Tester på bästa digitalkameran

 

Kompaktkamera test 2014

Ska du köpa ny digitalkamera och vill veta vilka kameror som vunnit årets tester och är bäst just nu? Då är du på rätt ställe! Vi har sammanställt de tester som är utförda och presenterar resultatet på denna sida.

 

Om man tycker att utbudet av digitala systemkameror är stort, är det ändå inget som kommer i närheten av hur många kompaktkameror det finns att välja på idag! Vilse i butiken frågar man sig; Behövs alla dessa kameror?

 

Svaret är förstås; Nej! Det handlar mer om att alla tillverkare vill ha sin del av marknaden och presenterar därför allt fler modeller, i många olika färger, för att locka till sig kunderna efter bästa förmåga.

 

Digitalkamera - Bäst i test

Vi har studerat experttester och hört med konsumenterna vad de tycker om sin kompaktkamera och efter detta framstår vinnaren som rätt tydlig: Panasonic Lumix DMC-TZ40.

Bäst i test digitalkamera

Bästa digitala kompaktkameran - Panasonic Lumix DMC-TZ40

 

Se dagens aktuella pris

 

Här har du en kamera som experterna uppskattar väldigt mycket då bilderna nästan är av samma kvalité som en digital systemkamera! Hela kameran har snabb respons, är gedigen och autofokusen är både träffsäker och snabb. De 18 Megapixels som kameran har, kommer till sin fulla rätt i de flesta sammanhang. Du kan fotografera upp till 10 bilder per sekund.

 

En av de stora fördelarna är också den kraftiga optiska zoomen som är på 20x och motsvarar 24-480 mm för en 35 mm kamera. Den optiska bildstabilisatorn fungerar mycket bra och är en värdefull hjälp för att få skarpa bilder när man använder zoomen eller fotograferar i mörker.
Det finns även möjlighet att filma i Full-HD och när du ska överföra bilderna från kameran kan du t.ex. använda USB, HDMI eller trådlös WiFi.

 

Vilka tester har vi att utgå ifrån?

Givetvis är denna digitalkamera högt placerad i den senaste tidens proffstester. Bland annat kan vi nämna att den blev vinnare i Photography Blog (våren 2013) med högsta möjliga poäng. Föregångaren Lumix TZ30 har också tagit hem många segrar bl.a. i svenska Ljud & Bild våren 2012 med utmärkelsen Bäst i test. (Läs detaljerna längre ned på denna sida)

 

Som vanligt lyssnar vi också på vad de "vanliga användarna" tycker om sitt inköp, eftersom de ofta har längst erfarenhet av att använda kameran. Och även dessa är mycket nöjda! De lyfter gärna fram att det blir mycket bra fotografier och att zoomen är effektiv. Även videoinspelning i HD går riktigt bra och du kan gå mycket nära motiven när du vill ta kort.

 

Men vad ser då konsumenter och experter för nackdelar med denna digitalkamera? Vi vill ju gärna veta detta också innan inköpet, så att vi kan väga in det i vårt beslut. Jo, det som några påpekar är att det är lite svårt att trycka rätt på pekskärmen ibland, eftersom ikonerna är i minsta laget. Det framkommer också att det går åt en hel del batteri, inte minst vid filmning och med den inbyggda GPS-funktionen som "stämplar" vart en bild är tagen.

 

Ska du ta med kameran på resa, kan det därför vara smart att köpa ett extrabatteri. Du hittar ett prisvärt batteri till TZ40 här (för bara 189 kr).

 

Priset på denna kamera är riktigt bra idag. Du köper den billigt på NetOnNet som har kameran för bara 2 190 kr här. Det är Sveriges lägsta pris idag eftersom de bjuder dig på frakten!

 

På YouTube kan du se en bra genomgång på 3,5 minut av denna kamera, där de summerar de viktigaste funktionerna samt även visar skärm och menyer.

 

Mer information och teknisk data om denna kamera finns på Panasonics hemsida!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående digitalkamera. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

NetOnNet

 

Vilka tester ligger bakom valet?

Som så ofta börjar vi med uteslutningsmetoden för att komma fram till vilka tillverkare som har bäst testresultat och flest nöjda användare rent generellt. De som just nu utmärker sig inom digitala kompaktkameror är Canon, Nikon och Panasonic. Dessa giganter slåss i toppstriden i många tester och även om det förstås kommer uppstickare ibland, blir någon av dessa tillverkare ofta testvinnare.

 

Här nedan kan du läsa de tester som ligger till grund för vårt val. Vi har fokuserat på tester från 2012 och senare, eftersom de tidigare testvinnarna inte längre finns att köpa. Du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

Råd & Rön har i maj 2014 uppdaterat sin lista och samlat tester på hela 153 digitala kompaktkameror. Bästa kameran enligt tidningen är den dyra Nikon Coolpix A med 73 poäng. 71 poäng tilldelades den mer prisvärda Canon PowerShot G16 och även Panasonic Lumix DMC-LF1 förtjänar att lyftas fram i ljuset med sina 69 poäng.

 

PC för alla gjorde ett test av 7 undervattenskameror i mars 2014. Under rubriken Fullträff för Panasonic utsågs Panasonic Lumix FT5 till bästa äventyrskamera med betyget 9 av 10. Den är lätthanterlig och tar riktigt fina bilder. Kameran klarar ett fall från 2 meter och är också vattentät och kan vara under vattnet i flera timmar. Bästa köp för dig som vill ha kameran med till stranden eller på skidsemestern.

 

Råd & Rön har en lista med hela 117 testade kompaktkameror i november 2013 och på toppen står Canon PowerShot G16 och glänser med 71 poäng tillsammans med den betydligt dyrare Nikon Coolpix A.

Som mest prisvärda digitalkamera framstår Panasonic Lumix DMC-LF1 som bara har två poäng mindre än vinnarna och stannar på 69 poäng.

 

Testfakta / ICA-Kuriren redovisade ett test av 9 digitala kompaktkameror med zoom i oktober 2013. Bäst i test blev Casio Exilim EX-ZR700 med orden "...presterar bäst inom områdena bildkvalitet utomhus och användarvänlighet. Kameran har även testets jämnaste blixtljus". Betyget blev 3,8 vilket är en tydlig seger mot de övriga digitalkamerorna.

 

EISA tilldelade 2013-2014 utmärkelsen Bästa kompaktkamera till Sony CyberShot DSC-HX50V. Som Bästa resekamera utsågs Olympus TOUGH TG-2.

 

I juli 2013 presenterade Råd & Rön ett stort test av kompaktkameror där 89 modeller ställdes mot varandra. I detta stora startfält kröntes segraren och det blev Nikon CoolPix A med 71 poäng. Denna kamera har dock en prislapp runt 7 000 kr, vilket kan kännas avskräckande då du kan få en riktigt bra systemkamera för mindre pengar än så.

De absolut sämsta digitalkamerorna gör Casio enligt tidningen.

 

Sommaren 2013 testade tidningen Ljud & Bild kompakta digitalkameror som passar extra bra att ha med på resan. Som bästa resekamera utsågs Olympus PEN E-PM2 med orden "E-PM2 har en bildkvalitet som tillhör toppklassen och tack vare blixtsnabb autofokus och enkel användning är Olympus PEN-kamera ett bra val". Den fick därför omdömet Bäst i test av de 7 digitalkameror som var med i detta test.

 

Bild & Ljud hemma testade 8 resekameror sommaren 2012. Bäst i test blev Panasonic Lumix DMC-TZ30 som utsågs till den bästa digitalkameran att ha med på resan.

 

Så tycker konsumenterna om sin kamera

När det gäller konsumenterna är de överlag är mycket nöjda med sina kompaktkameror om det står Canon eller Panasonic på framsidan. Därför blir vårt val i linje med konsumenternas.

 

 

Är du på jakt efter en riktigt bra kamera, kanske du vill kolla in vår sida med den bästa systemkameran just nu. Lite mer pengar, med oändligt mycket mer möjligheter. Allt hänger förstås på intresse - och plånbok.

 

Kom ihåg att framkalla de bästa fotografierna på papper! Det är så lätt att alla minnen annars försvinner, vid t.ex. en datorkrasch. Det finns många bra ställen som idag erbjuder framkallning på nätet billigt. Du kan också välja ut dina bästa bilder och göra en egen fotobok online!

 

Ska du filma mycket, är en bra videokamera förstås att föredra istället. Vi har därför även en sida med tester på videokameror! För att smidigt få över fotografierna till en dator kan man använda en kortläsare, som finns i de flesta stationära datorerna idag och även i nyare bärbara datorer.

 

Batteriexperten.com  • Köp billigast på nätet
  • 2190 kr

     
Om Bäst i test Guiden