Bästa sängen ger bästa drömmarna

 

Tester - Sängar / madrasser

De flesta håller med om att det viktigaste med en säng, är att sova gott, vakna utvilad och känna att kroppen fått den vila och återhämtning som är så viktig för att orka med dagens alla utmaningar.

 

Vi i Norden är det folk som är redo att lägga ned mest pengar på våra sängar, just för att vi värdesätter dessa saker så högt. Kanske är det därför lyxmärken som Hästens, Dux och Tempur lyckats så bra som de gjort. Men får man verkligen mycket för pengarna om man köper något av dessa märken? Enligt tillverkarna - ja. Enligt många av kunderna som haft dessa sängar ett tag - nej.

Hästen - inte värd pengarna

Mycket rutor - men inte bäst i någon test

 

Sanningen är istället den att de mest otrogna kunderna i sängen, är just Hästens-ägare! Och då pratar vi förstås lojalitet mot märket 'Hästens' och inte andra saker som kan ske i sovrummet. Har man en gång haft en Hästens, är det mindre än hälften som vill köpa en ny sådan, när det är dags för byte. Det om något, borde ju säga lite om hur kunderna upplever sin vistelse under dygnets mörka timmar.

 

Tempur då? Den är ju mycket uppskattad för sin följsamhet och sitt stöd för kroppen. Och det är helt sant! Tempur är bra på det. Men inte så bra på andra saker, som t.ex. ventilation. Föreställ dig en varm sommardag och hur det skulle kännas att ligga på detta "skumgummi".

På vintern är det ofta det omvända, att det tar längre tid för madrassen att forma sig, då det är kallare i rummet. Det gör att följsamheten inte blir lika bra. Denna madrass är också svår att hålla fräsch på några års sikt. Svetten och hudavlagringarna som vi alla producerar på nätterna (du svettas ca 2-5 dl per natt) sätter spår i madrassen som är omöjliga att få bort. Det är därför viktigt att sängen har bra ventilationsegenskaper.

 

 

Vilka sängtester finns att tillgå?

Vi kommer här främst att sammanställa de tester på resårmadrasser som finns att tillgå. Framför allt är det TestFakta samt Råd & Rön som gör återkommande tester på sängar och dessa refereras sedan i dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan.

 

Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.

 

Råd & Rön, 2005 - Bäst i test blev IKEAs skummadrass Sultan Forsbacka, men bland resårmadrasserna tog Jensen Royal högsta betyg. Dux, Hästens och Tempur var alla med i testet, men fick inte samma höga betyg.

 

Testfakta, 2007 - Bäst i test här blev Ekornes Svane Hilton som i Sverige säljs av MIO.

 

Testfakta, 2008 - Bäst i test blev Ekens Zonata, tätt följd av Ekornes Svane Zefir.

 

Testfakta, 2009 - Konstaterade att sängarna blir allt bättre och placerade återigen Ekornes Svane Zefir som vinnare. Intressant att notera är dock att IKEAs Sultan kommer in på 2:a och 3:dje plats och bara kostar en tredjedel av vad Ekornes säng kostar. Hästens säng kom sist i testet.

 

Testfakta, 2011 - Konstaterar att betygen för komfort höjts rejält sedan deras tidigare test. Vinnare denna gång blev IKEA Sultan Stamnes, men med nästa samma poäng hittar vi också bl.a. Ekornes Svane Zefir och Jysk Gold B30.

 

Råd & Rön, 2012 - Testade skummadrasser och det visade sig att tjockleken på madrassen inte har någon större betydelse för hur bra den är. Inte heller priset var den avgörande faktorn. Bäst i test blev Jysk Plus F60 med 73 poäng följt av IKEA Fonnes med 72 poäng.

 

Testfakta, 2012 - I ett beställningstest från MIO placerade sig sängen Koster från Carpe Diem på förstaplats. På plats 2 och 3 kom sängarna från MIO med nästan lika många poäng, men till halva priset! I särklass sämst var Hästens resårbotten.

 

Råd & Rön, 2013 - Bäst i test i början av 2013 blev Hilding Original med betyget 72 (av 100). Utmärkelsen 'Bra köp' tilldelades dock den 2 500 kronor billigare Ikea Sultan Stamnäs med 67 i betyg. Detta var dessutom den billigaste madrassen av de 8 i testet.

 

Testfakta, 2013 - I ytterligare ett beställningstest, denna gång av Ekornes, vann Ekornes säng Svane Zefir, det vill säga den beställande tillverkarens madrass. Betyget blev 4,22 vilket dock bara var 0,03 (!) poäng mer än Jensen Sign J3 Limited som kostar hälften så mycket.

 

Testfakta, 2014 - Har börjat med kvalitetsmärkning av sängar. De madrasser som fått bra betyg i testerna, kan få utmärkelsen "Verified Quality & Performanc". Eftersom MIO var beställare av detta Uppdragstest, får företaget 5 av sina sängar i MIO Cape Farewell-serien stämplade med detta emblem.

 

 

Bäst i test sängar 2014-2015

Eftersom det är lite enkelspårigt med testlabb för sängar, är inte resultatet lika pålitligt som vanligt. Och dessutom är det förstås viktigast att du själv känner in vad som är rätt för dig! Detta är mer sant än någonsin när det gäller just sängar! Det är ju trots allt du som ska sova och trivas i din säng.

Provligg därför många olika sängar! Och inte bara med ytterkläderna på i 30 sekunder (om du inte tänkt använda din säng på det sättet hemma sen).

 

Kampen står främst mellan tre märken idag; Det är IKEA, Jysk och MIO som slåss om tronplatsen i testerna. Ofta är det dessutom beställningstest av någon av dessa jättar. Och ofta väljer då tillverkarna ut de egenskaper som de vet är lite bättre hos dem, än hos konkurrenterna.


MIO med sin Bedtime-serie får ofta bra betyg. Ta gärna del av testerna här ovan för att se delresultat och betyg på de olika modellerna och testmomenten.
Här handlar det ofta om en prislapp mellan 4 500-10 000 kr inklusive en passande bäddmadrass.

 

Jysk tar ofta sin modell Gold B30 till startfältet och den får alltid bra betyg och testresultat. Inte minst med tanke på att det är konkurrenterna som nästan alltid bestämmer vilka saker som ska testas, eftersom de betalt testerna.

Priset ligger runt 10 000 kr för denna resårmadrass med tillhörande bäddmadrass. Men som du säkert vet är Jysk pigga på att regelbundet sänka sina priser rejält. Passa på då!

 

Vi väljer dock IKEAs Sultan som Bäst i test just nu. Varför? Givetvis i första hand för att deras resårmadrasser vunnit i många tester. Men också för att det är en bra balans mellan uthållighet/kvalité och liggkomfort. Och med en prislapp som är attraktiv!

 

Bäst i test Resårbotten - IKEA Sultan

Bäst i sängtesterna - IKEA Sultan Stamnes

 

 

4 000-6 500 kr inklusive bäddmadrass är förstås ett riktigt bra pris och det gör att hela familjen kan sova gott på natten. Både med tanke på att de flesta har råd att köpa denna madrass till alla i familjen, men också för att det finns pengar kvar i plånboken efter inköpet.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av kedjorna har REA på ovanstående sängar! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa produkten till det bästa priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

 

Är du på jakt efter en extrasäng att använda när du får gäster över natten? Då vill du nog läsa ICA Kurirens test på Uppblåsbara sängar där vi kan konstatera att dyrast är - sämst!

 

Kanske är du också intresserad av att läsa en sammanställning på tester av bäddmadrasser? Behöver du finansiera ditt inköp, kan det vara idé att titta närmare på vår sida med de bästa banklånen!

 

   • Köp billigast på nätet
  •  

     
Om Bäst i test Guiden