinnaren och därmed stannade på 21 av 24 möjliga poäng.

 

Aftonbladet, december 2013 ställde 6 av de dyraste Smartphonemodellerna mot varandra för att se vilken mobil som tar de bästa fotografierna, när man kopplar bort alla finesser och bara "siktar och trycker". Bäst i test blev Samsung Galaxy S4 medan LG G2 kom på en andraplats.

 

Danska TV-kanalen DR2 gjorde ett blindtest i november 2013 med 4 av de dyraste Smartphone-modellerna just nu, för att svara på frågan; "Vilken mobil tar bäst bilder?". En förkrossande seger gick till iPhone 5s som blev bäst i test i 10 av de 12 momenten. På andraplats placerade sig Sony Xperia Z1.

 

Ljud & Bild har testat Apple iPhone 5s och de gillade mycket vad de fick uppleva. Betyget blev hela 29 av 30 och 6 stjärnor tilldelades denna smartphone. Förutom priset, var tidningens upplevelse positiv; "iPhone 5S slår nya prestandarekord och har en betydligt förbättrad kamera samt ger oss 4G-uppkoppling med alla operatörer."

 

PC för Alla testade Apple iPhone 5s i november 2013 och gav betyget 8 av 10. Omdömet löd: "Vi rekommenderar Iphone 5s, men rekommendationen är främst för dig som inte bryr dig om prislappen och som inte redan har en Iphone 5".

 

Aftonbladet / Ljud & Bild testade Sony Xperia Z1 i oktober 2013 och gav den högsta möjliga betyg, 5 plustecken, under rubriken "Sony Xperia krossar konkurrenterna". Det som tidningen framhåller mest är den snabba responsen, kameran och att detta är en vattentät mobiltelefon.

 

Tidningen Metro gjorde ett snabbtest av Apple Iphone 5s i oktober 2013 och delade ut betyget 4 av 5 till denna smartphone.

 

Tidningen Mobil tog fram de fem bästa smartphone modellerna och ställde dessa mot varandra för att komma fram till vilken som egentligen är den bästa kameramobilen i oktober 2013. Vinnare, efter flera hårda ronder, blev Nokia Lumia 1020 med 22 poäng (av 25). Silvermedaljen hängdes på Sony Xperia Z1 som fick 18 poäng.

 

Råd & Rön testade 54 mobiltelefoner i augusti 2013 och Samsung dominerar stort i tabelltoppen. Deras Galaxy Note II GT-N7100 och Galaxy S4 fick delad förstaplats med 82 i samlat betyg. Även på tredje plats hittar vi en Samsungmobil; Galaxy Note II GT-N7105 med 81 poäng.

Tidningen sammanfattar: "Samsungs telefoner i de högre prisklasserna har de överlägset bästa batteritiderna, mycket bra displayer och kameror plus höga betyg över lag."

 

EISA utsåg HTC One till Bästa smartphone 2013-2014. Som Bästa smartphone för sociala medier utsågs Samsung GALAXY S4 mini.
Och den mest miljövänliga mobiltelefonen är Samsung GALAXY S4 enligt EISA.

 

Tidningen Ljud & Bild testade 8 billiga Smartphone under sommaren 2013 och kom fram till att Nokia Lumia 620 är "en enastående prisvärd telefon". Den fick betyget 5 av 6 och blev Bäst i test av mobiler runt 2 000 kr.

 

Aftonbladet ställde de tre bästa mobilerna mot varandra under sommaren 2013. Det handlade förstås om HTC One, Samsung Galaxy S4 och Apple Iphone 5, där HTC One utsågs till Bäst i test med 36,5 poäng efter en hård strid med många delmoment. Det var 2 poäng mer än Samsung och 5,5 poäng mer än vad Apple fick.

 

Tidningen Mobil testade de vassaste mobiltelefonerna i juni 2013 för att få fram "Bästa värstingluren". Vinnare blev Samsung Galaxy S4 som med orden "Galaxy S4 ligger i topp i prestandatesterna och kombinerar bra batteritid med låg vikt och smidigt format".

 

Tidningen Ljud & Bild / Aftonbladet testade sex mobilkameror i maj 2013 för att se vilken mobil som tar bäst kort. Till bästa kameramobil utsågs HTC One som också fick stämpeln 'Bäst i test'. Betyget blev höga 22 av 24 poäng. Sony Xperia Z snubblade på mållinjen och fick nöja sig med andraplatsen i detta test.

 

Tidningen Mobil ställde de två toppmobilerna HTC One mot Sony Xperia Z i en duell i maj 2013. Vinnare i denna kamp blev HTC One, men marginalen blev minsta möjliga; 23 poäng mot 22 poäng för Sony.

 

NordicHardware har gjort en, som vanligt, väldigt noggrann och utförlig test av Samsung Galaxy S4, maj 2013. Denna gång ställdes den mot de tunga utmanarna HTC One och Sony Xperia Z. Vinnare blev Samsung med orden "Med en skarp skärm, otrolig kamera, hög prestanda och bra batteritid är Galaxy S4 väl värd en rekommendation".

 

Tidningen M3 testade Samsung Galxy S4 i april 2013. Dock blev testpatrullen inte så imponerade av nya S4. Mobilen är visserligen mycket bra, men får nöja sig med 9 poäng av 10 och omdömet "Känns som att det lika gärna kunde vara en Galaxy S3".

 

PC för Alla har en sida där de kontinuerligt ser över och utser den bästa mobiltelefonen. Eftersom sidan uppdateras hela tiden, kommer nya segrare löpande att utses. I april 2013 var det Sony Xperia Z som hade förstaplatsen. Vilken mobil är det idag? Klicka på länken och kolla!

 

Tidningen Mobil gjorde ett jämförande test på mobiltelefoner för att få fram vilken smartphone som är bästa kameramobilen 2013. Bäst i test blev Nokia Lumia 920 med 20 poäng av 25. På andraplats och bara ett poäng mindre kom Sony Xperia Z.

 

Ljud & Bild testade mobiltelefoner med 4G/LTE (=riktigt snabbt internet) i april 2013 och utsåg HTC One SV till både Bästa köp och Bäst i test. Betyget blev 21 av 24. Även den nyare HTC One har fått toppbetyg i tidningen.

 

PC för Alla testade HTC One (inte att förväxla med andra HTC One som dessutom har en bokstav efter sig) i mars 2013. Den fick högsta betyg, 10 av 10!

 

Tidningen M3 ställde de sju bästa androidmobilerna mot varandra i ett test under februari 2013. Bäst i test med högsta betyg blev Sony Mobile Xperia Z. Google Nexus 4 och LG Optimus G fick dela på andraplatsen med betyget 9 av 10.

 

EISA (European Imaging and Sound Association) delar varje år ut priser till de bästa elektronikprodukterna. "Bästa Smartphone 2012-2013" blev Samsung Galaxy S3 och "Bästa mobil för sociala media" blev HTC One S.

 

PC för Alla bjöd in alla tillverkare för att se vem som gör den bästa smartphone under inledningen av 2013. I deras tabell kan du snabbt se att Samsung Galaxy S3 4G blev Bäst i test och var den enda mobilen som fick 10 poäng av 10 möjliga. Intressant att se i tabellen är också att ytterligare sex smartphones fick omdömet "Bra val!"

 

PC för Alla började år 2013 med att summera alla tester på förra årets smartphone. Kvar som ensam härskare på tonen stod Samsung Galaxy S3 4G som dessutom var den enda mobilen som fick full pott, 10 av 10 poäng. Med ett poäng mindre och på andraplats hittar vi Google Nexus 4.

 

Datormagazin jämförde 7 smarta mobiltelefoner i januari 2013 och kom fram till att den bästa smartphonen heter Google Nexus 4. Den blev bäst i test och segrade därmed över både iPhone 5 och Samsung Galaxy S3.

 


 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående smartphone! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa mobiltelefonen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Fotografierna som du tar med denna mobil går utmärkt att framkalla på nätet eller sätta ihop till en egen fotobok. Om du tänkt ta mycket bilder är förstås en bra digitalkamera att föredra istället. Vi vet vilken kamera som är Bäst i test!

 

För att skriva ut fotografier kan sidan med tester av bläckstråleskrivare vara intressant att ta del av! Och genom att köpa högtalare till din smartphone, får du en komplett musikanläggning med riktigt bra ljud!

 

Även om en Smartphone innehåller mycket program, är förstås en bärbar dator att föredra om du tänkt arbeta mycket under t.ex. resor. Läs våra tester på laptop så får du tips på vad som är bäst idag! Och på våra sidor med tester på surfplattor och ultrabook tester kan du se vad som är bäst inom detta område! I vissa lägen kan detta faktiskt vara ett alternativ till smartphones!

 

Batteriexperten.com

Om Bäst i test Guiden