Bäst i test Surfplattor!

Surfplattor test 2014

Under 2013 började surfplattor sälja bättre än både stationära och bärbara datorer i Sverige. Totalt under 2013 såldes över 1 miljon surfplattor i Sverige. Det är en intressant utveckling av en produkt som inte ens fanns på marknaden innan år 2010 då Apple presenterade den första "paddan".

 

En surfplatta är med andra ord helt rätt i tiden att köpa och under 2015 beräknas surfplattorna helt gå om datorförsäljningen. Men vilken är den bästa surfplattan 2014? Det ska vi ta reda på nu!

 

 

Tänk på detta först!

Ditt första beslut blir om du vill ha en surfplatta med eller utan 3G/4G-stöd? Med 3G/4G-stöd menas att du, med ett surfabonnemang från valfri operatör, kan surfa vart du än befinner dig. Du är med andra ord inte beroende av ett trådlöst nätverk som med de billigare modellerna, som bara har WiFi-stöd.

 

Faktum är dock att de flesta surfplattor som säljs idag är utan 3G/4G-stöd och främst används hemma, t.ex. i soffan där det redan finns ett trådlöst nätverk att använda.

 

Ett alternativ till att köpa en surfplatta med 3G/4G-stöd, är att dela 3G/4G-koppling med t.ex. din smartphone. Det gör att du inte behöver ha ytterligare ett abonnemang till din surfplatta som kostar pengar, utan kan använda det som du redan har i din telefon.

 

För dig som vill ha ett enklare system, eller tänker använda surfplattan mycket på resor, kan det dock vara en fördel att ha inbyggt 3G/4G.

 

Din nästa fundering är vilken storlek du vill ha på skärmen. Den vanligaste storleken på surfplattor idag är mindre än 8". Det är ett smidigt mått när det gäller att bära med sig surfplattan och stoppa den i en väska. En skärm på 10" är praktiskt om du främst tänkt använda surfplattan hemma, kanske som ersättning eller komplement till en vanlig dator.

 

 

Bästa surfplattan med 7" skärm

Längre ned på denna sida kan du se och läsa de tester som är gjorda på surfplattor de senaste åren, men låt oss direkt konstatera att de som slåss om tronen just nu är: Apple iPad och Google Nexus.

 

Billigaste surfplattan - Google Nexus 7

Bäst i test Surfplatta med 7" skärm - Google Nexus 7 (2nd Generation)

 

Se dagens aktuella pris

 

Google och Asus gemensamma satsning på att skapa den bästa surfplattan heter Nexus och den är vanligast med 7 tums skärm idag. Den har bland annat blivit utnämnd till Bäst i test i PC för alla sommaren 2013 och en stor fördel är priset, men vi återkommer straxt till det.

 

Detta är en synnerligen uppskattad surfplatta, både av experter som vanliga konsumenter. Läs gärna några av de drygt 60 recensioner som finns på denna sida. Som du ser är Nexus 7 mycket omtyckt, inte minst för den skarpa och tydliga skärmen och snabbheten. Den är lagom stor, bekväm att hålla i och till och med batteritiden uppskattas. Det låter som att det inte går att få en bättre surfplatta, men nu kommer det roliga...

 

Under oktober 2013 kom nämligen uppföljaren Nexus 7 (2nd Generation). Samma namn alltså, men med tillägget "Generation 2". Enligt PC för alla är denna surfplatta ännu bättre. De skriver; "...praktiskt taget allt är bättre. Plattan har fått uppgraderad hårdvara, mer ljusstark och högupplöst skärm, ytterligare en kamera och helt ny baksida. Dessutom är den smalare och mycket tunnare än tidigare." Betyget blir 9 av 10!

 

Google har alltså gjort en redan uppskattad produkt ännu bättre och konsumenterna håller med. De nämner fördelar som att skärmen nu är helt suverän, ljudet riktigt bra och storleken optimal. Att den bara väger 290 gram (som ett par små chokladkakor) är väldigt praktiskt, både när man ska bära med sig den eller ligga i soffan och surfa eller kolla på film. Allt detta gör Google Nexus 7 (2nd Generation) till vinnare när det gäller surfplatta med 7 tums skärm. Det kan vara smart att välja 32 Gb minne redan från början eftersom det inte går att stoppa i extra minneskort i efterhand.

 

Du kan köpa denna surfplatta med 32 Gb minne hos Dustin Home som erbjuder den för 2 579 kr när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag! Frakten tillkommer med 59 kronor.

 

Även Webhallen har denna surfplatta och de tar 2 590 kr när du klickar här. Frakt tillkommer med 29 kronor.

 

Bästa surfplattan med 10" skärm

Med tanke på alla testvinster måste vi förstås också ta med Apples surfplatta. Apple iPad Air är det senaste tillskottet i familjen och den blir därför vårt val i storleken surfplattor med 10" skärm.

 

Bästa surfplattan med 10 tums skärm - Apple iPad Air

Bäst i test Surfplattor med 9,7" skärm - Apple iPad Air

 

Se dagens aktuella pris

 

De senaste åren har flera av Apples iPad varit testvinnare och det senaste bidraget är inget undantag. Många testare, och användare, är väldigt nöjda med iPad Air som presenterades under hösten 2013. Framför allt uppskattar de den mycket höga prestandan och den fantastiska skärmen.

 

Faktum är att iPad Air har både bättre prestanda och bättre WiFi (trådlöst internet) än de tidigare modellerna, vilket är värdefullt. Den är dessutom tunn (7,5 mm) och lätt (470 gram) vilket gör den snyggare och bekvämare att hålla i. Den har hög byggkvalitet och bra batteritid (upp till 10 timmar) enligt experterna och de svenska konsumenterna.

 

Men vilka nackdelar finns det med denna surfplatta? Dessa är också intressanta att känna till, inte minst innan inköpet så att du kan väga in det i ditt beslut. Jo, det som vissa lyfter upp är att iPad Air saknar Touch ID (fingeravtrycksläsare) vilket finns i de senaste iPhone-modellerna.

Flera användare tycker också att det senaste operativsystemet iOS 7, inte fungerar speciellt bra. Och - som alltid när det kommer till Apples produkter - är ett högt pris och begränsning i valfrihet, ett återkommande negativt tema.

 

Så köper du din surfplatta till lägsta pris

Billigast är att handla din Apple iPad på nätet. Är du inte i behov av 4G, utan främst vill använda surfplattan med trådlöst nät (WiFi) kan du köpa din iPad Air här för 3 790 kr och frakten hem till dig gratis!

 

Hos Webhallen kan du köpa den för bara 3 849 kr när du klickar här och även då ingår frakten.

 

Vill du ha möjlighet att surfa på resor och vart du än befinner dig, underlättar det med 4G-stöd. Då blir den lite dyrare, men du kan ändå hitta en iPad Air här för 4 890 kr idag (med 4G-stöd och 16 Gb minne).

 

Dustin Home har surfplattan för 5 590 kr här!

 

Det finns många tillbehör till surfplattor idag. Allt ifrån fodral och väskor till displayskydd och - minsann - tangentbord! Se utbudet här!
Om du tar fotografier med din nya surfplatta, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på denna surfplatta. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

 

Vilka tester grundar vi vårt beslut på?

Det finns många tester på surfplattor att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla och fokuserar på tester från 2012 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Gav högsta möjliga poäng, 10 av 10, till Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). Omdömet blev; "...tack vare skärmen överräcker vi segrartiteln till Samsung och förärar dessutom Galaxy Tab S 8.4 med en ytterst sällsynt tiopoängare. [] Suverän balans mellan funktionalitet och enkelhet, prestanda, stil och komfort. I vårt tycke är det här den absolut bästa plattan just nu."

(Vi kan dock tillägga att vissa konsumenter upplever överhettningsproblem med denna surfplatta)

 

EISA, september 2014: Utsåg Sony Xperia Z2 Tablet till Bästa surfplatta 2014-2015. EISA skriver bland annat lyriskt; "Så tunn, så stilren och så smidig -  Sony Xperia Z2 Tablet är utan tvivel en värdig EISA-vinnare."

 

PC för alla, september 2014: Testade 6 surfplattor för att se om det går att hitta en värdig ersättare för din bärbara dator. Fokuset denna gång låg alltså på hur bra plattorna passar dig som vill lämna din laptop hemma vid nästa resa. Bäst i test blev Sony Xperia Z2 Tablet med 9 av 10 poäng. Den kombinerar utmärkt prestanda, en lyxig design och riktigt bra bildskärm.

 

Ljud & Bild, augusti 2014: Undersökte Samsung Galaxy Tab S 10.5 och blev mycket nöjda med vad de fick se, inte minst den perfekta skärmen med vackra färger och hög upplösning. Betyget blev 27 av 30, där den enda svagheten var ljudstyrkan.

 

PC för Alla, augusti 2014 (även tidningen M3): Testade Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) och gav den näst högsta betyg, 9 av 10, med omdömet: "Detta är utan tvekan en av de bästa surfplattorna på marknaden just nu."

 

Råd & Rön, juni 2014: I en uppdaterad test med 94 surfplattor är läget oförändrat sedan i vintras. Apple iPad Air tar alla medaljer och mer därtill, när de placerar sig överst med alla varianter av denna surfplatta. Bara Samsung är värd att nämna som utmanare. Samtidigt är betygen både höga och jämna på alla testade surfplattor, vilket är glädjande för oss konsumenter.

 

Aftonbladet, april 2014: I ett test av vårens surfplattor blev det två vinnare som båda fick full pott; Sony Xperia Tablet Z2 och Apple Ipad Air. Sonys platta är enligt tidningen snygg, smal och lätt medan Apple vinner poäng på att ha bästa prestanda.

 

M3 / PC för Alla, april 2014: Tidningen testade Sony Xperia Z2 och tilldelade den högsta möjliga betyg; 10 av 10. Omdömet lyder: "Sony Xperia Z2 Tablet är den bästa Androidplattan på marknaden. Snabb, stabil, lätt, fin och gott om lagring tack vare kortläsare. Frågan är inte om du ska köpa den. Frågan är hur många du ska ha."

 

SVT Plus, mars 2014: I TV-programmet Plus testades 4 surfplattor på ett lite annorlunda sätt. Allt ifrån ljud och batteritid till bildkvalité och stöttålighet undersöktes och testet slutade med att samtliga surfplattor blev mer ett mindre sönderslagna. Vinnaren blev Apple iPad Air som blev utsedd till Bäst i test 2014.

 

Testfakta / ICA-Kuriren, mars 2014: I ett test av 9 surfplattor med 10" skärm utsågs Apple iPad Air till bästa surfplatta 2014. Den fick 13 av 15 poäng och omdömet "...bra skärm, prestanda och den laddar hem hemsidor snabbt. iPad Air har också den längsta uppmätta batteritiden och är enkel att använda."

 

Mobil, februari 2014: På jakten efter bästa 10" surfplatta just nu kom 7 startande. Bäst i test bland dessa surfplattor blev Sony Xperia Tablet Z med 19 poäng och den vann därmed över Apple iPad Air med 1 poäng. Det betydligt lägre priset för Sonys surfplatta, var det som fällde avgörandet.

 

Råd & Rön, januari 2014: Råd & Rön har undersökt 105 surfplattor och tidningen utser Apple iPad Air till vinnare. Apple innehar faktiskt hela 18 av de 20 översta placeringarna i listan (!). Bara Samsung, med sin Galaxy Note, kan ge Apple en utmaning. Tidningen sammanfattar läget med: "Apple har dominerat alla våra tester av surfplattor hittills, men avståndet i betygspoäng gentemot konkurrenterna med Android och Windows har blivit mindre för var gång."

 

2013 - 11 tester

IDG, november 2013: Testade 6 surfplattor med 10 tums skärmar och titeln Bäst i test gick till Sony Xperia Tablet Z SGP321. Även HP SlateBook X2 10-H001 får högsta betyg, 5 av 5 i detta test.

 

PC för alla, november 2013: Testade nya Apple iPad Air och delade ut betyget 9 av 10. Omdömet i korthet lyder: "Den nya designen, den lätta vikten och Apples höga byggkvalitet kombinerat med prestanda och bra batteritid visade sig vara den vitamininjektion som Ipad behövde."
Tidningen jämförde också denna nyhet med övriga surfplattor på marknaden och utsåg iPad Air till den bästa surfplattan just nu!

 

Aftonbladet, november 2013: Hela 14 surfplattor ingick i detta test och som slutlig segrare stod Apple Ipad Air. Den blev bäst i test med omdömet; "Kungen av surfplattor i år. Inte bara lättast i sin klass och inte bara snabbast, utan mer än dubbelt så snabb som de snabbaste konkurrenterna. Enda plattan som på allvar kan ersätta en bärbar dator." Betyget blev högsta möjliga, 5 plustecken, vilket även Apple Ipad Mini fick.

 

Aftonbladet, oktober 2013: Testar 9 surfplattor och utser Ipad Air till Bäst i test med högsta betyg (5 av 5). Enda nackdelen var det höga priset. På delad andraplats med betyget 4 av 5 hittar vi bl.a. Xperia Tablet Z, Ipad Mini 2 och Nexus 7 4G.

 

Ljud & Bild, oktober 2013: Högsta möjliga poäng i samtliga kategorier. Det anser tidningen Ljud och Bild att Apple iPad Air är värd. 30 poäng av 30 möjliga och betyget 6 av 6. Rubriken på testet är "Bästa surfplattan" och det som gör den till en vinnare är, förutom skärmen, att den är tunnare, snabbare och lättare än föregångarna.

 

Aftonbladet / Ljud och Bild, september 2013: Testade 6 billiga surfplattor (högst 1 500 kr) och utsåg Archos 70B Titanium till Bäst i test. Även TrekStor Ventos 7.0 HD och HP Slate 7 fick betyget 4 av 5 i testet.

 

Mobil, augusti 2013: I ett test av "små surfplattor" blev Apple Ipad Mini bästa surfplatta med 7 tums skärm. Betyget blev 23 av 25 poäng och omdömet lyder: "Snabb och smidig". På andraplats, med 20 poäng, hittar vi Google Nexus 7.

 

PC för Alla, juli 2013: Gjorde ett stort test på surfplattor i storleken 7-8 tum och av de sju miniplattor som kom till startlinjen, utsågs Google Nexus 7 till bäst i test. Betyget blev 9 av 10, vilket var högst i detta test.

 

EISA utsåg Sony Xperia Tablet Z till Bästa surfplatta 2013-2014.

 

Helsingborgs Dagblad, våren 2013: Testade 8 surfplattor och samtliga fick ett högt betyg. Bäst i test blev Google Nexus 10 som vann med ett poäng över Apple iPad 4 p.g.a. sin fantastiska skärm och kamera. Se en översiktstabell här.

 

Aftonbladet, mars 2013: Testade hela 20 surfplattor och gav betyget 4 av 5 (vilket var det högsta i detta test) till sju av dessa: Apple Ipad 4, Apple Ipad Mini, Dell XPS 10, Google Nexus 7, Dmtech 7525B, Samsung Galaxy Tab 8.0 och Sony Xperia Tablet Z.

 

2012 - 15 tester

PC för Alla, december 2012: Bäst i test blev Apple iPad (4th Generation) med orden "Utmärkta prestanda. Fantastisk kvalitet. Toppskärm. Bra batteritid." Den blev därmed utsedd till bästa surfplatta av de 8 testade.

 

Aftonbladet, december 2012: Betyget 4 av 5 delades ut till surfplattorna Apple Ipad 4 och Google Nexus 7. Detta var också de högsta betygen i Aftonbladets test av surfplattor.

 

Tidningen M3, november 2012: Testade Apples nya iPad (4th Generation) och gav den betyget 9 av 10 med omdömet; "Ipad behövde en uppgradering med mer muskler bakom den vackra fasaden, och här är den. Nu är det ingen konkurrent som kan hävda sig längre."

 

Råd & Rön, november 2012: En uppdatering av tester på surfplattor visar att Apples iPad bara kan hotas av - Apples iPad! Apple innehar nämligen de 25 (!!) översta platserna av de totalt 78 testade surfplattorna på Råd & Röns lista. Bäst i test är Apple iPad 4 med 82 poäng.

 

Ljud & Bild, hösten 2012: Testade sex surfplattor och blev också glatt överraskade av Google Nexus 7. Summeringen lyder "Att säga att man får mycket för pengarna, vore årets underdrift" och de utnämner surfplattan till Bästa köp. Bäst i test blev dock Asus Transformer Pad Infinity som fick högsta betyg och utnämningen "Ipad dödare".

 

PC för Alla, hösten 2012: I ett test av Google Nexus 7 konstaterade tidningen att det är en "Grymt prisvärd superplatta" då du för drygt 2000 kr får en surfplatta (tillverkad av Asus) som är riktigt bra och inte alls liknar andra budgetplattor. Betyget blev hela 9 av 10.

 

Tidningen Bild & Ljud, sommaren 2012 / Aftonbladet, juli 2012: Bäst i test blev Apple iPad 3 med orden "iPad är kungen". Denna surfplatta fick hela 22 av 24 poäng.

 

Mobil, juli 2012: I en rätt omfattande jämförelsetest av 8 stycken aktuella 10-tums surfplattor, gick utmärkelsen 'Bäst i test' till Nya iPad (3) som fick betyget 30 (av 35).

 

Råd & Rön, maj 2012: Nya iPad (3) tog hem de fem (!) översta placeringarna i Råd & Röns tester av surfplattor under sommaren 2012. Därefter kom iPad 2 med något färre poäng. Apples härskarplats när det gäller surfplattor går dock inte att ta miste på, enligt Råd och Rön.

 

Datormagazin, maj 2012: Gjorde ett jämförande test av 6 surfplattor för att utse 'Bästa surfplatta 2012'. Vinnare blev Apple iPad.

 

Pricerunner, april 2012: I en enkel och rätt godtycklig test av fyra aktuella surfplattor, vann nya Ipad 3 titeln 'Bäst i test' med betyget 5 av 5.

 

PC World / PC för alla, mars 2012: Jämförde nya Apple iPad 3 (och iPad 2) mot de bästa androidplattorna.

 

Tidningen Mobil, mars 2012: Gjorde en stor test av nya iPad (3) och kom fram till att skärmen imponerar, men att det annars inte är så mycket nytt. Ett 'Mobil rekommenderar' fick den i alla fall, och betyget 76%.

 

Tidningen M3, mars 2012: Testade iPad 3 och menade att det inte är så mycket som skiljer från den tidigare versionen, förutom skärm och kamera. Likväl är iPad 3 den bästa surfplattan idag enligt M3 och sätter betyget 9 av 10 och 'M3 Rekommenderar'.

 

Tidningen M3, januari 2012: Testade Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE med 4G, men blev inte imponerade. Betyget blev 8 av 10 och flera punkter på förbättringslistan.

 

 

Vad skiljer en surfplatta från dator och mobil?

Det finns flera skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en surfplatta är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra surfplattan med en Smartphone, men med större skärm.

 

Om du väljer en surfplatta med 3G stöd kan du surfa, kolla mailen och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om det handlar om att du ska skriva väldigt mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator med vanligt tangentbord.

 

Samtidigt har den stora skärmen på en surfplatta en stor fördel mot en smartphone, t.ex. när det gäller att kolla på filmer, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är mer att bära med sig också.

 

En surfplatta väger ca 500 gram och är knappt 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en surfplatta än på en laptop. Tiden varierar förstås lite, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag, utan att den behöver laddas.

 

Dessutom kan du enkelt förlänga drifttiden på t.ex. din iPad genom att använda en smart väska med inbyggt batteri. Detta gör att du kan använda din surfplatta ytterligare 6 timmar.

 

Och visst kan du SMS:a, surfa, ta kort och videofilma med en surfplatta - precis som med en smartphone. Även om en bra digitalkamera förstås är att föredra om du tänkt att ta många kort. Självklart kan du också lyssna på musik och koppla upp dig mot trådlösta nät.

 

 

Vad ska jag välja?

Om du ska ha en smartphone, bärbar dator eller surfplatta hänger i första hand på vad du vill göra med din "mobila enhet" och vad du prioriterar. Är det:

Bra skivmöjligheter = Bärbar dator eller Ultrabook

Lång drifttid, stor skärm, låg vikt = Surfplatta

Riktigt tangentbord, låg vikt, lång drifttid = Ultrabook

Låg vikt, smidig att alltid ha med sig i fickan = Smartphone

 

Priserna på dessa olika enheter är ganska lika. Räkna med runt 4000-5000 kr, där prisspannet givetvis kan gå både upp och ned, beroende på vad du har för innehåll i "lådan". En Ultrabook är lite dyrare.

 

Vi har naturligtvis tester på alla mobila enheter här på Bäst i test. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor. Läs gärna alla sidor och känn in vad som tilltalar dig mest!

 

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för 1 kr! Beställer du innan 19:00 skickas den redan idag! Klicka här!


Om Bäst i test Guiden