Dags att stryka - Tester på ångstrykjärn

Test Strykjärn

Det är nog ingen som vill lägga tid på att stryka. Och om man nu ändå måste göra detta, är det ju viktigt att få till slutresultatet med så lite ansträngning och tid som möjligt! Därför väljer vi nu att titta närmare på utbudet av bra strykjärn för att komma fram till vilket strykjärn som egentligen är Bäst i Test!

 

Vi inriktar oss här på ångstrykjärn. Dels för att detta är det absolut mest vanliga idag och även om man säger "strykjärn" är det ofta just ett ångstrykjärn som man har i tankarna för inköpet eller önskemålet. Vattnet i strykjärnet, som omvandlas till ånga vid upphettning, bidrar till att det går betydligt lättare och smidigare att stryka tvätten.

 

Givetvis kan man använda ett ångstrykjärn även utan att fylla i vatten. Det fungerar då som ett vanligt, traditionellt strykjärn, även om det förstås blir något klumpigare och tyngre.

 

Ska man slå på stort kan en så kallad 'Ångstation' vara intressant, men dessa kostar ofta betydligt mer (runt 2000-3000 kr) och har också andra nackdelar som t.ex. att de låter mer än ett vanligt strykjärn. Därför är målet för oss istället att hitta den produkt som främst riktar sig till hemanvändare; ett vanligt ångstrykjärn!

 

 

Vad ska man tänka på vid inköpet?

Sulans utformning och hur ångan fördelar sig över tyget avgör hur bra skrynklorna slätas ut. Och där skiljer sig strykjärnen åt. De som stryker sämst har bara en krans av hål runt kanterna, medan de bästa har undersidor med fasade hål, skåror och mönster där ångan pyser ut och får hjälp att fördela sig över hela tyget.

 

Intressant är också vattenbehållaren. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten, om du stryker mycket.

 

Handtaget ska också känns bra i handen och se till att strykjärnet inte är för tungt.

 

Avkalkningsfunktion och självrengöring hjälper till att hålla strykjärnet välskött längre, vilket är värdefullt för att inte förstöra strykjärnet eller kläderna med kalkfläckar.

Även om man inte använder strykjärnet så ofta, drar det ändå mycket el när det är igång, vilket gör att det kan vara intressant att se till att man har lägsta elpriset hemma.

 

Ångstrykjärn Bäst i test

I tester på nätet av ångstrykjärn kan vi i bl.a. Expressen och Smartson läsa att de billigaste strykjärnen inte är något vidare bra. Inte heller Hugin Monun är värt att lägga pengar på.

 

Efter ICA Kurirens tester av ångstrykjärn, kan vi se en tydlig och bra sammanfattning i PDF-format. De märken som utmärker sig positivt i denna test, precis som i andra tester av strykjärn är Braun, Tefal och Philips!
Bäst i test blev Bosch TDA4630, men här höjer vi ändå varningens finger! Anledningen är att användarna, de som redan köpt detta strykjärn, är väldigt besvikna. Både att den läcker vatten och att sladden är alldeles för kort.

 

Går vi till västkusten istället och bläddrar i Göteborgs-Posten kan vi se att det är Tefal och Philips som utmärker sig att göra bra strykjärn. Lyckligtvis finns även denna sammanställning i PDF-format. Tefal Aquaspeed ultracord 245 fick utnämningen Bäst i test denna gång.

 

Allt detta medan Råd & Rön under våren 2010 utnämnde Braun SI6261 till Bäst i Test i sitt test av ångstrykjärn.

 

Under vintern 2011/2012 gjorde Testfakta test av strykjärn. Bland de tre bästa strykjärnen finner vi Philips GC4490 (Bäst i test) och Tefal Aquaspeed 335 (som är storebror till Göteborgspostens testvinnare).

 

I februari 2012 testade Smartson strykjärn. Bäst i test blev Philips GC4875 följt av Tefal FV5355 på en delad andraplats.

 

Hösten 2012 presenterade ICA Kuriren sitt senaste test av ångstrykjärn. Bästa strykjärnet blev Philips GC 4875 vilket alltså är samma som i Smartsons test tidigare i år. På andraplats kom Braun 7 704690 följt av Tefal/Aquaspeed FV5335. På jumboplats hittar vi märken som Severin, Wilfa och Menuett som läcker vatten, missfärgar kläderna och inte ens klarar att nå rätt temperatur. Se hela sammanställningen här.

 

Hösten 2013 var det dags för ett nytt test av strykjärn i Råd och Rön. Av 32 ångstrykjärn klarade sig Philips absolut bäst. 6 av de 8 bästa strykjärnen kommer från Philips och bara Braun klarar att nå samma höga klass, enligt Råd & Rön. Bäst i test blev Philips GC4865 som fick 73 poäng.
Längst ned på listan, där alltså de sämsta strykjärnen återfinns, hittar vi bl.a märken som Andersson, OBH Nordica och Bosch.

 

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att Braun, Tefal och Philips går igen som testvinnare, så här kan vi hitta en bra produkt att köpa. Dessa märken "byter plats" lite beroende på vem det är som testar, men de flesta är överens om att dessa gör bra strykjärn. Om du väljer en produkt från någon av dessa tillverkare kommer du med stor sannolikhet att bli nöjd efter ditt inköp.

 

Eftersom resultatet är lite spretigt kommer vi att presentera tre av strykjärnen som blivit Bäst i test, så att du kan köpa det som känns rätt för just dig. Vi tar en testvinnare från varje märke, så vilket du än väljer får du en vinnare!

 

 

 


 

Philips GC4875

Två stycken "Bäst i test" för ångstrykjärn!
Vinnare i ICA Kuriren och Smartson 2012 samt Råd & Rön 2013

Philips GC4875, och lillebror GC4865, har vunnit de flesta testerna de senaste åren. Detta strykjärn kan du just nu köpa billigt hos NetOnNet som säljer det här för bara 749 kr! Det är Sveriges lägsta pris och då ingår dessutom frakt hem till dig!

 

Även på Tretti.se kan du köpa detta strykjärn för bara 749 kr just nu och frakten hem till dig bjuder de på!

 

 

 

Tefal Aquaspeed 335 / FV5335

 

Bäst i test strykjärn

Topplacerad i Testfaktas test 2012

Ett av de stykjärn från Tefal som placerat sig högt i testerna är
Tefal Aquaspeed 335. Du hittar det billigast här (599 kr med gratis frakt, vilket är det lägsta priset i Sverige)!

 

 

 

Braun SI6261 / 510

Råd och Rön testvinnare - Braun SI6261
Vinnare i Råd & Röns test 2010

Detta strykjärn har funnits länge nu och har därför ett längre pris än den andra. Det finns att köpa på NetOnNet för bara 399 kr just nu vilket är Sveriges lägsta pris. Dessutom får du gratis frakt!

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när en butik startar REA på någon av ovanstående strykjärn! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa produkten till det bästa priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 

Kanske är du intresserad av att läsa tester på diskmaskiner eller vill veta vilken matberedare som är bäst i test? Eller är du på jakt efter en ny dammsugare, ska köpa tvättmaskinen eller bara vill veta vilken som är den bästa torktumlaren? Vi har letat reda på alla testvinnare - klicka bara på det du vill läsa mer om!

 


Om Bäst i test Guiden