Mobilt internet ger dig frihet

 

Test Mobilt bredband

Mobila bredband är den snabbast växande tjänsten inom elektronisk kommunikation just nu. Därför kommer förstås frågan: Vilket är det bästa mobila bredbandet i Sverige, som är snabbast och har bäst täckning? Och precis den frågan svarar vi på här!

 

Låt oss dock först nämna att det är bra om du får ditt abonnemang på Öppet köp, så att du har chansen att testa det där du tänkt använda ditt mobila bredband. Det är nämligen olika vilken operatör som har bäst täckning just där du har behov av att koppla upp dig och därför är det värdefullt att få göra en "verklighetstest" innan du beslutar dig. De flesta operatörer erbjuder detta till dig.

 

Bästa mobila bredbandet

Normalt börjar vi med att kolla på de som är vinnare, men denna gång konstaterar vi istället att det finns en leverantör som i alltför många tester tagit sistaplatsen; Net 1 (tidigare hette de Ice.net). Det är alltså en leverantör som man kanske inte ska välja, om det är en säker och snabb uppkoppling som man är önskar.

 

Det kanske mest omfattande och noggranna täckningstest som görs i Sverige, står tidningen Mobil för. Under sommaren åker de nämligen över 1300 mil från Kiruna i norr till Ystad i söder och låter datorer konstant både ringa och surfa mobilt. Det här innebär tiotusentals samtal och datauppkopplingar runt om i hela Sverige och resultatet är förstås både intressant och viktigt att ta del av. Därför har även Aftonbladet publicerat och refererat till detta test.

 

Storsegrare i testet, och utnämnt till Bästa mobila bredband 2011, blev operatören TRE.

 

 

4G test under 2012 - 2015

Under de senaste åren har 4G blivit allt mer viktigt och vanligt, då detta nät erbjuder en betydligt snabbare uppkoppling än det "gamla" 3G-nätet.

 

Tidningen PC för alla gjorde ett stort test av mobilt bredband med fokus på just 4G under sommaren 2012. Vinnare blev Bredbandbolaget/Telenor. Viktigt att notera är dock att dessa tester bara gjordes i Stockholm och Göteborg. Det är viktiga och folktäta områden förstås, men ändå en viss begränsning. Du kan ta del av detta test i sin helhet här.

 

Under sommaren 2013 gjorde PC för alla ett nytt test av 4G och denna gång delades testet in i tre kategorier; Storstad, stad och landsbygd. Vinnare i storstäderna blev TRE. I Svenska städer och på landsbygden vann Tele2, som också blev utnämnd till 'Bäst i test'. Läs hela testet här.

 

Under sommaren 2014 var det dags för en uppdatering igen. PC för alla undersökte ännu en gång Sveriges 4G-opreratörer och bäst i test denna gång blev återigen TRE, som fick betyget 9 av 10.

 

I testet denna gång vägde man, förutom hastigheten, även in saker som kostnad för abonnemanget och installation av routern. Läs testet här!

 

Mobilt bredband kundnöjdhet

Förutom täckning och pris är det också intressant att veta hur nöjda kunderna är. Ibland kan det bli problem, inte minst med tekniken och att då få snabb och professionell hjälp är viktigt!

 

Svensk Kvalitetsindex (SKI) har under 2013 intervjuat Svenska privat- och företagskunder hur de upplever sin leverantör och hur nöjda de är. Tele2 får högst betyg av kunderna när det gäller mobilt bredband, men betygen är jämna (och tyvärr väldigt låga).

 

Under 2013 har Bredbandbolaget fått väldigt mycket kritik av sina kunder. Du kan ta del av några av dessa klagomål på t.ex. Rejta och på TrustPilot. Dessa 'mindre angenäma' utnämningar gör att vi väljer att inte ha dem här på Bäst i test Guiden.

 

 

Tre - Bäst i test för Mobilt bredband

Mobilt bredband - TRE

 

Se dagens aktuella pris

 

 

De senaste åren har alltså operatören TRE hunnit ifatt bra när det gäller utbyggnaden av 4G-nätet. Framför allt i storstäderna, där de till och med blivit testvinnare.

 

Även när det gäller täckningen för det "vanliga" 3G-nätet i Sverige, är TRE med och slås om förstaplatsen. Det visar sig inte minst i det stora test som tidningen Mobil gjort (läs mer överst på denna sida).

Vi utnämner därför TRE till Bästa mobila bredband 2014.

 

På hemsidan ser du vilka erbjudanden de har idag. Du hittar dem enkelt när du klickar på denna direktlänk.

 

 

Och du! Du vet väl att du kan göra en gratis och opartisk test av hastigheten på din bredbandsuppkoppling! Ett tips för att säkerställa att du faktiskt får det som du betalar för.

 

Kanske är du också intresserad av att läsa tester på mobiltelefoner eller vill veta vilken bärbar dator som är Bäst i test så att du kan dra nytta av ditt mobila bredband? Vi har information om det också!

 

Missa inte heller vår sida med Ultrabook test. Där kan du se vilken "högprestanda-laptop" som är testvinnare just nu.  • Köp billigast på nätet
  •  

     
Om Bäst i test Guiden