Tester på bästa digitalkameran

 

Kompaktkamera test 2016

Ska du köpa digitalkamera och vill veta vilka kameror som vunnit årets tester och är bäst just nu? Då är du på rätt ställe! Vi har sammanställt de tester som är utförda och presenterar resultatet på denna sida.

 

Om man tycker att utbudet av digitala systemkameror är stort, är det ändå inget som kommer i närheten av hur många kompaktkameror det finns att välja på idag! Vilse i butiken frågar man sig; Behövs alla dessa kameror?

 

Svaret är förstås; Nej! Det handlar mer om att alla tillverkare vill ha sin del av marknaden och presenterar därför många modeller, i många färger, för att locka till sig kunderna efter bästa förmåga.

 

Digitalkamera - Bäst i test

Vi har studerat experttester och hört med konsumenterna vad de tycker om sin kompaktkamera och efter detta framstår tydligt vinnaren: Panasonic Lumix DMC-TZ70.

 

Bästa kompakta digitalkamera just nu - Panasonic TZ70

Bästa digitala kompaktkameran - Panasonic Lumix DMC-TZ70

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidigare haft föregångaren DMC-TZ60 som testvinnare, men sedan början av 2015 har efterträdaren, DMC-TZ70, tagit över tronen.

 

Här har du en kamera som experterna uppskattar väldigt mycket då bilderna nästan är av samma kvalité som en digital systemkamera! Hela kameran har snabb respons, är gedigen och autofokusen är både träffsäker och snabb. De 12 Megapixels som kameran har, kommer till sin fulla rätt i de flesta sammanhang. Givetvis kan du också filma i Full HD (1920x1080p, 50 fps) när du önskar det.

 

En av de stora fördelarna är den kraftiga optiska zoomen som är på 30x och motsvarar hela 24–720 mm för en 35 mm kamera. Den optiska bildstabilisatorn fungerar mycket bra och är en värdefull hjälp för att få skarpa bilder när man använder zoomen eller fotograferar i mörker.
När du ska överföra bilderna från kameran kan du t.ex. använda USB, HDMI eller WiFi.

 

Givetvis är denna digitalkamera, och föregångaren TZ60, högt placerad i proffstesterna. Bland annat kan vi nämna att TZ60 blev utsedd till Bästa superzoomkamera i TIPA Award 2014 och att den fått högsta möjliga betyg i Expressens kameratest 2014.

 

I Camera Labs, som gjort en djupgående analys av TZ70, fick kameran 8,8 av 10 i betyg. Svenska Ljud & Bild tilldelar den utmärkelsen "Särskilt rekommenderad" och summerar med orden "Den nya versionen av Panasonics superzoom är bäst i klassen".

 

Tidningen M3 ger den också utmärkelsen "M3 rekommenderar" och menar att; "TZ70 en riktigt bra kompromiss mellan vikt, storlek och bildkvalitet för rese- eller semesterfoto. Den ger påtagligt bättre bilder än en mobiltelefon."

Läs gärna fler tester längre ned på denna sida.

 

Som vanligt lyssnar vi också på vad de "vanliga användarna" tycker om sitt köp, eftersom de ofta har längst erfarenhet av att använda kameran. Och även dessa är mycket nöjda! De lyfter gärna fram att det blir mycket bra fotografier och att zoomen är effektiv. Även videoinspelning i HD går riktigt bra och du kan gå nära motiven när du vill ta kort.

 

Vilka nackdelar finns med denna kamera?

Men vad ser då konsumenter och experter för nackdelar med denna digitalkamera? Vi vill ju gärna veta dessa också innan inköpet, så att vi kan väga in det i vårt beslut. Jo, det som flera påpekar är att de saknar pekskärm. Några tycker att den är i dyraste laget. Och det framkommer också att det går åt en hel del batteri, inte minst vid filmning. Ska du ta med kameran på resa, kan det därför vara smart att köpa ett extrabatteri.

 

På YouTube kan du se en genomgång på 8 minuter av denna kamera, där de summerar de viktigaste funktionerna samt även visar skärm, menyer och filmklipp.

 

Mer information och teknisk data om denna kamera finns på Panasonics hemsida.

 

Här köper du kameran till bästa pris

Hos NetOnNet hittar du kameran för bara 2 990 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och frakten är gratis!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående digitalkamera. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

 

Vilka experttester ligger bakom valet?

Som så ofta börjar vi med uteslutningsmetoden för att komma fram till vilka tillverkare som har bäst testresultat och flest nöjda användare rent generellt. De som just nu utmärker sig inom digitala kompaktkameror är Canon, Nikon och Panasonic. Dessa giganter slåss i toppstriden i många tester och även om det förstås kommer uppstickare ibland, blir någon av dessa tillverkare ofta testvinnare.

 

Här nedan kan du läsa de tester som ligger till grund för vårt val. Vi har fokuserat på tester från 2013 och senare, eftersom de tidigare testvinnarna inte längre finns att köpa. Du ser de senaste testerna högst upp i listan:

 

EISA, oktober 2016: Priset som Bästa resekompaktkamera 2016-2017 gick till Panasonic Lumix DMC-TZ100. EISA menar att: "Panasonic Lumix DMC-TZ100 är en välbyggd, kompakt resekamera med klassledande bildkvalitet tack vare sin entumssensor på 20,1 megapixel och sin Leica-zoom som motsvarar 25-250 mm. Kameran har 4K-video och Panasonics unika 4K-fotofunktioner gör det enkelt att fånga mycket snabba förlopp."

 

EISA, juli 2016: Priset som Bästa kompakta digitalkamera 2015-2016 gick till Sony CyberShot DSC-HX90V.

 

Tidningen M3, maj 2016: Har testat 7 stycken entumskameror, för att se vilken som är den bästa kameran 2016. Bäst i test-vinnaren heter Panasonic Lumix TZ100 då denna kamera fick hela 9 av 10 poäng och fördelarna är bland annat att den är kompakt, har ett stort zoomomfång och kan filma 4k-video.

Även Canon Powershot G5 X fick 9 av 10 poäng i detta test och utmärkelsen "Bra val!" bland annat för en bra sökare och ett bra objektiv.

 

Råd & Rön, maj 2016: I årets tester av 18 kompakta digitalkameror heter bäst i test vinnaren Canon PowerShot G9X som delar förstaplatsen med den betydligt dyrare Sony RX1RM2. Båda dessa kameror fick 73 poäng. Canon tar även 71 poäng med sin modell PowerShot G5X och får därmed inta en tredjeplats med denna kompaktkamera.

 

Råd & Rön, april 2015: Det är dyra kameror som intagit prispallen hos Råd & Rön just nu. Testvinnaren Canon PowerShot G1 X Mark II, med sina 78 poäng, kostar runt 7 000 kronor. Även den delade andraplatsen, där vi hittar Panasonic Lumix DMC-FZ 1000 och Canon PowerShot G7 X som båda fick 77 poäng, är kameror för 5 000-7 000 kronor. Totalt är 132 kameror testade.

De sämsta kompaktkamerorna tillverkas enligt tidningen av Casio och Ricoh.

 

Expressen, september 2014: I ett test av 6 resekameror utsågs Panasonic Lumix DMC-TZ60 till bäst i test med omdömet: "Stark blixt, mycket bra bildkvalitet och videotagning även i slowmotion gör TZ60 till absolut bästa kameran i testet."

Betyget blev högsta möjliga, 5 getingar av 5 möjliga.

 

EISA, augusti 2014: Priset som Bästa kompakta resekamera 2014-2015 tilldelades Panasonic Lumix DMC-TZ60 med orden; "Med en förbättrad bildstabilisering för videoinspelning kan TZ60 kompensera för kamerarörelser i fem riktningar. Därmed blir den användbar vid frihandsfilmning och fotografering även vid de längsta brännvidderna."

 

Råd & Rön, augusti 2014: I listan över 169 testade kompaktkameror står Nikon Coolpix A med 73 poäng på delad guldplats med Sony Cyber-shot DSC-RX10. På tredjeplatsen står Canon PowerShot G16 som förtjänar 71 poäng enligt tidningen.

 

Tidningen Ljud & Bild, juni 2014: I ett test av fyra superzoomkameror (minst 30x zoom) blev Panasonic Lumix DMC-TZ60 utsedd till bäst i test. Betyget blev 5 av 6 stjärnor och omdömet lyder: "Snabb och lättskött resekamera med praktisk elektronisk sökare."

 

Digital Life, juni 2014: Bäst i test blev Panasonic Lumix DMC-TZ60 med högsta möjliga betyg; 5 av 5. Speciellt positivt var den moderna designen, den snabba autofokusen och inte minst en hög bildkvalitet.

 

Råd & Rön har i maj 2014 uppdaterat sin lista och samlat tester ihop hela 153 digitala kompaktkameror. Bästa kameran enligt tidningen är den dyra Nikon Coolpix A med 73 poäng. 71 poäng tilldelades den mer prisvärda Canon PowerShot G16 och även Panasonic Lumix DMC-LF1 förtjänar att lyftas fram i ljuset med sina 69 poäng.

 

PC för alla gjorde ett test av 7 undervattenskameror i mars 2014. Under rubriken Fullträff för Panasonic utsågs Panasonic Lumix FT5 till bästa äventyrskamera med betyget 9 av 10. Den är lätthanterlig och tar riktigt fina bilder. Kameran klarar ett fall från 2 meter och är också vattentät och kan vara under vattnet i flera timmar. Bästa köp för dig som vill ha kameran med till stranden eller på skidsemestern.

 

Råd & Rön har en lista med 117 testade kompaktkameror i november 2013 och på toppen står Canon PowerShot G16 och glänser med 71 poäng tillsammans med den betydligt dyrare Nikon Coolpix A.

Som mest prisvärda digitalkamera framstår Panasonic Lumix DMC-LF1 som bara har två poäng mindre än vinnarna och stannar på 69 poäng.

 

Testfakta / ICA-Kuriren redovisade ett test av 9 digitala kompaktkameror med zoom i oktober 2013. Bäst i test blev Casio Exilim EX-ZR700 med orden "...presterar bäst inom områdena bildkvalitet utomhus och användarvänlighet. Kameran har även testets jämnaste blixtljus". Betyget blev 3,8 vilket är en tydlig seger mot de övriga digitalkamerorna.

 

EISA tilldelade 2013-2014 utmärkelsen Bästa kompaktkamera till Sony CyberShot DSC-HX50V. Som Bästa resekamera utsågs Olympus TOUGH TG-2.

 

I juli 2013 presenterade Råd & Rön ett stort test av kompaktkameror där 89 modeller ställdes mot varandra. I detta stora startfält kröntes segraren och det blev Nikon CoolPix A med 71 poäng. Denna kamera har dock en prislapp runt 7 000 kr, vilket kan kännas avskräckande då du kan få en riktigt bra systemkamera för mindre pengar än så.

De absolut sämsta digitalkamerorna gör Casio enligt tidningen.

 

Sommaren 2013 testade tidningen Ljud & Bild kompakta digitalkameror som passar extra bra att ha med på resan. Som bästa resekamera utsågs Olympus PEN E-PM2 med orden "E-PM2 har en bildkvalitet som tillhör toppklassen och tack vare blixtsnabb autofokus och enkel användning är Olympus PEN-kamera ett bra val". Den fick därför omdömet Bäst i test av de 7 digitalkameror som var med i detta test.

 

Så tycker konsumenterna om sin digitalkamera

När det gäller konsumenterna generellt är de överlag är mycket nöjda med sina kompaktkameror om det står Canon eller Panasonic på framsidan. Detta är ytterligare en anledning till att blir vårt val i linje med konsumenternas.

 

 

Är du på jakt efter en riktigt bra kamera, kanske du vill kolla in vår sida med den bästa systemkameran just nu. Lite mer pengar, med oändligt mycket mer möjligheter. Allt hänger förstås på intresse - och plånbok.

 

Kom ihåg att framkalla de bästa fotografierna på papper! Det är så lätt att alla minnen annars försvinner, vid t.ex. en datorkrasch. Det finns många bra ställen som idag erbjuder framkallning på nätet billigt. Du kan också välja ut dina bästa bilder och göra en egen fotobok online!

 

Ska du filma mycket, är en bra videokamera förstås att föredra istället. Vi har därför även en sida med tester på videokameror! För att smidigt få över fotografierna till en dator kan man använda en kortläsare, som finns i de flesta stationära datorerna idag och även i nyare bärbara datorer.

   • Köp billigast på nätet
  • 2990 kr

     
Om Bäst i test Guiden