Här är bästa actionkameran 2018

Test Actionvideokamera 2018

Ska du köpa en tålig videokamera för att filma dina eller någon annans äventyr och vill veta vilken actionkamera som är bäst idag? Då har du kommit helt rätt!

 

Vi har läst alla tester och dessutom tagit reda på vad konsumenterna tycker om sina videokameror. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du enkelt se vilken actionvideokamera som är bäst just nu och slippa jobbiga och dyra felköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig vinnaren NU!

 

Från videokamera till action cam

Intresset för videokameror är litet idag. Du läser ju visserligen denna text just nu och bevisar att det fortfarande finns dem som är intresserade av att köpa en riktigt bra videokamera. Men eftersom efterfrågan är liten är också intresset lågt från experterna att utvärdera nyheter.

 

Tidigare har vi haft "vanliga videokameror" på denna sida, men eftersom testlabben i princip inte gör några tester av dessa sedan år 2014, finns det idag inte tillräckligt många relevanta, pålitliga och aktuella tester för att göra en bra sammanställning. Och då avstår vi hellre helt. Det är så vi jobbar här på Bäst i test Guiden.

 

En ny spännande kategori är dock så kallade ”actioncam”, speciella videokameror som kan fästas någonstans på filmaren för att spela in aktiviteter så som skidåkning, forsränning, bergsklättring eller motorcykelåkning. Och det är just denna typ av kameror som vi nu ska granska för att komma fram till vilken som är bäst idag.

 

Vilken tillverkare gör den bästa videokameran?

Vilket märke är det som gäller idag, om man vill ha en riktigt bra actionkamera? Jo, sedan flera år tillbaka är det en tillverkare, och egentligen en kameramodell, som stått som ensam härskare om du är intresserad av det bästa. Det handlar om välkända GoPro och deras kameror i Hero-serien.

 

På senaste tid har dock GoPro fått utmanare, som inte minst tack vare en lägre prislapp, lyckats ta åt sig marknadsandelar från den tidigare ohotade vinnaren. Här är det bland annat Sony som med sina HDR-AS modeller är pigga och försöker springa ifatt GoPro genom riktigt bra actionkameror till attraktiva priser.

 

De märken som inte fått så bra resultat i testerna är Liquid Image, Rollei och HTC. Dessa tillverkare kan det alltså vara bra att undvika om du är på jakt efter det som är bäst.

 

 

Bäst i test - Actionkamera 2018

Även om GoPro har fått värdiga utmanare är det ändå inte svårt att utse vinnaren när man tittar tillbaka några år i tiden och dessutom tar hänsyn till vad konsumenterna säger om sina kameror. GoPro är helt enkelt fortfarande bäst!

 

 

Bäst i test actionkamera - GoPro Hero5 Black

Bästa actionkameran - GoPro Hero5 Black

(Klicka på kameran för att läsa om den på GoPro:s hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

GoPro Hero har funnits i många versioner men den senaste är Hero5 Black som kom ut på svenska marknaden hösten 2016. De tidigare generationerna har blivit bäst i test under många år, i många tidningar, som du kan se längre ned på denna sida.

 

Det som är nytt med denna modell, är bland annat att den är vattentät till 10 meters djup utan undervattenshus. Det är med andra ord inga problem om du vill ta med den till havet eller bassängen. Den spelar numera också in ljud i stereo.

 

GoPro Hero5 Black har 4K video och kan ta fotografier med upp till 12 megapixel. Den har en 2 tums pekskärm men även röststyrning, vilket innebär att du kan ge den kommandon genom att prata med den. Den har även en väl fungerande bildstabilisator så att dina videofilmer blir så stadiga som möjligt. Du kan också filma äkta slowmotion i full HD med 120 bilder per sekund.

 

Med den inbyggda GPS:en taggas dina bilder så att du sedan kan se exakt vart de är tagna. Den har både USB, WiFi och HDMI-anslutning och vikten är bara 118 gram. Eftersom den dessutom är väldigt liten, 62 × 44 × 34 mm, är den lätt att fästa där du önskar. Den klarar minneskort upp till 128 GB så att du kan filma mycket, i hög kvalité, utan att oroa dig för att allt inte ska få plats.


Titta gärna på GoPro:s video här på 6 minuter där de går igenom de viktigaste delarna och även visar exempelbilder från denna videokamera.

 

Så säger experterna och konsumenterna

Allt sedan GoPro Hero kom ut på marknaden har den varit experternas favorit. Det är ingen tvekan om den saken, som du kan se i testerna längre ned på denna sida.

 

När det gäller föregångaren, Hero 4 Black, skrev t.ex. Ljud & Bild under våren 2015: "GoPro Hero4 Black Edition soppar mattan med de övriga. Ingen annan kamera är i närheten." GöteborgsPosten menar vid samma tidpunkt att: "Kameran från GoPro är bäst när hanterbarhet och bildkvalitet vägs samman".

 

När det gäller den senaste modellen, Hero 5 Black, handlar det mest positiva om att kameran nu är vattentät och att den tar mycket bra och stabila bilder. Touchskärmen är lätt att använda och fungerar utmärkt.

 

TechRadar menar att "Hero5 Back är den bästa GoPro-kameran på många år" och konstaterar att "det här är den actionkamera vi alltid velat ha!"

I Svenska Ljud & Bild blev den bäst i test under våren 2017 och tidningen summerar med orden: "Kameran har utmärkt bildkvalitet, enkel skötsel och är vattentät direkt från fabriken. Det är svårt att hitta något att klaga på."

 

Även användarna stämmer upp i hyllningskören och skriver omdömen som; "En sjukt bra kamera för både bilder och video. Kan inte bli mer nöjd. Vattentät, bildstabilisator, bra ljud. Klart GoPro's bästa. Väldigt lättanvänd" och "Filmkvalitén kan man inte klaga på, helt oslagbar" och "Har använt kameran flitigt, både över och under vatten. Tydliga, fina bilder och video. Lätt att använda" och "Röstigenkänning fungerar riktigt bra."

 

Genomsnittsbetyget från 120 konsumenter är 4.6 av 5.0 vilket får ses som mycket bra!

 

Här är svagheterna med denna kamera

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi också veta nackdelarna med en produkt, innan vi köper den. Det finns ju alltid svagheter med alla saker, men genom att känna till dessa på förhand, kan vi väga in dem i vårt beslut.

 

Det som framkommer oftast med Hero 5 Black är att flera användare tycker att ljudet är dåligt. Några påpekar också att batteritiden är i kortaste laget och att inspelningsindikatorn är för svag och därför svår att se i vissa ljus. Annars är konsumenterna och experterna mycket nöjda med vad de får se.

 

Så köper du kameran till bästa pris

Som du kan se på GoPro:s hemsida är priset för denna actioncam 3 399 kronor, men du kan hitta den billigare än så på internet.

 

Du kan få den för bara 3 090 kr här hos Dustin Home just nu! Det är Sveriges lägsta pris och då ingår också frakt hem till dig.

 

Teknikmagasinet har denna kamera på lager för 3 299 kronor just nu! Och frakten är gratis!

 

 

Dessa tester kan du ta del av

Läs gärna de tester som finns att utgivna, både när de gäller vanliga videokameror och actionkameror. Vi redovisar här nedanför tester från 2013 och framåt och du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

Tidningen M3, våren 2018: Testade Gopro Hero 6 Black för att ta reda på om den är värd sitt höga pris. Efter testet fick kameran hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Omdömet blev; "Visst finns det kompetenta alternativ till Gopro, från exempelvis Sony, men nya Hero 6 Black kombinerar fantastiska bilder med smarta funktioner, ett enkelt användargränssnitt och en uppsjö av tillbehör för alla tänkbara användningsområden. Prislappen är hög, men det här är utan tvekan kungen bland actionkamerorna just nu."

 

Tidningen M3, hösten 2017: Gjorde ett test av Lamax X10 Taurus och tilldelade den 8 av 10 poäng. Kameran fick också utmärkelsen "M3 Rekommenderar" och tidningen summerar med orden; "Med ett smidigt format, många inställningsmöjligheter och bra bildkvalitet överraskar Lamax X10 Taurus positivt och kan trots det relativt låga priset helt klart mäta sig med dyrare konkurrenter. Bara smådetaljer hindrar ett riktigt toppbetyg."


Ljud & Bild, våren 2017: Testade actionkameror och tilldelade utmärkelsen 'Bästa actionkamera 2017' till GoPro Hero 5 Black. "Kameran har utmärkt bildkvalitet, enkel skötsel och är vattentät direkt från fabriken. Det är svårt att hitta något att klaga på." Med hela 5 av 6 poäng blev den bäst i test.

 

EISA Award, hösten 2016: Priset som Bästa actionkamera 2016-2017 tilldelades i år Olympus Tough TG-Tracker. Omdömet lyder; "TG-Tracker kombinerar arvet från Olympus omtyckta Tough-kameror med smidigheten hos actionkameror och resultatet blir ett nytt slags verktyg för att äventyrliga fotografer. Kameran är stötsäker, dammtät, vattentät och tål tryck i ett litet paket på bara 180 gram."

 

Tidningen M3, hösten 2016 / vintern 2015: Gjorde ett jämförande test för att få fram den bästa actionkameran. Bäst i test blev Gopro Hero 4 Black Edition då denna kamera enligt tidningen har grym bildkvalité, bra utbud av fästen och dessutom kan filma i 4k med 30 fps. Betyget blev 8 av 10, vilket även Sony FDR-X1000V och Garmin Virb XE fick.

 

EISA, sommaren 2016: Delade ut priset Bästa videokamera 2015-2016 till Panasonic HC-WX970 med motiveringen: "Filmskapare som söker efter en 4K videokamera kan sluta leta i och med Panasonics HC-WX970 – en prisvärd modell som rymmer vettiga funktioner i sitt kompakta format. "

 

Mobil, hösten 2015: Testade sex stycken actionvideokameror och som bäst i test utsågs Gopro Hero 4 Black Edition som fick hela 18 poäng. Den billigare Sony X1000V tog andraplatsen med 16 poäng i detta test.

 

Expressen, våren 2015: Med sex små modeller på startfältet, varav fyra från RC Tech, placerade sig modellerna Innovv C1, C2 och C3 samt Mobius överst på prispallen med betyget 5 av 5. Betygen var dock genomgående jämna och höga.

 

Göteborgs-Posten, våren 2015: Testade 8 actionkameror genom en downhill-tur. Någon testvinnare utsågs inte, men testpanelen konstaterade att: "Kameran från GoPro klarar sig bäst när hanterbarhet och bildkvalitet vägs samman. Det som talar emot är priset på flera tusen kronor.

 

Tidningen M3, våren 2015: Testade Gopro Hero 4 Black Edition och tilldelade den 8 av 10 poäng. Kameran fick utmärkelsen "M3 rekommenderar" och omdömet: "Om du vill ha en grym actionkamera med massor av möjligheter vad gäller tillbehör är den ett bra köp. Om du å andra sidan nöjer dig med en något enklare kamera kan lillebror Silver vara ett billigare alternativ."

 

Ljud & Bild, våren 2015: Genomförde ett test av fem stycken actionvideokameror och utsåg GoPro Hero4 Black Edition till bäst i test. Videokameran fick 6 av 6 poäng och omdömet "GoPro Hero4 Black Edition soppar mattan med de övriga. Ingen annan kamera är i närheten."

 

Tidningen M3, våren 2015: Testade 4K-videokameran Panasonic HC-WX970 och tilldelade den 8 av 10 poäng. Den fick också utmärkelsen "M3 rekommenderar" och omdömet lyder: "Väldigt naturlig bild som fungerar i alla ljusförhållanden. Så nära proffskamera man kan komma i den storleken och pris!"

 

EISA, hösten 2014: Utnämnde den dyra 4K kameran Sony FDR-AX100 till Bästa videokamera 2014-2015. EISA skriver; "...en lätt och kompakt konstruktion med komponenter av hög kvalitet och ger filmskapare ett ypperligt kreativt verktyg."

 

Tidningen M3, våren 2014: Testade Panasonic HC-W850 och gav den betyget 8 av 10. Den fick också utmärkelsen M3 Rekommenderar.

 

Aftonbladet, våren 2014: Det blev en hård strid för att hitta den bästa actionvideokameran av de 10 på startlinjen. Inte mindre än 7 modeller fick betyget 4 av 5 och delar därmed på förstaplatsen. Bland annat hittar vi Gopro Hero3+, JVC Addixxion GC-XA2 och Contour Plus 2 på guldplats.

 

TV-programmet Plus, vintern 2014: Den dyraste actionkameran Gopro Hero3+ Black edition tar hem segern i samtliga kategorier. 

 

Tidningen Ljud & Bild, vintern 2014: I ett test av 8 actionkameror blev GoPro Hero3+ Black edition utsedd till Bäst i test med 22 av 24 poäng.

 

Filma dina äventyr med den videokamera som är bäst i test

Filma dina äventyr med den videokamera som är bäst i test!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående videokamera. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa actionkameran till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.

 

Är du främst ute efter att ta stillbilder är en vanlig kamera att föredra. Antingen en kompakt digitalkamera eller en proffsig systemkamera. Behöver du tips på privatlån inför ditt köp, har vi har sammanställt de bästa, även här.


Om Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.