Mobilt internet ger dig frihet att surfa där du vill

 

Test - Mobilt bredband

Mobila bredband är idag den snabbast växande tjänsten inom elektronisk kommunikation. Därför uppkommer frågan; Vilket är det bästa mobila bredbandet idag? Som är snabbast, mest prisvärt och har bäst täckning?

 

Den frågan svarar vi på här!

 

Jag vet redan allt jag vill veta - Visa mig vinnaren NU!

 

Bästa mobila 4G nätet 2012-2019

Under de senaste åren har 4G blivit allt mer viktigt, då detta nät erbjuder en betydligt snabbare uppkoppling än det gamla 3G-nätet. Vi kommer därför att inrikta oss på de tester som gjorts i Sverige av 4G-näten. Både i och utanför storstäderna.

 

Normalt börjar vi med att kolla på vinnarna men denna gång konstaterar vi först att det finns en leverantör som i många tester tagit sistaplatsen, nämligen Net 1 (hette tidigare Ice.net). Det här är alltså en leverantör som inte lyckats i de stora testerna, men det kan också bero på att de valt en annan väg än de "etablerade" telekombolagen.

 

Net 1 har nämligen byggt ett eget nät och är ibland det enda alternativet. De använder NMT 450 MHz-frekvensen och sänder via höga master med lång räckvidd. Därför fungerar deras nät ibland bättre på t.ex. glesbygden och längs med havsbandet då de har täckning 120 kilometer ut från kusten. Om du är i behov av just detta läs då mer på Net1 hemsida.

 

Dessa tester kan du ta del av

Här kan du se de tester av trådlösa bredbandsuppkopplingar som gjorts de senaste åren. Genom att klicka på länkarna, får du mer information direkt från källan.

 

2012

PC för alla gjorde ett stort test av mobila bredband med fokus på just 4G under sommaren 2012. Vinnare blev Bredbandbolaget/Telenor. Värt att notera är dock att dessa tester bara gjordes i Stockholm och Göteborg. Det är viktiga och folktäta områden, men innebär ändå en viss begränsning. Du kan ta del av detta test här!

 

2013

Under sommaren 2013 gjorde PC för alla ett nytt test av 4G och denna gång delades testet in i tre kategorier; Storstad, stad och landsbygd.

Vinnare i storstäderna blev TRE. I övriga svenska städer och på landsbygden vann Tele2, som också blev utnämnd till 'Bäst i test'. Läs hela testet här.

 

2014

Sommaren 2014 var det dags för en uppdatering igen. PC för alla undersökte ännu en gång Sveriges 4G-operatörer och bäst i test denna gång blev återigen TRE, som fick betyget 9 av 10. Detta år vägde man, förutom hastigheten, även in saker som kostnad för abonnemanget och installation av routern. Läs testet här!

 

2015

I maj 2015 presenterade tidningen PC för alla ytterligare ett test av bredband inför sommaren. Mobiloperatören 3 blev i år "Bra val" eftersom de har en enkel installation och flexibla abonnemang, men till bäst i test utsågs Tele2. De vann med 9 av 10 poäng och omdömet; "Ser vi på hastigheten ligger de efter Telia och Telenor, men skillnaden är relativt liten. Priset gör Tele2 till en vinnare!" Läs hela testet här eller se en överskådlig tabell över alla abonnemang här.

 

2016

Rootmetrics har genomfört 25 000 tester, åkt bil 2 500 kilometer och mätt på 41 platser inomhus för att få ett pålitligt testresultat. De sex sakerna som mätts är: Total prestanda, nätverkets tillförlitlighet, nätverkshastighet och prestanda för data, samtal och sms.

 

Resultatet redovisades sedan i tidningen PC för alla under våren 2016 och avslöjade vilken av de fyra stora operatörerna som har bäst prestanda i Stockholm och Göteborg. Tele2 och Telenor ger bäst nätverksprestanda för dig som bor i Stockholm. I Göteborg slåss Tele2 och Telia om förstaplatsen.

 

 

Tele2 Mobilt bredband

Mobilt bredband - Tele2

 

Se dagens aktuella pris

 

I test efter test slåss Tele2 och TRE om förstaplatsen. Det är därför svårt att peka ut bara en enda vinnare som passar alla, eftersom det hänger på var du ska använda ditt mobila bredband. Och givetvis också om du kan få ett bra erbjudande när du tecknar ditt abonnemang.

 

Tidningen PC för alla utnämnde Tele2 till 'bäst' i sitt 4G-test under 2013 och det efterföljande året fick de utmärkelsen "Bra val". Under 2015 blev Tele2 återigen bäst i test när samma tidning gjorde en ny undersökning och de konstaterar att en attraktiv prislapp gör att Tele2 förtjänar guldmedaljen.

 

Tele2/Comviq har alltså ofta bra priser och lite mer 'aggressiva' erbjudanden. Få en enkel översikt över dessa genom att klicka här!


 

Mobilt bredband - TRE

 

Se dagens aktuella pris

 

Som vi sett byter Tele2 och TRE ofta plats på prispallen, beroende på vad man anser är viktigast. Båda dessa är alltså värdiga guldmedaljörer och innan du beslutar dig för vilken av dessa som du väljer, har vi ett viktigt råd: Försök att få testa ditt nya abonnemang innan du beslutar dig. Genom att ta det på Öppet köp, har du möjlighet att prova det där du tänkt använda ditt mobila bredband.

 

Det skiljer nämligen på vilken operatör som har bäst täckning där du har behov av att koppla upp dig. Därför är det värdefullt att göra en "verklighetstest" innan du beslutar dig. De flesta operatörer erbjuder detta idag, om du ber om det vid köpet.

 

På hemsidan hos mobiloperatören TRE ser du vilka erbjudanden de har till dig idag. Du hittar dem enkelt på denna direktlänk.

 

 

Och du! Du vet väl att du kan göra en gratis och opartisk test av hastigheten på din bredbandsuppkoppling! Ett tips för att säkerställa att du faktiskt får det som du betalar för.

 

Kanske är du också intresserad av att läsa tester på mobiltelefoner eller vill veta vilken bärbar dator som är bäst i test så att du kan dra nytta av ditt mobila bredband? Vi har sidor om det också!

 

Missa inte heller vår sida med Ultrabook tester. Där kan du se vilken "högprestanda-laptop" som är bäst just nu.  • Köp billigast på nätet
  •  

     
Om Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få information om marknadens bästa produkter.