Dags att stryka - Tester på ångstrykjärn

 

Test - Det bästa strykjärnet 2018

Det är nog ingen som vill lägga ner tid på att stryka. Men om man nu ändå måste göra det, är det skönt att få ett bra slutresultat med så lite ansträngning och tid som möjligt. Vi har därför tittat närmare på utbudet av bra strykjärn och kommit fram till vilket strykjärn som är bäst i test.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa strykjärnet NU!

 

Vilken typ av strykjärn behöver du?

Här inriktar vi oss på ångstrykjärn. Dels för att dessa är vanligast idag och även om man bara säger "strykjärn" är det ofta just ett ångstrykjärn som man menar. Vattnet i dessa strykjärn omvandlas till ånga vid upphettning och bidrar till att det går betydligt lättare att stryka tvätten.

 

Givetvis kan man använda ett ångstrykjärn även utan att fylla i vatten. Det fungerar då som ett vanligt, traditionellt strykjärn, även om det blir något klumpigare och tyngre.

 

Ska man slå på stort kan en så kallad 'Ångstation' vara intressant, men dessa kostar ofta betydligt mer (runt 2 000-3 000 kr) och har också andra nackdelar som t.ex. att de låter betydligt mer än ett vanligt strykjärn.

 

Detta ska du tänka på vid inköpet

Sulans utformning och hur ångan fördelar sig över tyget avgör hur bra skrynklorna slätas ut. Och där skiljer sig strykjärnen åt. De som stryker sämst har bara en krans av hål runt kanterna, medan de bästa har undersidor med fasade hål, skåror och mönster där ångan pyser ut och får hjälp att fördela sig över hela tyget.

 

Intressant är också vattenbehållaren. Med en större vattenbehållare slipper du avbryta strykningen för att fylla på vatten, om du stryker mycket.

 

Handtaget ska också känns bra i handen och se till att strykjärnet inte känns för tungt.

 

Avkalkningsfunktion och självrengöring hjälper dig att hålla strykjärnet välskött så att du inte förstör strykjärnet eller kläderna med kalkfläckar.

 

Här är de bästa tillverkarna av strykjärn

Genom att ta del av experternas tester och konsumenternas åsikter, kan vi konstatera att Braun, Tefal och Philips återkommer som testvinnare. Om du väljer en produkt från någon av dessa tillverkare kommer du med stor sannolikhet att bli nöjd efter ditt inköp.

 

Dessa märken byter plats i toppstriden beroende på vem som testar, men de flesta är överens om att alla tre gör riktigt bra strykjärn. Läs testerna längre ned på denna sida om du vill ha alla detaljer.

 

 

Ångstrykjärn - Bäst i test

Vi kommer här att peka ut det strykjärn som gång på gång placerat sig i toppen i experttesterna och som även uppskattas av de Svenska konsumenterna. Det handlar om ett ångstrykjärn från Philips och deras Azur GC-serie.

 

Philips Azur GC4527

Bästa strykjärnet - Philips Azur GC4527
Philips Azur-serie är vinnare sedan många år hos experterna - Här ser du Philips Azur GC4527

(Klicka på strykjärnet för mer information på Philips hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Många modeller i Azur GC-serien har blivit utsedda till bäst i test de senaste åren som du kan se längre ned på denna sida. Det handlar om GC4410, GC4490, GC4522, GC4865, GC4875 och GC4895 i tester som genomförts av bl.a. ICA Kuriren, Testfakta och Danska Tænk. Dessa tidigare modeller har dock utgått och Philips GC4527 är det nya strykjärn som säljs i butikerna från slutet av 2016.

 

Det är inte bara tidningarnas experter som hyllar detta strykjärn. Även konsumenterna är mycket nöjda och ger höga betyg.

 

Strykjärnet har en effekt på hela 2 400 watt så att du snabbt kan börja stryka när du startat det. Stryksulan har ett lager av titanoxid för att bli extra reptåligt och glida lätt över tyget. Den har också automatisk ångjustering så att du slipper fundera på inställningar.

 

Vattentanken är på 3 dl och avkalkningen sker automatiskt. För din säkerhet så stänger det automatiskt av sig när det lämnas stilla under mer än 8 minuter eller står på stryksulan mer än 30 sekunder. Därmed behöver du aldrig mer fundera "stängde jag av strykjärnet?" när du åkt hemifrån.

 

Läs gärna mer om detta ångstrykjärn här på Philips hemsida.

 

WhiteAway tar bara 699 kronor när du klickar här. Det är Sveriges lägsta pris och frakt ingår dessutom i priset.

 

Även Tretti säljer strykjärnet för bara 699 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår i priset.

 

Webhallen säljer också detta strykjärn för 699 kronor här och denna summa inkluderar frakt för att du ska kunna jämföra priserna på ett rättvist sätt.

 

Även hos NetOnNet får du denna testvinare för 699 kronor när du klickar här och som vanligt hos NetOnNet är frakten gratis.

 

 

Ångstrykjärn - Bäst i test (Förslag 2)

Här ser du ytterligare en prisvärd testvinnare, denna gång från Tefal.

 

Tefal Aquaspeed 335 / FV5335

Bäst i test strykjärn - Tefal FV5335

Topplacerad hos både Testfakta och Danska Tænk - Tefal FV5335
(Klicka på strykjärnet för mer information på Tefals hemsida)

 

Ett av de strykjärn från Tefal som placerat sig högt i experttesterna de senaste åren är Tefal Aquaspeed 335. Och även konsumenterna uppskattar det så mycket, att de tilldelar strykjärnet betyget 4,6 av 5.

 

WhiteAway tar bara 767 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och är frakten gratis!

 

Tretti har detta strykjärn för 848 kronor när du klickar här! Frakt hem till dig ingår i priset.

 

 

Dessa tester kan du ta del av

Genom att läsa experternas åsikter får vi en klar bild av vilka strykjärn som är bäst idag. Du kan själv läsa testerna nedan, och du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

Danska Tænk testade 31 ångstrykjärn under hösten 2016 och bäst i test med 84 poäng blev Philips Azur GC4522. Andraplatsen gick till Tefal Aquaspeed 335 FV5335 som fick 81 poäng medan bronsmedaljen och utmärkelsen 'Bra köp' tilldelades Philips Azur GC4410.

Tittar vi längst ned på listan för att se de sämsta tillverkarna, hittar vi bland annat OBH Nordica, Bosch och Matsui. Ett strykjärn från dessa tillverkare ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha ett bra strykjärn.

 

Under sommaren 2016 redovisade tidningen Råd & Rön ett test av hela 38 ångstrykjärn. Vinnare blev Philips Azur GC4865 som fick 73 poäng. På silverplats med 70 poäng, placerade sig ett annat strykjärn från Philips, nämligen Azur GC4410.
Båda dessa är dock på väg att utgå och vänder vi därför blickarna mot de strykjärn som finns att köpa idag, är Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 med sina 70 poäng ett bra alternativ. Även Tefal Ultimate Anti-Calc FV9650 är ett strykjärn i toppskiktet.

 

Hösten 2015 presenterade ICA Kuriren sitt test av ångstrykjärn. Bästa strykjärnet blev Philips GC4895 som fick högsta poäng, 5 av 5 och som saknar svagheter. På andraplats kom bl.a. Braun TexStyle 525A och Electrolux EDB6120 som fick betyget 4 av 5.

På jumboplats hittar vi märken som Severin, Singer och Menuett som läcker vatten, missfärgar kläderna och har för korta sladdar.

 

Våren 2013 testade Norska Klikk (refereras även i Norska Dagbladet) 13 strykjärn. De tog inte hänsyn till priset, utan riktade helt fokus på att hitta det bästa strykjärnet. Snabbt kunde de konstatera att det är ett klart samband mellan pris och kvalité när det gäller ångstrykjärn.

Bäst i test med betyget 6 av 6 blev Siemens ExtremePower. Andraplatsen delas av flera strykjärn som alla fick betyget 5 av 6. Dessa var: Bosch TDA 7658, Philips GC4895, OBH Nordica 2115 Formula 400i och Electrolux EDB 8060.

 

I februari 2012 testade Smartson strykjärn. Bäst i test blev Philips GC4875 följt av Tefal FV5355 på en delad andraplats.

 

Under vintern 2011/2012 gjorde Testfakta test av strykjärn. Bland de tre bästa strykjärnen finner vi Philips GC4490 (bäst i test) och Tefal Aquaspeed 335.

 

Med ett bra strykjärn blir tvätten snabbt och enkelt slät

Med ett bra strykjärn blir din tvätt snabbt och enkelt slät.

 

Tips: När du går med i vår Facebookgrupp får du information om en butik startar REA på någon av ovanstående strykjärn. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = det bästa strykjärnet till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Kanske är du intresserad av att läsa tester på diskmaskiner eller vill veta vilken matberedare som är bäst i test? Eller är du på jakt efter en ny dammsugare, ska köpa locktång eller bara vill veta vilken som är den bästa torktumlaren? Vi har letat reda på alla testvinnare - klicka bara på det du vill läsa mer om!

 


Om Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.