Dags att stryka - Tester på ångstrykjärn

Test Strykjärn 2016

Det är nog ingen som vill lägga tid på att stryka. Och om man nu ändå måste göra detta, är det ju viktigt att få till slutresultatet med så lite ansträngning och tid som möjligt! Därför väljer vi nu att titta närmare på utbudet av bra strykjärn för att komma fram till vilket strykjärn som egentligen är Bäst i Test!

 

Vi inriktar oss här på ångstrykjärn. Dels för att detta är det absolut mest vanliga idag och även om man säger "strykjärn" är det ofta just ett ångstrykjärn som man har i tankarna för inköpet eller önskemålet. Vattnet i strykjärnet, som omvandlas till ånga vid upphettning, bidrar till att det går betydligt lättare och smidigare att stryka tvätten.

 

Givetvis kan man använda ett ångstrykjärn även utan att fylla i vatten. Det fungerar då som ett vanligt, traditionellt strykjärn, även om det förstås blir något klumpigare och tyngre.

 

Ska man slå på stort kan en så kallad 'Ångstation' vara intressant, men dessa kostar ofta betydligt mer (runt 2000-3000 kr) och har också andra nackdelar som t.ex. att de låter mer än ett vanligt strykjärn. Därför är målet för oss istället att hitta den produkt som främst riktar sig till hemanvändare; ett vanligt ångstrykjärn!

 

 

Vad ska man tänka på vid inköpet?

Sulans utformning och hur ångan fördelar sig över tyget avgör hur bra skrynklorna slätas ut. Och där skiljer sig strykjärnen åt. De som stryker sämst har bara en krans av hål runt kanterna, medan de bästa har undersidor med fasade hål, skåror och mönster där ångan pyser ut och får hjälp att fördela sig över hela tyget.

 

Intressant är också vattenbehållaren. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten, om du stryker mycket.

 

Handtaget ska också känns bra i handen och se till att strykjärnet inte är för tungt.

 

Avkalkningsfunktion och självrengöring hjälper till att hålla strykjärnet välskött längre, vilket är värdefullt för att inte förstöra strykjärnet eller kläderna med kalkfläckar.

Även om man inte använder strykjärnet så ofta, drar det ändå mycket el när det är igång, vilket gör att det kan vara intressant att se till att man har lägsta elpriset hemma.

 

Ångstrykjärn Bäst i test

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Braun, Tefal och Philips går igen som testvinnare, så här kan vi hitta en bra produkt att köpa. Dessa märken "byter plats" lite beroende på vem det är som testar, men de flesta är överens om att dessa gör bra strykjärn (se detaljer längre ned på denna sida). Om du väljer en produkt från någon av dessa tillverkare kommer du med stor sannolikhet att bli nöjd efter ditt inköp.

 

Eftersom resultatet är lite spretigt kommer vi att presentera de två strykjärnen som blivit Bäst i test, så att du kan köpa det som känns rätt för just dig. Vilket du än väljer får du en vinnare!

 

 

 

 

Philips GC4875

Två stycken "Bäst i test" för ångstrykjärn!
Vinnare i ICA Kuriren och Smartson 2012 samt Råd & Rön 2013

Philips GC4875, och lillebror GC4865, har vunnit de flesta testerna de senaste åren. Detta strykjärn kan du just nu köpa billigt hos Tretti som säljer det här för 899 kronor och frakten är gratis!

 

 

 

Tefal Aquaspeed 335 / FV5335

 

Bäst i test strykjärn

Topplacerad i Testfaktas test 2012

Ett av de stykjärn från Tefal som placerat sig högt i testerna är Tefal Aquaspeed 335. Du hittar det billigt här (595 kr med gratis frakt). Det är Sveriges lägsta pris idag!

 

Även NetOnNet erbjuder idag detta strykjärn och de tar också bara 595 kronor när du klickar här! Frakten hem till dig är gratis!

 

 

 

Dessa tester kan du ta del av

Genom att läsa experternas åsikter får vi en klar bild på vilka strykjärn som är bäst idag. Du kan själv läsa testerna nedan, där du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

Sommaren 2016 gjorde Råd & Rön ett test av hela 35 ångstrykjärn. Bäst i test blev Philips Azur GC4865 som fick 73 poäng. På silverplats med 70 poäng, placerade sig ett annat strykjärn från Philips, nämligen Azur GC4410.

Båda dessa är dock på väg att utgå och vänder vi därför blickarna mot de strykjärn som finns att köpa idag, är Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 med sina 70 poäng ett bra alternativ. Även Tefal Ultimate Anti-Calc FV9650 och Braun TexStyle 5 525 A är bra strykjärn i toppskiktet.

Tittar vi längst ned på listan för att se de sämsta tillverkarna, hittar vi bland annat OBH Nordica, Bosch och Matsui. Ett strykjärn från dessa tillverkare ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha ett bra strykjärn, enligt Råd & Rön.

 

Hösten 2015 presenterade ICA Kuriren sitt test av ångstrykjärn. Bästa strykjärnet blev Philips GC4895 som fick högsta poäng, 5 av 5 och som saknar svagheter. På andraplats kom bl.a. Braun TexStyle 525A och Electrolux EDB6120 som fick betyget 4 av 5.

På jumboplats hittar vi märken som Severin, Singer och Menuett som läcker vatten, missfärgar kläderna och har för korta sladdar.

 

Hösten 2013 var det dags för ett test av strykjärn i Råd och Rön. Av 32 ångstrykjärn klarade sig Philips absolut bäst. 6 av de 8 bästa strykjärnen kommer från Philips och bara Braun klarar att nå samma höga klass, enligt Råd & Rön. Bäst i test blev Philips GC4865 som fick 73 poäng.
Längst ned på listan, där alltså de sämsta strykjärnen återfinns, hittar vi bl.a märken som Andersson, OBH Nordica och Bosch.

 

Våren 2013 testade Norska Klikk (refereras även här) 13 strykjärn. De tog inte hänsyn till priset, utan riktade helt fokus på att hitta det bästa strykjärnet. Snabbt kunde de konstatera att det är ett klart samband mellan pris och kvalité när det gäller ångstrykjärn.

Bäst i test med betyget 6 av 6 blev Siemens ExtremePower. Andraplatsen delas av flera strykjärn som alla fick betyget 5 av 6. Dessa var: Bosch TDA 7658, Philips GC4895, OBH Nordica 2115 Formula 400i och Electrolux EDB 8060.

 

I februari 2012 testade Smartson strykjärn. Bäst i test blev Philips GC4875 följt av Tefal FV5355 på en delad andraplats.

 

Under vintern 2011/2012 gjorde Testfakta test av strykjärn. Bland de tre bästa strykjärnen finner vi Philips GC4490 (Bäst i test) och Tefal Aquaspeed 335 (som är storebror till Göteborgspostens testvinnare).

 

Allt detta medan Råd & Rön under våren 2010 utnämnde Braun SI6261 till Bäst i test i sitt test av ångstrykjärn.

 

Åker vi till västkusten och bläddrar i Göteborgs-Posten från 2009 kan vi se att det är Tefal och Philips som utmärker sig att göra bra strykjärn. Lyckligtvis finns även denna sammanställning i PDF-format. Tefal Aquaspeed ultracord 245 fick utnämningen Bäst i test denna gång.

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när en butik startar REA på någon av ovanstående strykjärn! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa produkten till det bästa priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

Kanske är du intresserad av att läsa tester på diskmaskiner eller vill veta vilken matberedare som är bäst i test? Eller är du på jakt efter en ny dammsugare, ska köpa locktång eller bara vill veta vilken som är den bästa torktumlaren? Vi har letat reda på alla testvinnare - klicka bara på det du vill läsa mer om!

 


Om Bäst i test Guiden