Tester på torktumlare

 

Torktumlare test 2017-2018

Om du ska köpa ny torktumlare och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt. Vi har gått igenom alla tidningar och tagit reda på experternas testresultat. Men vi har också kollat med de svenska konsumenterna för att se vad de tycker om sina torktumlare efter inköpet.

 

Allt detta har vi sammanställt till dig på denna sida, så att du snabbt och enkelt kan ta rätt beslut och undvika jobbiga felköp. Men låt oss börja från början med att titta på några saker som är viktiga att känna till innan ditt torktumlarköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa torktumlaren NU!

 

Därför ska du köpa en ny torktumlare

Torktumlare = En skramlande maskin som sliter på kläderna, drar ohyggligt mycket ström och förvandlar badrummet till en ångbastu? Nej, vänta nu! Det har hänt en hel del de senaste åren och idag är verkligheten en helt annan än för bara 10-15 år sedan! Läs vidare så förstår du snart varför.

 

Torktumlare är extra viktigt för dig som snabbt behöver torka din tvätt. Kanske har du barn och därför mycket tvätt som snabbt samlas på hög. Kanske har du för litet utrymme för att hänga tvätten att självtorka. Eller kanske vill du helt enkelt bara snabbt och smidigt kunna lägga tillbaka den rena tvätten i garderoben igen, utan att behöva bry dig om ifall det regnar ute. Då är en torktumlare helt rätt för dig och vi kommer här att avslöja vilken torktumlare som är bäst just nu.

 

Vi ställer följande krav på torktumlaren:

 • Så tyst som möjligt - Alla torktumlare låter. Rätt mycket dessutom. Men en del låter mer än andra och vi ska ha en av de tystaste!

 • Energisnål - En torktumlare drar upp till 3 gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Därför ska vår torktumlare tillhöra energiklass A+ eller bättre. Genom att köpa en energisnål torktumlare sparar du många hundralappar varje år.

 • Ingen ångbastu i badrummet, tack - Genom att köpa en modern kondenstumlare med värmepump blir upplevelsen en helt annan än du kanske är van vid från tvättstugan på 00-talet. Mer om detta snart.

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - Självklart ska du ha den bästa torktumlaren både när det gäller funktion och kvalité. Vi har därför läst alla tester och kollat vad användarna som redan köpt en torktumlare, tycker om sin maskin.

 • Lägsta möjliga pris - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? Vi ska ha ett bra pris och enkel hemtransport. En torktumlare väger ofta runt 50 kg och är därför jobbig att frakta hem själv.

 

Dessa tillverkare gör de bästa torktumlarna

Precis som på vår sida med tester av tvättmaskiner är det samma tillverkare som utmärker sig positivt. Kanske är det inte så konstigt eftersom tekniken med tvätt och tork är rätt lika i flera avseenden.


De märken som ofta får positiva omdömen är Miele, Siemens och Bosch.

 

De tillverkare som inte lyckas lika bra med sina torktumlare enligt testpaneler och konsumenter är bl.a; Cylinda, Elektrolux, Whirlpool och Asko. Dessa märken kan därför vara bra att undvika om du vill köpa den bästa torktumlaren och veta att du kan få bra support och service, om detta skulle behövas i framtiden.

 

 

Kondenstumlare, frånlufttumlare, värmepumpstumlare - vad ska du välja?

Idag finns det olika tekniker för torktumling och vi tittar här närmare på tre av dessa:

 

 1. Frånluftstorktumlare - Har du en ventilationskanal (=hål i väggen) där du kan leda ut den fuktiga luften? Detta är inte så vanligt förutom i tvättstugor och småhus. Denna typ av torktumlare är minst energieffektiv eftersom den tar värmen från huset, suger in den i torktumlaren och blåser ut den utomhus. Mycket fukt försvinner ut på det sättet, vilket är bra. Men samtidigt försvinner också väldigt mycket värme från huset, vilket inte är bra.
  I lägenheter är det dessutom ofta förbjudet att koppla torktumlaren till befintligt utsug i badrummet eller på toaletten, eftersom det påverkar hela ventilationssystemet.

 2. Kondenstorktumlare - I en kondenstumlare, vilket är den vanligaste typen av tumlare idag, omvandlas den fuktiga luften i torktumlaren till vatten som samlas upp i en behållare eller leds direkt till avloppet via en slang. Den kräver ingen speciell ventilationskanal och kan därför installeras i de flesta miljöer, även i lägenheter.
  Nackdelen är att den behöver kall luft för att kunna utföra sitt arbete och ju varmare det är i rummet (och varmt blir det snabbt efter att torktumlaren jobbat ett tag) desto sämre torkar den din tvätt.

 3. Värmepumpstorktumlare - Är den senaste och därför tyvärr också den dyraste tekniken. Denna tumlare avfuktar luften på ett smartare sätt med en kompressor och återanvänder sedan värmen. Detta gör att energiförbrukningen blir betydligt lägre än hos en vanlig kondenstorktumlare.

 

En stor fördel med torktumlare är dessutom att de räddar ditt hem från fukt motsvarande ca 400 liter vatten per år, om man jämför med att torka tvätten på en torkställning. Dessa 100-tals liter vatten kan göra stora skador i huset när det gäller mögel och fukt.

 

För att uppfylla våra önskemål (d.v.s. en tyst och energisnål torktumlare som inte släpper ut ånga) kommer vårt fokus vara att hitta den bästa värmepumpstumlaren.

 

 

Torktumlare - Bäst i test 2017-2018

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas upplevelser av sina torktumlare, blir valet enkelt. Det handlar om en maskin från en av de tillverkare som är kända för att göra bra torktumlare; Bosch. Och modellen är WTW875M8SN.

 

Bästa torktumlaren - Bosch WTW875M8SN

Bästa torktumlaren just nu - Bosch WTW875M8SN

(Klicka på torktumlaren för mer information på Bosch hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Detta är en av de mest populära torktumlarna som du kan köpa idag. Det är en efterträdare till modellerna WTW84362SN och WTW86268SN som var synnerligen uppskattade, men som nu utgått. Den är dessutom utsedd till bäst i test av Danska Tænk som samarbetar med svenska Råd & Rön. Vill du se fler experttester, hittar du dem längst ned på denna sida.

 

Bosch WTW875M8SN rymmer 8 kg och har sensorstyrd fuktavkänning, vilket innebär att den stannar när tvätten är så torr som du önskar. Du behöver alltså inte slösa energi i onödan, om du t.ex. har en tvättmaskin som centrifugerar på högt varvtal.

 

Energieffektivitetsklassen är A++ vilket är riktigt bra. Den årliga energiförbrukningen är 233 kWh baserad på 160 omgångar tvätt som ska torkas. Ljudnivån är 64 dB vilket är bland de tystaste torktumlarna som säljs idag.

 

Den har också automatisk rengöring av kondensorn, vilket är smart. Denna spolas ren flera gånger under varje torkomgång och förhindrar på så vis att ludd fastnar i den. Om kondensorn inte rengörs, vilket är risken om man ska göra detta själv, ökar torktiden och energiförbrukningen markant.

 

Som alltid finns det förstås även nackdelar med alla produkter och dessa vill vi veta innan vårt inköp så att vi kan ta med dem i vårt beslut. När det gäller Bosch WTW875M8SN är det dock bara två saker som konsumenterna tar upp; Några saknar belysning i trumman och en del påpekar att det inte går att koppla en slang direkt till avloppet för att bli av med kondensvattnet. Anledningen till detta är att torktumlaren behöver vattnet under torkningen, för att göra rent kondensorn.

 

Läs gärna mer om denna torktumlare på Bosch hemsida.

 

Så säger konsumenterna om denna torktumlare

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även del av vad konsumenterna tycker om sin produkt. Det är ju dem som har störst och längst erfarenhet av det vardagliga användandet av torktumlaren.

 

När det gäller Bosch WTW875M8SN är användarna mycket nöjda med sitt inköp. Det genomsnittliga betyget blir hela 4,7 av 5,0 när över 450 konsumenter lämnat sina omdömen (januari 2018)!

 

Det som konsumenterna gärna framhåller är att den är energisnål och inte värmer upp tvättstugan i onödan. Det underlättar att kondensorn rengörs automatiskt och hela torktumlaren är lätt att göra ren. Den är dessutom tyst och det är enkelt att ställa in programmen.

 

"Mitt första köp av en värmepumpstumlare. Mycket enkel att använda samt bra torkresultat. Har haft tre tumlare innan, men den här är överlägsen (dom tidigare var av ett dyrare märke). Ett bra köp tycker jag." Så skriver t.ex. Fredde i sin recension av denna torktumlare. Läs gärna fler recensioner här från andra konsumenter som köpt denna torktumlare.

 

Här köper du torktumlaren till bästa pris

Rekommenderat pris för denna torktumlare är 11 199 kronor som du kan se på Bosch hemsida men när du köper den på internet, kan du hitta den betydligt billigare. Många nätbutiker bjuder dessutom på hemtransport av din nya torktumlare, vilket är bekvämt eftersom den väger hela 56 kg. Med gratis frakt blir livet enklare och du sparar också tid.

 

Hos eNemo är det REA just nu och du kan därför köpa denna torktumlare för bara 5 699 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och transporten hem till dig är gratis. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige. REA:n ska pågå till den 25 januari 2018 eller så länge lagret räcker.

 

WhiteAway erbjuder denna torktumlare för 5 790 kronor när du klickar här och dessutom ingår transport hem till dig! Vill du ha hjälp med installation av torktumlaren eller bortforsling av din gamla torktumlare, kan du enkelt beställa detta för ett par hundralappar i kassan.

 

Även vitvarubutiken Tretti.se erbjuder denna torktumlare för 5 790 kronor när du klickar här och de bjuder dessutom på gratis frakt hem till dig. Du kan välja att få din torktumlare installerad eller om du vill att de tar tillbaka din gamla torktumlare, när de lämnar den nya hos dig.

 

Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa torktumlaren hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

30 % rabattkoder hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder 30 % rabatt mot rabattkod! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.
De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan innan du betalar och lycka till med dina inköp.

 

 

Dessa experttester kan du ta del av

Det finns inte så många olika källor att ta del av när det gäller torktumlare. Många test är dessutom gamla men de som fortfarande är relevanta kan du läsa nedan. Vi listar tester från 2014 och senare, där de senaste testerna är högst upp i listan.

 

Råd & Rön, september 2017: 73 torktumlare är nu testade och redovisade i Råd & Röns senaste sammanställning. Det är trångt i toppen då det finns många bra torktumlare att köpa. Om vi tittar på de som säljs idag, toppas listan av Miele TWE 620 WP Eco, Samsung DV90K6000CW och Siemens WT47W568DN som alla får 68 poäng. Men med bara 1 poäng mindre kommer även Bosch WTW84362SN, LG RC8055AP2F och Miele TWF 620 WP Eco som får 67 poäng.

Längst ned på listan hittar vi de torktumlare som tidningen anser är sämst och som du alltså ska undvika att köpa om du vill ha en bra torktumlare. Där hittar vi bland annat maskiner från Cylinda, Candy, Indesit och Bauknecht.

 

Råd & Rön, september 2016: Som traditionen bjuder, presenterar Råd & Rön sina tester av torktumlare varje höst. I år är det hela 70 torktumlare som återfinns på listan och vinnaren heter Siemens WT47W458DN som får 69 poäng. På andraplats hittar vi Siemens WT47W568DN med 68 poäng och tredjeplatsen går till Bosch WTW84362SN med 67 poäng. Dessa modeller har dock några år på nacken och är på väg att utgå, men tillverkaren har förstås nya modeller på gång, vilka kan vara intressanta att titta närmare på.

De sämsta torktumlarna tillverkas, enligt tidningen, av Cylinda, Candy, Whirlpool och Asko. Dessa märken ska du alltså undvika om du vill ha en bra torktumlare till ditt hem.

 

Danska Tænk, september 2015 – Det blev en delad förstaplats i detta test av torktumlare. Bosch WTW875M8SN och Siemens WT47W568DN fick dela på guldpokalen med 68 poäng vardera. Andraplatsen gick också till Bosch och Siemens, eftersom modellerna Bosch WTW84362SN och Siemens WT44W362DN kom hack i häl med 67 poäng var. Fortfarande är det alltså dessa två tillverkare som gör de bästa torktumlarna idag, enligt experterna.

 

Råd & Rön, augusti 2015 - Traditionsenligt uppdaterade Råd & Rön sin lista med torktumlartest under hösten. Av de 71 torktumlare på listan som säljs idag hittar vi Miele T8164WP överst med 70 poäng, följt av Siemens WT47W568DN med 68 poäng. Båda dessa kostar dock mellan 8 500 - 11 000 kronor. Men med 67 poäng, alltså bara 1 poäng mindre, hittar vi Bosch WTW84362SN som är den mest prisvärda torktumlaren just nu.

 

Råd & Rön, augusti 2014 – Råd & Rön har testat hela 43 torktumlare. Miele toppar listan med tre av sina torktumlare. Det handlar om modellerna: T 7950 WP, T 8164 och T 8861 som fick 70 poäng vardera. Priset ligger dock runt 11 000 vilket är relativt dyrt.

Bosch tar både silver- och bronsplats. Silverplatsen med 68 poäng går nämligen till WTY88850SN och tredjeplatsen går till Bosch WTW84362SN som får 67 poäng.

De sämsta torktumlarna tillverkas, enligt tidningen, av Whirlpool, Indesit, Gorenge och Electrolux.

 

Med en bra torktumlare blir din tvätt torr och mjuk på kort tid

Med en bra torktumlare blir din tvätt torr och mjuk på kort tid.

 

Bonustips och myter om torktumling

* Kom ihåg att rengöra luddfiltret regelbundet. Vissa saker som t.ex. handdukar och filtar, avger mycket ludd och täpper snabbt igen filtret med ökad energiförbrukning som följd.

 

* För att hålla ner energiförbrukningen kan en tvättmaskin med högt centrifugeringsvarvtal vara en bra investering. Läs därför om den bästa tvättmaskinen här. För hjälp med avfuktning och energibesparning hemma, kan den bästa luftvärmepumpen vara en klok investering. Läs vårt test av luftvärmepumpar här.

 

* Ta också gärna del av våra tester på strykjärn samt vår sammanställning som avslöjar den bästa diskmaskinen. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

* Det finns en myt om att torktumlare sliter mycket på dina kläder. Det är inte sant eftersom det största slitaget uppstår när vi använder dem.

Men, kanske 'vän av ordning' säger, hur kommer det då sig att är så mycket ludd i torktumlaren efter varje torkomgång? Detta måste väl ändå vara från kläderna?

Ja, det är helt sant! Men när du hängtorkar kläder så stannar fibrerna kvar i kläderna och trillar av vid användning istället. Man skulle kunna säga att torktumlaren ser till att dina textiler "dammar av sig" direkt, istället för lite då och då. Därför dammar dukar, handdukar, lakan etc mindre om de är torktumlade.

 

* Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående torktumlare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa torktumlaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Om Bäst i test Guiden